בשחקים עם תאומים: איך טסים עם שניים (או יותר) ונוחתים בשלום?

"כשהייתי רווקה וטסתי לחו"ל, התרחקתי עד כמה שאפשר מההורים שרצו הלוך ושוב במטוס, מנסים להשיג את הילד הבורח. היום אני זו שיסתכלו עליה - ועוד עם שניים"

גלי לויטה ליבוביץפורסם: 03.07.17 09:20
"דאגנו למשחקים חדשים ופריטים ישנים מהבית, במטרה לייצר לילדים תעסוקה במהלך כל הטיסה". משפחת מצליח מהרצליה (צילום: אלבום פרטי)
"דאגנו למשחקים חדשים ופריטים ישנים מהבית, במטרה לייצר לילדים תעסוקה במהלך כל הטיסה". משפחת מצליח מהרצליה (צילום: אלבום פרטי)

טיסה עם ילד אחד, במיוחד כשמדובר בתינוק או בפעוט, תמיד נחשבת למאתגרת: כיצד אפשר להרדים ילד בסביבה זרה ורועשת ועל כסאות לא נוחים? איך מייצרים תעסוקה שוטפת במהלך כל הטיסה? מה עושים כאשר הפעוט נגמל אך זקוק לשירותים כל הזמן? עכשיו דמיינו לעצמכם את הסיטואציה המדוברת - אבל עם יותר מילד אחד, שלא לומר עם תאומים או שלישייה. מה אתם הייתם עושים?

 

הורים מספרים

"כשהייתי טסה לחו"ל בימי הרווקות שלי, הייתי מנסה להתרחק עד כמה שאפשר מאותם הורים הרצים הלוך ושוב במעברים של המטוס, מנסים להשיג את הילד הבורח, מבקשים מהדיילת שוב ושוב מים חמים לחימום המזון או תולים טבלת ייאוש על גב הכיסא עד לרגע הנחיתה. היום אני זו שיסתכלו עליה - ועוד עם שניים", אומרת רוני גורשניק מאילת, נשואה ואמא לשי ודורון, תאומים בני 1.7. המשפחה עומדת לנפוש ביוון באוגוסט הקרוב. "אני מאוד חוששת מהטיסה", מודה גורשניק. "איך אצליח להעסיק שני ילדים פעלתניים אשר משפיעים האחד על השני ומגיבים האחד לצרחות של השני בצרחות רמות יותר?"

 

מירב גורן מחיפה, נשואה ואמא לרועי ועידו, תאומים בני 1.9, העזה לטוס לחופשה משפחתית ברודוס באפריל האחרון. "הטיסה הלוך התקיימה ביום, כך שהמטוס היה רועש והנוסעים ערים", היא מספרת. "לעומת זאת, הטיסה חזור התקיימה בשעות הלילה, ובה כבר זכינו לתגובות פחות אוהדות. נזרקו לעברנו הערות שאי אפשר לישון ככה ושהילדים בועטים בכיסאות. מכיוון שמדובר בשני תינוקות ללא כיסא משלהם, היינו חייבים לשבת בשורות נפרדות (חברות התעופה לא מאפשרות ליותר מתינוק אחד לשבת באותה שורה ומתחת לגיל שנתיים הילד גם לא זכאי לכיסא, ג"ל). זה אומר שבעלי ואני היינו צריכים להיעזר בנוסעים ובדיילות כדי לתקשר ולהעביר חיתולים, מזון וצעצועים האחד לשני. נמנענו מטיסה של ארבע שעות לאירופה. ועדיין, טיסה של שעה מרודוס הייתה מאוד מאתגרת".

 

"אפילו טיסה של שעה היתה מאוד מאתגרת". משפחת גורן  (צילום: באדיבות משפחת גורן)
    "אפילו טיסה של שעה היתה מאוד מאתגרת". משפחת גורן (צילום: באדיבות משפחת גורן)

    "בדומה לכל אמא לתאומים הגעתי לנקודה בה הייתי תשושה וחייבת לצאת לחופשה. אבל בלי מטפלת צמודה לא הייתי עולה על מטוס", מודה ענת רייכמן ברין מתל אביב, נשואה ואמא לאליוט ותום, תאומים זהים בני 11 וחצי חודשים. "משפחתי מתגוררת בלוס אנג'לס. הודעתי להם חד משמעית שאין סיכוי שאני עולה על מטוס ליעד כה רחוק", מספרת רייכמן ברין. "במקום זה בחרנו לנפוש קרוב ולעלות על מטוס לשעה וחצי לכל היותר. וגם אז, יכול להיות שיהיה נחמד או נוראי. זוג תאומים על טיסה - במיוחד בהשוואה לילד אחד - יכולים להיות מאוד תובעניים, שניהם יחד וכל אחד לחוד. החשש הגדול ביותר שלי הוא לשכוח את הדבר הכי חיוני וחשוב, אותו לא אוכל להשיג בגובה 30 אלף רגל".

     

    "אנחנו ערכנו הכנה קפדנית לפני הטיסה", מספרת שרון מצליח מהרצליה, נשואה ואמא ללוטם וסביון, תאומות בנות 3, ולענבר בן 4.5, שנסעה עם משפחתה לפריז בחודש אפריל האחרון. "דאגנו למשחקים חדשים ופריטים ישנים מהבית, במטרה לייצר לילדים תעסוקה במהלך כל הטיסה. מה שלא צפינו היו הריצות הבלתי פוסקות לשירותים עם שתי התאומות - שכבר היו גמולות - וגם עם הילד הגדול. כך קרה שבמהלך הנחיתה, לאחת הבנות שישבה על בעלי ברח שתן, ושניהם הסתובבו רטובים".

     

    "בלי מטפלת צמודה לא הייתי עולה על מטוס". אליוט ותום ברין  (צילום: דוד ברין)
      "בלי מטפלת צמודה לא הייתי עולה על מטוס". אליוט ותום ברין (צילום: דוד ברין)

       

      אין לאן לברוח

      "טיסה עם תאומים עלולה לגרום להורים רבים חשש, דאגה ולעיתים אף הימנעות מיציאה מגבולות הארץ, במיוחד כאשר מדובר בגילאים צעירים", מסבירה עדי לזר - נשואה ואמא לרוני וגילי, תאומות בנות 7, ולאיתי, בן 6, שהיא גם מנחת הורים מוסמכת מטעם מכון אדלר ומתמחה בגיל הרך ובטיפול בתאומים.

       

      "רבים לא יודעים להתמודד במהלך טיסה עם מצב בו שני הילדים בוכים, שניהם רוצים על הידיים או שניהם רוצים לאכול בדיוק באותו הרגע - או כשכל אחד רץ לכיוון אחר. ומה קורה אם תאום אחד רוצה כל כך לישון בזמן שהשני בשיא הפעילות, האחד הוכתר כחביב הנוסעים והשני מעלה לכולם את העצבים? ייתכן מצב בו שניהם לא מרגישים טוב במהלך הטיסה או שלשניהם כואבות האוזניים במהלך הנחיתה. ומה אם רגע אחד הם מסתדרים ודקה אחר כך רבים ואין לאן לברוח?".

       

      "איך מעסיקים שניים שמגיבים האחד לצרחות של השני בצרחות רמות יותר?". משפחת גורשניק  (צילום: איתמר יצחק הלוי)
        "איך מעסיקים שניים שמגיבים האחד לצרחות של השני בצרחות רמות יותר?". משפחת גורשניק (צילום: איתמר יצחק הלוי)

         

        אז מה עושים? הטיפים שלנו

        • חשוב להישאר רגועים: קודם כל, קחו נשימה עמוקה. זכרו כי הורים נינוחים משפיעים לטובה על התנהגות הילדים, במיוחד כאשר מדובר בתאומים בעלי צרכים שונים ומשתנים.

         

        • מתי טסים בפעם הראשונה? כל מקרה לגופו וכל משפחה בהתאם לאופיה, אורח חייה ושגרת היום יום שלה. זכרו כי אתם נוסעים עם שני ילדים באותו הגיל, בעלי צרכים שונים - על אחת כמה וכמה כאשר מדובר בתינוקות או פעוטות, מצב בו קיימת תלות בחיתולים (והרבה), בקבוקים ומוצצים.

         

        • כל תינוק צמוד למבוגר: חשוב לדעת כי מבחינת חברות התעופה, כל תינוק מתחת לגיל שנתיים חייב מבוגר בטיסה, כלומר, אי אפשר לנסוע לבד עם תאומים קטנטנים. את ההנחתה הזאת צריך לקחת בחיוב, שכן יכול להיות שזאת באמת משימה בלתי אפשרית.

         

        • יושבים יחד וכל אחד לחוד: תקנות התעופה אינן מאפשרות ישיבה של שני תינוקות באותה שורה, בה ישנה מסכת חמצן נוספת אחת בלבד. ילדים מתחת לגיל שנתיים גם אינם זכאים לכיסא. ודאו כי אתם בוחרים כסאות הממוקמים במעבר ובשתי שורות עוקבות, וזאת במטרה לאפשר תקשורת ביניכם במהלך כל הטיסה.

         

        • חלקו ביניכם את המשימות: הגדירו איזה הורה אחראי על כל ילד, וכך תאפשרו מעקב טוב יותר, תשומת לב מרבית וטיפול בצרכים בצורה מיטבית ויעילה.

         

        • בחרו אך ורק בטיסות ישירות: הרי לא תרצו לקיים עצירת ביניים עם שניים (לפחות).

         

        • מתנות קטנות: נסו לגייס את מלוא האמפתיה מעצמכם, מהנוסעים היושבים בקרבתכם ומצוות האוויר. האגדה מספרת על הורים לתאומים שהכינו מראש מתנות קטנות לנוסעים שישבו לצדם, ואליהן צירפו פתק המסביר כי התאומים טסים בפעם הראשונה. אפשר לאמץ את הרעיון ולמלא את השכנים הזמניים בכוונות טובות.

         

        • טיסה אינה שגרה: בשחקים החוקים משתנים - במיוחד עם תאומים, עשו כל מה שניתן על מנת להקל על הילדים, ועל עצמכם: אפשרו לתאומים לצפות במסכים, תנו להם קינוחים וחטיפים, הרדימו אותם על הידיים וכו'.

         

        • זמן של אהבה: נצלו את ההזדמנות לזמן איכות של אחד על אחד - הכינו לכל ילד עיסוקים שהוא אוהב, "תחליפו זוגות" ונסו ליהנות מהזמן המשותף עם ילד אחד, דבר שיכול להיות נדיר בשגרת חייהם של תאומים.

         

        • עגלה חובה: כאשר מדובר בתאומים, העגלה חשובה מאין כמותה וחשוב שתהיה לידכם בכל רגע נתון, במיוחד כאשר מדובר בשדות תעופה זרים בהם המרחקים עלולים להיות מאוד ארוכים. עגלת תאומים לא עוברת בשיקוף ולכן דורשת זמן רב יותר עבור בדיקה ביטחונית, דבר שחשוב לדעת כאשר מחשבים את זמן השהות בשדה התעופה.

         

        • עלו אחרונים למטוס: אפשרו לילדים ליהנות מריצות בסמוך לשער העלייה למטוס, תנו להם להוציא מרץ כדי שיגיעו עייפים אך מרוצים לטיסה.

         

        • תיק-תק: קחו אתכם תיק עם כל טוב למטוס ובו חפץ מעבר או כל דבר היקר ללבו של כל אחד מהילדים, כולל משחקים משותפים ואהובים מהבית. כך יבלו יחד בנעימים, עד שתגיע המריבה הבאה ואולי גם לא... אחרי הכל, מדובר בצוות מיומן שיודע להעסיק האחד את השני רוב הזמן. רשימת ציוד חובה למטוס אפשר למצוא כאן.

         

        • זכרו: לכל המראה יש נחיתה. את רוב הנוסעים שהצטרפו אליכם הפעם, לא תראו בקרוב. בקשו מבעוד מועד מושבים הקרובים ליציאה, וברגע שנפתחת דלת המטוס קחו את העגלה ונוסו על נפשותיכם במטרה להתחיל ברגל ימין את חופשת חלומותיכם.

         

         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
        עיתונאית ומנהלת תוכן ודיגיטל