יכול להיות שהוא קצת גולש? כך תדעו אם הילד שלכם מכור למסכים

ישראל מדורגת בין המקומות הראשונים במדד ההתמכרות למסכים בגילאי 12-18. יכול להיות שגם הילד שלכם מכור? כך תוכלו לזהות את הבעיה

גלי לויטה ליבוביץ

|

12.09.17 | 09:00

"ישנם מקרים בהם ההתמכרות נובעת ממצב של בדידות חברתית" (צילום: Shutterstock)
"ישנם מקרים בהם ההתמכרות נובעת ממצב של בדידות חברתית" (צילום: Shutterstock)

"הילד שלי כל כך אוהב ללמוד ולכן הוא מבלה שעות מול מסך המחשב"; "הוא מאוד אינטליגנט ולכן משחקי המחשב מפתחים את יכולותיו"; "כשאני מגיע הביתה, רק אז היא משתמשת בטלפון הנייד". השתמשתם פעם באחד מהמשפטים האלה? יכול להיות שמדובר בתירוצים? כמה שעות נערים ונערות צריכים באמת להיות על המחשב לצורך לימודים ומתי הם קצת גולשים (תרתי משמע)?

 

על סמים ומסכים

"יש הטוענים כי השפעת משחקי המחשב והאינטרנט על מוחו של האדם, זהה לזו של קראק - שהנו הסם המסוכן ביותר", מסביר תמיר ליאון, אנתרופולוג יישומי ומוסיף: "ההתמכרות לאינטרנט ולמסכים, אשר האחוזים שלה עולים עם השנים, נחלקת לשלוש: התמכרות למשחקי מחשב, לרשתות חברתיות ולפורנוגרפיה. ישראל מדורגת בין המקומות הראשונים במדד התמכרות למסכים בגילאי 12-18, על פי שנתון המועצה הלאומית לשלום הילד 2013.

 

"הנטייה להתמכרות באופן כללי עלולה להיות גנטית ולעבור בתורשה. מחקרים שנעשו בנושא הראו כי מדובר בהתמכרות כימית (הפרשה הורמונאלית), המשפיעה באופן ישיר על מצב המוח, בדיוק כפי שקורה בעת שתיית אלכוהול או צריכת סמים. במהלך קבלת לייק בפייסבוק, מופרשים חומרים מעוררי אופוריה, כגון: סרטונין ודומפין. כך מתוגמל הגולש באופן אישי, פיזי וחברתי.

 

"המתכננים של משחקי המחשב, מנסים ליצור התמכרות גם בעת המשחק אונליין, באמצעות חיישנים המתקבעים על פני השחקן, במטרה לבחון את פעילות עיניו. זיהוי מצמוצים רבים מדי מעיד על שעמום, המוביל לשינוי בתכנון במשחק, כדי שיהפוך למעניין ועקב כך ממכר יותר. בימים אלו מתגבשת תביעה נגד תעשיית המשחקים, שהרוויחה בשנת 2015 כ-70 מיליארד דולר בשנה, בבית הדין הלאומי בהאג. לטענת התובעים, המבנה של המשחק מונע מהשחקן לקבל החלטות שקולות בדומה למצב בהזרקת הרואין".

  

"ישנם מקרים בהם ההתמכרות נובעת ממצב של בדידות חברתית", מסביר הוד קציר, פסיכולוג קליני ב'ת.ל.ם - רשת ארצית לטיפול פסיכולוגי, אבחון ייעוץ והכשרה'. "החברים למסך, שיכולים להיות אנשים אמיתיים או חברים וירטואליים, יוצרים אשליה שהילד / נער הנו חלק מחוג חברתי מסוים, שיש לו קבוצת שייכות".

 

"המתכננים של משחקי המחשב מנסים ליצור התמכרות" (צילום: Shutterstock)
    "המתכננים של משחקי המחשב מנסים ליצור התמכרות"(צילום: Shutterstock)

     

    בחן את עצמך - האם הילד שלך מכור למסכים?

    פעמים רבות ההורים או הסביבה הקרובה, אינם מבינים עד כמה הילד מכור. רבים חושבים כי רק ברגע שהם מגיעים הביתה מתחילה הפעילות הדיגיטלית, ללא תשומת לב למה שקורה בשעות בהן הם רחוקים מהילד. לפניכם מספר סימנים שיכולים להדליק נורות אדומות. במידה וזיהיתם אצל ילדכם התנהגות אחת או יותר, כדאי לבדוק את הנושא יותר לעומק.

     

    • כאשר הישיבה מול המסך באה על חשבון פעילויות אחרות: בילוי עם משפחה, חברים, תחביבים, כשהמטרה היא: לשחק יותר.
    • כאשר הילד מקדיש יותר מחצי שעה (בית ספר יסודי) או מעל לשעה (בחטיבת הביניים והתיכון) במשימות לימודיות אותן הוא מבצע באמצעות המחשב.
    • כשהילד ממציא תירוצים ושקרים לגבי סוג הפעילות במחשב או זמן הגלישה בנייד.
    • כשיש תגובה אגרסיבית או תוקפנית כאשר הילד מתבקש להפסיק את הגלישה / משחק.
    • כשהילד מחליף את תצוגת המסך ברגע שההורה נכנס לחדר.
    • החברים הכי טובים או היחידים הנם וירטואלים - גיימרים או מרחבי הרשת.
    • מצמוצים, טיקים בעיניים וחוסר סבלנות.
    • שינוי בהרגלי האכילה ובתזונה עד לכדי עליה או ירידה דרסטית במשקל, כתוצאה מאכילה מול המחשב ובחטף.
    • פגיעה באיכות או בזמן השינה, שיכולה להוביל לחוסר יכולת לדחות סיפוקים, עצבנות יתר ואף התמכרות גדולה יותר.

     

    לימודים במחשב? לא צריכים לקחת יותר מחצי שעה בבי"ס יסודי או שעה בחטיבות העליונות (צילום: Shutterstock)
      לימודים במחשב? לא צריכים לקחת יותר מחצי שעה בבי"ס יסודי או שעה בחטיבות העליונות(צילום: Shutterstock)

       

      פאסיביות, אלימות ובעיות קשב

      לחשיפה המוגברת למסכים ולהתמכרות, יכולות להיות השלכות מיידיות או ארוכות טווח, פיזיות או נפשיות. ליאון מסביר את ההשלכות: הפעילות למעשה שוברת את אחדותה של הקבוצה החברתית ומעודדת את חוסר היכולת לדחות סיפוקים. כמו כן היא מביאה לפאסיביות, קושי בריכוז המוביל להפרעות קשב וריכוז, אלימות וחוסר יכולת לתקשר, כתוצאה מניהול 'שיח' עם המסך והצורך בהעברת מסרים מיידיים, בבחינת כאן ועכשיו.

       

      בנוסף, ישנם ילדים שעלולים לפתח כאבים בפרקי הידיים, בצוואר או בגב. אחרים יפתחו תגובות אלימות והתקפי זעם. למעשה, נוצרת תפיסת מציאות מעוותת, שיכולה להוביל לשיח אלים ומנוכר ולפגיעה בערכים של חברות, נתינה, עשייה למען האחר ועוד. שימוש במסכים לקראת שלב ההירדמות עלול גם להשפיע על מצב העייפות ומהלך השינה. האור הסגול המוקרן מהמסך, גורם לחוסר בהפרשת החומר 'מלטונין', אשר עוזר לגוף שלנו להירדם וכך, הילד או הנער לא מרגיש עייף, למרות שגופו מותש. התוצאה היא מחסור בשעות שינה ותשישות. 

       

      לנושא ההתמכרות בגילאי הילדות והנערות יש גם השפעות ארוכות טווח. "רוב הגיימרים והמכורים בעולם הנם בני שלושים ומעלה", מספר ליאון. "גם בארץ ישנה אוכלוסייה גדולה שלא עובדת או לומדת, אלא רק משחקת ויושבת מול המסך. זהו נטל על ההורים ולא על הרשויות, אשר עדיין אינן מבינות שלא מדובר בתופעה חברתית, אלא בהתמכרות לכל דבר. אין נתונים רשמיים על אחוז המכורים, בשל העבודה שרוב הילדים או הוריהם לא מודעים לנושא או מתכחשים לכך. הערכה גסה היא כי 5% מהילדים ובני הנוער מכורים למסכים.

       

      "מערכת החינוך הרשמית בישראל עוסקת בסכנות באינטרנט החל מכיתה ג': אלימות ברשת, הונאות, סוטים וכדומה. מבחינת משרד החינוך, הטלפון הסלולרי עדיין לא הומצא. לא קיימת בכלל התייחסות להשפעת המדיה, התנהגות הצופה כתוצאה משימוש במסכים, כולל אלימות פיזית ומינית. כיום לא קיימת תכנית רשמית המוחלת על כל מוסדות החינוך, שמטפלת באופן אופרטיבי בנושא ההתמכרות למסכים.

       

      "במדינות אירופה החלו לגבש תכניות ודרכי פעולה המיושמות בבתי הספר. בצרפת - כאשר ילד מוציא את הטלפון מהתיק הוא מוחרם לתמיד, דבר המגובה בתקנון שחתום על ידי ההורים. באנגליה קיים איסור חד משמעי להשתמש בסלולרי בתחומי בית הספר. לאחרונה הוגש בג"צ של הורים מהוד השרון, במטרה למנוע שימוש בטאבלט במסגרת בית הספר. אחת הסיבות לכך שהעתירה נענתה, הייתה העובדה כי ארגון הבריאות העולמי לא מאשר שימוש כולל במסכים, מעל לשעתיים ביום".

       

      כמה טיפים שיעזרו לכם לזהות ואף לנסות למנוע התמכרות למסכים:

       

      1. בדק בית: קודם כל, בדקו את עצמכם - מהי תדירות השימוש שלכם במסכים. זכרו: הילדים כל הזמן מסתכלים.
      2. שיח פתוח וכן: דברו על הנושא והשפעותיו ההרסניות, מכל הבחינות.
      3. זמן 'נקי' ממסכים: במיוחד במהלך ארוחות משפחתיות, חופשות וזמן בילוי משפחתי. טפחו את האלטרנטיבה לזמן ללא מסך - בילוי משפחתי, זמן חברים, פיתוח תחביבים, לקיחת חלק בפעילות ספורטיבית או בפעילות של תנועות הנוער ועוד. כך תוכלו לתת מענה לחללים רגשיים, שיכולים לקבל מענה מהשימוש במסכים.
      4. הראו לילד שהוא בעדיפות על פני המסך: אלא אם אתם מנתחי מוח או בעלי תפקיד אחר (וגם אז... ניתן להשתמש בביפר). שימו את הטלפון הנייד בצד כאשר אתם מבלים עם הילדים. אל תענו לכל הודעה ודחו את המענה למיילים לשעה מאוחרת יותר.
      5. מחשב לכל בית: מחשב אחד מספיק לכל בני הבית ועדיף שלא ימוקם בחדר השינה. כנ"ל לגבי טלוויזיה או מסך אחר.
      6. רכשו שעון מעורר: הימנעו משימוש במסכים כשעתיים לפני מועד השינה, הגדירו פינת טעינה בחלל המרוחק מחדרי השינה וקנו שעון מעורר.

       

      "אל תאמינו למי שאומר לכם שמשחקי מחשב מפתחים את הילד", מסכם לאון. "אין שום דבר שמכין אותו יותר לקראת העתיד, מאשר אינטראקציה חברתית, פנים מול פנים או בחברותא. על פי כל המחקרים, זה המפתח להצלחה בשוק העבודה העכשווי והעתידי וגם כפוטנציאל לאושר".

       

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד