שתזכו למאפים טובים: פשטידות
ולחמניות שיעשו לכם את הסופ"ש

אחרי חג ושבת נטולי קמח, פנקו את עצמכם בסופ"ש עם המאפים הנהדרים שאסנת לסטר מציעה, מפשטידת פסטה וחצילים עד בצק עלים במילוי תפו"א

אסנת לסטרפורסם: 20.04.17 11:06
לחמניות גבינה מהירות (צילום: אסנת לסטר )
לחמניות גבינה מהירות (צילום: אסנת לסטר )

לחמניות גבינה מהירות

מתכון ללחמניות גבינה מהירות מאוד וטעימות מאוד, שקיבלתי משרה נקש מגבעת המורה.

אפשר ורצוי לגוון את הלחמניות עם תוספות למיניהן – למשל, זיתים קצוצים, גרגירי תירס, פטריות או עגבניות מיובשות.

שימו לב: המרכיבים במתכון מדודים בגביע שמנת חמוצה בנפח 200 מ"ל.

 

מרכיבים

12 לחמניות בתבנית שקעים

 

  • 2 ביצים
  • 1 גביע (200 גרם) שמנת חמוצה
  • 1/2 גביע (100 מ"ל) חלב
  • 1/2 גביע (100 מ"ל) שמן
  • 1/2 1 גביעים (175 גרם) קמח תופח
  • 200 גרם גבינה צהובה, מגוררת
  • 1/2 כפית פלפל שחור
  • 1/2 כפית מלח

 

אופן ההכנה

  1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. משמנים את התבנית.
  2. מערבבים את כל המרכיבים לתערובת אחידה. מחלקים את התערובת באופן אחיד בין השקעים.
  3. אופים כ-20 דקות. מקררים מעט ומחלצים את לחמניות הגבינה מהתבנית.

 

פשטידת קישואים עם גרעיני חמניות

מתכון של רות כהן מטבריה.

 

פשטידת קישואים עם גרעיני חמניות (צילום: אסנת לסטר )
    פשטידת קישואים עם גרעיני חמניות(צילום: אסנת לסטר )
     

    מרכיבים

    תבנית בקוטר 22 ס"מ

     

    • שמן לטיגון
    • 1 בצל קצוץ
    • 1/2 ק"ג קישואים מגוררים
    • 3 כפות שמן
    • 4-3 כפות פירורי לחם
    • 3 ביצים טרופות
    • 1/2 כוס פטרוזיליה קצוצה
    • 1/4 כוס שמיר קצוץ
    • 50 גרם גרעיני חמניות
    • 1 כף אבקת מרק פטריות מומסת ב-1/4 כוס מים
    • 1 כפית מלח
    • 1 כפית פלפל שחור טחון

     

    אופן ההכנה
    1. מחממים את התנור ל-180 מעלות ומשמנים את התבנית (אפשר לרפד בנייר אפייה).
    2. מחממים מעט שמן בסיר ומטגנים את הבצל הקצוץ עד שהוא מתחיל להזהיב.
    3. מוסיפים את הקישואים המגוררים ומערבבים. מוסיפים את שאר המרכיבים ומערבבים שוב.
    4. יוצקים את התערובת לתבנית ואופים 30-25 דקות, עד שהפשטידה מזהיבה.

     

    פשטידת פסטה עם חצילים קלויים

    מתכון של רחל רוטמן מכרמיאל.

     

    פשטידת פסטה עם חצילים קלויים (צילום: אסנת לסטר)
      פשטידת פסטה עם חצילים קלויים(צילום: אסנת לסטר)

      מרכיבים

      • תבנית בקוטר כ-26 או תבנית מלבנית בגודל של כ-20X30 ס"מ
      • 250 גרם אטריות ביצים
      • 3 ביצים
      • 1/2 ק"ג (כ-2 כוסות) מחית חצילים קלויים – אפשר קנויה ואפשר להכין בבית
      • 1 מכל (250 מ"ל) שמנת מתוקה
      • 100 גרם גבינה צהובה מגוררת
      • 1 כפית אבקת שום
      • 1 כפית מלח (אם משתמשים במחית חצילים קנויה, ייתכן שצריך להוסיף פחות מלח)
      • 1/2 כפית פלפל שחור טחון

       

      לקישוט

      • כ-30 גרם גבינה צהובה מגוררת

       

      אופן ההכנה

      1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. משמנים את התבנית.
      2. מבשלים את האטריות עד שהן רכות. מסננים מהנוזלים.
      3. מערבבים את כל המרכיבים ומעבירים לתבנית. מפזרים מעל את הגבינה הצהובה המגוררת.
      4. אופים כ-35 דקות.

        

      מאפה בצק עלים במילוי תפוחי אדמה ובצל מטוגן

      מתכון של סבתא חנה לסטר. אפשר להחליף את הבצק הביתי בבצק קנוי, אבל כמובן שהמאפה יהיה פחות טעים כך.

       

      מאפה בצק עלים במילוי תפוחי אדמה ובצל מטוגן (צילום: אסנת לסטר)
        מאפה בצק עלים במילוי תפוחי אדמה ובצל מטוגן(צילום: אסנת לסטר)

        מרכיבים

        3-2 מאפים

         

        לבצק

        • 3 כוסות קמח
        • 1 כף שמן
        • 2 כפיות חומץ
        • קורט מלח
        • 1 כוס מים
        • 200 גרם חמאה או מרגרינה לאפייה, מרוככת (מוציאים אותה מהמקרר כמה שעות לפני השימוש בה)

         

        למילוי

        • 3 בצלים גדולים קצוצים
        • שמן לטיגון
        • 4 תפוחי אדמה בינוניים
        • 1 כפית מלח

         

        לציפוי

        • חלמון טרוף עם 1 כף שמן ו-1/4 כפית סוכר
        • 1/4 כוס שומשום

         

        אופן ההכנה

        1. מערבבים את מרכיבי הבצק ולשים עד שמתקבל בצק רך ונעים לעבודה.
        2. מחלקים את החמאה או המרגרינה לשלושה חלקים שווים.
        3. מרדדים את הבצק לעלה מלבני באורך של כ-35 ס"מ ורוחב של כ-25 ס"מ.
        4. מורחים שליש מאחד משלושת חלקי החמאה/מרגרינה על פני כל עלה הבצק ומקפלים אותו לשניים. חוזרים על פעולה זו עוד פעמיים עם שני השלישים הנותרים מאותו חלק של חמאה/מרגרינה.
        5. עוטפים את הבצק המקופל בפלסטיק נצמד ומכניסים למקרר לשעה לפחות.
        6. חוזרים עוד פעמיים על הפעולות שבסעיפים 5-3.
        7. בזמן שהבצק נח בפעם השלישית במקרר מכינים את המילוי: מטגנים את הבצלים הקצוצים בשמן עד שהם מקבלים צבע זהוב כהה. מבשלים את תפוחי האדמה עד שהם רכים, מסננים אותם מהנוזלים ומועכים לפירה. מוסיפים לפירה 2/3 מהבצלים המטוגנים וקצת מהשמן שבו טוגנו. מתבלים במלח ומערבבים.
        8. לאחר שהבצק סיים את המנוחה השלישית במקרר מחלקים אותו לשניים או שלושה חלקים. מרדדים כל חלק למלבן.
        9. עורמים פס של מילוי לאורך כל מלבן.
        10. מגלגלים לרולדה ומניחים את הבצק כשה"תפר" פונה כלפי מטה.
        11. סוגרים גם את קצוות הרולדה בלחיצה קלה.
        12. בעזרת סכין חדה יוצרים על גב הגליל חתכים במרחק של כ-5 ס"מ זה מזה. החתכים צריכים להגיע עד למילוי.
        13. מרפדים תבנית אפייה. מניחים בתבנית את הגלילים ויוצרים מכל אחד מהם טבעת.
        14. מברישים את הטבעות בבלילת הביצה ומפזרים עליהן את השומשום.
        15. אופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות כ-35 דקות, עד שהמאפים מקבלים גוון זהוב כהה (אם משתמשים בבצק קנוי, אופים ב-190 מעלות).
        16. חותכים למנות לפי החתכים שיצרנו במאפה ומגישים עם יתרת הבצל המטוגן.

         

        • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע

         

         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
        "לומדים משהו חדש במטבח" היא הסידרה החדשה שלי, בה אני מספרת על הדברים הקולינריים המעניינים שגיליתי: החל מן האופן שבו אפשר לשמר מוצרי מזון יבשים, דרך המתכון לקרקר שיחזיק גם 100 שנה והשיטה הבדוקה להוצאת העצמות מן העוף עד למתכונים נגישים שתמיד יעבדו לכם.

        וחוץ מזה, אני משדרת את התוכנית "סיר לשבת" ב"רדיו קול" בכל יום שישי ובערבי חג מאז שנת 1997.

        בכל תוכנית מוזמנים המאזינים לשאול על מתכונים, לבקש עצה ולשתף מאזינים אחרים במתכונים והתלבטויות אישיות שקשורות באוכל ובאירוח. התוכנית דינמית והנושאים משתנים בהתאם לעונות השנה ולפי שאלותיהם ובקשותיהם האישיות של המאזינים. ההיענות המדהימה של המאזינים לכל בקשת מתכון מעשירה את כל המאזינים האחרים וגם אותי - ואת התוצאות אני מציגה כאן בבלוג.

        כל המתכונים בבלוג "סיר לשבת" הם תוצאה ישירה של מה שנאמר ונחווה בתוכנית. ואיך נולדה התוכנית? מאז שגיליתי את הבישול חיפשתי תמיד את המתכונים המקוריים והטעימים שבושלו ונאפו בכל בית בתפוצות השונות של עם ישראל. התוכנית "סיר לשבת" אפשרה לי למצוא את כל המתכונים האלה דרך המאזינים.

        עבורי כל מתכון מקורי מבית סבתא הוא יהלום שהתמזל מזלי לזכות בו, ואני מלקטת אותם באהבה גדולה. אני נשואה ואם לשלושה. את האהבה שלי לאוכל קיבלתי בתורשה מסבתי פרידל שטראוס, שאהבה בישול והוציאה לאור כבר לפני שנים ספרי בישול רבים בבאזל שבשוויץ.

        (צילום: אסף אמברם)