
לשימוש בכתבה בלבד קובה כשר לפסח עם קמח מצה סיר לשבת פסח שני
(קובה לפסח מקמח מצה)
קובה לפסח מקמח מצה
מתכון של יעל אזולוס מטבריה.
מרכיבים
כ-24 יחידות
למלית
- שמן לטיגון הבצל (רצוי שמן זית)
- 3 בצלים גדולים למדי, קצוצים
- 500 גרם בשר בקר טחון
- 1 כפית מלח
- 1 כפית פלפל שחור טחון
- 1 כפית אגוז מוסקט טחון
לבצק
- 500 גרם (3/4 3 כוסות ועוד 1 כף) קמח מצה
- 3 כפות שמן
- 1 כפית פלפל שחור טחון
- 1 כפית מלח
- כ-4 כוסות מים
- שמן לטיגון עמוק
אופן ההכנה
המלית
- מחממים שמן במחבת עמוקה או בסיר שטוח ומטגנים את בו הבצל עד שהוא הופך לרך ושקוף.
- מוסיפים את הבשר הטחון וממשיכים לטגן, תוך ערבוב והפרדת פירורי הבשר במזלג, עד שהבשר הופך לכהה.
- מוסיפים את התבלינים, מערבבים ומורידים מהאש. טועמים ומתקנים תיבול, אם צריך.
הבצק
- מערבבים את קמח המצה, השמן והתבלינים. ממשיכים לערבב ומוסיפים בהדרגה מים, עד לקבלת בצק רך ונעים לעבודה.
- בעזרת ידיים רטובות יוצרים מהבצק כדורים בגודל לימון קטן. אם הבצק מתייבש בזמן העבודה, אפשר להוסיף לו מדי פעם כפית מים וללוש.
- משטחים כל כדור בכף היד, ממלאים בכפית גדושה מהמלית וסוגרים לכדור (אפשר גם ליצור קובה מוארכים).
- מחממים שמן לטיגון עמוק, ומטגנים בו את הכדורים הממולאים עד שהם מזהיבים.
פשטידת מצות עם פטריות ועגבניות מיובשות
מתכון של אסנת לסטר.
מרכיבים
תבנית קפיצית בקוטר 26 או 28 ס"מ
- 3 מצות
- 1/3 כוס (80 מ"ל) שמן זית
- 1 בצל גדול קצוץ
- 1 קופסת שימורי פטריות חתוכות (400 גרם), מסוננת מהנוזלים
- 1 כוס פטרוזיליה קצוצה
- 1 כוס כוסברה קצוצה
- 3-2 כפות עגבניות מיובשות קצוצות גס
- 1 כוס (160 גרם) תירס משומר
- 3 ביצים גדולות או 4 קטנות
- 1 כפית מלח
- 1/2 כפית פלפל שחור טחון
- אפשרות: כ-150 גרם גבינה צהובה מגוררת לגרסה חלבית או כ-150 גרם חתיכות קבנוס או פסטרמה לגרסה בשרית
אופן ההכנה
- מחממים את התנור ל-180 מעלות. פורשים נייר אפייה על תחתית התבנית וסוגרים את הדפנות. משמנים את הנייר ואת הדפנות.
- שוברים את המצות לחתיכות בינוניות. משרים אותן כדקה-דקה וחצי במים וסוחטים.
- מחממים את השמן במחבת רחבה (או בסיר שטוח). מטגנים את הבצל והפטריות עד שהבצל מתחיל להזהיב. מוסיפים למחבת שאר המרכיבים וממשיכים לטגן, תוך ערבוב, 2 דקות נוספות.
- יוצקים את תכולת המחבת לתבנית ואופים 40-30 דקות בתנור, עד שקיסם הננעץ במרכז הפשטידה יוצא נקי.
פשטידת מצות עם בשר ותפוחי אדמה
מתכון של פרח הופמן מחיפה.
מרכיבים
תבנית בגודל 25X30 ס"מ
- 4 מצות
- שמן לטיגון
- 1 בצל קצוץ
- 500 גרם בשר בקר טחון
- 100 גרם (1 כוס) צנוברים
- 1/2 כוס שמיר קצוץ
- 1 כפית מלח
- 1/2 כפית פלפל שחור טחון
- 1/2 כוס יין אדום יבש
- 3 תפוחי אדמה
- 4 ביצים
אופן ההכנה
- טובלים את המצות במים ומניחים אותן בין שכבות של מגבות נייר לחות במשך כ-20 דקות, כדי שיתרככו.
- מחממים את התנור ל-170 מעלות.
- מחממים במחבת את השמן ומטגנים את הבצל הקצוץ עד שהוא מתרכך והופך לשקוף.
- מוסיפים למחבת את הבשר, ומטגנים 4-3 דקות תוך בחישה והפרדת פירורי הבשר בעזרת מזלג.
- מוסיפים את הצנוברים, השמיר, התבלינים והיין וממשיכים ומבשלים תוך ערבוב על אש קטנה עוד 4-3 דקות.
- קולפים את תפוחי האדמה וחוצים אותם. מבשלים במים רותחים עד שהם מתרככים. מסננים ומועכים לפירה.
- מוסיפים לתערובת הבשר מחצית מכמות הפירה ואת הביצים, ומערבבים לתערובת אחידה.
- משמנים את התבנית ומניחים בה 2 מצות רטובות.
- משטחים את תערובת הבשר ותפוחי האדמה על המצות.
- מניחים על התערובת את שתי המצות הנותרות, ומשטחים עליהן את יתרת הפירה.
- אופים שעה ללא כיסוי.
מצות אפויות מתוקות
מתכון של אסנת לסטר.
מרכיבים
- 3 מצות שבורות לאורכן ל-4 פסים
- 1/4 כוס (85 גרם) דבש
- 1/4 כוס (85 גרם) סילאן
- 100 גרם (1 כוס) שקדים גרוסים גס או פרוסים דק
- 1/2 עד 1 כפית קינמון
- 50 גרם שוקולד מריר
- 50 גרם שוקולד לבן
אופן ההכנה
- מחממים את התנור או הטוסטר אובן ל-160 מעלות.
- מורחים כל מצה בדבש או בסילאן (אפשר למרוח רק בצד אחד ואפשר בשני הצדדים). מפזרים על המצה שקדים וקצת קינמון
- מרפדים תבנית בנייר אפייה ומניחים בה את המצות. אופים 7-5 דקות (אם הרבה מהסילאן ומהדבש נוזל מהמצות – לא נורא. אני מבטיחה שיישאר עליהן מספיק).
- ממיסים בנפרד את שני סודי השוקולד במיקרוגל או על הכיריים. במיקרוגל: מחממים 30 שניות, מערבבים – וחוזרים על החימום הקצר והערבוב עד שהשוקולד נמס לגמרי. על הכיריים: שמים את השוקולד בסיר קטן, ומניחים אותו מעל סיר גדול שבו מעט מים רותחים (אסור שהמים ייגעו בסיר הקטן). מחממים תוך בחישה, עד שהשוקולד נמס לחלוטין.
- מזלפים את השוקולד המומס על המצות בעזרת כפית.
- אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע