מלבן עד סגול: מדוע כדאי לאכול גזרים בצבעים שונים?

הרבה לפני שהגזר הפך לכתום, הוא היה סגול. הדיאטנית ליאורה חוברה מסבירה מהם היתרונות התזונתיים של כל זן, ומציידת במתכון בריא שמשתלב בכל ארוחה

ליאורה חוברה

|

01.02.17 | 09:29

גזרים צבעוניים אפויים בתנור. לכל זן ערכים תזונתיים שונים (צילום: עודד חוברה)
גזרים צבעוניים אפויים בתנור. לכל זן ערכים תזונתיים שונים (צילום: עודד חוברה)

אנחנו אמנם רגילים לאכול אותו בגרסתו הכתומה, אבל מתברר שהגזר המקורי היה בצבע אחר לגמרי. הגזר החל את דרכו לפני 5,000 שנה באפגניסטן , כזן בצבע סגול. במאה ה-16 פיתחו חקלאים הולנדיים את הגזר הכתום, שהיה מתוק יותר בטעמו, ומאז הוא שולט בשוק.

 

מעבר ליופי, ירקת ופירות בצבעים שונים תורמים רבות לבריאות שלנו. לפיכך, אם אתם רוצים לגוון בטעם וגם בערכים התזונתיים אל תסתפקו רק בגזר הכתום. היום ניתן למצוא ללא קושי גזרים בצבעים נוספים בשוקי האוכל (כמו שוק נמל תל-אביב) או באתרי האינטרנט של חקלאים המתמתחים בגידולם.

כל הגזרים עשירים בסיבים תזונתיים ומתאימים למרקים, תבשילים וסלטים. ניתן לאכול אותם טריים, מבושלים או אפויים.

 

מה בריא בהם?

גזר סגול - מכיל פלבנואידים, המגנים על הגוף מפני סרטן. הוא פחות מתוק מהגזר הכתום ודומה בטעמו לשורש סלרי.

גזר אדום - מכיל לייקופן (הפיגמנט האדום), המסייע להוריד את רמות הכולסטרול הרע ומגן מפני סרטן ומחלות לב.

גזר לבן (פרסניפ) - מכיל קוורציטין (נוגד חמצון ממשפחת הפלבנואידים), חומצה פולית, אשלגן וברזל.

גזר כתום - עשיר מאוד בבטא קרוטן, התורם לראיית לילה ומגן על הגוף מפני סרטן.

 

צרור גזרים צבעוניים. היום כבר קל למצוא אותם בשוקי האוכל או באינטרנט (צילום: עודד חוברה)
    צרור גזרים צבעוניים. היום כבר קל למצוא אותם בשוקי האוכל או באינטרנט(צילום: עודד חוברה)

     

     

    גזרים צבעוניים אפויים בתנור

    מנה שתכינו בקלות ותזללו בשמחה, ואשר משתלבת מצוין בכל ארוחה.

     

    המרכיבים:

    (6 מנות/ 60 קלוריות למנה)

     

    • 8 גזרים בצבעים שונים, קלופים
    • 2 כפות שמן זית
    • 2 שיני שום כתושות
    • חופן פטרוזיליה קצוצה
    • 1 כפית מלח גס

     

    ההכנה:

    1. מחממים את התנור ל -180 מעלות, ומרפדים את התבנית בנייר אפייה.
    2. חותכים כל גזר ל-6-5 חתיכות.
    3. מערבבים בקערה את יתר החומרים. מעבירים את הגזרים לקערה, ומערבבים היטב.
    4. מפזרים את הגזרים בשכבה אחידה על התבנית. אופים כ- 40 – 50 דקות עד שהגזרים פריכים. מגישים חם או קר.

     

    כל צבעי הגזר במנה אחת (צילום: עודד חוברה)
      כל צבעי הגזר במנה אחת(צילום: עודד חוברה)

       

       

       

      --------------------------------------------------------------------------

       

      עוד מתכון נפלא ובריא עם גזר: מרק כתום דיאטטי ומהיר

       

      לחצו על התמונה כדי לעבור למתכון המלא (צילום: נטע-חן ליבנה )
      לחצו על התמונה כדי לעבור למתכון המלא (צילום: נטע-חן ליבנה )

       

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד