תשעת הנכדים של משפחת ציפר עושים חיים בקייטנה של סבתא וסבא

בזמן שהורי ישראל נגררים עם הילדים לעבודה או מתזזים בניסיון למצוא להם סידור, הנכדים של שירה ויואל מסודרים היטב גם בשבועיים האחרונים של החופש הגדול

משפחת ציפר בבית הסבים בקריית אונו. יש אפילו המנון קייטנה (צילום: שאול גולן)
משפחת ציפר בבית הסבים בקריית אונו. יש אפילו המנון קייטנה (צילום: שאול גולן)
קייטנת ציפר, תוכניות מהשנה הקודמת
קייטנת ציפר, תוכניות מהשנה הקודמת
רק עוד שתיים. מה אכפת לכן?

"לא, לא נראה לי".

הן קטנות. ושקטות. רוב הזמן אפילו לא תרגישו שהן שם.

"לא. אני מצטערת. תשעה נכדים, שהם שלי, בסוף הקיץ זה מספיק. אני בטוחה שתסתדרי".

 

אני לא אסתדר, אבל הנכדים של שירה ויואל ציפר מסודרים כבר עד סוף אוגוסט. ליתר דיוק, ארבעת הילדים של שירה ויואל ציפר ובני זוגם מסודרים עד סוף אוגוסט. לקראת סוף הקיץ, כשהקייטנות מתפיידות לאפלת השרב, התור בנמל התעופה בן גוריון הופך לניסוי חברתי וכל מה שאפשר למצוא ברחובות הם הורים שמחפשים "סידור" לילדים או לפחות עוד יום חופש אחד על חשבון המעסיק - הנכדים של הזוג ציפר הולכים לקייטנת סבתא מ־8:00 עד 16:00, כולל ארוחת בוקר וצהריים, ימי כיף, ימי בריכה, מסיבת פיג'מות פלוס לינה, ימי נושא ואפילו המנון. המחיר: חינם. המסגרת: משפחתית ואוהבת. האטרקציות:

הנכדים של הזוג ציפר הולכים לקייטנת סבתא מ־8:00 עד 16:00, כולל ארוחת בוקר וצהריים, ימי כיף, ימי בריכה, מסיבת פיג'מות פלוס לינה, ימי נושא ואפילו המנון

טרמפולינה ובריכה מתנפחת בחצר. שאר הורי ישראל: ירוקים מקנאה.

 

"זה התחיל לפני כארבע שנים", נזכרת שירה ציפר (66), גמלאית של משרד החינוך, סבתא לתשעה נכדים בני שנה וחצי עד תשע. "כל הילדים ביקשו עזרה ובדקו אם נוכל לעזור להם בסוף אוגוסט כי אין שום מסגרת, והצענו שכולם יבואו אלינו. ממילא הילדים רגילים להיות יחד, כולם גרים קרוב ולנו יש בית גדול עם חצר בקריית־אונו. זה היה תהליך טבעי"

.

איך מתמודדים עם תשעה ילדים בטווח גילאים רחב במשך שבועיים?

"אנחנו אף פעם לא לבד איתם. אנחנו תמיד עם אחד ההורים ולפעמים נעזרים בבייביסיטר בתשלום. הנכדים מחולקים לשלוש קבוצות גיל שלכל אחת תחומי עניין משלה. ויש גם סדר יום מוכן שתלוי על הדלת. יש ארוחות בוקר, פעילויות בתוך הבית ובחוץ, טרמפולינות בחצר, בריכות גומי והם גם מעסיקים אחד את השני".

 

איך יוצאים עם תשעה ילדים לפעילות מחוץ לבית?

"בשלוש מכוניות. לא כולם באים איתנו לכל הפעילויות. יש ימים שהקטנים נשארים בבית ורק הגדולים נוסעים. אנחנו שומרים על גמישות מסוימת כל הזמן ומתאימים את עצמנו לנסיבות".

 

ואיך מתמודדים עם העלויות הכלכליות של הקייטנה הזו?

"היא לא עולה כל כך הרבה כסף. אין לנו הרבה הוצאות ואת ההוצאות שיש לנו אנחנו מקבלים באהבה. כל יום הורה אחר אחראי להביא את המנה העיקרית לארוחת הצהריים, בעיקר כדי להקל עליי. ארוחת בוקר אנחנו מסדרים פה ויש קצת נסיעות וכניסות למקומות".

 

בואי נדבר תכלס, מותר לילדים להביא חברים?

"לא, לא מצרפים חברים. יש מספיק בלגן גם ככה". 

 

 הנכדים וסבא יואל. "אין לנו הרבה הוצאות ואת ההוצאות שיש לנו אנחנו מקבלים באהבה" (צילום: שאול גולן)
    הנכדים וסבא יואל. "אין לנו הרבה הוצאות ואת ההוצאות שיש לנו אנחנו מקבלים באהבה"(צילום: שאול גולן)

     

     

    הבנו שיהיה קל יותר אם נאחד כוחות

     

    צפי נתנס, אחת מבנותיהם של שירה ויואל, מודעת לכך שזכתה בפיס - ההורים המושלמים לחופש הגדול - ומודה: "יש אנשים שפותחים עליי עיניים שיש לי סידור באוגוסט". "הקייטנה הזו נולדה מצורך", היא מספרת. "כולנו ביקשנו מאבא ואמא לעזור ואז הבנו שיהיה קל יותר אם נאחד כוחות. כולנו אנשים עובדים, לכולנו אין מספיק ימי חופש וחשבנו שזה יהיה פתרון טוב ושלילדים יהיה כיף".

     

    איך יוצרים את הלו"ז לקייטנה?

    "יש קבוצת ווטסאפ של הילדים שבה כל אחד מעלה הצעות לרעיונות ופעילויות, וקובץ אקסל שמתמלא מהר. השנה יהיו אולימפיאדה, יום מים, יום כיף בבית ועוד. יש גם זמן לפעילות חופשית כמובן – טרמפולינה, אקס־בוקס – שבלעדיה הבנים הגדולים היו משתגעים.

    שירה ציפר: "אנחנו אף פעם לא לבד איתם. אנחנו תמיד עם אחד ההורים ולפעמים נעזרים בבייביסיטר בתשלום. הנכדים מחולקים לשלוש קבוצות גיל שלכל אחת תחומי עניין משלה. ויש גם סדר יום מוכן שתלוי על הדלת"

    באופן מסורתי ביום הראשון לקייטנה מחליטים על שם לקבוצה, מכינים חולצות וממציאים המנון. הילדים הגדולים מגיעים רוויים מקייטנות יולי־אוגוסט ומנסים להחיל אותם כללים גם על הקייטנה של סבא וסבתא. להגיד לך שהם זוכרים את ההמנון אחר כך? פחות".

     

    ידעת שהורייך יהיו סבא וסבתא כאלה?

    "אני לא חושבת שמישהו מאיתנו חשב על זה לפני שהילדים נולדו. חשוב להם שנצליח בחיים והם מוכנים לעזור ולהקל עלינו איפה שאפשר. למזלי, אמא שלי יצאה לפנסיה מוקדמת עוד לפני שילדתי ויש לה הרבה זמן לנכדים. אני רואה כמה קשה לחברים שלי שההורים שלהם עדיין עובדים במשרה מלאה. ההורים גם עוזרים לנו בשאר ימי השנה".

    ציפר: "אבל רק יום אחד בשבוע לכל משפחה".

     

    זה אומר שארבעה ימים בשבוע את סבתא במשרה מלאה!

    "נכון, אבל יש לי גם הגבלות. זה יוצא בסך הכל יומיים וחצי נטו וזה לא כזה אסון. כיף לי איתם. לדעתי זה לא מוגזם. יש לי חברות שעוזרות הרבה יותר".

     

    לא מתחשק לך קצת חופש?

    "אני משחקת ברידג' פעם בשבוע כמה שעות ולפעמים אנחנו מבקשים מנוחה והילדים מבינים את זה".

     

    נתנס: "אנחנו דואגים שגם להורים יהיה קצת זמן חופשי. לאבא שלי יש יום חופש פעם בשבוע, לאמא שלי יש כמה שעות. אנחנו שואלים מתי ואם נוח להם ומתחשבים. אנחנו דואגים לבנות את הלו"ז מראש כדי שלכל אחד יהיה זמן לעצמו".

     

    ומה קורה ב־1 בספטמבר, לא עונים יותר לטלפונים של הילדים?

    ציפר: "1 בספטמבר הוא יום רגיל ואם צריך אותנו אנחנו עוזרים. במקרה, השנה ב־1 בספטמבר בעלי ואני יוצאים לסוף שבוע, אז אני מניחה שהם יסתדרו בלעדינו. בסדר, הרווחנו את זה".

     

    הנכדים וסבתא שירה. "ב-1 בספטמבר בעלי ואני יוצאים לסוף שבוע. הרווחנו את זה" (צילום: שאול גולן)
      הנכדים וסבתא שירה. "ב-1 בספטמבר בעלי ואני יוצאים לסוף שבוע. הרווחנו את זה"(צילום: שאול גולן)

       

       

      שירה ציפר ובתה וצפי נתנס מייעצות: כך מתכננים קייטנת סבתא

       

      • חושבים כמה שיותר זמן מראש ודואגים שיהיו פעילויות שמתאימות לכל הגילאים שבקבוצה.

       

      • תולים במקום נגיש את התוכנית היומית והשבועית. בבוקר מסבירים לילדים מה הולך לקרות היום.

       

      • לא נשארים בבית. המזגן מפתה, האקס־בוקס קורא, אבל קייטנה מוצלחת נשענת על גיוון.

       

      • מכינים מגוון פעילויות ביתיות: טרמפולינה, טניס שולחן, משחקי קופסה, פעילויות יצירה.

       

      • דואגים שהילדים ישתו מים ומניחים קנקנים או בקבוקים במקום נגיש.

       

      • שומרים על יחס הגיוני בין מבוגרים לילדים, במיוחד אם מדובר בילדים קטנים ופעוטות. עוד מבוגר אחראי יכול למנוע אסונות.

       

      • מכסים שקעים, משייפים פינות ומוציאים מהסלון חפצים שיקרים ללבכם. כדאי להגדיר מהו אזור מותר למשחקים ורביצה, ולאן אסור להיכנס.

       

      • קובעים שעת איסוף ברורה. סבא וסבתא צריכים לנוח כדי שנוכל להביא אליהם את הילדים גם מחר.

       

      • נעזרים בילדים בתכנון פעילויות, נותנים לגדולים להעביר פעילות לבד. אבל גם לא מפחדים לתת לילדים להשתעמם קצת. אפשר גם סתם לנמנם על הדשא.

       

      • מתאמים ציפיות ומבהירים את כללי הבית (אוספים צעצועים בסיום המשחק, לא יושבים יותר משעה מול הטלוויזיה או המחשב). לא מדובר בביקור חד־פעמי אצל סבא וסבתא, והכללים יעזרו לשמור על מסגרת ומשמעת.

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד