השבוע כתבה כאן רונית כפיר על ביתה השכור בכרמי יוסף, ונתנה כמה טיפים לשוכרים שרוצים להפוך את ביתם לאישי ונוח, בלי להשקיע יותר מדי "בקירות". גם מעצבת הפנים יונית שטרן עברה עם בן זוגה ושני הילדים לדירה שכורה בגבעתיים, ולא נרתעה מהשקעה ומאמץ.
לבני הזוג בן ארבע ובת שנה, והם עזבו את דירתם משום שהייתה בקומה שלישית בלי מעלית. "לקראת הלידה החלטנו לעבור לדירה בקומה נמוכה יותר, רחוב אחד ליד", אומרת שטרן. "התוכנית היא להישאר כשנתיים, עד שנצא מהמרכז ונעבור לבית גדול יותר. עברנו בידיעה שזו דירה זמנית, אבל רצינו שיהיה לנו נעים לחיות בה". מסגרת התקציב שעליה החליטו היתה 35 אלף שקלים, שהוצאו בעיקר על רהיטים חדשים ושדרוגים שנעשו בעבודה עצמית, כדי לחסוך בעלויות של אנשי מקצוע.
"כשמצאנו את הדירה הזאת, ידעתי מיד שהרהיטים שיש לנו לא יתאימו לה. החלטנו להשאיר אותם בדירה שעזבנו, שאותה השכרנו מרוהטת. השתדלנו לא להשקיע בפריטים שידענו שלא ימשיכו איתנו הלאה". שטרן מפרטת: על רהיטים שלא יתאימו לביתם הבא הוציאו את המינימום (לכן בחרו ספה ב-2,750 שקלים ב"אורבן" ושידת מדיה מתכתית ב-395 שקלים מ"איקאה") והשקיעו יותר בפריטים שיוכלו לקחת איתם הלאה (כמו מנורה תלויה ב-2,000 שקלים מ-GLOW, ושטיח לחדר הילדים ב-1,800 שקלים מ-FUN LOVE DO).
את הסלון עיצבה בפשטות – ספה גדולה במרכז וסביבה פריטים בגוני פסטל, כמו השטיח והמזוודות שמשמשות גם כשולחן קפה וגם לאחסון הצעצועים בסוף היום. המזוודה הגדולה הוזמנה ב-CB2, חנות אמריקאית ששטרן הכירה כשלמדה ועבדה במקביל כדיילת אוויר. את שולחן האוכל ואת שולחן העבודה שקנתה באיקאה בגוון עץ טבעי, צבעה בוורוד ובאפור. "אני מאוד אוהבת לשנות רהיטים של איקאה בצביעה בספריי או במצבעה. זה נותן ייחוד לפריטים שיש לכולם", היא מסבירה. גם שולחן מתכת עגול, שבמקור היה לבן, נצבע בספריי זהב.
המעבר נעשה בתקופת ההיריון, ו"התחשק לי קצת 'צבעים של בנות'", מספרת שטרן. "סקלה של ורוד-כתום-אדום, שאיזנתי עם אפור נייטרלי ועץ בגוון אגוז. ניסיתי לשלב בין סגנון בוהמייני ואקלקטי, שמאופיין במגוון טקסטורות וחומרים, לבין סגנון שנות ה-50, שאני אוהבת". את הרטרו נוסח שנות ה-50 מוסיפים שידת העץ שמתחת לחלון וכיסאות האוכל – גם הם רהיטים שימשיכו עם המשפחה הלאה – מסדרת ''שטוקהולם'' היקרה יותר של איקאה.
על הקיר המרכזי במטבח הדביקה טפט ויניל אפור, שאותו חתכה למלבנים, כדי לקבל אפקט של קיר לבנים. התוצאה נראית מהוקצעת מאוד, למרות ששטרן הדביקה את החתיכות אחת אחת, לפי העין. "יש משהו משחרר בלעצב דירה לתקופה מוגבלת, כי לא כל רכישה חייבת להיות איכותית ומדויקת. באיזשהו מקום, דווקא התקציב המוגבל עורר יצירתיות וחשק לעשות בעצמי, לנסות להצליח גם בלי עזרה של אנשי מקצוע", היא אומרת. כך גם התנסתה לראשונה בבנייה בגבס, כאשר התאימה את הנישה במטבח למקרר ה-SMEG הקטן, שרכשה מיד שנייה.
בפינת העבודה תלתה על הקיר רשת שימושית ודקורטיבית (מ-Collectie שביקנעם), לתמונות, פתקים, משקפיים ועוד. שעון עץ מ-SOHO משלים את העיצוב של הפינה.
חדר הילדים המרווח הותאם לשניים, וארון קיר שהיה בו במקור נזרק לטובת מיטת התינוקת. על קיר אחד מדבקות שחורות בצורת + (של המותג Tayo), שהודבקו במרווחים קבועים ויוצרות אפקט של טפט. במרכז החדר בולטת שידה לבנה של איקאה, שעל המגירות שלה הדביקה טפט פרחוני ("פיפ סטודיו").
על רצפת הפרקט (למינציה) הונח שטיח פונפונים צבעוני ועל החלונות מסוככים וילונות טול שקופים מאיקאה (25 שקלים), ששטרן קשרה בקצה כדי לקצר ולתת להם מראה מיוחד יותר. מתחת לחלון הועמדו שולחן ושני כסאות קטנים לילדים (בסגנון אימס), ומעליו שישה כרטיסי ברכה מאוירים, שהוצמדו בקליפסים מתכתיים לקיר.
ארון צר וכחול, שנועד במקור לנעליים, משמש לאחסון ספרים ומשחקים. "כדי שלא יהיה עמוס מדי אני משתדלת לא למלא את החדר בצעצועים ומשחקים. כשמשהו הופך ללא רלוונטי אני פשוט זורקת, או תורמת".
לסיום, שטרן חולקת כמה טיפים לעיצוב דירות שכורות:
- השקיעו בפריטים שימשיכו איתכם גם לבית הבא, כמו מנורות ותמונות.
- הפכו את הפריטים היומיומיים לחלק מהעיצוב: כלי מטבח, מגבות ומצעים, צעצועים.
- הוסיפו תמונות משפחתיות כדי להפוך את הדירה לאישית, ל''שלכם''.
- אם מקומות האחסון מוגבלים, הקפידו על סינון קבוע והשאירו רק מה שנמצא בשימוש יומיומי. כל השאר – תרמו או אחסנו במחסן.
- חשוב להתאים את גודל הרהיטים לקנה המידה של הדירה.
- צבע הוא אמצעי זול יחסית, שיכול ליצור שינוי משמעותי, ולא פחות חשוב – הפיך, כך שרוב בעלי הבתים לא יתנגדו לו. כיום יש גם מגוון של טפטים שניתנים להסרה (removable), מדבקות קיר ואפשרויות נוספות.
- גם טקסטיל – וילונות, שטיחים וכריות – הוא אמצעי משמעותי, שהופך את הבית לחמים ומזמין.
- החלפת הידיות של ארונות מטבח, רחצה ובגדים יכולה להעניק טוויסט עיצובי, בהשקעה סבירה יחסית. אם שוכרים לתקופה ממושכת יותר אפשר גם לשקול להחליף ברזים.
- ולבסוף, עציצים: אין חדר שלא משתדרג פלאים עם קצת ירוק בעיניים.
-----------------------------------------------------------------------------------------
13 שעוני קיר שיוסיפו עניין לקירות הבית: לחצו על התמונה לכתבה המלאה