צילום: שי יחזקאל

להרוג את הגיל: 17 דברים שחייבים לדעת לפני טיפולי הזרקות לפנים

נדמה לכם שכולם מזריקים חומרי מילוי ומחליקים קמטים? אתם כנראה צודקים. איפה מזריקים מה, ממה צריך להיזהר ואיך תמנעו מ"פרצוף בוטוקס" נוסח רנה זלווגר?

היה קל יותר להרוג את ביל. אומה תורמן  חושפת מראה מגוהץ (צילום: Gettyimages)
היה קל יותר להרוג את ביל. אומה תורמן חושפת מראה מגוהץ (צילום: Gettyimages)
פנים עם הבעה קפואה ומופתעת או כזאת שלא מזכירה את המקור, כמו למשל במקרה של השחקנית האמריקאית רנה זלווגר, הם הסיוט של רוב המטופלים (צילום: Gettyimages)
פנים עם הבעה קפואה ומופתעת או כזאת שלא מזכירה את המקור, כמו למשל במקרה של השחקנית האמריקאית רנה זלווגר, הם הסיוט של רוב המטופלים (צילום: Gettyimages)
אם נדמה לכם שכולם מסביבכם מזריקים חומרי מילוי ומחליקים קמטים, אתם צודקים. לפי סקר שפורסם לאחרונה ב"ידיעות אחרונות", כ־22% מהנשים וכ־10% מהגברים בישראל עברו טיפולי הזרקות אסתטיות. אם גם אתם בדרך למזרק, הנה 17 דברים שחייבים לדעת לפני:

 

עוד במנטה:

 

1. "פרצוף בוטוקס" זה הדבר האחרון שתרצו להשיג בטיפול

פנים עם הבעה קפואה ומופתעת או כזאת שלא מזכירה את המקור, כמו למשל במקרה של השחקנית האמריקאית רנה זלווגר, הם הסיוט של רוב המטופלים. התוצאה הטיפולית הרצויה היא מראה טבעי משופר, רענן וצעיר יותר, כאילו שחזרתם מחופשה מרגיעה, מצאתם אהבה חדשה או התברכתם בגנטיקה משובחת.

 

2. יש שני סוגים עיקריים של טיפולי הזרקות לפנים

בישראל מותר לכל רופא להזריק חומרי מילוי, גם לרופא שיניים או לפסיכיאטר, אבל עדיף תמיד לבחור ברופא עור או מנתח פלסטי משום שהם מכירים היטב את האנטומיה של הפנים, את תופעות הלוואי ואת הסכנות

זריקות בוטולינום טוקסין (או בשם המוכר יותר: בוטוקס) וזריקות מילוי, לרוב על בסיס חומצה היאלורונית.

 

הבוטוקס הוא חומר שיתוק המתיישב בחיבור בין העצב לשריר, חוסם את העברת הגירוי החשמלי ביניהם, ובדרך זו מחליש את תנועת השריר. כשתנועת השריר מוחלשת, העור לא מתקמט יותר כתוצאה מתנועות ההבעה. לכן הוא מתאים לטיפול בקמטי הבעה הנוצרים במקומות שבהם השריר והעור צמודים זה לזה (בין הגבות, במצח, לצדי העיניים).

 

חומצה היאלורונית היא חומר מילוי טבעי שמוזרק כדי למלא קמטים ואובדן נפח שאופייני להתבגרות העור. ברוב המקרים נהוג לשלב בין חומר השיתוק לחומרי המילוי כדי להגיע לתוצאות טובות.

 

3. אם מישהו מציע לכם להזריק סיליקון לשפתיים ולקמטים, תברחו

מדובר בחומר מילוי שנוי במחלוקת שנאסר לשימוש על ידי האיחוד האירופי. בניגוד לבוטוקס וחומצה היאלורונית שנספגים בגוף, הסיליקון עלול לנדוד ממקום למקום, ובמקרה של הזרקה לא מוצלחת, הדרך היחידה להוציא אותו היא באמצעות ניתוח, שעלול  להותיר צלקות בפנים.

 

לאו נעלמה רנה? זלווגר לפני (משמאל) ואחרי (צילום: Gettyimages)
    לאו נעלמה רנה? זלווגר לפני (משמאל) ואחרי(צילום: Gettyimages)

     

    4. טיפול הזרקות מוצלח לא נעשה על קמט אחד נקודתית

    העור המושלם של ילדים נראה חלק ומתוח כל כך בזכות רקמת שומן תפוחה. עם ההתבגרות רקמת השומן הולכת ופוחתת, וכך נוצר מראה הפנים ה"מרוקן" שמלווה בקמטים וברפיון העור. הלחיים הן נקודת האחיזה המרכזית של הפנים והן אלה שמחזיקות את העור מתוח. כשהשומן בהן מתרוקן, הגבעה התפוחה ומלאת החיוניות הופכת לעמק מדולדל. מסיבה זו טיפול הזרקות מוצלח לא נעשה רק לקמט הספציפי עצמו אלא בכמה נקודות מפתח שמחזירות את הנפח הכללי לפנים.

     

    5. כדי להגיע לתוצאה המקווה יש לעשות זאת בהדרגה

    עדיף להתחיל עם ההזרקות בהדרגה ולא "להתלבש" על הפנים רק לקראת אירוע חשוב בשיטת ה"זבנג וגמרנו". בדרך זו שומרים על מראה צעיר וטבעי שלא משתנה באופן דרמתי. אחר כך עוברים טיפולי שימור בהתאם למצב.

     

    6. להזרקות יש תאריך תפוגה

    בטווח הקצר הזרקת בוטוקס מחזיקה מעמד שלושה חודשים בממוצע והזרקת חומצה היאלורונית מחזיקה מעמד כשנה. תוצאת הזרקת הבוטוקס מגיעה לשיאה אחרי שבועיים. השפעת החומצה ההיאלורונית, לעומת זאת, מיידית ונוטה להשתפר במהלך שמונת השבועות שלאחר ההזרקה. אבל יש גם השפעה ארוכת טווח (ראו בסעיף הבא).

     

    גלית גוטמן בראיון ל-Gostyle: "אני חושבת שבוטוקס וחומצה היאלורונית זה אחלה פטנטים. מבחינתי זה תהליך של שימור ואני לא מרגישה שאני צריכה להתבייש בו" (צילום: דודי חסון)
      גלית גוטמן בראיון ל-Gostyle: "אני חושבת שבוטוקס וחומצה היאלורונית זה אחלה פטנטים. מבחינתי זה תהליך של שימור ואני לא מרגישה שאני צריכה להתבייש בו"(צילום: דודי חסון)

       

      7. עדיף להתחיל להזריק בשלב מוקדם יחסית

      מעבר לכך שבדרך זו יושג מראה טבעי יותר, להזרקות חומצה היאלורונית יש גם אפקט ארוך טווח בהפעלת התחדשות התאים הפיברובלסטיים - התאים שמייצרים סיבים אלסטיים וקולגן ומהווים מפתח למראה חלק ומתוח של העור. כמו כן, ככל שמזריקים יותר פעמים, כך פוחת הצורך בהזרקות. יש רופאים שטוענים שכעבור 5־6 הזרקות של בוטוקס כל 3־4 חודשים, תכיפות ההזרקות יורדת לכל שישה חודשים בערך בזכות התהליכים ארוכי הטווח.

       

      8. ורצוי לעשות את זה אצל רופא עור או פלסטיקאי

      על פניו הזרקות אסתטיות יכולות להיראות פשוטות לביצוע, אבל הזרקה לתוך אחד העורקים עלולה לגרום לנזקים קשים עד כדי פגיעה בעצבים, עיוורון, עיוות הפנים ונמק. מקומות מסוכנים במיוחד להזרקה הם: זווית העין הפנימית, בין הגבות, מתחת לעיניים וצדי האף. בישראל מותר לכל רופא להזריק חומרי מילוי, גם לרופא שיניים או לפסיכיאטר, אבל עדיף תמיד לבחור לעבור טיפולים אסתטיים אצל רופא עור או מנתח פלסטי משום שהם מכירים היטב את האנטומיה של הפנים, את תופעות הלוואי ואת הסכנות.

       

      קיל דה גיל. אומה תורמן לפני (מימין) ואחרי טיפולי הצערה (צילום: Gettyimages)
        קיל דה גיל. אומה תורמן לפני (מימין) ואחרי טיפולי הצערה(צילום: Gettyimages)

         

        9. הצעת טיפול במחיר נמוך צריכה להדליק נורה אדומה

        מזרקי בוטוקס וחומרי מילוי הם שוק פרוע ביותר עם מגוון מחירים. אפשר לרכוש באינטרנט מזרקים עם חומרי חיקוי לבוטוקס וחומצה היאלורונית במחירים מגוחכים, אבל הסכנות בכך רבות. מחיר נמוך מדי מהווה נורה אדומה גם אם הוא מוצע לכם במרפאה כלשהי.

         

        בוטוקס מתומחר לפי אזור (בין הגבות, קמטים במצח וכו'). מחיר נמוך מ־500 שקל לאזור צריך להדליק נורה אדומה. טווח המחירים המקובל הוא 600־1,000 שקל. מחיר ממוצע של מזרק חומצה היאלורונית הוא 2,500 שקל. מזרקים עם חומרים סמיכים יותר גם יקרים יותר (3,000־2,000 שקל למזרק), לעומת החומרים הפחות סמיכים שמיועדים לקמטים עדינים (1,500־1,300 שקל למזרק).

          

        מעבר לכך, כדאי תמיד לשאול את הרופא באיזה חומר הוא משתמש ולבדוק באינטרנט אם החומר הזה מאושר על ידי רשויות הבריאות בארץ. יש הממליצים גם לבקש מהרופא לצלם את האריזה לפני פתיחתה כדי להיות בטוחים שההזרקות נעשות עם חומרים מאושרים. 

         

        10. בארץ יש רק שני חומרי בוטולינום טוקסין המאושרים לשימוש

        משרד הבריאות הישראלי אישר שימוש רק ב"בוטוקס" של חברת אלרגן (שמייצרת גם את חומר המילוי "ג'ובידרם") ו"דיספורט" של חברת איפסן. בחו"ל יש חומרים מאושרים נוספים. לא מומלץ להשתמש בחומר שלא קיבל את כל האישורים הרלוונטיים של רשויות הבריאות בארץ.

         

        11. רופאים מיומנים ישלבו בטיפול כמה סוגים של חומצות היאלורוניות

        זאת כדי להגיע לתוצאה יפה וטבעית. החומצה ההיאלורונית מותאמת לאזור הפנים בהתאם לתנועתיות האזור. למשל, באזור הרקות והאף אין תנועה, לכן אפשר להשתמש בחומר סמיך יותר וגמיש פחות. לעומת זאת, אזור הפה והשפתיים זזים כל הזמן ולכן כדאי להשתמש בחומר מילוי גמיש יותר. אחת הסיבות הנפוצות למראה קפוא ולא טבעי היא שימוש בחומר לא גמיש לאזור עם תנועתיות מרובה.

         

        מפת ההזרקות (צילום: Shutterstock)
          מפת ההזרקות(צילום: Shutterstock)

           

          12. חשוב שלרופא יהיה היאלורונידאז בהישג יד

          חומרי המילוי מחזיקים פחות זמן אצל אנשים שעושים פעילות גופנית אינטנסיבית ו/או מעשנים. במקרים אלה קצב התפוגגות החומצה ההיאלורונית והבוטוקס מואץ בכ־20%־30% בהשוואה למתאמנים מתונים וללא מעשנים

          היאלורונידאז הוא אנזים שמפרק חומצה היאלורונית. אם תוצאות ההזרקה לא מוצאות חן, אפשר להתחרט ולהזריק למקום את האנזים. בתוך 4־3 ימים החומצה ההיאלורונית תתפרק. תופעת החרטה נפוצה במיוחד בהזרקות לעיבוי השפתיים. נהוג להשתמש בהיאלורונידאז גם במקרים של הזרקת יתר או סיבוכים כמו הזרקה לתוך עורק (עלול ליצור נמק). במקרים כאלה יש חלון של כמה שעות שבהן אפשר לתקן את הנזק ולכן כדאי לבדוק מראש שהרופא מחזיק את החומר במרפאה. מהסיבה הזאת גם לא מומלץ להזריק במסגרת "מסיבות בוטוקס".

           

          13. הזרקות זה כואב

          אבל מדובר בכאב נסבל, ורוב החומצות ההיאלורוניות והבוטוקס מכילים לידוקאין - חומר מאלחש. עם זאת, באזורי הזרקה כואבים במיוחד נהוג למרוח גם משחות אלחוש כדי להחליש את הכאב. האזור הכואב ביותר להזרקה הוא מסביב לשפתיים.

           

          14. הטיפול ב"קמטי העישון" מעל השפתיים מאתגר במיוחד

          "קמטי העישון" מעל השפתיים אופייניים לא רק למעשנים ומהווים אתגר טיפולי לא קטן. מזריקים לאזור כמות קטנה ובאופן שטחי, ואת שיא התוצאה רואים רק כעבור 8־6 שבועות מההזרקה. לפי התוצאות מחליטים על המשך הטיפול, שלרוב כולל עוד 1־2 טיפולים בהפרש של שמונה שבועות. החדשות הטובות הן שטיפול מוצלח יגרום לגוף להגביר את ייצור הקולגן באופן טבעי והתוצאה יכולה להחזיק מעמד שנים. יחד עם זאת, אצל מעשנים סיכויי ההצלחה נמוכים יותר. למה? ההסבר בסעיף הבא.

           

          15. אם אתם מעשנים או עוסקים בפעילות גופנית אינטנסיבית, התוצאות יחזיקו פחות זמן

          חומרי המילוי מחזיקים פחות זמן אצל אנשים שעושים פעילות גופנית אינטנסיבית ו/או מעשנים. במקרים אלה קצב התפוגגות החומצה ההיאלורונית והבוטוקס מואץ בכ־20%־30% בהשוואה למתאמנים מתונים וללא מעשנים. פעילות גופנית מאומצת כרוכה בהבעות פנים רבות בגלל המאמץ, וזה מאיץ את התפוגגות חומרי המילוי והיווצרות קמטים חדשים. אצל המעשנים הסיבה נעוצה בייצור מוגבר של רדיקלים חופשיים.

           

          16. כדאי להפסיק ליטול אומגה 3 שבוע לפני ההזרקה

          לאומגה 3 יש השפעה מדללת דם ולכן כדאי להפסיק את השימוש בתוסף התזונה הזה למשך שבוע לפני ההזרקה. נטילת תרופות מדללות דם, כמו אספירין, מגבירה גם היא את הסיכון להיווצרות שטפי דם בעקבות טיפולי הזרקה, אבל אין להפסיק את נטילתן על דעת עצמכם אלא להיוועץ עם הרופא המטפל. כיום ההמלצה הרווחת היא לא להפסיק את נטילתן לפני הטיפול בשל הסכנה הבריאותית.

           

          17. אחרי ההזרקה אפשר לשוב לעבודה מיד (אבל לא למכון הכושר)

          אחרי הזרקת בוטוקס אפשר לחזור לעבודה מיד וסביר להניח שאף אחד לא יראה שעברתם משהו. מה שכן, כדאי להביא בחשבון שלחומר לוקח ארבע שעות לפעול, ובמשך הזמן הזה לא מומלץ לעסוק בפעילות גופנית, לעשות מסז' או טיפולי פנים, כי ההזרקה היא למקום מדויק, וכל תנועה כזאת עלולה להזיז את החומר מהמקום. כדאי לדעת גם שאצל 10% מהמטופלים מתפתח כאב ראש שנמשך 24 שעות לאחר הזרקת בוטוקס בין הגבות.

           

          מדונה. מתחזקת בקביעות את עור הפנים (צילום: Gettyimages)
            מדונה. מתחזקת בקביעות את עור הפנים(צילום: Gettyimages)

             

            לאחר הזרקה של חומר מילוי ברוב המקרים אפשר לחזור לעבודה מיד, אבל צריך לדעת שבמקומות ההזרקה עלולים להתפתח נפיחות ושטפי דם. במקרים אלה כדאי להצטייד במייק אפ עם כיסוי טוב שיכול להסתיר את "המפגע". הסיכוי לכך נמוך אבל יכול לקרות. לכן גם לא כדאי לעבור את הטיפול סמוך מאוד לאירוע חשוב אלא כחודש לפניו. בהזרקות לעיבוי השפתיים כדאי לקחת חופש מהעבודה למשך יומיים בשל נפיחות שאופיינית לאזור וחולפת מעצמה.

             

            ייעוץ מקצועי: ד"ר קונרד דה בול, רופא עור ומומחה לאסתטיקה, שביקר בארץ כאורח של חברת אלרגן ישראל; ד"ר אלכס אלטס, מומחה ברפואת עור; ד"ר מרינה לנדאו, מומחית ברפואת עור; ד"ר מימי ארנרייך, מומחית בכירורגיה ובעלת מרפאות אסתטיקה; פרופ' דניאל קסוטו, כירורג פלסטי, נציג פרופילו למדיקל נובה

             

             

             
            הצג:
            אזהרה:
            פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד