הילד צייר עץ בגן לכבוד ט"ו בשבט?
כך תגלו מה הציור שלו אומר עליו

הרבה ענפים או מעט, גזע דק או עבה ויציב. לכבוד חג האילנות מיכל וימר עם כמה עצות שיעזרו לכם להבין מציור העץ של הילד איזה עץ הוא יגדל להיות

מיכל וימרפורסם: 08.02.17 09:11
עץ פרי יכול גם להעיד על ילד שמבחינה רגשית מעדיף לרצות את הסביבה
עץ פרי יכול גם להעיד על ילד שמבחינה רגשית מעדיף לרצות את הסביבה

ציורי העץ שבדרך כלל מצוירים בבתי הספר ובגנים לכבוד ט"ו בשבט מאפשרים לנו להבין קצת יותר את הילד, לדעת יותר את השאיפות שלו, להבין כיצד הוא חווה את העולם שסביבו, מי תומך בו? הציורים מלמדים אותנו על הדימוי העצמי של הילד, דפוסי תפקוד חברתי, תפיסת מיקומו במשפחה ובנוסף, מאפשרים לנו לעזור לילד לצמוח לעץ שהוא רוצה להיות כשיהיה גדול.

 

לפני שאתם קוראים את המאמר, אני מזמינה אתכם לצייר את "העץ שלכם":

  1. ציירו על דף חלק עץ, בקצב שלכם וללא חוקים. השקיעו בציור עד שתרגישו שזה העץ שאליו התכוונתם. מומלץ להשתמש בצבעי פנדה ולא רק בעט או עיפרון ובגודל דף שנוח לכם.
  2. הביטו על העץ וכתבו איזו תחושה הציור מעלה בכם, תחושה ראשונית ולא מחייבת.

 

עכשיו, הגיע הזמן לקרוא. זה כמובן קצה המזלג בכל הקשור לאבחון ציורי עץ, אך הדברים שתגלו יכולים להעיד על מגמות שונות. הנה, מתחילים:

 

נוף העץ

מסמל את דפוסי החשיבה וההתנהגות של הילד.

 

נוף פתוח ומלא ענפים: הרבה פעמים אני מוצאת אצל ילדי הפרעת הקשב נוף שצבוע במהירות ובחוסר סדר, הענפים מתפצלים למספר כיוונים בו זמנית ומסמלים את סגנון החשיבה הסוער והאסוציאטיבי של הילד המצייר.

 

הרבה ענפים? סגנון חשיבה סוער ואסוציאטיבי
    הרבה ענפים? סגנון חשיבה סוער ואסוציאטיבי

     

    סוג העץ

    סוג העץ מסמל את עמדתו של הילד ביחס לחברה.

     

    עץ ברוש: אופייני לילדים נחושים ומשימתיים. גם כאן תלוי איך עץ הברוש מצויר. לפעמים דווקא עץ ברוש מעיד על ריחוק והתבודדות. זה עלול לקרות לילדים עם קשיים חברתיים, שמתקשים להתמיד בקשר ולהיות גמישים.

     

    עץ הדרים: אופייני לילדים שרוצים להביע את עצמם ולהרגיש שייכות מתוך נתינה לחברה. אבל, תלוי בסגנון ציור העץ ובגיל הילד – עץ פרי הדר יכול להיות גם שבלוני וילדי מאוד ויעיד על ילד שמבחינה רגשית מעדיף לרצות את הסביבה (התמונה בראש הכתבה וגם זו שכאן למטה).

     

    מעדיף לרצות את הסביבה
      מעדיף לרצות את הסביבה

       

      גודל העץ

      עץ גדול המתפרס על כל שטח הדף: מאפיין בעיקר ילדים בעלי ביטחון עצמי, אך גם ילדים היפראקטיביים הזקוקים למרחב גדול להבעה עצמית. האתגר הגדול עם ילדים אלה הוא ויסות רגשי ודחיית סיפוקים.

       

      עץ קטן המצויר בפינת הדף: ילמד על הביטחון העצמי של הילד. העץ מסמל את תחושות ההערכה העצמית של המצייר, כאשר לפעמים קשיים בלימודים ובפרט קשיי הקשב והריכוז משפיעים על הביטחון העצמי של הילד, כי הוא מרגיש חוסר הערכה עצמית וקושי להביע את עצמו.

       

      גזע העץ

      הגזע מסמל חוסן נפשי. לגזע העץ ישנן משמעויות רבות. אחת מהן היא יכולת העמידה בלחצים של הילד המצייר. למשל, כאשר ילדים מתקשים להתמודד עם משימות לימודיות הדורשות אירגון וחשיבה רב שלבית, הם מוצאים את עצמם מתכוננים ברגע האחרון, מאלתרים תשובות ומחמיצים חלק מהחומר שנלמד בכיתה. כאשר רואים בציור צמרת גדולה וכבדה הניצבת על גזע דק וקטן – אפשר לומר שהילד המצייר מרגיש עומס רב בלימודים ומתקשה לעמוד בלחצים.

       

      גזע דק וקטן - אולי הילד מתקשה לעמוד בלחצים?
        גזע דק וקטן - אולי הילד מתקשה לעמוד בלחצים?
         

         

        השורשים

        מביעים את האופן בו הילד חווה את התמיכה הרגשית בו. מעטים הילדים המציירים שורשים, אבל אם הם מציירים, נוכל ללמוד מהם עד כמה הילד מרגיש שייכות ותמיכה ממשפחתו. חשוב לדעת – אם הילד לא צייר שורשים אין הכוונה שהוא לא מקבל תמיכה ממשפחתו.

         

        שורשים בקו דק ובלחץ חלש יעידו על כך שהילד המצייר זקוק לתמיכה ולמסגרת ברורה יותר. השורשים אמורים להעניק יציבות לעץ כולו, אך אם הם מצוירים בקו דק וחלש, הם לא יחזיקו את העץ ביום סוער.

         

        חשוב לזכור:

        • בציורים אין נכון ולא נכון. המשמעויות שציינתי מייצגות פרשנות אחת בלבד.
        • כאשר רוצים לדייק במסקנות, יש להצליב עשרות סימנים נוספים. כדי להבין את הילד שלכם, המטופל שלכם, התלמיד שלכם, אני ממליצה שתשוחחו איתו על העץ שצייר: אילו פירות צומחים על העץ שלך ואילו "פירות" אתה יכול לתת לעולם; מה אתה אוהב בעץ שציירת; מה יכול לעזור לעץ שלך להרגיש חזק ויציב יותר?

         

        ציורי עץ הם הזדמנות מעולה לשוחח על: צמיחה גם בתנאים קשים והפגנת אמונה בכוחותיו של הילד ותמיכה בו. ההתבוננות יכולה לסייע לנו להבין למה הילד שלו זקוק יותר מכל ולסייע לו לצמוח למקום טוב יותר.

         

        לחצו כאן כדי לקרוא עוד על פענוח ציורי עצים .

         

         

         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
        תרפיסטית באמנות בגישה פסיכואנליטית (M.A), מנהלת מסלול לימודי תעודה בפענוח ציורי ילדים והדרכת הורים יצירתית, מחברת "המדריך השלם לפענוח ציורי ילדים" ויוצרת ערכת הקלפים "מעגלי שיח". בעלת קליניקה לטיפול רגשי פסיכואנליטי למבוגרים ובני נוער.