שיהיה לכם יום אדום: ארבעה
מתכונים קיציים עם עגבניות

הן מרעננות, הן שמחות והן נמצאות עכשיו בשיאן: זה הזמן לבשל עם עגבניות, ולאסנת לסטר יש בדיוק את המתכונים שאתם צריכים - מסלט ועד תבשיל במיה

אסנת לסטרפורסם: 12.07.17 21:42
סלט עגבניות עם שום ולימון (צילום: אסנת לסטר)
סלט עגבניות עם שום ולימון (צילום: אסנת לסטר)
נורית נמני נולדה בעיראק, ועל אף שעלתה לישראל בגיל 8 היא זוכרת כל דבר מהימים שבהם חיה שם.

 

נורית זוכרת היטב שבעונת הקיץ, כשהעגבניות היו זולות, הוריה קנו כמויות גודלות מהן, הכניסו אותן לגיגיות ולאחר שרחצו היטב היטב את ידיהם ואת רגליהם דרכו עליהן ומעכו אותן עד שהפכו לעיסה. את הגיגיות העמידו בחוץ, בשמש, וכיסו בבדים דקים, ובכל יום שפכו את הנוזלים השקופים שהיו מצטברים מעל שכבת העגבניות המרוסקות.

 

לאחר כמה ימים, כשהעגבניות המרוסקות כבר לא הפרישו נוזלים והפכו לרסק סמיך, העבירו אותו לכדי חרס וכיסו אותו בכמה ס"מ של שמן זית, שמנע ממנו להתקלקל. כך היה למשפחתה של נורית רסק עגבניות שהספיק לכל השנה.

 

סלט עגבניות עם שום ולימון

מתכון של רחל בן שיטרית מבית שאן.

 

 

מרכיבים

כ-4 מנות

 

  • 5-4 עגבניות חתוכות לקוביות גדולות
  • 1/2 כוס עלי בזיליקום קצוצים גס
  • 3 שיני שום כתושות או קצוצות
  • 1/2 לימון (עם הקליפה) חתוך לקוביות קטנות
  • 1/3 כוס שמן זית
  • 1 כפית מלח
  • 1/2 כפית פלפל שחור גרוס

 

אופן ההכנה

  1. מערבבים את כל המרכיבים.
  2. מתקנים תיבול, אם צריך.

 

טיפים

  • לדברי רחל, הסלט טעים יותר יום לאחר ההכנה.
  • יואל אבידן מיקנעם ממליץ להחליף את הלימון הטרי בלימונים כבושים.

 

במיה ברוטב עגבניות וכמון (צילום: אסנת לסטר)
    במיה ברוטב עגבניות וכמון(צילום: אסנת לסטר)
     

    במיה ברוטב עגבניות וכמון

    מתכון של סימה סבן מבית שאן.

     

    מרכיבים

    8 מנות

     

    • 1 ק"ג במיה טרייה
    • שמן לטיגון
    • שיניים קלופות ופרוסות מראש שום שלם
    • 4 עגבניות, קלופות ומרוסקות
    • 1 כף פפריקה מתוקה
    • 1 כף כמון
    • 1 כפית מלח

     

    אופן ההכנה

    1. קוטמים את גבעולי הבמיה – נזהרים שלא לפצוע את התרמילים.
    2. שוטפים את הבמיה ומייבשים היטב.
    3. מחממים במחבת שמש ומטגנים את הבמיה במשך דקה-שתיים, רק עד שהיא משנה את צבעה. מסננים מהשמן.
    4. שמים בסיר 3-2 כפות שמן, את השום ואת העגבניות המרוסקות. מבשלים על אש קטנה, תוך ערבוב, עד שמתקבל רוטב סמיך. מוסיפים את התבלינים ומערבבים.
    5. מוסיפים את הבמיה לסיר, מערבבים בזהירות ומבשלים על אש קטנה 12-10 דקות.

     

    סלט עגבניות עם פלפלים חריפים ובזיליקום (צילום: אסנת לסטר)
      סלט עגבניות עם פלפלים חריפים ובזיליקום(צילום: אסנת לסטר)
       

      סלט עגבניות עם פלפלים חריפים ובזיליקום

      סלט יוצא דופן, שבו הירקות שוהים בתחמיץ לפני ההגשה. 

       

      מתכון של אראלה שמיר מירושלים.

       

      מרכיבים

      6 מנות

       

      • 5 עגבניות
      • 1 פלפל ירוק חריף (לא חובה)
      • 2 בצלים סגולים
      • 1 כוס חומץ
      • 1 כוס מים
      • 1 כפית סוכר
      • 1/2 כוס זיתים ירוקים מגולענים
      • 30-20 עלי בזיליקום
      • 200 גרם גבינה בולגרית (או כל גבינה מלוחה אחרת) חתוכה לקוביות
      • 1/4 כוס שמן זית
      • 1 כפית פלפל שחור גרוס גס
      • 1 כפית מלח גס

       

      אופן ההכנה

      1. חותכים את העגבניות לרבעים ומרוקנים מגרעינים.
      2. חותכים את הפלפל החריף לפרוסות דקות.
      3. חוצים את הבצלים וחותכים כל מחצית לפרוסות בעובי של כ-1/2 ס"מ.
      4. שמים בקערה את העגבניות, הפלפל והבצל.
      5. מערבבים את החומץ, המים והסוכר ויוצקים על הירקות שבקערה. חשוב שהירקות יהיו מכוסים לחלוטין בנוזלים - אם חסרים נוזלים מכינים כמות נוספת ומוסיפים לקערה.
      6. מכניסים את קערת הירקות למקרר ל-30 דקות לפחות (ועד יומיים).
      7. לפני ההגשה מסננים את הירקות מהנוזלים. מוסיפים את הזיתים, עלי הבזיליקום וקוביות הגבינה ומערבבים בעדינות (כדאי לערבב עם הידיים ולא עם כף או כלי אחר).
      8. יוצקים על הסלט את שמן הזית ומתבלים במלח ובפלפל. רצוי להגיש בליווי טוסטים.

       

      שקשוקה עם עגבניות ממולאות ופטריות (צילום: אסנת לסטר )
        שקשוקה עם עגבניות ממולאות ופטריות(צילום: אסנת לסטר )
         

        שקשוקה עם עגבניות ממולאות ופטריות

        מתכון של רות מייזלר מקרית חיים.

         

        מרכיבים

        5 מנות

         

        • 5 עגבניות גדולות
        • 1/2 כוס פטרוזיליה קצוצה
        • 1 כפית מלח
        • 1 כפית בזיליקום יבש טחון
        • 1 כפית פפריקה מתוקה
        • 5 ביצים

         

        לרוטב

        • 1/4 כוס שמן זית
        • 1 בצל קצוץ
        • 1 סלסילה פטריות שמפיניון קצוצות
        • 1 כפית סחוג או אריסה
        • מלח
        • פלפל שחור גרוס

         

        אופן ההכנה

        1. קוטמים את חלקן העליון של העגבניות. מרוקנים את העגבניות מתוכנן באמצעות כפית - מקפידים להשאיר דפנות בעובי של כ-1 ס"מ. שומרים בצד את תוכן העגבניות ואתן החלק שקטמנו.
        2. הופכים את העגבניות המרוקנות, כדי שיגירו נוזלים.
        3. מכינים את הרוטב: מחממים בסיר את שמן הזית ומטגנים את הבצל הקצוץ עד להזהבה קלה.
        4. מוסיפים לסיר את הפטריות הקצוצות וממשיכים לטגן עוד דקה-שתיים, תוך ערבוב.
        5. מוסיפים לסיר את תוכן העגבניות ואת הסחוג (או האריסה), מלח ופלפל שחור ומערבבים.
        6. מפזרים בתוך כל עגבנייה מרוקנת קצת פטרוזיליה קצוצה, מלח, בזיליקום ופפריקה. שוברים לתוך כל עגבנייה ביצה.
        7. מניחים את העגבניות בצפיפות בסיר עם הרוטב, ומפזרים עליהן את יתרת הפטרוזיליה הקצוצה.
        8. מכסים ומבשלים על אש קטנה כ-30 דקות, עד שהעגבניות מתרככות והביצים מוכנות.

         

        אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע

         

         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
        "לומדים משהו חדש במטבח" היא הסידרה החדשה שלי, בה אני מספרת על הדברים הקולינריים המעניינים שגיליתי: החל מן האופן שבו אפשר לשמר מוצרי מזון יבשים, דרך המתכון לקרקר שיחזיק גם 100 שנה והשיטה הבדוקה להוצאת העצמות מן העוף עד למתכונים נגישים שתמיד יעבדו לכם.

        וחוץ מזה, אני משדרת את התוכנית "סיר לשבת" ב"רדיו קול" בכל יום שישי ובערבי חג מאז שנת 1997.

        בכל תוכנית מוזמנים המאזינים לשאול על מתכונים, לבקש עצה ולשתף מאזינים אחרים במתכונים והתלבטויות אישיות שקשורות באוכל ובאירוח. התוכנית דינמית והנושאים משתנים בהתאם לעונות השנה ולפי שאלותיהם ובקשותיהם האישיות של המאזינים. ההיענות המדהימה של המאזינים לכל בקשת מתכון מעשירה את כל המאזינים האחרים וגם אותי - ואת התוצאות אני מציגה כאן בבלוג.

        כל המתכונים בבלוג "סיר לשבת" הם תוצאה ישירה של מה שנאמר ונחווה בתוכנית. ואיך נולדה התוכנית? מאז שגיליתי את הבישול חיפשתי תמיד את המתכונים המקוריים והטעימים שבושלו ונאפו בכל בית בתפוצות השונות של עם ישראל. התוכנית "סיר לשבת" אפשרה לי למצוא את כל המתכונים האלה דרך המאזינים.

        עבורי כל מתכון מקורי מבית סבתא הוא יהלום שהתמזל מזלי לזכות בו, ואני מלקטת אותם באהבה גדולה. אני נשואה ואם לשלושה. את האהבה שלי לאוכל קיבלתי בתורשה מסבתי פרידל שטראוס, שאהבה בישול והוציאה לאור כבר לפני שנים ספרי בישול רבים בבאזל שבשוויץ.

        (צילום: אסף אמברם)