החלה שאחרי המחילה: מאפה כדורים מיוחד לשבירת הצום

בכל יום כיפור אופה יפה אליהו חלה יפהפייה העשויה משרשרת לחמניות אישיות, שכל המשפחה שוברת איתה יחד את הצום. השנה אתם מוזמנים לעשות כמוה

אסנת לסטרפורסם: 28.09.17 10:55
חלת כדורים מתוקה עם צימוקים ודבש ליום כיפור (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)
חלת כדורים מתוקה עם צימוקים ודבש ליום כיפור (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)

חלת כדורים מתוקה עם צימוקים ודבש ליום כיפור

מתכון של יפה אליהו ממושב אביטל.

 

יפה מכינה את החלה הזאת פעם בשנה, לפני יום הכיפורים, וכל המשפחה שוברת איתה את הצום.

 

מרכיבים
  • 1/4 כוס (60 מ"ל) דבש
  • 1 ביצה
  • 1/2 1 כפות שמן
  • 1/2 3 כוסות (500 גרם) קמח
  • 1 כף שמרים יבשים
  • 1 כפית שטוחה מלח
  • 1 כוס (240 מ"ל) מים
  • 1/2 כוס (75 גרם) צימוקים
  • 1 כוס (100 גרם) אגוזי מלך, קצוצים גס
  • 1 ביצה, טרופה עם כף מים

 

לסירופ
  • 1/4 כוס (60 מ"ל) דבש
  • 2 כפות מים

 

אופן ההכנה
  1. מתקינים במיקסר את וו הלישה. שמים בקערת המיקסר את הדבש, הביצה והשמן, ומערבלים עד לאיחוד.
  2. מוסיפים את הקמח, השמרים וכוס מהמים ומערבלים עד איחוד. מוסיפים את המלח ולאחר מכן את יתרת המים, בזילוף איטי. לשים 5 דקות נוספות, ואם צריך עוצרים מדי פעם את פעולת המיקסר ומורידים את הבצק מרגל הלישה לתוך הקערה.
  3. מוציאים את הבצק מהקערה ולשים אותו עוד קצת בידיים.
  4. מניחים את הבצק בקערה משומנת, מכסים בניילון ומתפיחים עד להכפלת הנפח.
  5. מוציאים מהבצק את האוויר, ולשים לתוכו את האגוזים והצימוקים. מכסים ומתפיחים כ-20 דקות.
  6. מחלקים את הבצק ל-7 חלקים שווים (או יותר, אם רוצים. בכל מקרה, כדאי להיעזר במשקל) ויוצרים מהם כדורים.
  7. מניחים את הכדורים זה לצד זה במעגל בתבנית אפייה די גדולה (אפשר בתבנית קפיצית גדולה מצופה בנייר אפייה משומן). מתפיחים 10 דקות.
  8. מחממים את התנור ל-180 מעלות.
  9. טורפים ביצה עם כף מים, מברישים את הבצק ומתפיחים 10 דקות נוספות.
  10. אופים 25-20 דקות, עד שהחלה מזהיבה.
  11. בזמן שהחלה בתנור מחממים בעדינות בסיר קטן את המים עם הדבש, רק עד שמתקבל סירופ נוזלי.
  12. מוציאים את החלה מהתנור, מברישים אותה בסירופ ואופים 5 דקות נוספות.
  13. בהגשה מניחים צלוחית עם ריבה במרכז החלה.

 

 

ריבת תפוחים

מתכון של אסנת לסטר.

 

מרכיבים
  • 1/2 ק"ג תפוחים אדומים קשים (המשקל אחרי קילוף וניקוי)
  • 1/2 ק"ג (1/2 2 כוסות) סוכר
  • 1/4 כוס (60 מ"ל) מיץ תפוחים
  • 1 כפית תמצית וניל
  • 1 כפית שטוחה קינמון טחון

 

אופן ההכנה
  1. חותכים את תפוחי העץ לשמיניות. שמים בסיר ומוסיפים את הסוכר ומיץ התפוחים.
  2. מבשלים על אש בינונית-נמוכה, תוך ניעור הסיר תכופות (לא כדאי לערבב עם כף, כדי לא לפגוע בשלמות חתיכות התפוחים), עד שהסוכר נמס לחלוטין.
  3. כשתכולת הסיר רותחת מורידים את האש לנמוכה מאד ומבשלים כשעה, כשמדי פעם מנערים את הסיר.
  4. כשהנוזל שבסיר הופך לסמיך מאוד מוסיפים לסיר את תמצית הווניל והקינמון, ומנערים עד שהקינמון מצפה את כל חתיכות התפוחים. מבשלים 7-5 דקות נוספות.
  5. מעבירים לצנצנת מעוקרת, סוגרים ושומרים במקרר.

 

  • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע

 

 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"לומדים משהו חדש במטבח" היא הסידרה החדשה שלי, בה אני מספרת על הדברים הקולינריים המעניינים שגיליתי: החל מן האופן שבו אפשר לשמר מוצרי מזון יבשים, דרך המתכון לקרקר שיחזיק גם 100 שנה והשיטה הבדוקה להוצאת העצמות מן העוף עד למתכונים נגישים שתמיד יעבדו לכם.

וחוץ מזה, אני משדרת את התוכנית "סיר לשבת" ב"רדיו קול" בכל יום שישי ובערבי חג מאז שנת 1997.

בכל תוכנית מוזמנים המאזינים לשאול על מתכונים, לבקש עצה ולשתף מאזינים אחרים במתכונים והתלבטויות אישיות שקשורות באוכל ובאירוח. התוכנית דינמית והנושאים משתנים בהתאם לעונות השנה ולפי שאלותיהם ובקשותיהם האישיות של המאזינים. ההיענות המדהימה של המאזינים לכל בקשת מתכון מעשירה את כל המאזינים האחרים וגם אותי - ואת התוצאות אני מציגה כאן בבלוג.

כל המתכונים בבלוג "סיר לשבת" הם תוצאה ישירה של מה שנאמר ונחווה בתוכנית. ואיך נולדה התוכנית? מאז שגיליתי את הבישול חיפשתי תמיד את המתכונים המקוריים והטעימים שבושלו ונאפו בכל בית בתפוצות השונות של עם ישראל. התוכנית "סיר לשבת" אפשרה לי למצוא את כל המתכונים האלה דרך המאזינים.

עבורי כל מתכון מקורי מבית סבתא הוא יהלום שהתמזל מזלי לזכות בו, ואני מלקטת אותם באהבה גדולה. אני נשואה ואם לשלושה. את האהבה שלי לאוכל קיבלתי בתורשה מסבתי פרידל שטראוס, שאהבה בישול והוציאה לאור כבר לפני שנים ספרי בישול רבים בבאזל שבשוויץ.

(צילום: אסף אמברם)