קציצה בלי החמצה: שלושה מתכונים
בדוקים לקציצות - ברוטב או מטוגנות

ממחברות המתכונים של הסבתות לשולחן אצלכם במטבח: אסנת לסטר אספה ממאזיני "סיר לשבת" מתכוני קציצות שעוברים מדור לדור

אסנת לסטרפורסם: 31.05.17 23:10
קציצות עוף ברוטב עגבניות וסלרי (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)
קציצות עוף ברוטב עגבניות וסלרי (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)

השבוע הלכתי לראות את הנכדה שלי בהופעת סיום השנה בחוג הריקוד שלה, ונזכרתי בהופעה דומה שבה השתתפתי לפני יותר מ-50 שנה.

 

חודשים של אימונים הסתיימו והרגע הגדול הגיע: ההופעה "שלגיה ושבעת הגמדים", שמסכמת של השנת לימודי הבלט. אני לא זוכרת מה היה תפקידי, אבל בטוח שהוא לא היה שלגיה, לא הנסיך, לא אחד מהגמדים וגם לא האימא החורגת. אולי פיה או חיית יער.

 

אני מנסה לשחזר ולא מצליחה כי כל מה שאני זוכרת זה ההתרגשות הגדולה מאחורי המסך הענק בקולנוע שרון, האולם הכי גדול בנתניה. נעלי בלט, בגד נוצץ כתר עם פרחים ונצנצים - את כל אלה אני זוכרת היטב. להופיע על הבמה של קולנוע שרון האגדי היה חלום.

 

אהבתי לרקוד אצל איבּי, המורה ההונגרייה לבלט שלא ויתרה על אצבע או מתיחה. תמיד בסוף יום האימונים, על אף שהייתי מותשת, צמאה ועייפה, הגעתי הביתה עם חיוך גדול על הפנים.

 

אני עוברת שם היום, ליד קולנוע שרון, ומנסה להיזכר במסך הקטיפה הירוק הענק, בכיסאות העץ המחוברים ובהופעה ההיא של סוף שנת הלימודים של הסטודיו לבלט ויולטה.

 

האולם הכי גדול בנתניה. כרטיס להופעת הבלט של אסנת (צילום: אסנת לסטר)
    האולם הכי גדול בנתניה. כרטיס להופעת הבלט של אסנת(צילום: אסנת לסטר)
     

    קציצות עוף ברוטב עגבניות וסלרי

    מתכון של סימה סבן מבית שאן.

     

    מרכיבים

    כ-40 קציצות

     

    לקציצות
    • 1 ק"ג חזה עוף טחון
    • 1 בצל גדול, מגורר
    • 2 גזרים, מגוררים בפומפייה דקה
    • 1 תפוח אדמה, מגורר בפומפייה דקה
    • עלים מ-3 גבעולי סלרי, קצוצים
    • 1 צרור כוסברה, קצוצה
    • 1 צרור פטרוזיליה קצוצה
    • 3 שיני שום, כתושות
    • 1 ביצה
    • 3-2 כפות שמן
    • 3 כפות פירורי לחם
    • 1 כפית מלח
    • פלפל שחור גרוס

     

    לרוטב
    • 4-3 גבעולי סלרי, עם העלים
    • 7-6 עגבניות, מרוסקות
    • 100 גרם רסק עגבניות 100
    • מלח
    • 3-2 כפות שמן
    • 1 כפית כורכום
    • 1 כפית פפריקה מתוקה

     

    אופן ההכנה
    1. הקציצות: מערבבים את כל מרכיבי הקציצות לתערובת אחידה. מכסים את הקערה ומניחים במקרר 30 דקות.
    2. יוצרים מתערובת הבשר קציצות קצת יותר גדולות מכדורי פלאפל, ומשטחים אותן. מבשלים כמה דקות במים רותחים עם מעט מלח, עד שהן צפות. מוציאים לצלחת.
    3. הרוטב: מרפדים סיר בגבעולי הסלרי. מוסיפים את שאר מרכיבי הרוטב ומערבבים. מוסיפים את הקציצות (הרוטב אמור לכסות אותן. אם צריך, מוסיפים מים – רוצים מאלה שבהם בושלו הקציצות).
    4. מביאים לרתיחה ומבשלים 20 דקות על אש קטנה.

     

    קציצות בשר ועוף ברוטב עגבניות (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)
      קציצות בשר ועוף ברוטב עגבניות(צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)
       

       

      קציצות בשר ועוף ברוטב עגבניות

      מתכון של דב גנץ מיסוד המעלה.

       

      מרכיבים

      (כ-30 קציצות)

       

      לקציצות
      • 1 בצל, קצוץ
      • שמן זית לטיגון
      • 500 גרם בשר בקר טחון
      • 500 גרם חזה עוף טחון
      • 1 קישוא, מגורר
      • 1 תפוח אדמה, מגורר
      • 1 בצל, קלוף ומגורר
      • 1 כפית מלח
      • פלפל שחור גרוס
      • 1 כפית אבקת סודה לשתייה

       

      לבישול
      • 2 בצלים גדולים, קצוצים
      • שמן זית
      • מלח
      • פלפל שחור גרוס
      • 300 גרם רסק עגבניות

       

      אופן ההכנה
      • הקציצות: מטגנים את הבצל בשמן זית עד שהוא מזהיב.
      • שמים את שני סוגי הבשר בקערה ולשים בידיים במשך 6-5 דקות. מוסיפים את הבצל המטוגן ואת שאר מרכיבי הקציצות ולשים לתערובת אחידה.
      • מכסים את הקערה ומניחים במקרר 30 דקות.
      • הבישול: מחממים שמן זית בסיר ומטגנים את הבצל עד שהוא מזהיב. שומרים בצד.
      • יוצרים מתערובת הבשר קציצות קצת יותר גדולות מכדורי פלאפל, ומשטחים אותן. מחממים שמן במחבת ומטגנים את הקציצות משני הצדדים רק עד להזהבה.
      • מעבירים את הקציצות לסיר עם הבצל המטוגן ומוסיפים מים רותחים עד לכיסוי. מוסיפים גם את המלח והפלפל ומבשלים כ-20 דקות על אש בינונית.
      • מוסיפים את רסק העגבניות ומבשלים 20 דקות נוספות בכיסוי חלקי.

       

      הקציצות הירוקות של סבתא (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)
        הקציצות הירוקות של סבתא(צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)

        הקציצות הירוקות של סבתא

        מתכון של יהודית פרידמן מנתניה.

         

        מרכיבים

        כ-40 קציצות

         

        • 1 ק"ג בשר בקר טחון
        • 1 בצל גדול, קצוץ דק
        • 2 קישואים בינוניים, מגוררים
        • 1 צרור פטרוזיליה, קצוצה
        • 1/2 צרור כוסברה (או שמיר), קצוצה
        • 1 כף אורגנו יבש או טרי קצוץ דק
        • 3 ביצים
        • 3 פרוסות לחם - מושרות במים, סחוטות היטב ומגוררות בפומפייה
        • 5 כפות צנוברים
        • 1/2 כפית אבקת סודה לשתייה
        • פלפל שחור טחון
        • 1 כפית מלח
        • שמן לטיגון הקציצות

         

        אופן ההכנה
        1. מערבבים היטב בקערה את כל המרכיבים. מכסים ומניחים במקרר 30 דקות.
        2. יוצרים מהתערובת קציצות שטוחות בקוטר כ-6 ס"מ.
        3. מחממים שמן במחבת על להבה נמוכה. מטגנים את הקציצות משני הצדדים עד להזהבה.

         

        • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע

         

         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
        אני משדרת את התוכנית "סיר לשבת" ב"רדיו קול" בכל יום שישי ובערבי חג מאז שנת 1997.

        בכל תוכנית מוזמנים המאזינים לשאול על מתכונים, לבקש עצה ולשתף מאזינים אחרים במתכונים והתלבטויות אישיות שקשורות באוכל ובאירוח. התוכנית דינמית והנושאים משתנים בהתאם לעונות השנה ולפי שאלותיהם ובקשותיהם האישיות של המאזינים. ההיענות המדהימה של המאזינים לכל בקשת מתכון מעשירה את כל המאזינים האחרים וגם אותי - ואת התוצאות אני מציגה כאן בבלוג.

        כל המתכונים בבלוג "סיר לשבת" הם תוצאה ישירה של מה שנאמר ונחווה בתוכנית. ואיך נולדה התוכנית? מאז שגיליתי את הבישול חיפשתי תמיד את המתכונים המקוריים והטעימים שבושלו ונאפו בכל בית בתפוצות השונות של עם ישראל. התוכנית "סיר לשבת" אפשרה לי למצוא את כל המתכונים האלה דרך המאזינים.

        עבורי כל מתכון מקורי מבית סבתא הוא יהלום שהתמזל מזלי לזכות בו, ואני מלקטת אותם באהבה גדולה. אני נשואה ואם לשלושה. אנחנו גרים בנתניה, בבית המשקיף על הים. את האהבה שלי לאוכל קיבלתי בתורשה מסבתי פרידל שטראוס, שאהבה בישול והוציאה לאור כבר לפני שנים ספרי בישול רבים בבאזל שבשוויץ.

        (צילום: אסף אמברם)