בישול ללא בישול: שלוש מנות קיציות
משביעות בלי להפעיל תנור או כיריים

גם לכם אין כוח לבשל בחום הזה? קבלו 3 מנות שהן ארוחה שלמה, שמתבשלות רק בעזרת המיקרוגל או במים רותחים - מסלט בורגול עד קוסקוס קר

בורגול עם סלק, אפונה, פטה ובצל ירוק (צילום: בועז לביא, סגנון: נועה קנריק)
בורגול עם סלק, אפונה, פטה ובצל ירוק (צילום: בועז לביא, סגנון: נועה קנריק)

משהו קטן לפני שמתחילים: המתכונים בכתבה הם צמחוניים. כדי להפוך את המנות לבשריות, אך לדבוק בשיטת ה"ללא בישול‭,"‬ אפשר לקנות עוף צלוי ולהוסיף חתיכות ממנו לסלט הקוסקוס (בלי חמוציות) או למנת האורז. מנות אלה יקבלו באהבה גם חתיכות של טונה בשמן. אם יש לכם קציצות, הן ישתלבו בקלות במנת האורז.

 

בורגול עם סלק, אפונה, פטה ובצל ירוק

סלט יפהפה וסופר-טעים, חביבם של בועז הצלם ונועה הסטייליסטית. חשוב לדייק בכמות המים הרותחים בהכנת הבורגול - ולוודא שהם ממש רותחים, היישר מן הקומקום. הסלק והחומץ הבלסמי צובעים את הסלט, ולכן מוסיפים את החומץ ממש לפני ההגשה.

 

את הבורגול והאפונה אפשר להכין אפילו 3 ימים לפני ההגשה. אפשר לחמם אותם לפני הרכבת הסלט, ואפשר גם להגיש אותם קרים.

 

מרכיבים

4 מנות

 

  • 1 כוס בורגול בעובי בינוני
  • 3 כפות שמן זית
  • מעט מלח
  • מעט פלפל שחור גרוס
  • מים רותחים
  • ‭1/3‬ שקית ‭200)‬ גרם) אפונה עדינה מוקפאת
  • 1 סלק בינוני
  • 100 גרם גבינת פטה, מפוררת
  • 2 גבעולי בצל ירוק, שטופים ופרוסים דק
  • להגשה: ‭4-3‬ כפות חומץ בלסמי

 

אופן ההכנה

  1. הבורגול: שמים בקערה חסינת חום את הבורגול, כף שמן זית, מלח ופלפל. מערבבים. מוסיפים 1/4 1 כוסות (300 מ"ל) של מים רותחים ומערבבים. מכסים בצלחת ומניחים למשך 10 דקות. מרימים את הצלחת מבלי לטפטף מים לקערה ומנגבים את צדה התחתון. מפרידים את הגרגירים בעזרת מזלג ומכסים ל-5 דקות נוספות. מפרידים ומנגבים ומכסים שוב, עד שהגרגירים נפרדים, אחד-אחד. מעבירים את הבורגול לקערת הגשה (אפשר להכין עד 3 ימים מראש ולאחסן במקרר).‬
  2. האפונה: שמים את האפונה הקפואה בקערה חסינת חום, יוצקים עליה מים רותחים עד כיסוי. ממתינים 2 דקות ומסננים. יוצקים שוב מים רותחים (מרתיחים מחדש) עד כיסוי, ממתינים עוד 2 דקות ומסננים. מערבבים עם כף שמן זית ומעט מאוד מלח ופלפל. מוסיפים לקערת הבורגול ומערבבים (אפשר להכין עד 3 ימים מראש ולאחסן במקרר).
  3. קולפים את הסלק (מומלץ להגן על הידיים מצביעה בעזרת כפפות חד פעמיות או שקיות ניילון).‬ מגררים אותו דק, מוסיפים לקערה, אך לא מערבבים.
  4. מוסיפים לקערה את גבינת הפטה, הבצל הירוק ושמן הזית.
  5. ההגשה: מניחים את הסלט על השולחן, ורק אחרי שכולם הבחינו ביופיה של המנה מוסיפים ‭4-3‬ כפות חומץ בלסמי, מערבבים בעדינות ומגישים מיד.

 

אורז עם עדשים ירוקות ופטרוזיליה (צילום: בועז לביא, סגנון: נועה קנריק)
    אורז עם עדשים ירוקות ופטרוזיליה(צילום: בועז לביא, סגנון: נועה קנריק)

     

    אורז עם עדשים ירוקות ופטרוזיליה

    האורז והעדשים מבושלים, כל אחד לחוד, במיקרוגל. מומלץ להגיש את המנה עם לבנה תוצרת בית (אפשר גם עם קנויה, כמובן) או עם טחינה ירוקה – ראו מתכונים בהמשך.

     

    מרכיבים

    4-3 מנות

     

    לעדשים

    • ‭1/4‬ חבילה ‭200)‬ גרם) עדשים ירוקות מוקפאות
    • 1 כוס ‭250)‬ מ"ל) מים רותחים
    • ‭2-1‬ כפות שמן זית
    • מלח
    • פלפל שחור גרוס

     

    לאורז

    • 1 כוס ‭185)‬ גרם) אורז בסמטי לבן
    • 1/2 עד 2/3‬ כפית מלח
    • ‭1 1/2‬ כוסות מים רותחים

     

    להגשה

    • 1 כוס פטרוזיליה, קצוצה גס

     

    אופן ההכנה

    1. העדשים: שמים בכלי מתאים את העדשים, מוסיפים את המים הרותחים ומחממים במיקרוגל (ללא כיסוי) במשך ‭4-3‬ דקות, בעוצמה גבוהה. מוציאים, מסננים ומערבבים עם שמן הזית, מלח ופלפל.
    2. האורז: שמים בכלי מתאים את האורז, מוסיפים את המלח ואת המים הרותחים, מכסים בצלחת ומחממים במיקרוגל, בעוצמה גבוהה, במשך 7 דקות. מוציאים ובודקים אם כל המים התאדו (אם לא, מכסים ומחממים דקה נוספת).‬ מנגבים את צדה התחתון של הצלחת, מפרידים את גרגירי האורז במזלג, מכסים שוב ומניחים ל-5‬ דקות. מנגבים, מערבבים ומכסים שוב – עד שהאורז מתקבל אחד-אחד.
    3. הרכבת המנה: מערבבים את העדשים והאורז. מוסיפים את הפטרוזיליה ומערבבים. מגישים, מומלץ עם לבנה או טחינה (ראו להלן).‬

     

    • איך שומרים? את התבשיל (ללא לבנה או טחינה), עד 4 ימים במקרר.

     

    לבנה ביתית

    מניחים מסננת דקה על קערה בינונית ומרפדים אותה בחיתול בד נקי או במגבת נייר. שמים בבד 1 גביע שמנת חמוצה ‭9%‬ שומן, 1 ק"ג יוגורט טבעי ‭4%-3%‬ שומן ו-1/2 כפית מלח ומערבבים. סוגרים את הבד מעל התערובת ומאחסנים במקרר 6 שעות. מעבירים לקופסה סגורה ושומרים במקרר עד להגשה (עד 5 ימים).‬

     

    טחינה ירוקה

    שמים בקערת מעבד המזון עם להב הפלדה ‭2/3‬ מכל (כ-1/2 1 כוסות) טחינה גולמית, 1 צרור פטרוזיליה (או ‭1/2‬ צרור פטרוזיליה ו‭1/2-‬ צרור כוסברה), 5-4 שיני שום כתושות, ‭1/2‬ פלפל חריף ירוק, נקי מזרעים וקצוץ (אם רוצים) ו-2/3 1 כוסות (או יותר, לפי הסמיכות הרצויה) מים חמים/רותחים, מומלץ מינרליים. מעבדים למרקם אחיד. מוסיפים מלח ופלפל שחור גרוס, טועמים ומתקנים תיבול. מניחים ניילון נצמד על פני הטחינה ומאחסנים במקרר עד להגשה (לא יותר מ-4-3 שעות).‬

     

    סלט קוסקוס עם גזר, עירית, נענע ופקאן (צילום: בועז לביא, סגנון: נועה קנריק)
      סלט קוסקוס עם גזר, עירית, נענע ופקאן(צילום: בועז לביא, סגנון: נועה קנריק)

       

      סלט קוסקוס עם גזר, עירית, נענע ופקאן

      הקוסקוס מתבשל בקערה עם מים רותחים – ושאר המרכיבים טריים. התוצאה היא סלט קליל וטעים מאוד. חשוב לדייק בכמות המים בהכנת הקוסקוס, ולוודא שהם ממש רותחים, היישר מן הקומקום.

       

      מרכיבים

      2 מנות גדולות או 4 קטנות

       

      • 1 כוס ‭160)‬ גרם) קוסקוס מהיר הכנה בגודל בינוני
      • 1 כף שמן זית
      • ‭1/2‬ כפית מלח מעט פלפל שחור גרוס
      • ‭1 1/4‬ כוסות (כ-300 מ"ל) מים רותחים
      • 2 גזרים טריים, קלופים ומגוררים דק
      • עלים מ-5 גבעולי נענע, שטופים וקצוצים גס
      • ‭1/4‬ חבילה עירית, גזורה דק (במספריים)
      • ‭1/2‬ כוס אגוזי פקאן טבעיים
      • אפשרות: חופן חמוציות מיובשות (מומלץ ללא תוספת סוכר)

       

      לרוטב

      • 4 כפות שמן זית
      • 1 כף חומץ בלסמי
      • 3 שיני שום, קלופות וכתושות
      • 2 כפות מים
      • מעט מאוד מלח
      • מעט פלפל שחור גרוס

       

      אופן ההכנה

      1. שמים בקערה חסינת חום את הקוסקוס, שמן הזית, מלח ופלפל ומערבבים. יוצקים את המים הרותחים ומערבבים. מכסים בצלחת ומניחים ל-10‬ דקות.
      2. מרימים את הצלחת מבלי לטפטף מים לקערה, ומנגבים את הטיפות שהצטברו עליה. מפרידים את הגרגירים בעזרת מזלג ומכסים ל-5‬ דקות נוספות.
      3. מנגבים את הצלחת ומפרידים את הגרגירים פעם נוספת - עד שהם נפרדים, אחד-אחד (אפשר להכין עד יומיים מראש ולאחסן במקרר).‬
      4. הרוטב: מערבבים בקערית את שמן הזית, החומץ הבלסמי, השום והמים. מוסיפים מעט מלח ופלפל. טועמים ומתקנים תיבול (אפשר להכין יומיים-שלושה מראש ולאחסן במקרר). ‬
      5. הרכבת המנה: מעבירים את גרגירי הקוסקוס המוכן לקערת הגשה, מוסיפים את כל שאר מרכיבי הסלט ויוצקים את הרוטב. מערבבים בעדינות ומגישים מיד.

      _______________________________________________________

       

      רגע, יש גם סלט כרובית צלויה עם אנטיפסטי ותפוחי אדמה! לחצו על התמונה למתכון

       

        (צילום: דפנה אוסטר מיכאל)

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
      כשר חלבי
      צמחוני
      דרגת קושי קלה
      דירוג הגולשים (0 מדרגים)
      לחצו על הלבבות כדי לדרג