ל"ג בעומר בלי לצאת מהבית:
תפוחי אדמה בתנור על מצע מלח

אסנת לסטר חוגגת את ל"ג בעומר בלי לספוג עשן: במקום להדליק מדורה היא מתכנסת מול התנור במטבח ומכינה תפודים בשיטה מיוחדת וטעימה במיוחד

אסנת לסטרפורסם: 11.05.17 16:12
תפוחי אדמה בתנור על מצע של מלח  (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)
תפוחי אדמה בתנור על מצע של מלח (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)

לאבא שלי היה ארנק עור חום, שעם השנים הפך למרופט ודהוי. ותמיד היתה בארנק, יחד עם תעודת הזהות וקצת כסף, גם תמונה שלי מגיל שלוש וחצי. גם כנערה אני זוכרת שכאשר היה פותח את ארנקו הציצה ממנו אותה תמונה.

 

אבא סיפר לי פעם בחיוך שיום אחד, כשאני כבר הייתי בת שש או שבע, הוא איבד את הארנק ברחובות נתניה. הוא לא יודע איך זה קרה, אבל כשהגיע הביתה שם לב שהארנק שהיה בכיסו נעלם. לא היה בו הרבה כסף, אבל כן היתה בו תעודת הזהות, ולכן ברור היה שעכשיו יצטרך לחדש אותה - תהליך שלא היה קצר ופשוט באותם ימים.

 

כשבוע אחר כך דפק אצל ההורים בדלת הבית שכן מהרחוב הסמוך עם הארנק של אבא בידו. אבא, ששמח לקבל את ארנקו בחזרה, שאל אותו איך ידע שהארנק שלו. "אני מכיר את הבת שלך", ענה. "הילדה אמנם גדלה אבל יכולתי לזהות אותה בתמונה שבארנק שלך - והיא הובילה אותי אליך".

 

בגיל 12 עדיין ראיתי את אותה תמונה שלי בארנק של אבא. "הוא כנראה רוצה להיות בטוח שכאשר הארנק ילך לאיבוד יחזירו לו אותו", הסברתי לעצמי את הימצאותה של התמונה בארנק אחרי כל השנים.

 

תמיד בארנק. אסנת לסטר בילדותה
    תמיד בארנק. אסנת לסטר בילדותה
     

    תפוחי אדמה בתנור על מצע של מלח

    למי שאוהב לחגוג את ל"ג בעומר בתוך הבית באפיית תפוחי אדמה, הנה הזדמנות להכין יחד איתם בתנור ארוחה שלמה - והכל ללא הכנות מוקדמות וללא כל תיבול ורטבים.

     

    השיטה פשוטה. ראשית מפזרים בתבנית מלח גס - לתבנית בגודל 20X30 ס"מ אפשר להסתפק ב-1/2 ק"ג, ואם משתמשים בתבנית האפייה של התנור יש צורך ב-1 ק"ג.

     

    כעת מניחים על מצע המלח תפוחי אדמה, ואפשר לצרף להם נתחי עוף וירקות אחרים, כמו חצילים, עגבניות, קישואים, בצלים או בטטות.

     

    אופים את הכל במשך שעה ורבע עד שעה וחצי בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות (אין צורך בכל תיבול נוסף) – ויש ארוחה.

     

    קרטופל ברויט - לחם תפוחי אדמה

    מתכון שנתן אריק שרף ממושב חדיד. אריק קיבל את המתכון מסבתו קלרה שמטניק, שהגיעה ארצה מאזור בוקובינה שבגבול רומניה ואוקראינה.

     

    קרטופל ברויט - לחם תפוחי אדמה (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)
      קרטופל ברויט - לחם תפוחי אדמה(צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)
       

      מרכיבים

      2 כיכרות

       

      למלית תפוחי האדמה

      • 1/2 ק"ג תפוחי אדמה
      • 1/2 כוס (120 מ"ל) שמן
      • 3 בצלים בינוניים, חצויים ופרוסים
      • 3/4 כוס (150 גרם) סוכר
      • 1 כפית שטוחה פלפל שחור טחון

       

      לבצק
      • 1/2 3 כוסות (500 גרם) קמח
      • 1 כף שמרים יבשים
      • 1 כפית שטוחה מלח
      • 2 כוסות (480 מ"ל) מים
      • 1 ביצה, טרופה

       

      אופן ההכנה

       

      המלית
      1. מבשלים את תפוחי האדמה בקליפתם עד שהם מתרככים.
      2. מטגנים את הבצל בשמן במשך 5-4 דקות. מוסיפים את הסוכר ומבשלים כ-30 דקות על אש קטנה, תוך ערבוב מדי פעם, עד שהסוכר נמס ומשחים ומתקבלת ריבה. מוסיפים את הפלפל השחור, מערבבים ומסירים מהכיריים. מקררים.
      3. מקלפים את תפוחי האדמה ומעבירים לקערה. מוסיפים את ריבת הבצל ולשים את הידיים למחית גסה עם גבשושיות.

       

      הבצק
      1. מערבבים את הקמח, השמרים והמלח בקערת המיקסר. מוסיפים את המים ולשים עד לקבלת בצק אחיד ונעים לעבודה.
      2. מעבירים את הבצק לקערה משומנת, מכסים בניילון גדול ומתפיחים עד להכפלת הנפח.
      3. מקמחים קלות את משטח העבודה. מוציאים מהבצק את האוויר ומחלקים אותו לשניים. מרדדים כל חלק למלבן.
      4. מניחים מחצית מהמילוי בסמוך לצלע ארוכה של אחד המלבנים ומגלגלים לרולדה. תוחבים את הקצוות מתחת לרולדה, כדי שלא ייפתחו, ומעבירים לתבנית מרופדת בנייר אפייה.
      5. מכינים באותו אופן כיכר לחם שנייה.
      6. מחוררים את כיכרות הלחם בעזרת מזלג ומורחים בביצה טרופה. מתפיחים כ-20 דקות, ובינתיים מחממים את התנור ל-180 מעלות.
      7. אופים כ-40 דקות, עד שהלחמים מזהיבים.

       

      • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
      "לומדים משהו חדש במטבח" היא הסידרה החדשה שלי, בה אני מספרת על הדברים הקולינריים המעניינים שגיליתי: החל מן האופן שבו אפשר לשמר מוצרי מזון יבשים, דרך המתכון לקרקר שיחזיק גם 100 שנה והשיטה הבדוקה להוצאת העצמות מן העוף עד למתכונים נגישים שתמיד יעבדו לכם.

      וחוץ מזה, אני משדרת את התוכנית "סיר לשבת" ב"רדיו קול" בכל יום שישי ובערבי חג מאז שנת 1997.

      בכל תוכנית מוזמנים המאזינים לשאול על מתכונים, לבקש עצה ולשתף מאזינים אחרים במתכונים והתלבטויות אישיות שקשורות באוכל ובאירוח. התוכנית דינמית והנושאים משתנים בהתאם לעונות השנה ולפי שאלותיהם ובקשותיהם האישיות של המאזינים. ההיענות המדהימה של המאזינים לכל בקשת מתכון מעשירה את כל המאזינים האחרים וגם אותי - ואת התוצאות אני מציגה כאן בבלוג.

      כל המתכונים בבלוג "סיר לשבת" הם תוצאה ישירה של מה שנאמר ונחווה בתוכנית. ואיך נולדה התוכנית? מאז שגיליתי את הבישול חיפשתי תמיד את המתכונים המקוריים והטעימים שבושלו ונאפו בכל בית בתפוצות השונות של עם ישראל. התוכנית "סיר לשבת" אפשרה לי למצוא את כל המתכונים האלה דרך המאזינים.

      עבורי כל מתכון מקורי מבית סבתא הוא יהלום שהתמזל מזלי לזכות בו, ואני מלקטת אותם באהבה גדולה. אני נשואה ואם לשלושה. את האהבה שלי לאוכל קיבלתי בתורשה מסבתי פרידל שטראוס, שאהבה בישול והוציאה לאור כבר לפני שנים ספרי בישול רבים בבאזל שבשוויץ.

      (צילום: אסף אמברם)