בדרך לתכנונו של מטבח חדש אנחנו מתמודדים עם מיני אילוצים: תקציב, מטראז' מוגדר מראש, והמגבלה הנוקשה מכולן – המבנה. לא משנה אם קונים דירה שתכנונה הוכתב מראש, או אם בונים בית פרטי – מבנה המטבח הוא נתון שקשה לשנות.
יש לו השלכות על כמות מקומות האחסון, על משטח העבודה שיעמוד לרשותנו, על מידת הפתיחות של המטבח לסלון, על התנועה וההתנהלות סביבו ועוד. כל אלה משפיעים על עבודת הבישול היומיומית וכדאי לדעת אותם מראש, כבר בזמן התכנון, כדי לעצב את המטבח הנוח והיפה ביותר שאפשר.
אז מה עדיף, מטבח בצורת L או בשני קווים מקבילים? הנה חמשת מבני המטבחים הבסיסיים והנפוצים ביותר, על יתרונותיהם וחסרונותיהם, מתוך ''מטבח ישראלי'', ספרה החדש של כתבת Xnet, שרון היבש:
קשה למצוא את המבנה שיאפשר תכנון מטבח בצורת G, שמרפררת למטבחים של פעם, שתוכננו כחדרים סגורים ונפרדים משאר חדרי הבית. G הוא עדכני יותר, פתוח לחלל הציבורי, ויחד עם זאת – שומר על גבולות ברורים. בדקו שנשאר לכם משטח עבודה בגודל מספק, שהרי צלע אחת מוקדשת לארונות גבוהים, בשנייה ממוקמים כיור וכיריים ובשלישית יש בדרך כלל חלון.
- יתרון: שלוש צלעות וחצי מאפשרות הרבה ארונות אחסון.
- חסרון: הן גם מייצרות הרבה פינות, שהן החולייה החלשה בארונות מטבח ולרוב לא מנוצלות כמו שצריך.
- למה כדאי לשים לב: לפינות, ולנסות למצוא להן פתרונות שימושיים.
מטבח בקווים מקבילים היא הבחירה המועדפת על אדריכלים ומעצבי פנים – צלע של ארונות גבוהים על הקיר, ואי מלפנים. המראה שנוצר הוא נקי ומאוורר, והסגנון עדכני וטרנדי.
יתרון: העבודה על האי נעשית עם הפנים לכיוון החדר.
חסרון: זהו מטבח חשוף. כל מה שנעשה בו נראה לעיני השוהים בסלון ולכן הוא מתאים לאנשים מסודרים או שלווים.
למה כדאי לשים לב: המבנה המקביל אינו מתאים לדירות קטנות. הוא מחייב הרכבה של ארונות עמוקים, אי גדול, ומרחב נוח לתנועה ועבודה ביניהם.
בתמונה למעלה וריאציה על מבנה המקבילים: כנגד הקיר נבנו ארונות גבוהים, וניצבים להם שני איים ארוכים ומקבילים. גם מבנה כזה דורש מרחב.
זוהי צורת המטבח הנפוצה בדירות ישראליות, כנראה משום שהיא קומפקטית ולא דורשת מרחב רב. המטבח מורכב על שני קירות - יתרון גדול כשמנסים לתכנן דירה פונקציונלית במרחב מצומצם. אם יש לכם מספיק מקום, מומלץ לשלב אי שיספק עוד מקומות אחסון ומשטח לעבודה. אפשר להצמידו לאחת הצלעות, או למקם אותו באופן עצמאי. רוב המשפחות בוחרות להצמיד את הכיריים ואת הכיור לקיר, ולהקדיש את האי לישיבה ולאחסון.
- יתרון: לא צריך מקום רב, נוח יחסית לעבודה.
- חסרון: המבשלים עובדים עם הפנים לקיר.
- למה כדאי לשים לב: הדרך הפופולרית היום לתכנון מטבח מטיפוס L היא למקם ארונות גבוהים על צלע אחת וארונות נמוכים על הצלע שיש בה חלון.
מבנה מטבח גדול ומרווח, שאין לנו ספק שהיה מיושם אצל כל מי שבחרו בצורת L, לו רק היה להם מספיק מקום.
- יתרון: זהו מבנה ידידותי ופתוח (יחסית לטיפוס G), ויש בו מקום רב לאחסון.
- חסרון: כדי להימנע ממראה צפוף ומסיבי כדאי ליישם את טיפוס U במרחב גדול מספיק.
- למה כדאי לשים לב: המבנה שלו מאפשר לחלק את הפונקציות העיקריות במטבח בין שלושת הצירים העיקריים – מקרר בצלע אחת, כיור בצלע השנייה ותנור בצלע השלישית.
מטבח עם פס ארונות אחד, שהעבודה בו מחייבת לצעוד הלוך וחזור בין המכשירים השונים. לרוב הבחירה הזו היא תוצאה של אילוץ או חוסר מקום, ובהתאם – אין הרבה ארונות אחסון וגם לא משטח עבודה נוח.
- יתרון: המבנה מתאים לדירות קטנטנות.
- חסרון: הוא לא מותיר ברירה, אלא לעבוד מול הקיר.
- למה כדאי לשים לב: לדרך שילובן של כל הפונקציות הרצויות בפס אחד, תוך שמירה על מרחקים מתאימים בין הכיור לכיריים ולתנור.
----------------------------------------------------
מעוד הרבה מטבחים יפים תוכלו להתרשם אם תקליקו על התמונה: