
הטֶמְפֶּה (témpé) מיוצר מפולי סויה שלמים ומשמש כתחליף בשר מסורתי באינדונזיה. הכנתו דורשת התססה מבוקרת של הפולים, שמושרים, מבושלים ומותססים יחד עם פטרייה. בדומה לסאוורקראוט, הפטרייה כבר קיימת על פולי הסויה והיא הקושרת יחד את הפולים במוצר המוגמר. מאז שהומצא באינדונזיה, הוא הספיק לכבוש את אוסטרליה ולהפוך למוכר בכל העולם בזכות יתרונותיו התזונתיים: הטמפה מכיל כ-20% חלבון מלא, וכמויות יפות של ברזל וסידן. כמו כן, בזכות השימוש בפולים בשלמותם, הוא גם עשיר בסיבים תזונתיים.

בדומה לטופו, הכנה ביתית של הטמפה היא עבודה די קשה ומסובכת. הרבה יותר קל למצוא את המוצר המוגמר על המדפים בחנויות טבע או במקררים עם המוצרים המיועדים לתחליפי בשר בסופרים. מה עושים איתו אחרי שקונים? להלן מתכון אינדונזי מסורתי, כדי שתוכלו לשלב אותו בתוך התפריט שלכם וליהנות מהיתרונות התזונתיים שלו.
גאדו גאדו
כבר בפעם הראשונה שהגעתי לאינדונזיה התאהבתי ב״גאדו גאדו״. בתור מישהי שנמנעת מאוכל מטוגן, התקשתי למצוא מאכלים מקומיים שיתאימו לי, ולכן, יותר משמחתי להכיר להכיר את הסלט הזה. פירוש המילה ״גאדו״ ב-״בהסה״ (השפה שמדברים באינדונזיה), הוא ״תערובת״. הכפל בשם המנה מספר לנו שמדובר בתערובת של מרכיבים: כמה סוגי ירקות, כמה חלבונים שונים וכמה פחמימות, כלומר כל מה שצריך כדי להזין את הגוף.

לסלט משפחתי גדול או לאירוח
8-10 מנות
מרכיבים
- 400 גרם שעועית ירוקה (טרייה או קפואה)
- 400 גרם תרד טרי
- 1 סלסלת נבטי מאש (נבטים ״סיניים״)
- 1/4 כרוב, חתוך לרצועות
- 4 מלפפונים, חתוכים לפרוסות
- ירקות נוספים שאוהבים: עגבניות שרי, קישוא, דלעת ועוד (לא חייבים)
- 1 חבילת טמפה (ניתן להשיג בחנויות טבע)
- 1 חבילת טופו
- 4 ביצים קשות
2 תפוחי אדמה מבושלים, קלופים וחתוכים לקוביות או כוס אורז מאודה (לא חייבים)
לרוטב
- 4 שיני שום
- 1 פלפל צ׳ילי אדום חריף (אפשר יותר אם אוהבים חריף)
- 250 גרם בוטנים
- 1/4 1 כפות רוטב דגים (נאם פלא)
- 1.5 כפות דבש או סילאן
- 1 כפית תמרינדי מהולה ב-2 כפות מים
- מיץ מחצי לימון
- 1/4 1 כפות רוטב סויה מתוק או רגיל (למרקם עדין יותר ופחות מתוק)
- 1 כוס מים חמים
אופן הכנה
- מסדרים את כל הירקות (המבושלים והטריים) על צלחת הגשה.
- פורסים את הטמפה והטופו לקוביות (בגלל שטופו וטמפה בארץ הם מוצר שלא מצריך בישול אפשר להוסיף אותם לסלט ישר מהאריזה). אם בכל זאת מעדיפים לבשל, אפשר להקפיץ את הקוביות במחבת ללא שמן עם תבלינים אסייתיים שאוהבים. מפזרים על צלחת ההגשה.
- פורסים את הביצים ומסדרים מעל הירקות. מוסיפים מעל גם את תפוחי האדמה או את האורז (אם משתמשים)
- הרוטב: אם מעדיפים רוטב לא חריף, מבשלים את שיני השום ואת הפלפל החריף במים, עד לריכוך. מסננים ונפטרים מהזרעים. אם מעדיפים חריף, מכניסים את שיני השום ואת הפלפל החריף כמו שהם למעבד המזון.
- מוסיפים כמחצית מהבוטנים למעבד המזון וגם את שאר חומרי הרוטב, למעט המים.
- מעבדים עד לתערובת אחידה.
- מוסיפים כחצי כוס מים וממשיכים לעבד.
- מוסיפים את מחצית הבוטנים וממשיכים לעבד.
- אם הרוטב לא דליל מספיק הוסיפו מים עד למרקם שמתאים לכם.
- יוצקים את הרוטב מעל הסלט ומגישים. (את הרוטב שנשאר אפשר לשמור בצנצנת סגורה במקרר כשבוע).

ענבר חוברה היא בעלת הבלוג Endless Trip
העוסק בטיולים, לייף סטייל, אוכל ובריאות
______________________________________________________
רוצים להמשיך להתסיס את הבריאות שלכם? לחצו על התמונה וקראו עוד