1. לחיזוק העצמות ולמניעת אוסטיאופורוזיס
מבין כל האגוזים, השקדים הם שיאני הסידן, החיוני לבניית העצם, לשחלוף התקין שלה ולמניעת אוסטיאופורוזיס. 20 שקדים מכילים כ־60 מ"ג סידן, כמות הזהה לזו שבחצי כוס חלב.
2. לבניית הגוף
השקדים הם גם אלופי החלבון מבין האגוזים. כידוע, חלבונים הם אבני הבניין של הגוף. החלבונים מהמזון מתפרקים במערכת העיכול לחומצות אמינו, והגוף בונה מהן מחדש את החלבונים הייחודיים הדרושים לפעילותו (פירוק מזון, גדילה, תיקון רקמות גוף ועוד). 50 גרם שקדים מספקים לגוף כ־10 גרם חלבון, שהם מנה לא מבוטלת (ההמלצה היומית היא לצרוך 0.8 חלבון ליום לכל קילוגרם במשקל הגוף). הם מהווים מקור חשוב לחלבון במיוחד לצמחונים ולטבעונים, שאינם מקבלים חלבון מהחי.
3. להפחתת הסיכון ליתר לחץ דם
אשלגן, סידן ומגנזיום הם שלושה מרכיבים מפחיתי לחץ דם, והשקדים עשירים בשלושתם ולעומת זאת דלים בנתרן. מחקרים שבחנו דיאטות בעלות הרכב תזונתי עשיר בסידן, אשלגן ומגנזיום (כמו דיאטת DASH) בקרב אנשים הסובלים מיתר לחץ דם, מצאו ירידה ממוצעת של 11.4 מ"מ כספית בלחץ הדם הסיסטולי, ושל 5.5 מ"מ כספית בלחץ הדם הדיאסטולי.
4. למניעת מחלות לב
מחקרים הראו שתוספת קבועה של שקדים לתפריט היומי (כחופן ליום) מסייעת בהפחתת רמת הכולסטרול הכללי וה־LDL (הכולסטרול ה"רע"), מעלה את רמתו של ה־HDL (הכולסטרול ה"טוב") ומפחיתה מחלות לב וכלי דם. השקדים עשירים בנוגדי חמצון עוצמתיים כמו ויטמין E וכן במגנזיום, סידן ואשלגן, המסייעים לפעילות התקינה של הלב.
5. להפחתת רמות הסוכר בדם
מחקרים רבים מראים ששקדים מהווים חטיף בריא מאוד לסוכרתיים. נמצא שצריכה קבועה של 60־40 גרם שקדים ביום מפחיתה את רמות הסוכר והאינסולין בצום בקרב חולים בסוכרת מסוג 2. צריכת השקדים כחטיף בין הארוחות מפחיתה אצל סוכרתיים גם את העלייה ברמות הסוכר לאחר הארוחה ואף דלקתיות וסטרס חמצוני.
6. להרזיה ולהצרת היקפים
אף על פי שהשקדים עתירי שומן (אם כי פחות מיתר האגוזים), מחקרים מראים שהם דווקא עוזרים לירידה במשקל. זאת בזכות תכולת הסיבים התזונתיים, השומנים החד בלתי רוויים והחלבון שבהם, שמסייעים להשיג תחושת שובע ממושכת. מחקרים אף הוכיחו שאכילת חופן שקדים לא קלויים ביום עוזרת לצמצם את כמות השומן הבטני ואת היקף המותניים.
7. להפחתת הסיכון לסרטן
נוגדי החמצון שבשקדים עוזרים למנוע התפתחות שינויים סרטניים. מחקרים הראו שאכילת שקדים מעלה את רמות הוויטמין E בפלסמה ובתאי הדם האדומים באופן ניכר. בנוסף, הסיבים התזונתיים שהם מכילים משפרים את תנועת המזון במעי ובכך עוזרים במניעת סרטן המעי הגס.
8. להקלה על עצירות
שקדים ושמן שקדים פועלים כמשלשל עדין בכך שהם מסייעים לרכך את הצואה ועוזרים בניקוי מערכת העיכול. אם אתם סובלים מעצירות, הוסיפו כמה טיפות שמן שקדים מתוקים לכוס מים חמימים ושתו פעמיים ביום (אך ורק שמן שקדים מתוקים ובכבישה קרה!). גם עיסוי הבטן בשמן שקדים יכול להקל על עצירות: ערבבו 5 מ"ל שמן שקדים עם 2 טיפות שמן אתרי ג'ינג'ר ו־2 טיפות שמן אתרי אניס ועסו את הבטן התחתונה במעגלים לכיוון השעון במשך כרבע שעה.
9. למניעת מומים בעובר
השקדים מכילים כמות נאה של חומצה פולית, שמחקרים רבים הצביעו על חשיבותה הרבה לשמירה על ההיריון ולמניעת מומים מולדים.
10. להקלה על צרבות ובחילות
הסיבה להקלה נעוצה כנראה בעובדה שהם מאזנים את חומציות הקיבה. להקלה על צרבת לעסו 4־5 שקדים לא קלויים.
11. להקלה על הלידה
מאחר שהוא שמן קליל בעל ספיגה איטית, שמן השקדים מאפשר לשמן את אזור הפרינאום לאורך העיסוי וכך לסייע בהגמשת הרקמות לקראת הלידה.
12. לטיפוח אוכלוסיית החיידקים הטובים במעי
הסיבים התזונתיים של השקדים שאינם מתעכלים משמשים כמזון לחיידקים הפרוביוטיים הידידותיים במערכת העיכול, וכך מעודדים את שגשוגם ומסייעים באופן פעיל לשיפור האיזון של אוכלוסיית חיידקי המעי.
13. להקלה על כאבי שרירים
לשמן השקדים יש גם תכונות משככות כאב. עיסוי בשמן שקדים חמים יביא להקלה מיידית כמעט של כאבי שרירים ומפרקים. השתמשו בשמן מכבישה קרה, ואם אתם רוצים לשדרג את העיסוי ולהפוך אותו למפנק, הוסיפו גם שמן גרניום, שמן לימון ושמן לבנדר (4 טיפות מכל אחד מהשמנים) לכל כף שמן שקדים.
14. לשיפור הזיכרון והתפקוד הקוגניטיבי
מחקרים ראשוניים חדשים (בחיות) מראים שצריכה יומית של שקדים מעלה את רמות המוליך העצבי במוח הקשור לזיכרון וללמידה. כמו כן נצפה במחקרים כי צריכת שקדים קשורה לשיפור הזיכרון הודות לחומצות השומן החד בלתי רוויות, לפוליפנולים, לחומצה הפולית ולוויטמין E שבהם.
15. לבוסט של אנרגיה
מרגישים חולשה וחוסר אנרגיה? אכלו חופן שקדים או פזרו כמה שקדים על הסלט. השקדים הם מגבירי אנרגיה נפלאים לא רק בזכות החלבון שהם מכילים אלא גם הודות למרכיבים נוספים כמו מנגן, ויטמיני B ונחושת המשתתפים ביצירת אנרגיה בגופנו.
16. לטיפול בבעיות עור
שמן שקדים שימש ברפואה הסינית, האיורוודית והפרסית לטיפול בעור יבש ובבעיות עור כמו פסוריאזיס ואקזמה.
מתכון ביתי לשמן טיפולי:
500 מ"ל שמן שקדים בכבישה קרה
100 גרם פרחי קמומיל
100 גרם פרחי לבנדר
50 גרם פרחי קלנדולה
1. צקו את שמן השקדים לסיר קטן והוסיפו את הקמומיל, הלבנדר והקלנדולה.
2. הכניסו את הסיר הקטן לתוך סיר גדול יותר עם מים (בן מארי) וחממו על האש הנמוכה ביותר בכיריים במשך שעתיים, תוך שאתם משגיחים שחום התערובת לא יעבור את 40 המעלות (אפשר למדוד באמצעות מדחום מטבח דיגיטלי). אם התערובת מתחממת, הסירו מהאש והוסיפו מים קרים לסיר התחתון.
3. כעבור שעתיים כבו את האש, כסו את הסיר והשאירו למשך הלילה.
4. בבוקר סננו את השמן דרך חיתול בד לתוך בקבוק או צנצנת.
*השתמשו לטיפול בגירויי עור, לתפרחת חיתולים בתינוקות או כשמן גוף ריחני נפלא לחורף. שמרו בבקבוק סגור בארון, לא בקירור, עד שנה.
17. לטיפוח עור הפנים
השמן מהסעיף הקודם יכול לשמש גם להכנת מסכת טיפוח מצוינת להזנת עור יבש. שמן השקדים לא רק מזין את העור ומרכך אותו, אלא גם עוזר לשפר את מרקמו ואף מסייע להפחית צלקות לאחר ניתוח.
להכנת מסכה לפנים: הוסיפו לשמן הטיפולי 5 טיפות שמנים אתריים, כמו נרולי (מעולה לעור יבש), ברגמוט ולימון ומרחו על העור אחרי המקלחת.
18. להפחתת עיגולים שחורים ושקיות מתחת לעיניים
לפני השינה מרחו מעט שמן שקדים על האזור ועסו את העור בעדינות. השאירו את השמן למשך הלילה ובבוקר שטפו במים. חזרה על הטיפול באופן קבוע יכולה לעזור בהבהרת העיגולים ובהצערת המראה של אזור העיניים.
19. למראה שיער נהדר
הוסיפו לשמן שקדים בכבישה קרה כמה טיפות של ויטמין E (ניתן לקנות בבקבוקון נוזלי או לפתוח קפסולה), ערבבו היטב ומרחו על קצות השיער לאחר החפיפה, כשהשיער לח מעט. השמן שומר על ברק השיער, מונע קצוות מפוצלים ואף מקל על הסירוק.
20. ואפשר כמובן להכין מהם משקה ביתי טבעוני ונטול לקטוז
נכון, אפשר גם לקנות חלב שקדים מוכן, אבל אם אתם בעניין של Clean Eating תרצו אולי להכין את הגרסה הביתית.
אז איך מייצרים חלב שקדים ביתי?
1 כוס שקדים (עדיף קלופים, אבל לא חייבים)
3 כוסות מים
להמתקה: 2־3 תמרים או 1 כף מייפל או 1 כף סילאן
לגיוון: 1 כפית תמצית וניל או 1 כפית שמן קוקוס
1. השרו את השקדים במים למשך הלילה.
2. סננו את השקדים, העבירו לבלנדר, הוסיפו את
3 כוסות המים וטחנו עד לקבלת נוזל חלק.
3. המתיקו או הוסיפו תיבול לגיוון.
4. העבירו את התערובת לבד חיתול או לשקית בד וסחטו מעל קערה.
* אפשר לשמור את המשקה במקרר 4־3 ימים. את התערובת שנשארה בבד אפשר לשלב בתערובת עוגיות או קציצות או לייבש ולהשתמש בה כקמח שקדים.
ייעוץ מקצועי: אורית אופיר, דיאטנית ונטורופתית; איריס שחר, נטורופתית ובעלת המרכז לריפוי בתזונה