מוצר פלא או מתכון לבעיות בעור: כל מה שצריך לדעת על שמן קוקוס

שמן הקוקוס הפך לכוכב הבלתי מעורער של עולם הטיפוח ושל הסלבס הזוהרות, אך לפעמים הוא עלול ליצור יותר נזק מתועלת. מתי הוא מומלץ ולמי כדאי להתרחק?

הילה יחימוביץ'

|

27.06.17 | 09:42

שמן קוקוס. משמש כקרם גוף, קרם פנים, מסיר איפור, הזנה לשפתיים ומרכך לשיער (צילום: Shutterstock)
שמן קוקוס. משמש כקרם גוף, קרם פנים, מסיר איפור, הזנה לשפתיים ומרכך לשיער (צילום: Shutterstock)
כבר התמכרו לשמן קוקוס: מירנדה קר, אמה סטון וסוקי ווטרהאוס (צילום: Gettyimages)
כבר התמכרו לשמן קוקוס: מירנדה קר, אמה סטון וסוקי ווטרהאוס (צילום: Gettyimages)
 

איך אפשר שלא להתאהב בשמן הקוקוס, שהפך בעת האחרונה למלך הבלתי מעורער של עולם הטיפוח. הוא יעיל, מריח נפלא, יש לו מגוון שימושים והוא מוצע במחיר נגיש במיוחד – בסביבות 30 שקל לצנצנת. ביוטריות ברחבי העולם נטשו בשנים האחרונות את הפארמים, העיפו את תכשיריהן היוקרתיים מהמדף והותירו רק מוצר אחד ויחיד: שמן הקוקוס, סוג של אנדרדוג פשוט שחדר לתעשיית הטיפוח, זו שמגלגלת מיליארדים מדי שנה.

 

חובבי הקוקוס נמצאים בחברה טובה: מיטב הסלבס כבר התוודו על התמכרות למוצר האקזוטי הזה. אמה סטון משתמשת בו כמסיר איפור, מירנדה קר וסוקי ווטרהאוס מורחות את השיער והפנים בשמן קוקוס כחלק משגרת הטיפוח שלהן, ופריקית הבריאות גווינת' פאלטרו משתמשת בו גם להלבנת השיניים.

 

משתמשת בשמן קוקוס גם להלבנת השיניים. גווינת' פאלטרו (צילום: Gettyimages)
    משתמשת בשמן קוקוס גם להלבנת השיניים. גווינת' פאלטרו(צילום: Gettyimages)

     

    עוד בערוץ האופנה

     

    "שמן הקוקוס מופק מסחיטת החומר הלבן באגוז הקוקוס", מסבירה הדר מידן, נטורופתית בחברת טלפארמה. "השמן המופק הינו רווי מאוד, ולכן הוא מוצק בטמפרטורת החדר. הוא עשיר בחומצות שומן בעלות אורך שרשרת בינוני והמשמעות היא שלגוף קל יותר להשתמש בהן. חומצות שומן אלו מקנות לשמן את היכולת להיספג ישירות בדם בלי לעבור בכבד, להבדיל משמנים רוויים ארוכי שרשרת הידועים כמזיקים לבריאות, כמו מרגרינה וחמאה. גם בתחום הקוסמטיקה והטיפוח נחשב שמן הקוקוס ל'מזון' נפלא לשיער ולעור. הוא אידיאלי לעור הפנים ויכול לשמש כקרם לחות, הזנה ומיצוק. הוא נחשב לאנטי בקטריאלי ויעיל לטיפול בפסוריאזיס, עור הקרקפת, כוויות, יובש ואדמומיות העור".

     

    לכאורה, מדובר במוצר המושלם, המציע מגוון שימושים בתכשיר אחד – קרם גוף, קרם פנים, מסיר איפור, הזנה לשפתיים ועוד. בנוסף, יציבות החומר מאפשרת לשמור אותו בתנאים של חום או קור בלי חשש שייהרס, יתחמצן או יתפרק. אז מה הבעיה? מתברר שהמאמי הבינלאומי לא מושלם כפי שחשבנו, ולפעמים השימוש בשמן קוקוס יכול לייצר יותר נזק מתועלת לעור הפנים ולשיער שלנו.

     

    "מאותה סיבה שהוא כל כך מצליח, הוא עלול להיות בעייתי. הרי אין תכשיר אחד שיכול להתאים לכולם", מצהירה ד"ר להבית אקרמן, מומחית לרפואת עור (צילום: Shutterstock)
      "מאותה סיבה שהוא כל כך מצליח, הוא עלול להיות בעייתי. הרי אין תכשיר אחד שיכול להתאים לכולם", מצהירה ד"ר להבית אקרמן, מומחית לרפואת עור(צילום: Shutterstock)

       

      "מאותה סיבה שהוא כל כך מצליח, הוא עלול להיות בעייתי. הרי אין תכשיר אחד שיכול להתאים לכולם", מצהירה ד"ר להבית אקרמן, מומחית לרפואת עור. "אי אפשר פשוט לרכוש מוצר ולחשוב שהוא יכול להתאים לכל אדם ולכל סוג עור".

       

      לאילו סוגי עור שמן הקוקוס עלול לא להתאים?

      "באופן פרדוקסלי, הוא לא מתאים לבעלי עור יבש, בגלל שהוא יכול להפסיק את הפרשת השומן – מאחר שהוא כל כך שומני, הוא מאותת לעור שלא צריך להפריש חלב מהבלוטות ובסופו של דבר העור הופך ליבש. הוא לא מתאים לבעלי נטייה לאקנה, ולכן הוא בדרך כלל פחות מתאים לצעירים – ל-85 אחוז מבני הנוער יש אקנה, וככל שמתבגרים העור מפריש פחות חלב. כלומר, הוא מתאים בעיקר לאנשים בעלי עור רגיל או לבני 50 פלוס".

       

      מלבד סוג העור, ד"ר אקרמן מסבירה כי צריך לקחת בחשבון גם את עונת השנה. "בעיניי, השימוש הכי יעיל בשמן קוקוס הוא כקרם גוף, מאחר שעור הגוף פחות רגיש מעור הפנים. מומלץ לעשות זאת בעיקר בחודשי החורף, כשהעור יותר יבש ואז לשמן יש יתרון. בקיץ, כשיש יותר לחות באוויר, העור דורש תכשירים יחסית קלילים. להניח שמן על העור כשהוא מזיע ולח, יכול לחסום את הנקבוביות".

       

      גם השיער עלול להיפגע משימוש בשמן קוקוס. "אומנם אחרי שמורחים שמן קוקוס על השיער ושוטפים אותו מתקבלת תחושה רכה ונעימה, אבל לאורך זמן זה לא עושה את העבודה, להפך – השימוש פוגע בשיער", מגלה אבי פדידה ללוריאל פרופסיונל. "השמן סותם את הנקבוביות של השערה ומונע מפרוטאינים לחדור פנימה – מה שמייבש את השערה. זה מזכיר את השימוש בקונדישנר, שלכאורה מרכך את השיער אבל פועל באופן מאוד חיצוני ולא טיפולי, בניגוד למסיכה איכותית שחודרת ללב לבה של השערה ומטפלת בה".

       

      אולי הבעייתיות הגדולה של שמן הקוקוס נובעת מכך שמשתמשים בו למגוון מטרות שונות? "אני ממש לא ממליצה להשתמש בתכשיר אחד לכל הצרכים", מבהירה ד"ר אקרמן. "כל תכשיר צריך להיות מותאם לאזור – בין אם זה הפנים, העיניים, השפתיים, השיער או הגוף. אזורים עם עור רגיש יותר יכולים להגיב אחרת למוצר כמו שמן שבדרך כלל משתמשים בו לבישול. אין לי בעיה עם חומרים טבעיים ואורגניים, אבל תכשיר שמורחים חייב לעבור עיבוד מסוים במעבדה, כדי שיהיה בריכוז ובמינון הנכונים. מלבד זאת, בואו נזכור שהמוצר הזה מכיל שמן, כלומר לחות, אבל העור שלנו צריך הרבה יותר מלחות – הוא זקוק לוויטמינים ולמינרלים, הוא צריך לחדש את התאים, ובשימוש ברכיב בודד זה לא קורה. בשורה התחתונה, אם רוצים להפיק את המקסימום אני ממליצה לא לקנות את השמן כפי שהוא, אלא להשתמש בו כאחד הרכיבים בתוך תכשיר".

       

      מחפשים תכשירים עם שמן קוקוס?

      שפתון לחות, 15 שקל, ליפסמקר; פילינג, 128 שקל, רונית רפאל; שמפו, 19.90 שקל, איב רושה; קרם צוואר, 389 שקל, ד"ר האושקה; קרם ידיים, 39.90 שקל, לבידו; שמן לשיער, 149 שקל, C.Oי; תחליב גוף, 70 שקל, CND (צילום: צילום: אלון גנון, דני אופלינגר, רונן מנגן)
        שפתון לחות, 15 שקל, ליפסמקר; פילינג, 128 שקל, רונית רפאל; שמפו, 19.90 שקל, איב רושה; קרם צוואר, 389 שקל, ד"ר האושקה; קרם ידיים, 39.90 שקל, לבידו; שמן לשיער, 149 שקל, C.Oי; תחליב גוף, 70 שקל, CND(צילום: צילום: אלון גנון, דני אופלינגר, רונן מנגן)
         

         

        ______________________________________________________

         

        ולמה הסלבס מסרבות להתבגר בכבוד?

        מי אני ומה גילי? לחצו על התמונה לכתבה המלאה (צילום: Gettyimages)
        מי אני ומה גילי? לחצו על התמונה לכתבה המלאה (צילום: Gettyimages)

         

         

         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד