רוצים שהילדים יעזבו את המסכים? עזבו אתם את שלכם ושחקו איתם

חופשת פסח התחילה ושוב הילדים "דבוקים" למחשב / אייפד / סלולרי. קבלו כמה הצעות מקוריות לפעילות משפחתית יצירתית ומהנה בבית

איצ'ה לוי

|

02.04.17 | 08:09

אילו דברים טובים קרו לכם היום? הפכו את הסיפורים למשחק משפחתי (צילום: Shutterstock)
אילו דברים טובים קרו לכם היום? הפכו את הסיפורים למשחק משפחתי (צילום: Shutterstock)

זה קורה כמעט כל צהריים או מהשעה ארבע או מהשעה שתיים. אנחנו נותנים להם ארוחת צהרים, עוזרים להם בשיעורי הבית, אולי מרכיבים איתם פאזל קטן ובכל שתי דקות עגולות, מביטים אל הסמארטפון. הוואטסאפ הפך למלווה קבוע והפייסבוק כמעט כמו ילד נוסף שדורש תשומת לב ללא הרף.

 

שיחות נכנסות ויוצאות והילדים – למדו להיות חלק מכל המטרד הזה. לכבוד חופשת הילדים, יצאנו לחפש משחקים, הפעלות ובילויים ייחודיים להורים, ילדים ומשפחות, שיאלצו אותנו לשים את הנייד בצד ולהתרכז בילדים האהובים שלנו וכך גם יצליחו להזיז את ילדינו מהמסכים ולגרום להם לאתגר את המוח ואת הלב ובעיקר - להתבונן פנימה. בואו איתנו לבלות עם הילדים זמן איכות משמעותי, להתוודע אחד לשני ולהתגבש כמשפחה:

 

תודה היא הרבה יותר ממילה

משחק המאפשר לכל אחד מבני המשפחה להוקיר תודה על כל מה שנמצא סביבו ובחייו. לוקחים ניירות וגוזרים אותם למלבנים או ריבועים. כל משתתף מקבל מספר שווה של פיסות נייר ומתבקש לצייר או לכתוב עליהם את הדברים שעליהם הוא מוקיר תודה, מבלי לגלות לשאר המשתתפים.

 

עם סיום הכתיבה / ציור, שאר המשתתפים צריכים לנחש מה צייר כל משתתף והמשתתף יכול להרחיב ולספר מדוע הוא מודה על אותם הדברים. בסיום המשחק ניתן לצבוע ולקשט את פיסות הנייר, להדביק על מגנטים ולשים על המקרר המשפחתי כתזכורת יומיומית לדברים עליהם אנו מודים.

 

השתקפויות

ההורים והילדים נחלקים לזוגות (במידה ויש שלושה משתתפים, למשל, ההורה משחק בכל פעם עם ילד אחר וכן הלאה עם מספר גדול יותר ואי זוגי של משתתפים). כל זוג מחליט מיהו "המקור" ומי מחקה אותו, כמו בבואה המשתקפת מולו בראי. על משתתף "הראי" לחקות במדויק את המקור. המשחק יוצר אינטראקציה משעשעת בין שני המשתתפים וכל אחד יכול להחליט עד כמה התנועות מורכבות או פשוטות, סטטיות או דינמיות וכד'. המסר במשחק - כולנו דומים, אך לכל אחד ייחודיות משלו, שכן גם תנועה בחיקוי מושלם אף פעם לא תהיה זהה למקור.

 

היום הטוב שלי

גם במהלך שגרת היום יום הלחוצה והעמוסה, לכל אחד מאתנו יש כמה דברים טובים שקרו לו בדרך. ילדים ומבוגרים כאחד נוטים להישאב לשגרה ולהרגלים (לימודים, שיעורי בית, חוגים...) ולא תמיד שמים לב לנקודות האור. את ההפעלה הזו אפשר לייצר בכל מקום שבוחרים וגם על הדרך – ברכב, כשאוספים את הילדים, בגינה הציבורית או אפילו באמבטיה שלפני השינה – מבקשים מהילד לספר על 3 דברים טובים ונעימים שחווה היום, באופן אקטיבי או פאסיבי. בין אם יזם משחק עם חבר או ראה פרח יפה בדרך – כל נקודה כזו מאפשרת התבוננות ותשומת לב לחוויות הקטנות והטובות הטמונות בשגרה.

 

 

גם שיחה יכולה להיות משחק (צילום: Shutterstock)
    גם שיחה יכולה להיות משחק(צילום: Shutterstock)

     

    החלום המשפחתי שלנו

    יושבים סביב השולחן ובוחרים את מנהל המשחק (הורה או אחד הילדים). מנהל המשחק מבקש מכל משתתף לספר מה החלום שלו – לאן היה רוצה לטייל, את מי היה רוצה לפגוש – כל דבר שעולה בדמיון. לאחר שהמשתתף מסיים לספר על החלום, המשתתף הבא בתור ממשיך מאותה נקודה בה סיים המשתתף הקודם. בסופו של דבר נוצר חלום משותף ויצירתי המורכב מכל השאיפות והדמיונות של כל בני הבית. הזדמנות נהדרת להניח את המציאות בצד לכמה רגעים ולהקשיב למאוויי הלב.

     

    יצירה מחוץ לקופסא

    משחק שאפשר לאלתר בכל מקום ובכל זמן ובכל פעם לגלות בו דברים חדשים: הילדים וההורים בוחרים 10 חפצים שנמצאים בשימוש בבית, בכל חדר שהוא – כלי מטבח, אביזרי לבוש, חפצים דקורטיביים, ספרים וכל מה שרוצים. המטרה: למצוא לכל חפץ כמה שיותר שימושים אחרים מלבד השימוש שלשמו הוא נועד.

     

    למשל: סיר מטבח יכול להפוך לכובע, המגבת של אבא יכולה להפוך לגלימה של גיבור על, האטלס הגדול יכול להפוך למגש ועוד רעיונות כיד הדמיון הטובה. כל משתתף בוחר בתורו חפץ אחר מהערימה ומציג את השימושים בפני שאר הנוכחים. בסיום, אם רוצים, אפשר לעשות הצגה משותפת עם החפצים ולטוות סביבם סיפור יצירתי וצבעוני. כך ילמדו הילדים לחשוב מחוץ לקופסא ולהיות יצירתיים.

     

    גם שיחה יכולה להיות משחק

    ברוב המקרים, בתשובה לשאלה איך היה בבית הספר נקבל את התשובה המפורטת: "בסדר". לכן, כדי להפוך את העניין יותר לשיחה ופחות לראיון, אפשר פשוט לכתוב (למשקיעים) או בעל פה לאלו שאין להם זמן, מספר אמירות, שאלות קצת לא שגרתיות שדרכן נוכל להתוודע למצב הרוח של ילדנו היקר. הנה כמה דוגמאות, אבל כמובן שהשאלות אינן מוגבלות. תרשו לעצמכם לשאול קצת אחרת.

     

    • אם היית מקבל עכשיו 1000 שקל במטרה לעזור לאחרים, איך ולמי היית עוזר?
    • איזה כוח על היה עוזר לך יותר בבית הספר? אפשר לתת רמזים, למשל כמו - לקרוא מחשבות? או לרוץ הכי מהר...
    • אם הייתה לך גישה למערכת הכריזה של בית הספר, איזה משפט היית אומר לכולם?
    • אם היית יכול ללמד משהו את אחד המורים שלך, מה זה היה?

     

    • איצ'ה לוי – אחראי תוכן ילדים במרכז מהותי, מרכז פעילות חוויתי המאפשר חשיפה לערכים באמצעות משחק והפעלה תוך הנאה וכיף, המציע מגוון פעילויות חווייתיות ומעצימות לילדים והורים מבית "מהות החיים".

      

     

     
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד