למי קראתם כרפס?! 3 מתכונים
שישנו את הדעה שלכם על סלרי

אסנת לסטר נחלצת להגנת הסלרי, ירק מוכשר אך ביישן, ומוכיחה שיש לו המון מה לתרום לא רק במרק, אלא גם במתכוני עוף וקציצות

אסנת לסטרפורסם: 04.05.17 00:17
שוקיים עם סלרי (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)
שוקיים עם סלרי (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)

שוקיים עם סלרי

מתכון של יפה אלמקיאס מטבריה.

 

מרכיבים

6-4 מנות

 

  • 10-8 גבעולי סלרי, ללא העלים
  • שמן לטיגון
  • 8 שוקי עוף
  • 1 כפית כורכום
  • 1/2 כפית פפריקה
  • 1 כף מלח
  • מיץ מ-1/2 עד 1 לימון

 

אופן ההכנה
  1. מסירים מהגבעולים את הסיבים הקשים וחותכים אותם למקטעים באורך 3-2 ס"מ.
  2. מחממים בסיר שמן ומטגנים את השוקיים עד שהן מזהיבות מכל הצדדים. מוסיפים את הכורכום, הפפריקה ומים עד לכיסוי השוקיים. מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש, מכסים ומבשלים 30 דקות.
  3. מוסיפים את גבעולי הסלרי ומבשלים 50-40 דקות נוספות, עד שהרוטב מסמיך. 5 דקות לפני סיום הבישול מוסיפים את המלח ומיץ הלימון.

 

אפּיוּ עם כרעי עוף

בלדינו נקרא הסלרי אפיו, והוא מעניק את שמו למנה מסורתית שבה הוא מוגש עם גזר ברוטב לימוני.

 

את הגרסה הבשרית הזאת למנה קיבלתי מעירית לארוס מעפולה, שלמדה את המתכון מחמותה הטורקייה.

 

אפּיוּ עם כרעי עוף (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)
    אפּיוּ עם כרעי עוף(צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)

    מרכיבים

    6-4 מנות

     

    • 1 שורש סלרי
    • 8-6 גבעולי סלרי, כולל העלים
    • 3-2 גזרים
    • 2-1 תפוחי אדמה גדולים
    • 4 כרעי עוף
    • מיץ מלימון שלם (ואפשר יותר)
    • מלח
    • פלפל שחור גרוס
    • אפשרות: כורכום

     

    אופן ההכנה
    1. מקלפים את שורש הסלרי, חוצים אותו ופורסים דק למדי.
    2. חותכים את גבעולי הסלרי ואת העלים למקטעים באורך 3-2 ס"מ.
    3. קולפים את הגזרים ואת תפוחי האדמה וחותכים אותם לפרוסות בעובי של כ-1/2 ס"מ.
    4. שמים בסיר את כל הירקות ואת כרעי בעוף. מוסיפים את מיץ הלימון, התבלינים ומים עד כיסוי. מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש, מכסים ומבשלים כשעה וחצי, עד שהעוף מתרכך והרוטב מסמיך. טועמים ומוסיפים מיץ לימון, אם צריך.

     

    קציצות בשר עם סלרי

    מתכון של סמדר אלמשעלי מעפולה.

     

    קציצות בשר עם סלרי (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)
      קציצות בשר עם סלרי(צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)

      מרכיבים

      כ-20 קציצות

       

      • 10-8 גבעולי סלרי, כולל העלים
      • 1/3 כוס שמן זית
      • 2 כפיות מלח
      • כורכום
      • 1/3 כוס מיץ לימון

       

      לקציצות
      • 1 ק"ג בשר בקר טחון
      • 1 בצל גדול, מגורר
      • 1 תפוח אדמה גדול, מגורר דק (אבל לא סחוט)
      • 1 כף בהרט
      • מלח
      • פלפל שחור טחון

       

      אופן ההכנה
      1. חותכים את גבעולי הסלרי ואת העלים למקטעים באורך 4-3 ס"מ. שמים בסיר גדול ומוסיפים מים עד לכיסוי. מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים 10 דקות. מסננים ומחזירים את הסלרי לסיר.
      2. מוסיפים לסיר את שמן הזית והמלח (וגם כורכום, אם רוצים) וכן מים עד לגובה של 2 ס"מ מעל המרכיבים.
      3. מערבבים היטב בקערה את כל מרכיבי הקציצות. יוצרים מהתערובת קציצות בגודל של שזיפים.
      4. מחממים את הסיר על הסלרי וכשהנוזלים רותחים מוסיפים בזהירות את הקציצות, בזו אחר זו.
      5. מנמיכים את האש למינימום, מכסים ומבשלים כשעה, עד שהנוזלים מצטמצמים ומסמיכים מעט.
      6. מוסיפים את מיץ הלימון ומבשלים 4-3 דקות נוספות. טועמים ומוסיפים מיץ לימון, אם צריך.

       

      • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
      "לומדים משהו חדש במטבח" היא הסידרה החדשה שלי, בה אני מספרת על הדברים הקולינריים המעניינים שגיליתי: החל מן האופן שבו אפשר לשמר מוצרי מזון יבשים, דרך המתכון לקרקר שיחזיק גם 100 שנה והשיטה הבדוקה להוצאת העצמות מן העוף עד למתכונים נגישים שתמיד יעבדו לכם.

      וחוץ מזה, אני משדרת את התוכנית "סיר לשבת" ב"רדיו קול" בכל יום שישי ובערבי חג מאז שנת 1997.

      בכל תוכנית מוזמנים המאזינים לשאול על מתכונים, לבקש עצה ולשתף מאזינים אחרים במתכונים והתלבטויות אישיות שקשורות באוכל ובאירוח. התוכנית דינמית והנושאים משתנים בהתאם לעונות השנה ולפי שאלותיהם ובקשותיהם האישיות של המאזינים. ההיענות המדהימה של המאזינים לכל בקשת מתכון מעשירה את כל המאזינים האחרים וגם אותי - ואת התוצאות אני מציגה כאן בבלוג.

      כל המתכונים בבלוג "סיר לשבת" הם תוצאה ישירה של מה שנאמר ונחווה בתוכנית. ואיך נולדה התוכנית? מאז שגיליתי את הבישול חיפשתי תמיד את המתכונים המקוריים והטעימים שבושלו ונאפו בכל בית בתפוצות השונות של עם ישראל. התוכנית "סיר לשבת" אפשרה לי למצוא את כל המתכונים האלה דרך המאזינים.

      עבורי כל מתכון מקורי מבית סבתא הוא יהלום שהתמזל מזלי לזכות בו, ואני מלקטת אותם באהבה גדולה. אני נשואה ואם לשלושה. את האהבה שלי לאוכל קיבלתי בתורשה מסבתי פרידל שטראוס, שאהבה בישול והוציאה לאור כבר לפני שנים ספרי בישול רבים בבאזל שבשוויץ.

      (צילום: אסף אמברם)