העיצוב הסקנדינבי הצעיר: עבודת יד, התאמה אישית - ומחירים בשמיים

לעיתים נדמה שיש אינפלציה בחברות העיצוב הנורדיות, אך בפסטיבל השנתי שהתקיים לפני כחודש בקופנהגן נמצא מקום לכולן. בחרנו שש שהציגו בו השנה לראשונה

אביטל ברוידא

|

08.07.17 | 08:58

המותג Moebe  מציע חפצים פשוטים בהרכבה עצמית פשוטה וקלילה. ערכת המסגרות, למשל, כולל ארבעה לייסטים, שני לוחות זכוכית ורצועת גומי שחורה שמחברת בין החלקים ומשמשת גם כחוט לתלייה. בקופנהגן הם הציגו את המסגרות עם הדפסים בוטניים שקופים - מוצר חדש שלהם (עיצוב: moebe)
המותג Moebe מציע חפצים פשוטים בהרכבה עצמית פשוטה וקלילה. ערכת המסגרות, למשל, כולל ארבעה לייסטים, שני לוחות זכוכית ורצועת גומי שחורה שמחברת בין החלקים ומשמשת גם כחוט לתלייה. בקופנהגן הם הציגו את המסגרות עם הדפסים בוטניים שקופים - מוצר חדש שלהם (עיצוב: moebe)
המנורות של Million נוצרו בהשראת מנורות תעשיות צרפתיות. האהילים עשויים מאלומיניום או מאלומיניום משולב בעץ (עיצוב: million)
המנורות של Million נוצרו בהשראת מנורות תעשיות צרפתיות. האהילים עשויים מאלומיניום או מאלומיניום משולב בעץ (עיצוב: million)
כסאות המתכת והעור של Overgaard & Dyrman מיוצרים בשילוב של עבודת יד ומכונות. האוצר הראשי של מוזיאון העיצוב הדני תמצת בפני עיתונאים: ''אמריקאים מעצבים ביזנס, גרמנים מעצבים מדע, איטלקים מעצבים אמנות וסקנדינבים מעצבים מלאכה'' (עיצוב: Overgaard & Dyrman)
כסאות המתכת והעור של Overgaard & Dyrman מיוצרים בשילוב של עבודת יד ומכונות. האוצר הראשי של מוזיאון העיצוב הדני תמצת בפני עיתונאים: ''אמריקאים מעצבים ביזנס, גרמנים מעצבים מדע, איטלקים מעצבים אמנות וסקנדינבים מעצבים מלאכה'' (עיצוב: Overgaard & Dyrman)
המדפים המודלריים של dk3 הם גרסה עכשווית של הרהיט הקלאסי, עטור הפרסים, של המעצב הדני פול קאדוביוס. השינוי היחידי הוא הפרזול הטרנדי (עיצוב: dk3)
המדפים המודלריים של dk3 הם גרסה עכשווית של הרהיט הקלאסי, עטור הפרסים, של המעצב הדני פול קאדוביוס. השינוי היחידי הוא הפרזול הטרנדי (עיצוב: dk3)
רהיטי הראטן של חברת SIKA, המיוצרים בעבודת יד באינדונזיה, שבים לאופנה. כיסא הביצה התלוי, שעוצב ב-1961, הוא רב מכר גם היום (עיצוב: sika)
רהיטי הראטן של חברת SIKA, המיוצרים בעבודת יד באינדונזיה, שבים לאופנה. כיסא הביצה התלוי, שעוצב ב-1961, הוא רב מכר גם היום (עיצוב: sika)

לחגיגת העיצוב השנתית בקופנהגן, "שלושה ימים של עיצוב", מסורת של שש שנים בסך הכל, אך היא הולכת ותופסת עניין בקרב אנשי מקצוע וחובבי עיצוב, לא רק מאירופה. משנה לשנה גדל מספר החברות הדניות המשתתפות באירוע, ובפסטיבל השנה נפתחו לקהל הרחב 60 אולמות תצוגה, למשך שלושה ימים ארוכים של השקות, הרצאות ומסיבות, שנמשכו מהבוקר ועד החושך (וביוני מחשיך כאן רק ב-22:30).

 

כלי עבודה מסורתיים בסטודיו שדוגל בגימור שנעשה בעבודת יד (עיצוב: Overgaard & Dyrman)
    כלי עבודה מסורתיים בסטודיו שדוגל בגימור שנעשה בעבודת יד(עיצוב: Overgaard & Dyrman)

     

    לצד חברות ותיקות ומוכרות, הפסטיבל הוא הזדמנות למעצבים וליזמים חדשים לחשוף את הקולקציות ואת שיתופי פעולה ביניהם. לעיתים נדמה שיש אינפלציה בחברות העיצוב הסקנדינביות, אך כאן יש מקום לכולם, והם זוכים לבמה מפרגנת ולקהל אוהד. בין עשרות המותגים והמעצבים שהשתתפו באירוע, החלטנו להציג דווקא כמה מאלה שהופיעו בו השנה לראשונה.

     

    Overgaard & Dyrman: שילוב של עבודת יד וטכנולוגיה

     

    במפגש עיתונאים שהתקיים במוזיאון העיצוב של קופנהגן, תמצת האוצר הראשי של המוזיאון את זהות העיצוב הדני: "אמריקאים", הוא אמר, "מעצבים ביזנס, גרמנים מעצבים מדע, איטלקים מעצבים אמנות וסקנדינבים מעצבים מלאכה". ההגדרה הזו באה לביטוי הכי מוחשי שלה בסטודיו Overgaard & Dyrman, הנקרא בשמם של שני מייסדיו.

     

    מחירה של ספה 6,430 יורו (עיצוב: Overgaard & Dyrman)
      מחירה של ספה 6,430 יורו(עיצוב: Overgaard & Dyrman)

       

      בסטודיו שקם ב-2014 מייצרים רהיטים המבוססים על שילדת מתכת וריפוד עור. בינתיים מונה הקולקציה מספר קטן של פריטים, אך בכל אחד מהם ניכרים העיצוב המורכב וההקפדה על פרטים. "אנחנו אוהבים רהיטים עם גימור בעבודת יד", מסבירים השניים את תפיסת עולמם, "וממזגים את זה עם השימוש במכונות מודרניות. זה נותן לנו הזדמנות לשמר כישורי מלאכה יוצאי דופן ולשלב אותם עם צורות מורכבות ושיטות ייצור מודרניות".

       

      כסאות שנוצרו בהשראת אוכף. כל כיסא ממוספר וחתום בידי צמד המעצבים  (עיצוב: Overgaard & Dyrman)
        כסאות שנוצרו בהשראת אוכף. כל כיסא ממוספר וחתום בידי צמד המעצבים (עיצוב: Overgaard & Dyrman)

         

        Wire Dining Chair הוא כיסא שנוצר בהשראת אוכף. זהו המוצר הראשון בסדרת הרהיטים שלהם, וכל כיסא ממוספר וחתום על ידי המעצבים. הסדרה כוללת גם כיסא בר, שרפרף, כורסא, שולחן וספה, המיישמים כל אחד באופן מעט שונה אותה טכניקת יצירה ומהות אסתטית.

         

        • לעבודת היד יש מחיר גבוה. כיסא אוכל נמכר באירופה ב-2,950 יורו, כיסא בר ב-1,412 יורו, וספה ב-6,430 יורו.

         

        Moebe: עשה זאת בעצמך, וכמה שיותר פשוט

         

        נגר ואדריכל הקימו ב-2014 את המותג הצעיר, ששמו הוא פרפרזה דנית על המילה "אמבה". הם נפגשו במהלך לימודיהם בבית ספר לנגרות. כעבור שנה הצטרף אליהם צעיר שלישי, גם הוא אדריכל, וביחד הם מובילים חברה העוסקת בעיצוב וייצור חפצים ואביזרים דקורטיביים פשוטים. "העולם מסובך מספיק", הם כותבים באתר שלהם, ולמוצרים שלהם יש פן משחקי משעשע.

         

        "כשאנחנו עובדים על מוצר חדש", הם אומרים, "יש שתי מילים שאנחנו תמיד זוכרים: פשוט וכן. אנחנו שואפים למצמצם את העיצובים שלנו לצורות הפשוטות ביותר שלהם; ליצור מוצרים אינטואיטיביים וכנים. אנחנו מנסים להסתכל על דברים מנקודת מבט אחרת, לראות אם אפשר לעשות אותם בצורה פשוטה וחכמה יותר על ידי שינוי הקונסטרוקציה או אופן השימוש". המוצרים של השלושה מגיעים בערכות "עשה זאת בעצמך" (DIY) מעוצבות היטב, שהלקוח יכול להרכיב בעצמו בקלילות.  

         

        5 פיסות עץ וגומייה הופכים בקלות לאביזר שולחני לאחסון חפצים קטנים (עיצוב: moebe)
          5 פיסות עץ וגומייה הופכים בקלות לאביזר שולחני לאחסון חפצים קטנים(עיצוב: moebe)
           

           

          את הקופסאות שמוצעות בגדלים שונים אפשר לחבר לסט פתוח או סגור (עיצוב: moebe)
            את הקופסאות שמוצעות בגדלים שונים אפשר לחבר לסט פתוח או סגור(עיצוב: moebe)

             

            Organise היא סדרה של תיבות מעץ אלון בארבעה גדלים, המשמשות לאחסון חפצים קטנים על השולחן. כל תיבה בנויה מחמש פיסות עץ הנצמדות אחת לשנייה ומוחזקות יחד באמצעות רצועת גומי. ניתן להוסיף להן מכסה דקיק. מכמה קופסאות ניתן להרכיב סט בגדלים שונים - פתוח או סגור. המחירים נעים מ-44.95 עד 119.95 יורו.

             

            פיסות עץ וגומייה גם במסגרות להרכבה עצמית (עיצוב: moebe)
              פיסות עץ וגומייה גם במסגרות להרכבה עצמית(עיצוב: moebe)
               

               

              Frame היא מסגרת לתמונה, המורכבת משני לוחות זכוכית, ארבעה לייסטים מעץ אלון או מאלומיניום, ורצועת גומי שחורה שמחברת בין כל החלקים ומשמשת כחוט לתליית התמונה על הקיר. אפשר למסגר מה שרוצים, אפילו פרחי בר מיובשים. המחירים נעים מ-26.95 עד 79.95 יורו, תלוי בגודל המסגרת. 

               

              במהלך פסטיבל העיצוב הושק מוצר חדש שלהם - Nature Prints - סדרה של צילומים בוטניים שקופים שנעשתה במיוחד עבור המסגרות של המותג, בשיתוף עם משרד האדריכלים הדני הידוע Norm Architects ומותג ההדפסים Paper Collective. מחירי ההדפסים השקופים נעים מ-27 עד 40 יורו.

               

              • את המוצרים של Moebe ניתן יהיה להשיג בארץ החל מאמצע החודש בסטודיו TWO.M בחולון.

                

              dk3: דגמים קלאסיים בעץ טבעי

               

              אחרי שנים שחיו בשווייץ, חזרו בני זוג דנים למולדתם והחליטו להקים מותג בהשראת הדרך השווייצרית, שמדגישה את מקומו של העץ הטבעי. ב-2009 פתחו בני הזוג את dk3, והם מעצבים רהיטים מעץ, שנשמר קרוב ככל האפשר למצבו הטבעי. האוסף שלהם כולל מהדורות חדשות ליצירות קלאסיות של אדריכלים ומעצבים דנים ידועים, לצד עיצובים עכשוויים. בכולם הם שואפים לשמר את מסורת הנגרות, שבה הם משלבים פלדה או פליז כמרכיבים משניים.

               

              גרסה מעודכנת גם למכתבה הקלאסית (עיצוב: dk3)
                גרסה מעודכנת גם למכתבה הקלאסית(עיצוב: dk3)

                 

                Royal System היא אחת מהסדרות הדניות הקלאסיות - מערכת מדפי קיר מודולרית עטורת פרסים, שעוצבה באמצע המאה שעברה על ידי המעצב הדני פול קאדוביוס (Poul Cadovius), ונחשבה בזמנו לסימן היכר של עיצוב דני מודרני. כאן היא חוזרת במהדורה חדשה השומרת על אופיה המקורי של המערכת, שכל חלקיה עשויים מעץ מלא, רק עם פרזול עכשווי.

                 

                שולחן שאין שני לו. לוחות עץ טבעי מונחים על בסיס פלדה (עיצוב: dk3)
                  שולחן שאין שני לו. לוחות עץ טבעי מונחים על בסיס פלדה(עיצוב: dk3)

                   

                  Tree Table הוא שולחן שעוצב ב-2011 על ידי הבעלים של dk3, והוא הביטוי המובהק לאני מאמין של המותג: לוחות עץ מסוגים שונים ובאורכים משתנים (שניים או שלושה מטרים), שמונחים על בסיס פשוט מפלדה. הלוחות מעובדים רק במידת ההכרח, כך שלכל לוח צורה מעט שונה ואין שני שולחנות זהים. השולחן קיים גם בגרסה מוקטנת של שולחן קפה סלוני.

                   

                  • חלק מהמוצרים של dk3 ניתן להשיג בחנות האמריקאית המקוונת Design Within Reach. מחיר מערכות מדפי הקיר נע שם מ-1,670 עד 7,990 דולרים; שולחן נמכר בחנויות מקוונות ב-2,900 עד 12,500 דולרים, תלוי בגודל ובגימור.

                   

                  Million: מנורות תעשייתיות ושולחנות גמישים

                   

                  את החברה הצעירה הקימו ב-2015 מעצב גרפי ומעצב תעשייתי, אחרי שעבדו שנים רבות במותגים ידועים. השניים, שמכירים היטב את סצינת העיצוב הדנית, יצרו את אוסף הבכורה שלהם בשיתוף עם קבוצה של מעצבים ואדריכלים. האוסף כולל רהיטים, גופי תאורה ואביזרים בקו סקנדינבי עכשווי. כל המוצרים מיוצרים בדנמרק.

                   

                  האהילים מגיעים במגוון גדלים וצבעים (עיצוב: million)
                    האהילים מגיעים במגוון גדלים וצבעים(עיצוב: million)

                     

                    סדרת המנורות Voyage, שנוצרה בהשראת מנורות תעשייתיות צרפתיות, מרשימה במיוחד. היא מגיעה במבחר צורות, גדלים וצבעים, אך מבוססת על שתי גרסאות בסיס: אהיל שעשוי כולו מאלומיניום, או בשילוב של עץ, המעדן מעט את התעשייתיות ומקשר את האהיל לבסיס הנורדי של המעצבים. מחירי המנורות נעים מ-251 עד 965 יורו בחנויות מקוונות.

                     

                    שולחן שאפשר לשחק במראה שלו (עיצוב: million)
                      שולחן שאפשר לשחק במראה שלו(עיצוב: million)

                       

                      אותן רגלי מתכת, משטחים שונים (עיצוב: million)
                        אותן רגלי מתכת, משטחים שונים(עיצוב: million)

                         

                        Mies dining table הוא שולחן אוכל בעל קווים מינימליסטיים, שאת ההשראה לעיצובו שאבו יוצריו ממורשת "פחות זה יותר" של האדריכל מיס ואן דר רוהה. החידוש והיתרון של השולחן המינימליסטי הוא בגמישות המאפשרת לשלב בין בסיס קבוע מצינורות פלדה בצבעים שונים, למשטח עליון עשוי מחומרים שונים: פורניר, פורמייקה (בשילוב עץ לבוד או מלא) ואבן. מחירי השולחנות מתחילים ב-1,653 יורו בחנויות מקוונות.

                         

                        Vibeke Fonnesberg Schmidt : משחקים של פרספקס ואור

                         

                        ויבקה פונסברג שמידט היא קרמיקאית במקצועה, אך מאז 2012 היא עובדת בעיקר עם פרספקס ואור, בשילוב מוטות פליז. הסטודיו שלה נמצא בבניין במרכז קופנהגן, שבו ארבע קומות עם חללי תצוגה של חברות עיצוב שונות, חלקן חדשות.

                         

                        המנורות והשנדלירים של שמידט נעשים בעבודת יד ובהתאמה אישית. חלקם עשויים עץ צבוע, אך מרביתם עשויים מדסקיות פרספקס צבעוניות, בעלות דרגות שונות של שקיפות, ומבוססים על קומפוזיציות של מבנים גיאומטריים. האור והצבעוניות שוברים את הנוקשות הגיאומטרית ומעצימים אחד את השני: האור מדגיש את הגוונים השונים של הפרספקס, והדיסקים, השקופים למחצה, מווסתים את עוצמת האור בהדרגה, מה שמייצר משחקי אור וצל, השתקפות ואפקטים של מראה.

                         

                        דיסקים צבעוניים יוצרים קומפוזיציה גרפית. מוטות הפליז מעניקים יציבות (עיצוב: Vibeke Fonnesberg Schmidt)
                          דיסקים צבעוניים יוצרים קומפוזיציה גרפית. מוטות הפליז מעניקים יציבות(עיצוב: Vibeke Fonnesberg Schmidt)

                           

                          Settanta chandelier הוא גוף תאורה שעשוי מדיסקים היוצרים קומפוזיציה גרפית של עיגולים וקווים, כשמוטות הפליז העגולים והדקיקים מעניקים למערך התלוי תחושה של יציבות.  

                           

                          לוחות הפרספקס מוצמדים זה לזה במחבר פליז. בסדרה זו יש גם מנורת קיר (עיצוב: Vibeke Fonnesberg Schmidt)
                            לוחות הפרספקס מוצמדים זה לזה במחבר פליז. בסדרה זו יש גם מנורת קיר(עיצוב: Vibeke Fonnesberg Schmidt)
                             

                             

                            ב-Stafa series כל יחידת בסיס מורכבת משני לוחות פרספקס בגוונים ושקיפות שונים, המוצמדים זה לזה במחבר פליז. שש יחידות כאלה מרכיבות גוף תאורה בצורת משושה שבמרכזו מקור האור. בסדרה הזו יש גוף בודד, מנורת קיר ושנדליר המורכב מכמה אשכולות.

                             

                            • גופי התאורה והמנורות נמכרים בחנויות מקוונות, בגלריה Nilufar וסטודיו Dimore במילאנו, או בסטודיו של שמידט. המחירים מתחילים ב-175 יורו.

                             

                            Sika design: שובם של רהיטי הראטן

                             

                            החברה הוותיקה לייצור רהיטי ראטן חווה בימים אלה התעניינות מחודשת בזכות שובו של הטרנד. החברה נוסדה ב-1942 ונשארה מאז בבעלותה ובניהולה של משפחת אנדרסן (Andreasen). כיום נעשה הייצור כולו בעבודת יד במפעל באינדונזיה, שם גדל הראטן (שנאסר לייבא אותו לאירופה כחומר גלם).

                             

                            לפני כארבע שנים קיבלה לידיה את ניהול החברה נכדתו של המייסד, שהחליפה בתפקיד את אביה. חילוף הדורות התרחש במקביל למגמה הולכת ומתרחבת של כניסת השפעות אסייתיות לעיצוב הסקנדינבי המלוטש והמעודן. הכמיהה לחומריות האקזוטית, ולמוצרים הטבעיים שמשדרים חספוס וגולמיות, ממצבת את החברה מחדש כאופציה ראויה, ולא רק לרהיטי החצר או בית הקיץ.

                             

                            בתחילת דרכם, בשנות השפל שלאחר מלחמת העולם השנייה, ייצרו בחברה סלי נצרים עבור בתי סוהר בדנמרק. היום הפכו הסלים לפריט הכרחי להשגת מראה סקנדינבי-אקזוטי נכון.

                             

                            סלי הנצרים יוצרו בעבר עבור בתי סוהר. היום הם פריט חובה ליצירת מראה סקנדינבי-אקזוטי (עיצוב: sika)
                              סלי הנצרים יוצרו בעבר עבור בתי סוהר. היום הם פריט חובה ליצירת מראה סקנדינבי-אקזוטי(עיצוב: sika)

                               

                              באוסף הרהיטים של החברה כמה פריטים בעיצובם של אדריכלים ומעצבים דנים ידועים, שהפכו איקוניים. אחד מהם הוא Hanging Egg chair - כיסא נדנדה ביצתי שנתלה מהתקרה. הכיסא עוצב ב-1961 על ידי המעצבת הדנית Nanna Ditzel, והוא אחד מרבי-המכר של החברה. Fox Chair, שעוצב ב-1936 על ידי האדריכל Viggo Boesen, נכלל גם הוא באוסף האיקוני של החברה.

                               

                              כסאות ראטן לא רק כריהוט גן (עיצוב: sika)
                                כסאות ראטן לא רק כריהוט גן(עיצוב: sika)
                                 

                                 

                                כל הרהיטים של החברה מיוצרים בעבודת יד באינדונזיה (עיצוב: sika)
                                  כל הרהיטים של החברה מיוצרים בעבודת יד באינדונזיה(עיצוב: sika)

                                   

                                  לצד מוצרי הראטן יש לחברה קו של רהיטים משלימים מעץ טיק מלא, שפורק מבתים ישנים וסירות. מצבו של העץ, על המכות והפצעים שספג, מעניקים לרהיטים אופי מחוספס, שתורם לחמימות בחללים הצפוניים הקרירים.

                                   

                                  • באתר החברה נעים מחירי הרהיטים מ-185 עד 2,995 יורו. חלק מהקולקציה ניתן להשיג בארץ בחנויות "פנטהאוז" ו"United Seats".

                                   

                                  -----------------------------------------------

                                  מה הופך את העיצוב הסקנדינבי ללהיט? לחצו על התמונה לכתבה המלאה:

                                   

                                  סודות העיצוב הנורדי - ואיך לשלבו באקלים המקומי. לחצו לכתבה המלאה (courtesy: tradition)
                                  סודות העיצוב הנורדי - ואיך לשלבו באקלים המקומי. לחצו לכתבה המלאה (courtesy: tradition)

                                   

                                   

                                   
                                  הצג:
                                  אזהרה:
                                  פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד