חינוך לתזונה ירוקה: כך תרגילו את ילדיכם לאכול גם ירקות ועלים ירוקים

נמאס לכם לשמוע "אמא, איכס, יש עלים בסלט שלי" ולרוץ להכין להם סלט נפרד? לנועה דורון דוידסון יש כמה הצעות שיעזרו לכם להכניס את הירוק (החשוב!) לתזונת ילדיכם

נועה דורון דוידסוןפורסם: 14.03.17 09:29
מה יש בצבע הזה שעושה להם את הפרצוף הזה? תבדקו קודם כל עם עצמכם (צילום: Shutterstock)
מה יש בצבע הזה שעושה להם את הפרצוף הזה? תבדקו קודם כל עם עצמכם (צילום: Shutterstock)

אצל הרבה ילדים הצבע הירוק בתוך האוכל הוא דבר שנוי במחלוקת. שמתי לב שזה קורה לא פעם, כאשר הילדים אינם רגילים לראות את הצבע הזה חוגג בצלחות של בני הבית, בעיקר של ההורים, באופן אינטגרלי וקבוע.

 

למה בכלל לאכול עלים ירוקים?

ראשית, כידוע, התזונה המומלצת ביותר לשמירה על בריאות הגוף (ואפילו הנפש) היא ירקות ופירות בשלל צבעים. והצבע הירוק כמובן נמצא ביניהם. בעיקר בעלים ירוקים. בנוסף, לעלים הירוקים שלל יתרונות בריאותיים:

 

  1. הם עשירים בכלורפיל, שנותן להם את הצבע הירוק. הכלורפיל מסייע לפעילות של מגוון מערכות בגופנו ומחזק את המערכת החיסונית. הכלורפיל מנקה את הדם והכבד, ותורם רבות למערכת העיכול. הכלורפיל הינו אנטי אוקסידנטי. משמע - הוא מנטרל רדיקלים חופשיים שמגיעים לגופנו מהמזון ומהסביבה.
  2. בעלים הירוקים יש מגנזיום, אשלגן, אבץ, ברזל, ויטמיני K , C ,A ,E, חומצה פולית והם בעלי כמות גבוהה של סידן וכמובן, מקור נפלא לסיבים תזונתיים.
  3. אכילה של עלים ירוקים מגוונים, בנוסף לשלל ירקות ופירות אחרים, מעלה מצב רוח, מפחיתה עייפות ונותנת אנרגיה. טעמם של העלים הירוקים מגוון מאוד. יש עלים מרירים, חריפים, חמוצים ומתוקים. שווה להתנסות בשלל הסוגים הקיימים בשוק ואף בעשבי הבר למאכל, על מנת להכיר אותם ולפתח מנעד טעמים שייצור עניין ועושר בצלחת ובגוף.
  4. גם גווני הצבע הירוק של העלים הרבים מגוון אף הוא - החל מירוק כהה (כמו למשל מנגולד וקייל) ועד לירוק בהיר יותר (לדוגמא סלרי, חסה ונבטים). מנעד הצבעים חשוב ומגוון ויכול להעשיר את המזון ואת מצב הרוח בצורה נפלאה.

 

שייק ירוק מגיל 6 חודשים ומעלה (צילום: נועה דורון דוידסון)
    שייק ירוק מגיל 6 חודשים ומעלה(צילום: נועה דורון דוידסון)

     

    אז למה הילד שלי מסרב לאכול כל דבר ירוק שמוגש לו? ילדים רגישים מאוד לטעמים, צבעים, ריחות ובעיקר, הם רגישים לכוונות שלנו כלפי האוכל. לכן, ככל שהחשיפה לעלים הירוקים תעשה בגיל צעיר יותר, בצורה שמחה וטבעית, כך הנכונות לאכול מהם בקלות בגיל מבוגר תהיה טובה יותר.

     

    איך מחברים בין ילדים לירקות ירוקים?

    • על מנת לחשוף את הילדים לירקות ירוקים, בכל גיל, פשוט הקפידו לצרוך עלים ירוקים בעצמכם. הקפידו שעל שולחן האוכל תמיד יהיה סלט או תבשיל שמכיל את העלים הירוקים, כך שהצבע לא יהיה זר לילדיכם בעתיד. וכמובן - אכלו את מה שאתם מגישים לשולחן בעצמכם וביחד (בארוחה משותפת) עם הילדים.

     

    • דרך דוגמה אישית אפשר לממש כל צורך שאנחנו שואפים לממש בחיינו, גם עם המזון שעל הצלחת. חשוב לשים לב לצורה בה אתם, כהורים, מתייחסים לאוכל. בעיקר למזונות שיותר "מאתגרים" אתכם. לדוגמא, אם אתם כהורים אינכם רגילים לאכול עלים ירוקים וטעמם עדיין זר ומוזר עבורכם, אך אתם מודעים לחשיבות האכילה שלהם, שימו לב כיצד אתם מגישים את העלים לעצמכם. כלומר, מהו מצב הרוח שלכם כשאתם מתנסים במזון חדש בכלל ובעלים ירוקים בפרט. האם אתם מתייחסים להתנסות הזו כאל עונש או כחוויה חדשה ומסקרנת?

     

    • ילדים מטבעם יימשכו יותר להתנסויות שמגיעות מכוונה של חוויה טובה וסקרנות. הם תמיד יסתקרנו לראות איך נראה העלה שאוכלים ולחקור אותו. מומלץ, יחד עם הילדים, עוד לפני האכילה של העלה, להקדיש זמן רק לחקירה של העלים. אפשר להשתמש בזכוכית מגדלת ולהסתכל על העלה מקרוב.

     

    • אפשר למשש את העלים ולהרגיש את הטקסטורות שלהם. אפשר רק להריח אותם כאשר הם קצוצים וכאשר הם שלמים - אלו בדר"כ שני ריחות שונים כי כשהעלה קצוץ, הריח שלו חזק יותר.

     

    • כמובן שאם קיימת אפשרות, מומלץ לגדל עלים ירוקים שהייתם רוצים לאכול בעצמכם יחד עם הילדים. אפשר לעקוב ביחד אחרי הצמיחה שלהם וכמובן לקטוף בחגיגיות ולאכול.

     

     

    עלי נענע וצנונית במרפסת. כשרואים את זה גדל - זה יותר טעים (צילום: נועה דורון דוידסון)
      עלי נענע וצנונית במרפסת. כשרואים את זה גדל - זה יותר טעים(צילום: נועה דורון דוידסון)

       

      • לכל אורך הדרך חשוב "להיכנס לראש" של הילדים. להוריד את ההתנסות עם העלים לגובה העיניים שלהם וכמובן - ליהנות בעצמכם מחווית הגילוי!

       

      • מבחינתי, ילד שמסרב לאכול עלים ירוקים אבל מוכן לקצוץ אותם, להריח אותם ו/או לחקור אותם, כאילו ניזון מהם בעצמו. הסיבה העיקרית היא שהוא חשוף אליהם ונהנה מההתעסקות איתם. לכן, בעתיד, בגיל מבוגר יותר, הוא גם יסכים לנסות את טעמם. כמובן שלכל אורך הדרך חשוב שההורים עצמם יאכלו מהעלים באופן טבעי, אחרת סביר להניח שהסיכוי שבאמת יטעמו אותם, קטן.

       

      לסיכום, עלים ירוקים הם חלק מהותי וחשוב בתזונה היומיומית, שלרובנו, די נישכח. ככל שנאכל יותר עלים ירוקים מגוונים, לא רק שנעצים את בריאותנו הפיזית, אלא גם ניצור פתיחות אצל כל בני המשפחה להתנסות בהם. כאשר נאכל עלים ירוקים (או כל מזון בריא אחר), כדאי לשים לב לתחושות שלנו מולו ולמצוא לעצמנו כמבוגרים את המקום שנותן לנו הנאה, טעם טוב וכיף באכילת אותו מזון. כאשר נאכל בהתמדה, טבעיות והנאה אותנטית את העלים הירוקים, גם ילדינו "יספגו" את הגישה הזו, יסתקרנו ואף יאכלו מהם בעצמם בשמחה והנאה. תהנו!

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
      מלווה משפחות עם ילדים בעלי עודף משקל ובררנות באכילה, בדרך לשחרר מאבקים סביב האוכל וליצור הרגלי אכילה בריאים פיזית ונפשית, בדרך הלב. מאמינה שמזון הוא חוויה ולא רק משהו פונקציונלי. אוכל הוא עוד דרך להביע רגשות ויש לנו חופש לעשות זאת עם ולצד ילדינו. אני מאמינה שמזון הוא אמצעי לחיבור ולריפוי וכשנלמד לחבר את עצמנו מחדש למזון, בצורה בריאה ואיכותית, נרפא את עצמנו ואת מערכות היחסים שלנו וניצור עולם אוהב יותר בחיינו ובמשפחתנו. מזון בעיני הוא גשר לקירוב לבבות במשפחה. דרכו אפשר להתמודד בשלווה עם עודף משקל ובררנות אצל ילדים וליצור שינוי משמעותי, טוב וארוך טווח סביב נושא המזון במשפחה. בעלת תואר B.Ed בחינוך מיוחד, מדריכה ליוגה ומדיטציה, יועצת תזונה אינטגרטיבית ואמא לשלושה.