חרוסת אינטרנשיונל: 5 מתכונים
מעדות שונות לממרח של פסח

לא יודעים להכין חרוסת? או אולי אתם סתם רוצים לגוון השנה? אסנת לסטר אספה בשבילכם מתכונים מסורתיים שעוברים מדור לדור – מטוניסיה ועד ליטא

אסנת לסטרפורסם: 06.04.17 00:25
חרוסת עירקית (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)
חרוסת עירקית (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)

חרוסת עירקית

מתכון שנל נעמי בדרי מטבריה.

 

מרכיבים

  • 2 כוסות (200 גרם) אגוזי מלך
  • 1/2 כוס (120 מ"ל) סילאן

 

אופן ההכנה

  1. טוחנים את האגוזים גס ומערבבים עם הסילאן.
  2. מגישים על חסה, שהיא המרור בצלחת הסדר.

 

חרוסת ליטאית

מתכון של דליה יעקב מעפולה.

 

חרוסת ליטאית (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)
    חרוסת ליטאית(צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)

     

    מרכיבים

    • 4 כוסות (400 גרם) אגוזי פקאן
    • 1/2 1 תפוחים, חתוכים לרבעים
    • 3 כפות מלאות דבש
    • 4 כפיות קינמון
    • 2 כוסות (480 מ"ל) יין קידוש אדום מתוק
    • אפשרות: מעט קמח מצה (לפי הצורך)

     

    אופן ההכנה

    1. משרים את אגוזי הפקאן במים במשך כ-10 שעות. מסננים וטוחנים דק במעבד מזון.
    2. מוסיפים את התפוחים, הדבש והקינמון, ממשיכים לעבד ומוסיפים בהדרגה את היין.
    3. אם החרוסת דלילה מדי מוסיפים לה מעט קמח מצה, כף בכל פעם, עד שהיא מגיעה לסמיכות הרצויה.

     

    חרוסת טוניסאית

    מתכון של אמלי ממן מטבריה.

     

    חרוסת טוניסאית (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)
      חרוסת טוניסאית(צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)

       

      מרכיבים

      • 300 גרם תמרים, מגולענים (כ-12 תמרים עסיסיים)
      • 2 כוסות (200 גרם) פיצוחים: שקדים, פיסטוקים, אגוזי לוז, אגוזי מלך
      • 1/2 כפית אגוז מוסקט
      • 1 כפית קינמון

       

      אופן ההכנה

      1. טוחנים יחד את כל המרכיבים לממרח גס.

       

      חרוסת לבנונית

      מתכון של שמעון חנן מנצרת עילית.

       

      חרוסת לבנונית (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)
        חרוסת לבנונית(צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)

         

        מרכיבים

        • 200 גרם תמרים, מגולענים (כ-8 תמרים עסיסיים)
        • 1/3 1 כוסות (200 גרם) צימוקים
        • 1 כף מיץ לימון
        • 100 גרם אגוזים שאוהבים, קצוצים
        • 1/4 כפית ציפורן

         

        אופן ההכנה

        1. טוחנים את התמרים והצימוקים במעבד מזון. מעבירים לסיר ומבשלים על אש בינונית-נמוכה, תוך ערבוב מתמיד, עד שמתקבלת מחית אחידה (אם המחית יבשה מדי, אפשר להוסיף כף מים או סילאן).
        2. מוסיפים לסיר את מיץ הלימון והאגוזים ומערבבים. מוסיפים גם את את הציפורן ומערבבים.

         

        חרוסת פרסית

        מתכון של זיווה צפירה מכפר תבור.

         

        חרוסת פרסית (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)
          חרוסת פרסית(צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)

           

          מרכיבים

          • 5 כוסות (500 גרם) אגוזי קשיו, אגוזי מלך, אגוזי לוז, פיסטוקים ושקדים
          • 250 גרם תמרים, מגולענים (כ-10 תמרים עסיסיים)
          • 2/3 כוס (100 גרם) צימוקים בהירים
          • 2/3 כוס (100 גרם) צימוקים כהים
          • 1 תפוח, חתוך לפלחים
          • 1 כוס (240 מ"ל) יין אדום מתוק
          • 2 כפות רכז רימונים (או כוס מיץ רימונים סחוט)
          • 3 כפות חומץ
          • 2 כפיות קינמון
          • 1 כפית ציפורן
          • 1 כפית ג'ינג'ר טחון

           

          אופן ההכנה

          1. שמים במעבד מזון את האגוזים והפיצוחים וטוחנים דק ככל האפשר.
          2. מוסיפים למעבד המזון את שאר נמרכיבים וטוחנים לממרח חלק.

           

          • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע

          _________________________________________________________________________

           

          עדיין חושבים על תוספות לליל הסדר? יש לנו 5 הצעות מעולות! לחצו על התמונה

           

            (צילום: אולגה טוכשר)

           

           

           
          הצג:
          אזהרה:
          פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
          "לומדים משהו חדש במטבח" היא הסידרה החדשה שלי, בה אני מספרת על הדברים הקולינריים המעניינים שגיליתי: החל מן האופן שבו אפשר לשמר מוצרי מזון יבשים, דרך המתכון לקרקר שיחזיק גם 100 שנה והשיטה הבדוקה להוצאת העצמות מן העוף עד למתכונים נגישים שתמיד יעבדו לכם.

          וחוץ מזה, אני משדרת את התוכנית "סיר לשבת" ב"רדיו קול" בכל יום שישי ובערבי חג מאז שנת 1997.

          בכל תוכנית מוזמנים המאזינים לשאול על מתכונים, לבקש עצה ולשתף מאזינים אחרים במתכונים והתלבטויות אישיות שקשורות באוכל ובאירוח. התוכנית דינמית והנושאים משתנים בהתאם לעונות השנה ולפי שאלותיהם ובקשותיהם האישיות של המאזינים. ההיענות המדהימה של המאזינים לכל בקשת מתכון מעשירה את כל המאזינים האחרים וגם אותי - ואת התוצאות אני מציגה כאן בבלוג.

          כל המתכונים בבלוג "סיר לשבת" הם תוצאה ישירה של מה שנאמר ונחווה בתוכנית. ואיך נולדה התוכנית? מאז שגיליתי את הבישול חיפשתי תמיד את המתכונים המקוריים והטעימים שבושלו ונאפו בכל בית בתפוצות השונות של עם ישראל. התוכנית "סיר לשבת" אפשרה לי למצוא את כל המתכונים האלה דרך המאזינים.

          עבורי כל מתכון מקורי מבית סבתא הוא יהלום שהתמזל מזלי לזכות בו, ואני מלקטת אותם באהבה גדולה. אני נשואה ואם לשלושה. את האהבה שלי לאוכל קיבלתי בתורשה מסבתי פרידל שטראוס, שאהבה בישול והוציאה לאור כבר לפני שנים ספרי בישול רבים בבאזל שבשוויץ.

          (צילום: אסף אמברם)