לחמניות גבינה מהירות (צילום: אסנת לסטר )
לחמניות גבינה מהירות
מתכון ללחמניות גבינה מהירות מאוד וטעימות מאוד, שקיבלתי משרה נקש מגבעת המורה.
אפשר ורצוי לגוון את הלחמניות עם תוספות למיניהן – למשל, זיתים קצוצים, גרגירי תירס, פטריות או עגבניות מיובשות.
שימו לב: המרכיבים במתכון מדודים בגביע שמנת חמוצה בנפח 200 מ"ל.
מרכיבים
12 לחמניות בתבנית שקעים
- 2 ביצים
- 1 גביע (200 גרם) שמנת חמוצה
- 1/2 גביע (100 מ"ל) חלב
- 1/2 גביע (100 מ"ל) שמן
- 1/2 1 גביעים (175 גרם) קמח תופח
- 200 גרם גבינה צהובה, מגוררת
- 1/2 כפית פלפל שחור
- 1/2 כפית מלח
אופן ההכנה
- מחממים את התנור ל-180 מעלות. משמנים את התבנית.
- מערבבים את כל המרכיבים לתערובת אחידה. מחלקים את התערובת באופן אחיד בין השקעים.
- אופים כ-20 דקות. מקררים מעט ומחלצים את לחמניות הגבינה מהתבנית.
פשטידת קישואים עם גרעיני חמניות
מתכון של רות כהן מטבריה.
מרכיבים
תבנית בקוטר 22 ס"מ
- שמן לטיגון
- 1 בצל קצוץ
- 1/2 ק"ג קישואים מגוררים
- 3 כפות שמן
- 4-3 כפות פירורי לחם
- 3 ביצים טרופות
- 1/2 כוס פטרוזיליה קצוצה
- 1/4 כוס שמיר קצוץ
- 50 גרם גרעיני חמניות
- 1 כף אבקת מרק פטריות מומסת ב-1/4 כוס מים
- 1 כפית מלח
- 1 כפית פלפל שחור טחון
אופן ההכנה
- מחממים את התנור ל-180 מעלות ומשמנים את התבנית (אפשר לרפד בנייר אפייה).
- מחממים מעט שמן בסיר ומטגנים את הבצל הקצוץ עד שהוא מתחיל להזהיב.
- מוסיפים את הקישואים המגוררים ומערבבים. מוסיפים את שאר המרכיבים ומערבבים שוב.
- יוצקים את התערובת לתבנית ואופים 30-25 דקות, עד שהפשטידה מזהיבה.
פשטידת פסטה עם חצילים קלויים
מתכון של רחל רוטמן מכרמיאל.
מרכיבים
- תבנית בקוטר כ-26 או תבנית מלבנית בגודל של כ-20X30 ס"מ
- 250 גרם אטריות ביצים
- 3 ביצים
- 1/2 ק"ג (כ-2 כוסות) מחית חצילים קלויים – אפשר קנויה ואפשר להכין בבית
- 1 מכל (250 מ"ל) שמנת מתוקה
- 100 גרם גבינה צהובה מגוררת
- 1 כפית אבקת שום
- 1 כפית מלח (אם משתמשים במחית חצילים קנויה, ייתכן שצריך להוסיף פחות מלח)
- 1/2 כפית פלפל שחור טחון
לקישוט
- כ-30 גרם גבינה צהובה מגוררת
אופן ההכנה
- מחממים את התנור ל-180 מעלות. משמנים את התבנית.
- מבשלים את האטריות עד שהן רכות. מסננים מהנוזלים.
- מערבבים את כל המרכיבים ומעבירים לתבנית. מפזרים מעל את הגבינה הצהובה המגוררת.
- אופים כ-35 דקות.
מאפה בצק עלים במילוי תפוחי אדמה ובצל מטוגן
מתכון של סבתא חנה לסטר. אפשר להחליף את הבצק הביתי בבצק קנוי, אבל כמובן שהמאפה יהיה פחות טעים כך.
מרכיבים
3-2 מאפים
לבצק
- 3 כוסות קמח
- 1 כף שמן
- 2 כפיות חומץ
- קורט מלח
- 1 כוס מים
- 200 גרם חמאה או מרגרינה לאפייה, מרוככת (מוציאים אותה מהמקרר כמה שעות לפני השימוש בה)
למילוי
- 3 בצלים גדולים קצוצים
- שמן לטיגון
- 4 תפוחי אדמה בינוניים
- 1 כפית מלח
לציפוי
- חלמון טרוף עם 1 כף שמן ו-1/4 כפית סוכר
- 1/4 כוס שומשום
אופן ההכנה
- מערבבים את מרכיבי הבצק ולשים עד שמתקבל בצק רך ונעים לעבודה.
- מחלקים את החמאה או המרגרינה לשלושה חלקים שווים.
- מרדדים את הבצק לעלה מלבני באורך של כ-35 ס"מ ורוחב של כ-25 ס"מ.
- מורחים שליש מאחד משלושת חלקי החמאה/מרגרינה על פני כל עלה הבצק ומקפלים אותו לשניים. חוזרים על פעולה זו עוד פעמיים עם שני השלישים הנותרים מאותו חלק של חמאה/מרגרינה.
- עוטפים את הבצק המקופל בפלסטיק נצמד ומכניסים למקרר לשעה לפחות.
- חוזרים עוד פעמיים על הפעולות שבסעיפים 5-3.
- בזמן שהבצק נח בפעם השלישית במקרר מכינים את המילוי: מטגנים את הבצלים הקצוצים בשמן עד שהם מקבלים צבע זהוב כהה. מבשלים את תפוחי האדמה עד שהם רכים, מסננים אותם מהנוזלים ומועכים לפירה. מוסיפים לפירה 2/3 מהבצלים המטוגנים וקצת מהשמן שבו טוגנו. מתבלים במלח ומערבבים.
- לאחר שהבצק סיים את המנוחה השלישית במקרר מחלקים אותו לשניים או שלושה חלקים. מרדדים כל חלק למלבן.
- עורמים פס של מילוי לאורך כל מלבן.
- מגלגלים לרולדה ומניחים את הבצק כשה"תפר" פונה כלפי מטה.
- סוגרים גם את קצוות הרולדה בלחיצה קלה.
- בעזרת סכין חדה יוצרים על גב הגליל חתכים במרחק של כ-5 ס"מ זה מזה. החתכים צריכים להגיע עד למילוי.
- מרפדים תבנית אפייה. מניחים בתבנית את הגלילים ויוצרים מכל אחד מהם טבעת.
- מברישים את הטבעות בבלילת הביצה ומפזרים עליהן את השומשום.
- אופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות כ-35 דקות, עד שהמאפים מקבלים גוון זהוב כהה (אם משתמשים בבצק קנוי, אופים ב-190 מעלות).
- חותכים למנות לפי החתכים שיצרנו במאפה ומגישים עם יתרת הבצל המטוגן.
- אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע