הילד סובל מכאבי בטן לא מוסברים? ייתכן שיש לו מיגרנה של הבטן

ילדים רבים סובלים מכאבי בטן מיגרנוטיים, המלווים בחוסר תיאבון, בחילות, הקאות, כאבי ראש, אי סבילות לאור וחיוורון. מה גורם לכאבים ואיך מטפלים?

כאבי בטן מיגרנוטיים תוקפים לרוב ילדים בגילים 10-3, כשהגיל הממוצע הטיפוסי הוא 7, והם עלולים לתקוף גם עד גיל 18 (צילום: Shutterstock)
כאבי בטן מיגרנוטיים תוקפים לרוב ילדים בגילים 10-3, כשהגיל הממוצע הטיפוסי הוא 7, והם עלולים לתקוף גם עד גיל 18 (צילום: Shutterstock)

כאבי בטן ממושכים הם אחת מהסיבות השכיחות ביותר לפניות לרופא ילדים, אומרת ד"ר ורד נחמיאס־פרידלר, מומחית בגסטרואנטרולוגיה ילדים. מבין הילדים הסובלים מכאבים כאלה, כאבי בטן מיגרנוטיים מהווים 15-4 אחוז. עד לפני פחות מ־30 שנה, הייתה בעולם הרפואה מחלוקת בדבר עצם קיומה של הבעיה, וגם היום, לאחר שהוגדרו הקריטריונים הקליניים שלה, היא אינה זוכה להכרה מלאה בקהילה הרפואית ולא תמיד מאובחנת בזמן.  

 

מה הם הסימפטומים?

"כאבי בטן סביב הטבור, שנמשכים שעה אחת לפחות, כאשר מדובר בשני התקפים לפחות בשנה האחרונה, המלווים בתקופות ארוכות ללא התקף. התקפי הכאב מפריעים לפעילות היומית הרגילה ומלווים במאפיינים של חוסר תיאבון, בחילות, הקאות, כאבי ראש, אי־סבילות לאור וחיוורון".

 

אילו ילדים נוטים לסבול מהבעיה?

"כאבי בטן מיגרנוטיים תוקפים לרוב ילדים בגילים 10-3, כשהגיל הממוצע הטיפוסי הוא 7, והם עלולים לתקוף גם עד גיל 18. אחרי גיל ההתבגרות הכאבים הולכים ושוככים, ובמבוגרים הם נדירים. הם שכיחים פי 1.6 בבנות בהשוואה לבנים, ושכיחים פי 2 במשפחות עם היסטוריה של כאבי ראש חוזרים, מיגרנות וכאבי בטן חוזרים בעלי מאפיינים של 'מעי רגיש'".

 

מה גורם לכאבים?

"כמו מיגרנות 'רגילות', גם התופעה הזאת עודנה במידה רבה אניגמה רפואית. בניסיון להסביר את מקורה של המיגרנה הבטנית נהוג לדבר על הקשר שעולם הרפואה יודע שקיים בין המוח למעי, קשר שגורם למשל לתופעות נפוצות, כמו שלשול לפני בחינה חשובה. בשנים האחרונות חוקרים מצאו גם קשר אפשרי בין מיגרנות ובין שינויים בפלורה החיידקית של המעי, וייתכן שבעתיד נוכל לקשר בין הרכב חיידקי המעי ובין הכאבים, ואולי אף להשתמש בידע הזה כדי לטפל בבעיה.

 

"הגורמים שיכולים לעורר התקף מיגרנוטי - של הבטן או של הראש - הם רבים ומגוונים. בקבוצה זו נכללים טריגרים, כמו לחץ נפשי, עייפות, חרדות, שעות שינה לא מספיקות, ארוחות לא מסודרות, התייבשות, צום, פעילות גופנית אינטנסיבית ומתישה וחום סביבתי חריג. בנערות נמצא קשר בין ההתקפים ובין המחזור החודשי.

 

"יש גם מזונות שחשודים כמעוררים התקפים, למשל, שוקולד, גבינה צהובה וגבינות בשלות ומזונות שמכילים קפאין, למשל, תה. יש גם רשימה שלמה של מוצרים שעלולים לעורר התקף אצל ילדים מסוימים, למשל, חומרים משמרים, ממתיקים מלאכותיים, צבעי מאכל ועוד רבים אחרים".

 

איך מטפלים?

"קו הבסיס להימנעות מהתקפים הוא אורח חיים מסודר, שעות שינה מלאות, ארוחות מסודרות ושתיית כמות מספקת של מים. כשמתחיל התקף, לא כדאי לחכות שיעבור מעצמו, אלא לטפל בו מיד בהתחלה - אם במשככי כאבים ואם באמצעים לא תרופתיים, כמו שתיית מים, מיזוג וקירור של הסביבה ואמצעים שונים שמסייעים לילד הסובל להירגע. קיימות גם תרופות ייעודיות לבעיה, שניתנות על ידי נוירולוגים או גסטרואנטרולוגים במקרים חריגים.

 

"חשוב גם לדעת שאמצעי שהוכח כמועיל בחלק לא מבוטל מהמקרים, הוא כאשר נבדקות כל האפשרויות והרופא יכול להרגיע את הילד ואת הוריו ולהבטיח להם שלא מדובר בבעיה אורגנית. עצם ההבטחה שלא מדובר במצב מסוכן תורמת להקלה במקרים רבים - ולכן חשוב במיוחד להיבדק".

 

 

  (צילום: דביר כחלון סגנון: אייל אזרזר)
    (צילום: דביר כחלון סגנון: אייל אזרזר)

     

     

     
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד