אמא'לה: "אפילו להחזיק נכון את התינוק החדש שלי אני לא יודעת"

לא כל אחת יודעת מה עושים עם התינוק הצווחני שחוזר איתה מבית היולדות. ביאטריס גל, דולה שלאחר לידה - פוגשת את נילי, אמא טרייה, עייפה ומלאת רגשות אשם

ביאטריס גל

|

01.11.17 | 08:51

בתמונה: אני לפני 8 שנים, עם קאי בני. למרות שילדתי כבר לפניו, אני עדיין זוכרת את העייפות שאפשר לראות כאן – הקושי אחרי הלידה, התשישות והבלבול
בתמונה: אני לפני 8 שנים, עם קאי בני. למרות שילדתי כבר לפניו, אני עדיין זוכרת את העייפות שאפשר לראות כאן – הקושי אחרי הלידה, התשישות והבלבול

"קחי!" היא אמרה כשפתחה לי את הדלת והושיטה לי תינוק בן חודש כשהיא אוחזת בו בשתי ידיה בבית שחיו ומחכה לרגע שאקח אותו ממנה. היא החזיקה אותו כמו חפץ, קצרת רוח ובלי סבלנות מיותרת. נילי, אמא צעירה, מבולבלת, חסרת ניסיון ובעיקר – עייפה.

 

לקחתי מיד. ערסלתי אותו בזרועותיי. תינוק קטן, חמוד, שקט ורגוע. "איך את עושה את זה? למה אצלי הוא כל הזמן בוכה? למה אני לא מצליחה להרגיע אותו? אני לא יודעת איך להרים אותו ולהפוך אותו בלי שיפול לי מהידיים, אז אני מחזיקה אותו ככה (מדגימה לי את התנוחה שבה היא מסרה לי אותו). אני רואה איך אמהות מערסלות ככה את התינוק שלהן ואני לא מצליחה. את יכולה ללמד אותי איך להחזיק אותו ככה?"

 

כל הערב - מפחדת מהלילה

התיישבנו לדבר. אני מחזיקה את התינוק ונראה שהיא נהנית מהחופש הזמני. "אני יודעת שלא תאמיני, אבל לא שתיתי קפה חם כבר חודש. אני לא מספיקה". ראיתי מולי אמא טרייה, עייפה, רעבה, חסרת כוחות, חסרת מוטיבציה. פשוט - מותשת. היא לובשת טרנינג מסמורטט ומספרת לי על הקריירה שלה, על איך הכל הלך "כמו שצריך" והיתה לה שליטה מלאה על כל מה שקורה. איך כל פרוייקט נוהל כהלכה והכל היה ברור.

 

ועכשיו היא לא מבינה מה קורה. מרגישה כישלון כאמא, לא מצליחה ליישם את כל מה שקראה ולמדה בשנה האחרונה או להתמודד עם השינוי הקיצוני בחייה. "את מבינה? ארז ואני חלמנו על תינוק מאז שנפגשנו. ההריון היה סביר, הלידה היתה בסדר, אבל מרגע שחזרנו מבית החולים, אני מרגישה ששום דבר לא הולך לי. אני לא מסתדרת עם ההנקה – זה שובר לי את הגב ופוצע לי את הפטמות. הוא לא ישן כמעט ולכן אני לא ישנה. כשארז בא הביתה, הוא לוקח את התינוק ונותן לי לישון כמה שעות. אצל ארז הוא מלאך. רגוע ונינוח. אצלי הוא כל הזמן בוכה ורוצה לינוק.

 

"אנחנו גרים אצל ההורים שלו, אבל ההורים שלו עובדים ואני מוצאת את עצמי לבד רוב היום. ארז עוזר לי לקלח אותו כי אני מפחדת לבד ואח"כ הולך לישון. שוב אני לבד. אני מפחדת מהלילה. כל ערב אני מפחדת מהלילה. למרות שאני יודעת מה יהיה, אני מפחדת. שוב לא לישון, שוב להסתובב איתו על הידיים ושוב להיות לבד. איזו מין אמא אני, שאפילו להחזיק את התינוק אני לא יודעת?"

 

היא התחילה לבכות ואני קמתי לחבק אותה. את התינוק שנרדם בינתיים, הנחתי בעריסה. נזכרתי בימים הראשונים שלי כאמא. הרגשתי בדיוק אותו דבר. העייפות, החולשה, ההתמודדות עם כל הדברים החדשים – כל אלה חלפו, אבל את תחושת הבדידות לעולם לא אשכח. זו הרגשה שנשארת לך בגוף - כמו צלקת שמחלימה עם הזמן, אבל נשארת איתך תמיד.

 

אמרתי לה את מה שאני כל כך רציתי לשמוע, את המילים שנוטעות בך בטחון ואמונה: "את האמא הכי טובה לתינוק שלך. אמא שיודעת לבקש עזרה וללמוד".

 

כמה עצות לאמא חסרת האונים:

 

שמישהו יעזור לי!

המון אמהות מתקשות לקבל עזרה, גם אם הוצעה להן פעמים רבות. לכן העצה הכי חשובה במקרה הזה היא להסכים לקבל עזרה ואפילו לבקש אותה ממי שמרגישים מספיק בנוח איתו. חברה טובה (ולכולנו יש כמה כאלה) תסכים כמעט תמיד להגיע ולהיות כמה שעות עם התינוק.

 

הכי נוח לו - כשלך נוח

ההנקה היא לא תמיד אינסטינקטיבית. לפעמים צריך בהתחלה קצת הכוונה. הדרכת הנקה נכונה פתרה לנילי את הפציעות וכאבי הגב. חשוב להניק בתנוחה נוחה, גם לאם וגם לתינוק. התחילי מהתמקמות בתנוחה המועדפת עלייך והתאימי את התינוק אלייך ולא להיפך.

 

כירבולים ועיטופים

עיטוף נכון עזר לתינוק של נילי עם כאבי הגזים ועם הארכת זמן השינה – מה שאפשר לה לנוח גם במשך היום. יש היום באינטרנט המון סרטונים שמדגימים איך עושים עיטוף נכון. הנה אחד לדוגמה:

 

 

האכלה אחת פחות ביום

שאיבת חלב והאכלה אחת ביום ע"י האב, אפשרו לנילי לדלג על הנקה אחת ולישון ברצף כמה שעות. לכן, אם את מניקה, אפשרי לבן זוגך לקחת חלק בהאכלה. שאבי מנה אחת ותני לו להאכיל במקומך. מעבר למנוחה שזה מאפשר לאם, זה מקרב בין התינוק לאב, יוצר קשר עין ביניהם ומאפשר חיבור טוב יותר. ועוד משהו בענייני הנקה. זיכרי כי בהנקה אנחנו לא יודעים כמה התינוק אכל כיוון שזה לא ניתן למדידה ולכן מניקים לפי הצורך של התינוק.

 

לא טוב היות האמא לבדה

הבדידות היא פרמטר קבוע שמופיע אצל נשים אחרי לידה. גם אם את מסתדרת נהדר עם התינוק ואין לך שום בעיה טכנית, עדיין ה"לבד" הזה לא נעים. הנה כמה פתרונות קלים וזמינים: מיצאי חוג שבועי שמתאים לך או הצטרפי למעגל אמהות. חוגי ליווי התפתחותי, בייבי יוגה, בייבי כיף – יעזרו לכן לפגוש עוד אמהות שכמוך, מחפשות חברה. הצטרפי לקבוצות פייסבוק מתאימות ופורומים ברשת.

 

צאו לטייל

מחקרים רבים הוכיחו כבר כי אור השמש חיוני ליצירת ויטמין D ומשפיע על הפרשת הורמונים משפרי מצב רוח. לכן, השמש משפרת את מצב רוחה של האם ומיטיבה גם עם התינוק.

 

מגלשת ההרים ההורמונלית עוברת עם הזמן ואם לא, חשוב לפנות לעזרה. אף אחת לא נולדת אמא, אבל זה מגיע עם הזמן ואת הכל אפשר ללמוד.

 

  • ביאטריס גל, אמא ל-4, מדריכה ומלווה אימהות לפני ואחרי לידה, יועצת להורות ראשונית. מאמינה ביכולתה של כל אחת להיות האמא שהיא בוחרת וחולמת. מוזמנות לפנות ולהתייעץ בכל נושא שמטריד אתכן באתר או בפייסבוק.

 

 

 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אמא ל-4, יועצת להורות ראשונית - מדריכה ומלווה אימהות לפני ואחרי לידה (בשפה המקצועית: דולה פוסט פארטום). מנחה מעגלי אמהות, מרצה ופועלת למען קידום הצורך בתמיכה וליווי אחרי לידה למשפחות בכלל ולנשים בפרט. בעלת עמוד הפייסבוק B4moms, שהוקם עבור אמהות ומשפחות רבות, המתמודדות עם המציאות אחרי הלידה, כי בנוסף לאושר הגדול מופיעים גם קשיים שונים – טכניים (הטיפול בתינוק, הנקה, שינה, סדר יום) ורגשיים (חוסר ביטחון, בדידות, קושי במעבר לאימהות, פחדים וחששות, בעיות בזוגיות וכו'). מאמינה באינטואיציה אימהית וביכולתה של כל אחת להיות האמא שהיא בוחרת וחולמת.