איזה קסם! 13 ניסויים מדעיים
מהנים לילדים בחופש הגדול

ענני גשם בצנצנת, כדורים קופצים, גלידה בשקית ועוד המון רעיונות מדליקים שגם יעסיקו את הילדים וגם ילמדו אותם שיעור במדעים. הורים, נסו את זה בבית

רינת ולדמן

|

09.08.17 | 09:06

עננים בצנצנת (צילום: סיון קורן - מברשות)
עננים בצנצנת (צילום: סיון קורן - מברשות)
ילדים, מה למדנו היום? (צילום: סיון קורן - מברשות)
ילדים, מה למדנו היום? (צילום: סיון קורן - מברשות)

בעזרת חומרים וכלים שנמצאים בכל בית, כל ילד יכול להפוך למדען צעיר וסקרן. הניסויים המדעיים תוצרת בית שלפניכם, משלבים עניין, כיף וגם אפשרות לקצת העשרה מדעית:

 

ענני גשם בצנצנת

הכלים לניסוי (צילום: סיון קורן - מברשות)
    הכלים לניסוי(צילום: סיון קורן - מברשות)

     

    הבלוגרית הישראלית סיון קורן מציעה בבלוג "מברשות" ניסוי פשוט וקל: ממלאים צנצנת במים, מוסיפים קצף גילוח עד כיסוי הצנצנת ויותר. מטפטפים בעזרת מזרק או פיפטה מעט מים עם צבע מאכל מעל ענן קצף הגילוח ומחכים עד שהצבע חודר את הקצף.

     

    ילדים מה למדנו היום?

    נצלו את הניסוי כדי לדבר עם הילדים על כמה מושגי יסוד מדעיים: נוזלים ומוצקים, חומרים בעלי משקל סגולי שונה ואיך באמת נוצרים ומתנהגים עננים בשמים.

     

    צרבת לבה

     

    בניסוי זה נכין מנורת לבה מדליקה. נזדקק לבקבוק או כל כלי שקוף, שמן, צבע מאכל, מים, טבלית אלקה זלצר (לצרבת), או סודה לשתייה. ממלאים כוס במים ומטפטפים לתוכה טיפות של צבע מאכל. ממלאים כ-2/3 מהכלי בשמן צמחי ומוסיפים את המים הצבועים. מקפידים להשאיר כמה סנטימטרים פנויים לפעילות הכימית שתגיע בהמשך. מוסיפים את הסודה לשתיה או טבלית מפוררת של האלקה זלצר ומחכים עד ליצירת בועות עולות ויורדות. אם רוצים לסגור את הבקבוק – ממתינים קודם להפסקת הופעת בועות האוויר.

     

    ילדים, מה למדנו היום?

    שמים ושמן לא מתערבבים. המים שוקעים לתחתית והשמן צף למעלה. הבועות שנוצרות מדו-תחמוצת הפחמן שבסודה לשתיה או בטבלית האלקה זלצר, גורמות לבועות של מים לעלות למעלה, ולרדת כאשר הבועה מתפוגגת.

     

    כדורים קופצניים

     

    נכון שהניסוי הזה דורש לקנות אבקת בורקס (Borax), אבל התוצאה מגניבה.

     

    מה צריך?

    1/2 כוס מים חמים

    כף בורקס

    כף קורנפלור

    2 כפות דבק פלסטי לבן

    צבע מאכל

    כפפות חד-פעמיות

     

    מלאו כוס במים חמים, הוסיפו לה אבקת בורקס. בכוס נוספת ערבבו דבק שקוף, קורנפלור וצבע מאכל. שפכו את תערוכת הדבק לכוס עם המים ואבקת הבורקס. לאחר כ-10 שניות העיסה תתקשה. היעזרו במזלג כדי להוציא אותה מהמים, וגלגלו בין הידיים (רצוי עם ככפות) ליצירת כדורים צבעוניים וקופצניים. אחסנו בקופסה סגורה.

     

    ילדים, מה למדנו היום?

    הכדורים הקופצים ממחישים יפה את מושג התרכובת – ערבוב של חומרים שונים יוצר חומר חדש בעל תכונות משלו, השונות מתכונות מרכיביה.

     

    גלידה בשקית  

     

    הכי כיף להכין גלידה ביתית בקלות ובמהירות, וגם להוציא אנרגיה בדרך.

     

    מה צריך?

    חצי כוס שמנת מתוקה

    כפית תמצית וניל

    2.5 כפיות סוכר חום

     

    קחו שקית פסגור גדולה ומלאו מחצית ממנה בקרח ו-6 כפות מלח גס. קחו שקית פסגור נוספת קטנה יותר, ערבבו בתוכה שמנת מתוקה, סוכר, תמצית וניל וסגרו היטב את השקית. הכניסו את השקית הקטנה לתוך שקית פסגור נוספת ואת שתיהן לתוך השקית הגדולה עם הקרח והמלח, ותנו לילדים לשקשק עד לקבלת הגלידה – זה יקח בין 5-10 דקות של פעילות נמרצת – שקשוק, זריקה וניעור.

     

    ילדים, מה למדנו היום?

    מלח מוריד את נקודת ההיתוך של הקרח ומאפשר להקפיא את התערובת לגלידה לפני שהקרח נמס.

     

    דיג קרחונים

     

    צבעו מלח גס  בעזרת כמה טיפות של צבע מאכל. מלאו קערה במים והוסיפו לתוכה מספר קוביות קרח.(לאפקט מיוחד אפשר להשתמש בתבנית קרח בצורת דגים ליצירת קוביות הקרח). פזרו מעט מלח צבוע בקערה והניחו חוט על גבי קוביות הקרח. המתינו דקה-שתיים. קוביית הקרח תיצמד לחוט וכעת יוכלו הילדים לדוג אותה.

     

    ילדים, מה למדנו היום?

    טמפרטורת הקיפאון של מים מלוחים נמוכה מזו של המים המתוקים. המלח שהמסנו במים, גורם להורדת טמפרטורת הקיפאון. כמות קטנה של הקרח מותכת - וכעבור זמן קצר קופאת שוב תוך כדי לכידת החוט בתוכו.

     

    ציור בחלב

     

    ניסוי צבעוני ונחמד. קחו קערה עמוקה ובה חלב, טפטפו מספר טיפות של צבעי מאכל בצבעים שונים. קחו קיסם אוזניים טבול בסבון כלים וטפטפו מספר טיפות על החלב. הצבעים "יברחו" מהסבון ויצרו צורות בחלב

     

    ילדים מה למדנו היום?

    הניסוי הוא דוגמה מעניינת לדרך הפעולה של המולקולות שבחומרי הניקוי – שצד אחד שלהן נמשך למים והצד השני – לחומרים שומניים. כאן, ברגע שהסבון בא במגע עם החלב – המולקולות שלו ינסו להתחבר למולקולות החלב. צבע המאכל נדחק הצידה בתהליך, וזו הסיבה לצורות הצבעוניות שנוצרות.

     

    לימון וולקני

     

    ניסוי מדליק אך קצת מלכלכך ולכן הקפידו לעבוד מעל מגש גדול. סחטו חצי לימון ושמרו את המיץ בכוס. קחו לימון נוסף, חתכו את חלקו העליון ורוקנו מעט את הלימון מתכולתו. טפטפו מס' טיפות של צבע מאכל לתוך הלימון ושפכו כפית של סודה לשתיה ומיץ לימון. חכו מס' שניות ותקבלו התפרצות געשית צבעונית ומשמחת.

     

    ילדים, מה למדנו היום?

    כששמים יחד לימון, שהוא חומר חומצי, וסודה - חומר בסיסי - נוצרת תגובה מהירה בתהליך שמשחרר גז פחמן דו חמצני (CO2).

     

    דרקון יורק בועות סבון

     

    כך תהפכו בקבוק פלסטיק לדרקון יורק בועות סבון. קחו בקבוק פלסטיק, חתכו את חלקו התחתון. הלבישו על הבקבוק גרב צמר והצמידו אותה באמצעות גומיה.

     

    הכינו את תמיסת בועות הסבון בקערה:

    חצי כוס סבון כלים

    6 כוסות מים פושרים

    רבע כוס גליצרין או רבע כוס סירופ תירס או כפית אבקת אפיה.

     

    ערבבו את החומרים והניחו להם לתמיסה לעמוד כשעתיים-שלוש לפני השימוש, כדי שהתערובת תהיה אחידה וצלולה. טבלו את הגרב במי הסבון ונשפו דרך פיית הבקבוק. אם תטפטפו מס' טיפות צבע מאכל על הגרב, תוכלו גם להפריח בועות צבעוניות. באתר ניתן לקבל רעיונות לקישוט הבקבוק בצורת דרקון, עכבר או כל חיה אחרת בעזרת סול צבעוני.

     

    >> הסודות של המומחים: כך תכינו בבית בועות סבון עצומות שתמיד מצליחות

     

    ילדים, מה למדנו היום?

    לא פשוט להסביר לילדים (ובינינו, גם למבוגרים) מהי בועת סבון. אתם מוזמנים לנסות את ההסבר של מכון דוידסון: בועת סבון קיימת מכיוון שלשכבת הפנים של המים (למעשה לכל נוזל) יש מתח פנים הגורם לפני השטח לדמות יריעה אלסטית. מתח הפנים הוא תוצאה של הכוחות הפועלים בין מולקולות הנוזל. בועה המורכבת ממים בלבד לא תהייה יציבה והסבון מוריד את מתח הפנים של המים ולכן מייצב את הבועה. הסבון גם מעכב את אידוי הנוזל ומאריך את חיי הבועה. בועות סבון עמידות יותר בלחות ובקור ומתפוצצות מהר יותר כשחם ויבש. אם יש לכם אפשרות לדמות את שני סוגי האקלים – בדקו עם הילדים עובדה זו.

     

    בלון מנופח

     

    ניסוי פשוט לניפוח בלון ללא מאמץ. שפכו חצי כוס חומץ לתוך בקבוק פלסטיק. בעזרת משפך קטן הכניסו כף סודה לשתייה לתוך בלון לא מנופח. הלבישו את הבלון על פיית הבקבוק, האבקה תישפך לתוך הבקבוק והבלון יתנפח מעצמו.

     

    ילדים מה למדנו היום?

    ראו ניסוי הלימון הוולקני

     

    כרוב מחליף צבעים

    בניסוי זה נזדקק לעלי כרוב, צבעי מאכל (3-4 צבעים) וצנצנות עם מים כמספר צבעי המאכל. מלאו צנצנות במים, טפטפו בכל צנצנת 10 טיפות של צבע מאכל. הכניסו עלים של כרוב סיני לצנצנות והשאירו אותם למשך הלילה. עלי הכרוב ישנו את צבעם במהלך הלילה. (את הכרוב אפשר להמיר בפרחי ציפורן לבנים או בגיבסניות).

     

    >> כך תהפכו את המטבח למעבדת צבעים ביתית

     

    ילדים, מה למדנו היום?

    למים יש תכונה שמאפשרת להם לעלות בצינורות דקים מאוד. לתופעה הזו קוראים "עלייה נימית", והיא שמאפשרת למים הצבועים "לטפס" במעלה הצמח ולהוביל את הצבע אל עלי הכותרת (מקור: מכון דוידסון)

     

    נייר שלא נרטב

     

    שאלו את הילדים: האם נייר נרטב במים? לאחר מכן הראו לילדים את הניסוי הבא. נזדקק לכוס שקופה, קערה עם מים ונייר (נייר מגבת או חצי דף A4). מעכו את הנייר והכניסו לתוך הכוס. וודאו שהנייר לא נופל כאשר הופכים את הכוס. הפכו את הכוס והחזיקו אותה במאונך בצורה יציבה. הכניסו את הכוס במהירות לקערת המים כשהיא הפוכה ובמאונך והוציאו אותה באותה הצורה. האם הנייר נשאר יבש?

     

    ילדים, מה למדנו היום?

    שחוץ מנייר יש בכוס שלנו גם אוויר, וכשמכניסים את הכוס במהירות לתוך המים, האוויר לא מספיק לצאת ולתת למים להיכנס במקומו ולהרטיב את הנייר.

     

    מזרקה בשקית

     

    בניסוי הזה נצטרך שקית פסגור, עפרונות מחודדים ומים.

     

    מלאו את השקית במים וסגרו אותה היטב. החזיקו את השקית ותנו לילדים לנעוץ את העפרונות החדים לתוך השקית עד שיצאו מהצד השני של השקית. הפלא ופלא, המים לא נשפכים מחורי השקית.

    הפכו את הניסוי לתחרות מלהיבה – מי מהילדים יצליח לנעוץ את מספר העפרונות הרב ביותר בשקית בלי לשפוך את המים (לא מומלץ לביצוע על השטיח בסלון). השלב השני הוא הוצאת העפרונות לקבלת מזרקת מים משפריצה.

     

    ילדים מה למדנו היום?

    החומר שממנו עשויה שקית הפסגור הוא סוג של פלסטיק, פולימר גמיש מאוד בשם פוליאתילן. חוד העיפרון מצליח לחדור לתוכה ולהזיז את המולקולות ממנה היא עשויה באופן שהן יוצרות אטימה זמנית

     

    פיסול פלסטיק מחלב

     

    ידעתם שמחלב וחומץ ניתן ליצור פלסטיק? חממו כוס חלב במיקרו, הוסיפו חומץ. סננו במסננת את החלב עד שתקבלו מעין גושים איתם ניתן ליצור צורות שונות, המתקשות לפלסטיק קשיח. אפשר להוסיף צבעי מאכל כדי ליצור צורות בצבעים שונים. (לא מומלץ לשמור את התוצרים לאורך זמן)

     

    ילדים, מה למדנו היום?

    החלבון שנמצא בחלב הנקרא קזאין ויש לו מבנה המאפשר לו לצוף במים בצורת טיפות קטנטנות. כאשר מוסיפים חומץ לחלב המבנה של הקזאין משתנה באופן שגורם לחלקיקי החלבון להיצמד זה לזה וליצור גושים בנוזל.

     

    ___________________________________________________ 

     

    חופש גדול זה קל: שבעה משחקים תוצרת בית שיעסיקו את הילדים:

     

    שעות של הנאה לכל המשפחה. הקליקו על התמונה (צילום: Shutterstock)
    שעות של הנאה לכל המשפחה. הקליקו על התמונה (צילום: Shutterstock)

     

     

     
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד