מצאנו אנשים שנשבעים ששמן הקוקוס שינה להם את החיים

איזה מוצר מעולה גם לבישול ולאפייה, גם לטיפוח עור הפנים, השיניים והשיער ואפילו לצירים של דלתות הבית? כל מה שצריך לדעת על סגולותיו של השמן הכי נכון על המדף

"קיבלתי המלצה חמה על השמן והחלטתי לנסות. בהתחלה הצנצנת שכבה על המדף במטבח, אבל מהר מאוד היא עברה למדף התכשירים הקוסמטיים" (צילום: Shutterstock)
"קיבלתי המלצה חמה על השמן והחלטתי לנסות. בהתחלה הצנצנת שכבה על המדף במטבח, אבל מהר מאוד היא עברה למדף התכשירים הקוסמטיים" (צילום: Shutterstock)

נכון, לא מדובר במוצר חדש בשוק וכבר נכתב לא מעט על מעלותיו של שמן הקוקוס, אבל נדמה שלאחרונה מדברים עליו יותר וסגולותיו הרבות עוברות מפה לאוזן בכל פורום או שיחת בנות. חסידות השמן מספרות שהוא עושה פלאים ושהן לא יכולות בלעדיו, ואנחנו, כמו תמיד, שמחות להמלצות טובות (על אחת כמה וכמה אם הן חוסכות לנו כסף).

 

אז האם אכן כדאי לפנות את מדף הקרמים העשיר שלנו ולהתמקד במוצר אחד טבעי לגמרי שעולה כ־35 שקל בחנויות הטבע? "התשובה היא כן", אומרת לנו מיה־לי ישראלי (31), רכזת תלמידים בבית ספר לפסיכומטרי מרמת גן. "לי, בכל אופן, זה שינה את החיים".

 

עוד טיפוח ב-Gostyle:

 

איך הגעת לזה בכלל?

"הכל התחיל מהרצון להכין דאודורנט טבעי ביתי. אני אוהבת להיכנס לחנויות טבע ולחפש דברים חדשים, אז הכנתי דאודורנט משמן קוקוס, שמן אתרי, קורנפלור וסודה לשתייה ואני פשוט מתה על זה. אני יוצקת את זה לתוך דאודורנט סטיק ריק ומשתמשת בזה באופן קבוע".

 

מרשים מאוד. מה עוד?

"אחרי זה התחלתי להשתמש בשמן הקוקוס בעוד דרכים, והיום אני מסירה איתו איפור, מורחת אותו על הפנים ועל הגוף, משתמשת בו כמסכה לשיער ואפילו כמשחת שיניים".

 

את צוחקת עלינו.

"ממש לא. שמן הקוקוס נחשב לאנטי־דלקתי. אני טובלת את המברשת בשמן ומשפשפת את השיניים. אני מודה, יש ימים שאני חוזרת למנטול, אבל בגדול המטרה שלי היא להיגמל מכל המוצרים הלא טבעיים".

 

ארז אלון, מאפר ומעצב שיער מוביל מתל אביב: "אני מכור! השמן נתן לי מענה זול ונגיש והפך להיות חלק משגרת הטיפוח השבועית שלי. הוא עוזר לי לטפל ביובש בשיער, באקנה ואפילו בנפיחות שמתחת לעיניים"
לליאור דוד (35), מנהלת רכש מגבעתיים, לקח יותר זמן להתחבר לטרנד: "קיבלתי המלצה חמה על השמן והחלטתי לנסות. בהתחלה הצנצנת שכבה על המדף במטבח, אבל מהר מאוד היא עברה למדף התכשירים הקוסמטיים. אני משתמשת בו בעיקר בימים יבשים ומורחת אותו על הפנים והגוף. לאחר המריחה הפנים שלי חלקות ונעימות והוא עוזר לי ממש במקומות שבהם היו לי סדקים בעור מרוב יובש".

 

ניסית אותו גם על השיער?

"עדיין לא, אבל זה רעיון לא רע".

 

מי שכן ניסתה היא מירי משה (36), צלמת אוכל ולייף סטייל: "לפני המקלחת אני מעסה את הקרקפת בשמן ואז שוטפת במים. זה ממש הופך את השיער שלי למבריק ונעים. כדי להסיר איפור אני פשוט טובלת צמר גפן בשמן ומעבירה על הפנים".

 

ארז אלון, מאפר ומעצב שיער מוביל מתל אביב, גם כן לא מוותר על שמן הקוקוס שלו: "אני מכור! השמן נתן לי מענה זול ונגיש והפך להיות חלק משגרת הטיפוח השבועית שלי. הוא עוזר לי לטפל ביובש בשיער, באקנה ואפילו בנפיחות שמתחת לעיניים".

 

איך אתה ממליץ ללקוחות שלך להשתמש בו?

"יש אנשים שרגישים לשמן הקוקוס, אז אני מציע תמיד להתחיל בבדיקת רגישות. תניחו מעט מאוד מהשמן מאחורי האוזן או על העורף, שטפו במים וסבון והמתינו 48 שעות. אם לא נוצרה פריחה, אדמומיות או גרד - זה אומר שאין לכם רגישות לשמן. באופן אישי אזור ה־T שלי קצת יותר שמנוני ולפעמים יש לי פצעים. אחרי שאני מניח את השמן האדמומיות פוחתת, יש מין מתיחה בעור והוא רענן יותר".

 

green של שופרסל, 28.90 שקל ;   Pure Oil, מחיר 60 שקל; ביוטיקר, 13.90 שקל
    green של שופרסל, 28.90 שקל ; Pure Oil, מחיר 60 שקל; ביוטיקר, 13.90 שקל

    שמן עמוק

    מרים קיסר, קוסמטיקאית פרא־רפואית ובעלת מותג קוסמטיקה הנושא את שמה, מסבירה לנו קצת יותר לעומק איך עובד העניין: "שמן הקוקוס מכיל שומן רווי טבעי וויטמין E שמגנים מפני זיהומים והוא עשיר בחלבונים ששומרים על העור. השפעתו דומה לזאת של מרכיב השומן הטבעי בעור ונוכחותו יוצרת גירוז (שימון, מהמילה גריז; מ"ז) של השטח שעליו הוא נמרח. ככזה הוא מהווה שכבת הגנה וחיץ מפני יובש כללי ופגעי מזג האוויר, ולכן נצרך הרבה יותר במוצרי שיער וגוף ופחות בתכשירים קוסמטיים לעור הפנים.

     

    "השמן אינו משנה את הרכבו אפילו בטמפרטורות גבוהות, והפרמטר הזה מהווה יתרון עצום בתעשיית הטיפוח, כי יש צורך בפחות חומרים משמרים. היכולת שלו להיטמע ולהיספג בעור הגוף היא אחד היתרונות הגדולים שלו. הוא שומר על החומר הבין־תאי, הטבעי, לבל ייפגע, ובכך תורם במניעת גירוי בעומק העור ושומר מפני חדירה של חיידקים", מסבירה קיסר. "המים של הקוקוס עשירים בלחות ומהווים זרזים להתחדשות תאים ולזרימת דם מוגברת. בעונת החורף הקרה, כשהעור יבש גם מהחימום הביתי, אני ממליצה למרוח שמן קוקוס טהור על עור הפנים או הגוף ולהוסיף מעליו לחות, ואז יעילותו תגבר משמעותית – השמן יהפוך יעיל בהזנתו ובהחדרת הלחות שלו לעור. שימוש שכזה מומלץ בעיקר לנשים מעל גיל 50 עם עור יבש ביותר".

     

    הילה וידבסקי, נטורופתית: "ההמלצה שלי היא להחליף את קרם הגוף הרגיל בשמן קוקוס לפחות אחת לשבוע. יש בו גם המון נוגדי חמצון הגורמים להתחדשות העור, ולכן הוא מצוין גם כקרם אנטי־אייג'ינג"
    גם הילה וידבסקי, נטורופתית ומנחת סדנאות בישול בריא, ממליצה על שימוש בשמן, הן במטבח והן כמוצר טיפוח. "אצלי בבית יש תמיד שתי צנצנות, בעיקר בקיץ, אז אני שומרת אחת במקרר ואחת בחוץ. בטמפרטורות נמוכות השמן מתקשה, אבל זה לא אומר שהוא מקולקל. אפשר פשוט לחמם בין הידיים או להניח את הצנצנת בקערה עם מים חמים, והוא יהפוך שוב לשומני. חשוב להשתמש רק בכבישה קרה ולא בשמן מתועש ומעובד, כי אז הוא נשאר טבעי ולא מאבד את כל היתרונות הבריאותיים שלו", היא אומרת.

     

    לאילו צרכים את ממליצה להשתמש בו?

    "להסרת איפור, לריכוך העור, לאפייה ולכל שימוש שרק רוצים. חוץ מליובש בעור הוא מעולה גם לשפתיים, לשיניים, לכפות הידיים, לאקזמות ואקנה ואפילו לתפרחת חיתולים. אגב, יש מחקרים שמראים ששמן קוקוס עוזר גם לחולי אלצהיימר".

     

    באמת?

    "לגמרי. החולים הראו שיפור לאחר שנטלו שתי כפות שמן ביום".

     

    אז מה, לא לקנות יותר קרם גוף?

    "ההמלצה שלי היא להחליף את קרם הגוף הרגיל בשמן קוקוס לפחות אחת לשבוע. יש בו גם המון נוגדי חמצון הגורמים להתחדשות העור, ולכן הוא מצוין גם כקרם אנטי־אייג'ינג".

     

    ואיך הופכים אותו למשחת שיניים?

    "מערבבים אותו עם סודה לשתייה לקבלת מרקם משחתי, אבל לא חייבים. אפשר פשוט לטבול את המברשת בשמן ולצחצח".

     

    ומה לגבי בישול?

    "כדאי להחליף את שמן הזית בשמן הקוקוס. שמן זית הוא מאוד בריא, אבל הוא לא טוב בחימום כיוון שאז משתחררים רעלנים. לעומת זאת שמן הקוקוס מצוין גם בטמפרטורות גבוהות, ולכן הוא מומלץ לטיגון ולאפייה. לטבעונים הוא אפילו יכול להיות תחליף לחמאה. נכון, הטעם קצת מוזר בהתחלה, אבל מתרגלים מהר ואחר כך קשה בלעדיו".

     

    אז מה, לזרוק את השמפו והמסכות לשיער?

     מעצב השיער ארז אלון מסביר: "לא, השמן לא מחליף את השמפו והמסכה, אבל בהחלט מתפקד כמוצר משלים. יש כמה אפשרויות להשתמש בו על השיער: חופפים את השיער בשמפו מתאים כדי להסיר שומנים ולכלוך, מנגבים במגבת ומורחים את השמן בצורה אחידה על כל השיער. מחכים חצי שעה ואז חופפים שוב בשמפו. אפשרות נוספת היא להשאיר את השמן על השיער, לעטוף במגבת או בכובע רחצה וללכת לישון, ובבוקר לשטוף את השיער עם שמפו ומסכה. אתן תראו כיצד השיער הופך לרענן, גמיש, בריא ונוח לסידור. שתי האפשרויות האלו מתאימות בעיקר לבנות עם שיער יבש, מקורזל, מובהר או צבוע".

     

    ואם יש לי פריחה, נשירה או קשקשים, לא עלינו?

    "אלו נגרמים בעיקר מחיידקים תת־עוריים. מאחר שהשמן הוא אנטי־דלקתי הוא עשוי מאוד לעזור. אפשר להניח כמות קטנה על הקרקפת עצמה, להשאיר כמו שזה או לשטוף במים פושרים לאחר שעתיים. אגב, אפשר להשתמש בשמן קוקוס גם לעיצוב השיער. לוקחים כמות מאוד קטנה, מחממים בין הידיים ומורחים בעיקר באזור האורכים והקצוות. זה מאוד יחמיא לנשים עם שיער מתולתל או מקורזל".

     

    הורסת מסיבות

    רגע, אבל מה עושה מי שיש לה עור שומני? האם מריחה של שמן קוקוס תעזור או רק תחמיר את המצב? ד"ר מרינה לנדאו, מומחית לרפואת עור, לא ממהרת להמליץ על השמן: "באופן כללי, שמנים זה לא רעיון טוב לרוב האוכלוסייה, במיוחד לנשים צעירות. לעור יבש זה עוד בסדר, אבל בשיער ובעור שמן מתקבל אפקט הפוך. העור שלנו זקוק ללחות, ושמנים לא מסייעים לו אלא מים. באופן פרדוקסלי, מים מייבשים את העור, ואם מניחים אותם ישירות אז הם גם מתאיידים, ולכן בראש ובראשונה חשוב לשתות הרבה מים, אשר משפיעים על נראות העור. כדי ללחח את העור מבחוץ יש למרוח עליו שכבה אוטמת, ולכן רוב הקרמים בנויים משילוב של מים ושמן ביחסים שונים. זה נכון שטמפרטורות נמוכות פחות פוגעות בשמן ושיש לו אפקט אנטי־דלקתי קל, אבל לא הייתי ממהרת למרוח אותו על הפנים".

     

    יש לא מעט נשים שטוענות שהשמן דווקא עזר להן לאקנה ולאדמומיות.

    "תראי, עם עובדות לא מתווכחים, אבל הרבה פעמים תהליכים קורים במקביל. תלוי מה סוג הפצעים, מה התזונה, האם היה שינוי בעוד תכשירים ועוד פרמטרים שונים. לדעתי שמן קוקוס יכול להחמיר אקנה, ואם הוא עזר לאחת זה לא אומר בהכרח שהוא יעזור לאחרת".

     

     (צילום: גיא כושי ויריב פיין)
      (צילום: גיא כושי ויריב פיין)

       

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד