



"ביום הראשון שלי בחברה, אבא שלי קרא לי למשרד ואמר: 'יש לך זכויות ויש לך חובות. אני נותן לך את המפתחות, ואת תהיי הראשונה להגיע בבוקר והאחרונה לצאת בלילה'. חשבתי לעצמי, רגע, יש כאן בלבול. אלה רק חובות! לקח לי הרבה זמן להבין למה הוא התכוון. הדרך לא היתה קלה, אבל בראי הזמן, זו זכות גדולה". את הדברים האלה אמרה לפני שש שנים בראיון למעריב אתי רוטר, בתו של מייסד החברה אהרון קסטרו, שהלך אתמול (רביעי) לעולמו בגיל 91. הוא השאיר אחריו אישה, לינה קסטרו, שלושה ילדים - אנינה גרינברג, אתי רוטר אבי קסטרו - נכדים ונינים. קסטרו יובא לקבורה היום בשעה 17:00 בבית העלמין קריית שאול.

אהרון קסטרו היה מחלוצי האופנה בישראל ומי שהניח את היסודות לאחת משושלות האופנה המצליחות בארץ. עוד בחייו פעלה בתו אתי רוטר לשימור חזונו של האב, ואת המפתחות שקיבלה לחברה שהקים האב בשנות ה-50, מינפה יחד עם בעלה, גבי רוטר, לאחת מחברות האופנה המובילות בישראל. חברת קסטרו שמרה לאורך כל הדרך על צביון משפחתי, כשבקיץ החולף מונה לתפקיד סמנכ"ל הכספים של החברה, נכדו של קסטרו, רון רוטר.

קסטרו נולד בשנת 1926 בסלוניקי, לאם תופרת סלונית ואב שייצר, עוד ביוון, כותנות לגברים. בשנת 1933 עלתה המשפחה לישראל והשתקעה ברחוב הרצל בתל אביב. בשנת 1950 כבר פתח בפינת הרחובות רמב"ם ואלנבי בתל אביב את בוטיק האופנה "נינה", ע"ש אמו, שכבר עם הגעתם לארץ הקימה "סלון שמלות" בדירתם. במהלך שנות ה-50 הוא החליף את שם הבוטיק ל"קאסטרו מודל" (רק בשנות ה-80 ירדו משם החברה ה-א' וה"מודל"), שעם השנים הפך שם נרדף לאופנה ישראלית.

התפנית של קסטרו מבוטיק קטן לרשת התרחשה בשנת 1980, עם כניסתו של חתנו הצעיר, גבי רוטר, לעסק המשפחתי. רוטר, הנדסאי בניין בהשכלתו, סיפר בספטמבר אשתקד בראיון לידיעות אחרונות על כניסתו לעסק. "ב־1980 אהרון ביקש ממני לבוא לעזור לו לסגור את העסק", סיפר רוטר. "מהר מאוד הבנתי שיש לעסק פוטנציאל. גיליתי שהעסק מרתק במובן זה שהוא משתנה כל הזמן. זה כמו גלישה על גלים, אתה כל הזמן צריך לשמור על שיווי משקל ובו בזמן להתקדם". "אהרון היה מדור הנפילים של הארץ הזו, היה מורי ורבי, נמשיך בדרכו", ספד לו אתמול רוטר.

כניסתו של רוטר לחברה, כיום בעלים ומנכ"ל משותף לצד אשתו אתי רוטר, הפכה את קסטרו לחברה שמשנת 1992 נסחרת בבורסה. קסטרו פתחה סניפים רבים ברחבי הארץ, תוך שימת דגש על שיווק ופרסום. בשנת 1992 נשכרה לפרסום החברה הדוגמנית הבינלאומית מיכאלה ברקו, טופ מודל ענקית במונחים של שנות ה-90, שעם השנים הפכה לחברה קרובה של המשפחה. "זכיתי להכיר את אהרון ואת כל המשפחה דרך העבודה", אמרה ברקו אמש בשיחה עם Xnet. "פגשתי אדם חברותי, טוב לב, חייכן. יש לי חיבור חזק עם בני המשפחה, ואנחנו בקשר חברי עד היום. אני אוהבת אותם מאוד".

על אף שאת מושכות החברה תפסו בני הדור השני במשפחה, בראיונות עבר סיפרה רוטר כי אביה תמיד היה משקיף מהצד. "אבא תמיד היה מאחורי הקלעים", סיפרה בראיון למעריב. "למרות שהיה לו חזון והוא עשה הכול בחברה, הוא תמיד חשב שהוא לא מספיק. הוא כתב את כל הפרסומות, ג'ינגלים, מודעות. תמיד היה לו פנקס איתו והוא היה יושב ומצייר דגמים".
"אהרון תמיד היה חדשני", הוסיף גבי רוטר. "הוא נסע לפריז בשנות ה-60 לעבוד עם מעצב על ז'קטים שתכנן, אירח מלכות יופי בחנות, רדף אחרי המעצבות שיעשו חצאית מיני לפני שזה הפך לטרנד. אם רצינו לחזור על דגם שנמכר טוב, הוא תמיד אמר 'מה פתאום! צריך לחשוב על הדבר הבא!' כשקיבלנו פרס על פרסומת המעיל ב-1992, הוא עלה לבמה ואמר: 'אני רק רוצה להגיד שהעולם שייך לצעירים, ולמבוגרים שמבינים שהעולם שייך לצעירים'. אחר כך הוא אמר לנו, 'תשמעו, ההחלטות בידיים שלכם. אני אהיה האופוזיציה כדי שיהיה באלאנס, אבל מעכשיו אתם מחליטים'. זה לא היה פשוט כי הוא אדם מאוד דומיננטי".

קסטרו פרש סופית מהעסק המשפחתי ב-2011, שנה לאחר שלקה באירוע מוחי. ותיקי התעשייה עוד זוכרים אותו מהתצוגות של קסטרו, תמיד בשורה הראשונה לצד אשתו לינה ומשפחתו, ואת קולה הנרגש של בתו אתי, שבירכה אותו בדברי הפתיחה שלה מדי עונה בקול נרגש. ביולי 2012 הודיעו מייסדי החברה על פרישה מדירקטוריון החברה, אך נותרו בתפקיד סמלי של נשיאי כבוד בחברה שהקימו בשתי ידיים, ובאמצעותה הפריחו, במידה מסוימת, את שממת האופנה בישראל.

"מוזר לחשוב שפעם הייתי צעיר", אמר קסטרו עצמו בראיון שנתן בשנת 2011 לכלכליסט. "את יודעת, לא תמיד הייתי בגיל הזה, אני אפילו לא יודע איך הגעתי אליו. כשהייתי בן 50 בערך, בזמן שלטון צ'אושסקו, נסעתי לרומניה, וכבר אז הגיל הטריד אותי. רציתי להישאר צעיר אז הלכתי לפגוש פרופסורית אחת שם, יהודייה, שגילתה זריקות שמחזיקות את הנעורים. אין מה לעשות, העולם שייך לצעירים, אבל האמת שבראש אני עדיין צעיר ואני חי טוב עם צעירים. אני גם מבין שהמוות הוא חסד, תארי לך שהעולם היה מלא זקנים. וטוב למות בריא".