עיקור בר השגה: אשקלון מציגה טיפול חדשני ושקוף בחתול ובכלב

אזור הדרום מקבל חיזוק וטרינרי משמעותי: ''תנו לחיות לחיות'' חונכת מרפאה ראשונה מסוגה שתטפל בסירוס ובעיקור בעלי חיים, לצד טיפול שוטף בבעיות רפואיות

הילה שמר

|

11.01.17 | 11:00

הלקוח תמיד נובח או מיילל. התכנון, העיצוב והמיתוג נועדו לתת חוויה נעימה לסיטואציה שמפחידה את בעלי החיים (ואת בני האדם שאיתם) (צילום: הילה שמר)
הלקוח תמיד נובח או מיילל. התכנון, העיצוב והמיתוג נועדו לתת חוויה נעימה לסיטואציה שמפחידה את בעלי החיים (ואת בני האדם שאיתם) (צילום: הילה שמר)
בדרך לעיקור ולסירוס, אזורי הקבלה מופרדים לכלבים ולחתולים. העיצוב הנקי והבהיר משרה תחושה נעימה ונקייה (צילום: דור נבו)
בדרך לעיקור ולסירוס, אזורי הקבלה מופרדים לכלבים ולחתולים. העיצוב הנקי והבהיר משרה תחושה נעימה ונקייה (צילום: דור נבו)
השקיפות היא ערך מוסרי ותכנוני במרכז החדש. גם חדרי הניתוח שקופים, והדבר מאפשר למנתחים לשמור על קשר-עין מול השלבים האחרים בתהליך (צילום: דור נבו)
השקיפות היא ערך מוסרי ותכנוני במרכז החדש. גם חדרי הניתוח שקופים, והדבר מאפשר למנתחים לשמור על קשר-עין מול השלבים האחרים בתהליך (צילום: דור נבו)
ד''ר ערן גרין, מנהל המרפאה. כדי לשמור על היגיינה מרבית ולהימנע ככל האפשר מזיהום, פתחי הניקוז הרצפתיים הם נפרדים לכל חדר (ד''ר גרין רק מצולם כאן עם החיה, ואינו מטפל בה) (צילום: דור נבו)
ד''ר ערן גרין, מנהל המרפאה. כדי לשמור על היגיינה מרבית ולהימנע ככל האפשר מזיהום, פתחי הניקוז הרצפתיים הם נפרדים לכל חדר (ד''ר גרין רק מצולם כאן עם החיה, ואינו מטפל בה) (צילום: דור נבו)
העמותה נושאת בעלויות העיקור והסירוס של חתולים וכלבים ללא בעלים; שאר המחירים, כך מובטח, יהיו ''חברתיים'' (צילום: דור נבו)
העמותה נושאת בעלויות העיקור והסירוס של חתולים וכלבים ללא בעלים; שאר המחירים, כך מובטח, יהיו ''חברתיים'' (צילום: דור נבו)
המיתוג הסימפטי נועד לקרב את הציבור הרחב לאהבת בעלי החיים, ולבטא את היחס החומל כלפיהם (עיצוב והדמיות: סטודיו פאמפקין)
המיתוג הסימפטי נועד לקרב את הציבור הרחב לאהבת בעלי החיים, ולבטא את היחס החומל כלפיהם (עיצוב והדמיות: סטודיו פאמפקין)

בתחילת השבוע נכנס נחשון לטיפול רפואי, במרכז הווטרינרי החדש של עמותת "תנו לחיות לחיות" באשקלון. צוות המרכז ליווה אותו בהתרגשות, שתוסבר מיד, ומאז מתכרבל הפציינט השעיר בחדר האשפוז החמים של החתולים. "נתנו לו את הכינוי 'נחשון', על שם נחשון בן עמינדב, שהיה הראשון שקפץ לחצות את ים סוף ביציאת מצרים. בחרתי את הכינוי לפני שידעתי מי יהיה המטופל הראשון, ואם הוא יהיה כלב או חתול", מספר ד"ר ערן גרין, מנהל המרפאה של העמותה ברמת גן, מי שמנהל את המרפאה הטרייה בתהליך ההרצה.

 

אחרי נחשון כבר קפצו למים כמה עשרות כלבים וחתולים, וזאת בטרם ייפתח המרכז בטקס חגיגי שייערך מחר (חמישי), במעמד אשת ראש הממשלה שרה נתניהו (עם או בלי קאיה, כלבת המשפחה), ח"כ איציק שמולי (המחנה הציוני) שפעיל למען זכויות בעלי חיים, וראש העירייה איתמר שמעוני. לא מדובר במרפאה וטרינרית רגילה, אלא בשתי מרפאות שמסתופפות תחת קורת גג משותפת: האחת נועדה לעיקור ולסירוס, והשנייה נותנת שירות כללי לכלבים ולחתולים.

 

יחד בתקווה. אזור ההמתנה של הכלבים (צילום: דור נבו)
    יחד בתקווה. אזור ההמתנה של הכלבים(צילום: דור נבו)

     

    המרכז הארצי התמקם במבנה קיים ששטחו כ-300 מטרים רבועים, בלב העיר הישנה של אשקלון. הבחירה בעיר הזו לא נבעה משיקולי תקציב (עלות השכירות היא 15 אלף שקל בחודש), אלא משום שהאזור הגיאוגרפי הזה זקוק למענה וטרינרי טוב יותר. "המרכז מחולל שינוי באזור שלם, שמתקשה לטפל בבעלי חיים, ובכל יום יובאו לכאן עשרות חתולים לסירוס ועיקור", אומרת ל-Xnet האדריכלית מיכל סופר, שמנהלת יחד עם האדריכל אביתר כהן את משרד "826" שהופקד על תכנון המרכז. "המרפאה הכללית תטפל בחיות-בית ב'מחירים חברתיים' (בני השגה)". כל בעלי החיים ללא בעלים שיגיעו לכאן - יטופלו ללא תשלום, על חשבון העמותה.

     

    העיקורים והסירוסים נעשים במסגרת מכרזים שהמדינה יוזמת, ושהעמותה ניגשת אליהם. במקרה שבו אדם מביא חתול מהרחוב למרפאה, מבקשים ממנו "השתתפות כמיטב יכולתך". כאשר העמותה היא שאוספת את החיה - היא נושאת בעלות כולה.

     

    לא חתולי רחוב, אלא חתולי קהילה

     

    רוב הפציינטים שיגיעו לכאן הם חתולי רחוב, ללא בעלים. "אלה לא חתולי רחוב", ממהרת לתקן ריבי מאייר, מומחית חתולים שמנהלת את מרפאת העיקור והסירוס החדשה. "אנו קוראים להם חתולי קהילה. מה גם, שהם חגורת הגנה טריטוריאלית ששומרת עלינו מהתפרצות דמוגרפית של עכברים, נחשים וכדומה".

     

    עיקור וסירוס של חתולים וכלבים הוא בעיה חריפה בישראל. העמותה מבצעת כיום לא פחות מכ-10,000 פרוצדורות כאלה בשנה, ועם המרפאה החדשה היא שואפת להעלות את המספר בכ-50%, ואף להכפיל אותו. ״בכל שנה נולדים בישראל עשרות אלפי חתולים וכלבים כדי למות", אומרת מאייר, "זה מעגל של סבל שסופו מוות. אנחנו עוצרים את המעגל הזה, לטובת רווחתם של החתול והכלב, וגם לרווחת הסביבה ואיכות החיים של כולנו".

     

    אזור ההמתנה של החתולים. ההליך הלא נעים נועד לעצור את מעגל הסבל של החיות, מסבירה מומחית החתולים ריבי מאייר, וגם לטובת איכות החיים של בני האדם (צילום: דור נבו)
      אזור ההמתנה של החתולים. ההליך הלא נעים נועד לעצור את מעגל הסבל של החיות, מסבירה מומחית החתולים ריבי מאייר, וגם לטובת איכות החיים של בני האדם(צילום: דור נבו)

       

      "תנו לחיות לחיות" מחזיקה כאמור מרפאה ברמת גן, ובית מחסה בכפר רות שבו משקמים חתולים וכלבים שננטשו, עד שיבואו לאמץ אותם. באשקלון, מספר ד"ר גרין, "לקחנו מעטפת והלבשנו עליה את הצרכים שלנו, על סמך הניסיון והטעויות והלמידה שרכשנו במתקנים הקודמים".

       

      שהתהליך יהיה נעים לעין - ושקוף

       

      כשפותחים את דלת המרכז החדש, מגיעים לאזור ההמתנה ועמדת הקבלה, שם נעשית קליטת בעל החיים ורישומו. "את אזור ההמתנה של הכלבים הפרדנו מאזור ההמתנה של החתולים", מסבירה האדריכלית סופר, "כדי להוריד את רמת המתח ששוררת בקרב חיה שממתינה למענה רפואי". גם הלקוחות האנושיים יכולים ליהנות בינתיים מהסיטואציה הלא נעימה, הודות לעיצוב הפנים של החלל: באזור ההמתנה לכלבים, מעטר את הקירות תקריב-פנים שובה לב של חברו הטוב ביותר של האדם, ואת אזור ההמתנה השני מעטר תקריב-פנים של חיית המחמד הביתית הנפוצה בעולם.

       

      המיתוג והעיצוב הגרפי נעשו בסטודיו פאמפקין (Pumpkin) בשיתוף סטודיו Punkto. המעצבת מורן דוד, שמובילה את הסטודיו בשיתוף מוריאל נבו, מסבירה ש"בחרנו בצילומי תקריב של חיות, בהבעות פנים, בתמונות של מתנדבים, באינפורמציה אישית ובסדרה של מסרים וצורות, השואבת השראה מהרשתות החברתיות ומניעה לפעולה". מהי הפעולה? להנגיש את השפה לקהל רחב יותר, "שלא דווקא פעיל למען זכויות בעלי חיים". השילוט על הדלתות השקופות של החדרים, הלוגו העדכני ושאר המוצרים הנלווים עוצבו כדי ליצור "מותג נגיש, קליל, כיפי ואישי יותר, שניתן להזדהות אתו בקלות", מסבירה דוד. "הוספנו ללוגו הקיים אייקון של לב, העשוי בקו אינסופי, כזה שמשרת ערכים חשובים לעמותה - אחריות, חמלה, אהבה ונתינה".

       

      מיתוג שכיף להתחבר אליו (עיצוב והדמיות: סטודיו פאמפקין)
        מיתוג שכיף להתחבר אליו(עיצוב והדמיות: סטודיו פאמפקין)

        הפצת ערכי העמותה (עיצוב והדמיות: סטודיו פאמפקין)
          הפצת ערכי העמותה(עיצוב והדמיות: סטודיו פאמפקין)

          לצאת עם מזכרת (עיצוב והדמיות: סטודיו פאמפקין)
            לצאת עם מזכרת(עיצוב והדמיות: סטודיו פאמפקין)

             

            אחרי הרישום מתחיל המסלול הרפואי של מרפאת העיקור והסירוס, שמתנהלת בשיטת TNR (שלוש הפעולות Trap-Neuter-Return - לכידה-עיקור-שחרור אל נקודת הלכידה) בתהליך שנמשך כיממה אחת. "זה עובד כמו סרט נע", מסביר ד"ר גרין. "הקצב הגבוה מאפשר לנו לעבוד בצורה מהירה ויעילה. כל חיה מקבלת חומרי הרדמה, זריקות נגד כאבים, מזון, אנטיביוטיקה, תרופות נוספות וניתוחים מתקדמים לפי פרוטוקולים מובילים".

             

            הסרט הנע עובר בחדר הבדיקה (יש לכלבים ויש לחתולים), ולאחר מכן מטשטשים את הפציינט שעובר לחדר אשפוז - לכלבים, לחתולים ביתיים ולחתולים ללא בעלים. מכאן ממשיכים לחדר ההכנה לניתוח, ואל חדר הניתוח עצמו, שהוא אקווריום שקוף במרכז החלל. השקיפות מייצגת את הרצון להיות שקופים בעבודה מבלי להסתיר דבר, וגם כדי לאפשר למנתחים לשלוט במתרחש בשאר החללים במקביל - בטשטוש, בהכנה לניתוח וכן הלאה.

             

            הכל שקוף במרכז החדש באשקלון (צילום: דור נבו)
              הכל שקוף במרכז החדש באשקלון(צילום: דור נבו)

               

              "אילו היינו שמים את המנתחים בקופסה אטומה", אומר ד"ר גרין, "היינו מפסידים את הבקרה הזו". מהסיבה הזו, גם שאר הדלתות והמחיצות הן שקופות.

               

              אוכלים ומסתכלים

               

              בתווך שבין מרפאת הסירוס והעיקור לבין המרפאה הכללית, נמצאת פינת הצוות - מטבחון ופינת ישיבה. האזור נמצא בדיוק מול חדרי הניתוח הפתוחים, והמראה אינו מעורר תיאבון למי שלא הוכשר כווטרינר או לא צפה מספיק פעמים בסרט "בית קברות לחיות" תוך כדי בליסת המבורגר. "לנו זה לא מפריע", מגיב גרין. "אם זה היה אפשרי, היינו גם אוכלים בתוך חדר הניתוח". ובכל זאת, החלון הגדול שמפריד בין אזור הקבלה לחדר הניתוח טושטש בחיפוי זכוכית חלבית, כדי לבודד את המראות.

               

              מכאן עוברים למרפאה הכללית, שמשרתת את ציבור חיות המחמד לשלל בעיות שוטפות. הבעלים מורשים ללוות את החיות שלהם בשלב הבדיקה (חדר חתולים וחדר כלבים גם כאן), ונפרדים מהם במסדרון שממנו ממשיך הטיפול – חדרי אשפוז, חדר רנטגן, מעבדת דם, חדר אשפוז בבידוד וחדר ניתוח. כל חדרי האשפוז והבידוד מצוידים בחלונות, מדגישים האדריכלים, "משום שהתקנים מחייבים זאת. מאחר שיש מעט חזיתות שפונות החוצה, תוכננו החדרים בסטריפ (רצועה) שנצמדת לאורך הדפנות".

               

              רצפה שלא סופחת נוזלים ולכלוך, יחידות אחסון נטרקות מעצמן (צילום: דור נבו)
                רצפה שלא סופחת נוזלים ולכלוך, יחידות אחסון נטרקות מעצמן(צילום: דור נבו)

                 

                האדריכלים מדגישים, כי תקני התכנון נצמדו לתוכנית העבודה של ארגון מוביל באירלנד לרווחת בעלי חיים, ISPCA (Irish Society for  Prevention of Cruelty to Animals). כך, כל אחת משתי המרפאות היא ישות עצמאית שהולמת את צרכי החיות ומחלותיהן. מערכות האוורור (יניקה ופליטה של אוויר) הופרדו, כדי למנוע מעבר של מחלות מדבקות; לכל מרפאה ציוד רפואי בלעדי; בכל חלל עמדת שירות עצמאית שמותאמת לסוג הטיפול; ולכל חלל פתח ניקוז רצפתי נפרד, כדי לא לגרוף את הפסולת הנוזלית בין החללים ולצמצם התפשטות חיידקית.

                 

                הרצפה עשויה יציקת איפוקסי בהירה, שאינה רק פתרון עיצובי נעים לעין, אלא חומר שאינו סופח נוזלים, חף מחריצים שעלולים לאזור נוזלים ולכלוך. הקירות באזורים הציבוריים מחופים (עד גובה 1.60 מטר) במשטחי PVC אנטי-בקטריאליים בהירים, כדי להשקיט את העיצוב באופן שיהיה רלבנטי ולא מרגיז לאורך שנים. בשאר החללים, קרמיקה לבנה מחפה את הקירות. משטחי העבודה עשויים נירוסטה, כמקובל במרפאות, ומתחתיהם הותקנו יחידות אחסון שנטרקות מעצמן כדי להקל על צוות העובדים שידיהם מלאות עבודה. ציפוי פורמייקה חזקה אמור להגן על יחידות האחסון מחומרי הניקוי החריפים שעומדים לשטוף אותן שוב ושוב. "כל המשטחים חלקים ואחידים", מסבירה סופר את ההיגיון התכנוני, "בקלות ניתן לנקות אותם ולהכין את החדר למטופל הבא".

                 

                שקט, מטפלים. עשרות בעלי חיים כבר טופלו כאן בשלב ההרצה, אלפים יגיעו בקרוב (צילום: דור נבו)
                  שקט, מטפלים. עשרות בעלי חיים כבר טופלו כאן בשלב ההרצה, אלפים יגיעו בקרוב(צילום: דור נבו)

                   

                  גם התכנון והביצוע של המרכז החדש נעשה בסרט נע ומזורז: שלב התכנון החל לפני חמישה חודשים בלבד, ומיד אחרי טקס החנוכה החגיגי תתחיל ההפעלה המלאה. תקציב ההקמה היה שני מיליון שקל, ש-400 אלף שקל מהם התקבלו מתרומה של אינה אדלמן, שהלכה לעולמה, עוד כ-300 אלף שקל מכספי עזבונות שהמדינה תרמה, והשאר מתרומות של אוהבי בעלי חיים. "זו מרפאה ראשונה מסוגה", אומרת מאייר, "ובשבילנו היא מודל שאיתו נרשת בהמשך את כל הארץ, בתקווה שתהיה מרפאה כזו בכל עיר גדולה".

                   

                   

                   
                  הצג:
                  אזהרה:
                  פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד