משעמם? לכו לבשל: הפטנטים של מלי גרין להתמודדות עם אוגוסט

אחרי 11 ילדים, למלי גרין כבר אין כוח לקטר על החופש הגדול. אז הנה רעיון מעולה שגילתה: מכניסים את הילדים למטבח - ומרוויחים גם ארוחה וגם ביטחון עצמי

מלי גריןפורסם: 03.08.17 08:02
  (צילום: Shutterstock)

מוצאי שבת. הרחובות עמוסים בהורים וילדים, הפיצריות גדושות, כאילו שהכרזנו תענית בשבת. אבל השבת הארוכה גולשת אל מוצאי שבת ארוך עוד יותר, כי ביום ראשון אין להם לימודים. הסתיימו כל הקייטנות של יולי, ואילו לנו ההורים, יש יום עבודה רגיל.

 

אני מרגישה נבוכה לשבת שוב מול המקלדת ולקטר. שנים קיטרתי על החופש הגדול, הסברתי לכל מי שרצה וגם למי שלא, שאין לי שום בעיה לבלות עם ילדיי בחופש, רק שאני לא בחופש ואני לא יכולה לקחת ימי חופשה על חשבוני, כי מאין אקנה להם ספרי לימוד וציוד לחזרה לבית הספר?

 

הצטרפתי לקבוצת הורים עובדים לשינוי, עד שקרה הנס (קטן מדי ומאוחר מדי) וקיצרו את החופשה הגדולה בחמישה ימים ופיזרו אותם על פני השנה. כדרכו של נס - הוא נעלם ובמהירות שיא החזירו את המצב לקדמותו. יבש הדיו מלקטר והתייבשה המקלדת.

 

נכון, הילדים גדלו, ויש לי מתבגרים ומתבגרות שמוצאים פה ושם עבודות בקיץ (בת ה-15 מצאה עבודת שמרטפות אצל אימא עובדת לילדים קטנים ובת ה-18 מצאה עבודת סטודנט כמילוי מקום של מזכירה במשרד) - ועדיין יש לי הקטנים שצריך להעסיק אותם אחרי שוך הקייטנות, ואנחנו שוב ההורים המתמרנים בין העבודה לילדים.

 

"אז מה את עושה? איך את מתמרנת?" שואלות ללא הרף חברות לעבודה שעסוקות כל היום בניהול הילדים שבבית בשלט רחוק.

 

לי יש פטנט. אצלי הוא עובד - אצל חלק מהחברות כן, אך לא אצל כולן. וככה הוא עובד: בחופש הגדול אנחנו מאפשרים לילדים להיות ערים עד שעה מאוחרת, או במילים פשוטות להפוך יום ללילה. נכון שבתום החופשה, בשבוע האחרון, אנחנו מאפסים להם את השעון בחזרה ודורשים מהם להתכוונן על שעון החזרה ללימודים, כדי שישובו למסלול. אבל בחופשה, כשהם נרדמים בשלוש או ארבע לפנות בוקר, הם ישנים עד הצהריים שלמחרת. זה מאפשר לנו, ההורים, לרוץ לעבודה ולחזור רק בסביבות השעה שלוש-ארבע אחר הצהריים, כשהם כבר אחרי "ארוחת בוקר", ומייד דורשים לדעת: "מה נעשה היום?".

 

ילדים מבשלים

אז מה נעשה היום? בני החמש והשבע אוהבים מאוד את המטבח, וזו חלק מתוכנית החופשה שלנו. אנחנו מבלים שם הרבה ביחד, ואפילו תליתי שלט מאיר עיניים על המקרר: "קייטנת גרין". כל יום מחפשים מתכון מעניין, שמתאים לילדים, מבשלים אותו יחד במטבח, ואחר כך מגישים ואוכלים. בכל יום ילד אחר בוחר את המתכון, להנאתו.

 

בישול או אפייה של מתכונים קלים המיועדים לילדים יכולים להוות פעילות נפלאה, אבל קחו בחשבון, שאתם מוכנים לספוג בלגן במטבח.

 

לדבריה של חברתי שושנה מל, יועצת חינוכית ומטפלת משפחתית במקצועה, הבישול יתרום לילדים תחושת מסוגלות ויקנה לו חוויה והנאה לצד לימוד דברים חשובים: "הילדים הכינו עוגיות או פסטה עם רוטב? הרווחתם פעמיים - מעבר לתחושת הסיפוק הם יחזקו את הביטחון העצמי שלהם".

 

"יש ילדים שסובלים מבעיות בוויסות התחושתי והחושי, ודרך המגע בחומרי המזון והאפייה תוכלו לעזור להם, ממש כמו ריפוי בעיסוק משפחתי. יש לכם ילדים שסובלים מפרצי זעם ומתסכולים? תנו להם ללוש את הבצק ותגלו את הרוגע בפנים שלהם".

 

עוד הציעה שושנה: "הרבה פעמים הורים מרגישים שהם לא מצליחים להגיע לשיחת עומק רגשי עם הילד. הכינו בצק פשוט של עוגיות, ותבקשו מהילד או הילדה לקשט את הפרצוף לפי מה שהם מרגישים בלב, ותופתעו לטובה. הנה ההזדמנות להבין מה קורה שם בפנים ולפתח את הקשר".

 

שושנה מדגישה כי מעבר לחוויית האפייה והבישול, אפשר ממש לקדם ילד מבחינה מוטורית במטבח. כל ילד שנכנס למטבח מתמודד עם מגוון של פעילויות בחישה, לישה, מעיכה, קישוט וכו'. חלקים מסוימים מהווים אתגר של ממש. יש גם את הקצב, לערבב במשך חמש דקות לכיוון השעון, והנה הזדמנות לעזור לילד ולראות איך הוא מתמודד גם על חזרתיות בעבודה בצורה משביעת רצון.

 

כל ילד שנכנס למטבח מתמודד עם מגוון של פעילויות שמחזקות את יכולותיו המוטוריות  (צילום: Shutterstock)
    כל ילד שנכנס למטבח מתמודד עם מגוון של פעילויות שמחזקות את יכולותיו המוטוריות (צילום: Shutterstock)
     

     

    המטבח כזירת מאבק

    גם בתיה צור המקסימה, שעוסקת בייעוץ זוגי ומשפחתי ובהדרכת הורים, פתחה לי צוהר לעולם הילדים במטבח, ותקשיבו - זה מדהים לגלות כמה דברים מסתתרים בין השיש לגז. וכך היא אמרה: "קיץ. הילדים בבית. המטבח הופך יותר מתמיד לאיזור הפעיל ביותר - הילדים נכנסים, יוצאים, פותחים את המקרר ובודקים מה יש לאכול, סוגרים, שוב פותחים, אומרים 'אין מה לאכול' או שואלים 'מה אוכלים היום?'. אנחנו מוצאות את עצמנו כל הזמן סביב האוכל - בוקר, ארוחות ביניים, צהריים, ערב, ארוחות לילה וחוזר חלילה... התוצאה יכולה להיות שהמטבח הופך לזירת מריבות: 'לסגור את המקרר', 'לצאת עכשו מהמטבח', 'רק עכשו אכלתם'..."

     

    במקום זה, מציעה בתיה, כדאי להתייחס למטבח כזירה שבונה קשרים, מעמיקה היכרויות שלנו עם ילדינו ושל הילדים ביניהם: "תוך כדי העבודה המשותפת כתף לכתף בחיתוך הסלט או לישת הבצק פתחו עם הילדים שיחות על מהו אוכל בריא, מה אוהבים יותר או לאכול, מה הטעם המועדף. אפשר לספר לילדים זיכרון ילדות שלנו ממאכלים מבית ההורים".

     

    לדבריה של בתיה, הדינמיקה המשפחתית מקנה ביטחון לילדים מגבירה את תחושת השייכות המשפחתית החשובה כל כך ומהווה בסיס להתנהגויות חיוביות. אפשר לשתף את הילדים בקשת רחבה של עבודות המטבח לפי גילאים ויכולות.

    ייתכן שבפעם הראשונה תהיה אווירה קצת לחוצה, אך עם הזמן גם ההורים וגם הילדים משתחררים ונותנים מעצמם יותר להצלחת השותפות.

     

    "המטבח מאפשר לנו גם להחמיא לילדינו: איך ערכתם יפה את השולחן, איך קישטתם יפה את פרוסת הלחם ואיזה יופי חתכתם את הירקות. לתת חיזוקים, לעודד יצירתיות - כמו למשל לארגן ארוחה בכוס שקופה שבנויה משכבות של ירקות בכל מיני צבעים וביניהם גבינה/ביצה/טונה או לקינוח פירות שונים וביניהם יוגורט. כשכל ילד מרכיב את הסדר המועדף עליו. אפשר לחנך לאסתטיקה שאנחנו אוהבות כמו התאמת צבעים, סידור מעניין של מפיות. והכי חשוב - לאסוף מתנות של חוויות משפחתיות.

     

    בקיצור, תהפכו את המטבח לכלי אמיתי בחינוך הילדים - ותופתעו לטובה.

     

    קדימה, לעבודה

    אחרי השיחה עם שושנה ובתיה, אימצתי את רעיון המטבח בחום, לא פחות מאשר את רעיון היפוך השעות, ואפילו יותר. יצאתי לקניות וקצת השקעתי: מצאתי תבניות קטנות בצורת לב שישמחו את הילדים, רכשתי מכשיר ופל בלגי קומפקטי, תבניות סיליקון למאפינס, תבנית לפיצה, והרבה כלים צבעוניים, שלל כפות ערבוב שהתאמתי להן קערה ורודה עמוקה ויפה, וקדימה למטבח!

     

    הנה כמה עצות מהניסיון שלי: 

    1. פירשו מפה חד פעמית על השיש וגם על שולחן המטבח ותעבדו עליה. בסיום הבלגן מקפלים וזורקים והכל נשאר נקי.
    2. אתם לא רוצים חלילה שהילדים ייחתכו מסכינים חדים, לכן קנו סכינים חד פעמיים, הילדים ירגישו כמו גדולים ומצד שני זה בטיחותי.
    3. נסו רק מתכונים קלים עם ילדים - זה לא הזמן לניסיונות קולינריים!
    4. ילדים מאד אוהבים צבע באוכל. לעומת זאת, לא אוהבים אוכל מעורבב. הם יעדיפו אולי את הספגטי בלי רוטב או את העוגה בלי חתיכות בפנים.
    5. לפני תחילת העבודה תנו לילדים כוס שוקו עם עוגייה כדי שהם יתחילו שבעים. אפשר להניח קערת ירקות חתוכים לנשנושים תוך כדי.
    6. נצלו את ההזדמנות לקצת בריאות. כשאתם מכינים עוגיות או עוגות - ערבבו חצי קמח מלא וחצי קמח לבן.
    7. תנו לכל ילד תפקיד: אתה תערבב, אתה תשפוך את השמן. כמגיעים לשלב הטיגון - רק את מטגנת.

     

    עוגיות קלות לילדים

    את המתכון הזה קיבלתי מחברה טובה, ומאז הבצק הזה הפך להיות חלק מהמטבח שלנו, אפשר לקרוץ ממנו צורות ואפשר לזרות עליו אבקת סוכר. בעזרתו אפשר ללמד את הילדים כיצד ערבוב של כמה מוצרי יסוד כמו ביצים, קמח וסוכר הופכים לעוגיות נהדרות.

     

    המרכיבים: 

    150 גרם חמאה

    2 כוסות קמח מנופה

    1 כף אבקת פודינג וניל

    1 ביצה

    1 כוס סוכר

     

    אופן ההכנה:

    1. מערבבים את כל החומרים עד לקבלת בצק.
    2. נותנים לילדים להכין צורות.
    3. אופים בחום בינוני כ-12 דקות.

     

     
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    סופרת ועיתונאית, נשואה פלוס אחד עשר, מחברת הספר "אמא. קום" והספר החדש: "חיפשתי אותך" ומעבירה הרצאות בנושא "אמהות-קריירה ומה שביניהם". לאתר הבית של מלי גרין.