לובשת חיוך בדרך לפיסגה

על העצמה אישית ונשית ועל הדרך לקידום ומימוש זכויות במקום עבודה. ראיון עם עו”ד בטי מצר לוי, יו"ר האגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות הלאומית

שני הראל, מדור פרסומי

|

05.01.17 | 11:56

עו”ד בטי מצר לוי
עו”ד בטי מצר לוי
 

 

עו"ד בטי מצר לוי (38), החלה את דרכה בהסתדרות הלאומית לפני כ-14 שנים, (אחרי התמחות במשפטים) כמזכירת איגוד מקצועי באשקלון וייצוג של עובדי שמירה וניקיון. כעבור כשנה הצטרפה כעורכת דין למחלקה המשפטית, ואחרי שנתיים נוספות ניהלה את המחלקה המשפטית בארגון. בדרך, הספיקה גם לכהן כסמנכ”ל האגף לאיגוד מקצועי ולפני כ-3 שנים עשתה היסטוריה בשעה שהפכה לאישה הראשונה בישראל המכהנת בתפקיד יו"ר האגף לאיגוד מקצועי , תפקיד אותו היא ממלאת עד היום.

 

בחרנו לפגוש אותה ולהאיר באמצעותה את אחד הנושאים הבוערים (לפחות אצלנו): העצמה נשית במקומות עבודה, תוך קידום ומימוש זכויות במקום העבודה, ואין כמו לבחון נושא זה בארגון עובדים הנותן כבר שנים ביטוי רחב לקידומן של נשים בסולם התפקידים.

 

בואי נסביר למי שלא ממש מכיר/ה: מהי ההסתדרות הלאומית?

 

"ההסתדרות הלאומית הוא ארגון עובדים כללי המייצג עובדים בכלל הענפים ומקומות עבודה. כיום חברים בהסתדרות הלאומית עשרות אלפי עובדים במאות רבות של מקומות עבודה.

 

ההסתדרות הלאומית מקדמת התארגנות עובדים, הקמת וועדי עובדים וייצוג עובדים לשם שמירה וקידום זכויותיהם במקומות עבודה, ובכלל זאת תנאי שכר, תנאי קידום, פנסיה, רווחה, הגנה מפני פיטורים שרירותיים, פגיעה בעבודה מחמת אפליה, הטרדות מיניות, ליווי ייעוץ וייצוג עובדים בעיתות משבר (כמו הליכי התייעלות, צמצומים ורה ארגון). וכל זאת באופן מקצועי ומסור ביותר באמצעות מיטב המומחים בתחום יחסי עבודה, כלכלת עבודה, ועורכי דין מהמובילים בתחומם".

 

למעשה, האגף לאיגוד מקצועי אותו היא מנהלת, מהווה את ליבת ההסתדרות הלאומית והוא אמון על מתן השירות והייעוץ המקצועי לכל חבר בהסתדרות הלאומית ולוועדי העובדים השונים. האגף לאיגוד מקצועי מקדם חתימת הסכמים קיבוציים במקומות עבודה בכדי לעגן את זכויות העובדים ומלווה את וועד העובדים מתחילת דרכו. עוד כדאי לדעת כי ההסתדרות הלאומית מפעילה את מרכז גאות – מרכז למניעה וטיפול בהטרדה מינית ובבריונות ניהולית במקומות העבודה. המרכז מחנך למניעה והדרכה במקומות העבודה לצד הענקת סיוע במקרים נדרשים.

 

“ההסתדרות הלאומית”, ממשיכה מצר לוי. “מעניקה מעטפת שלמה של שירותים שהם חלק אינטגרלי ובלתי נפרד מהחברות בהסתדרות הלאומית כמו: חברות בקולקטיב הצרכנות ‘מועדון שווה’ שמעניק הטבות יוצאות דופן בתחומי רווחה, תרבות פנאי וצרכנות, הטבות ביטוחיות כמו ביטוח קולקטיבי לתרופות מצילות חיים, חברות בהילה – אגודה ישירה לקידום העובד לפיתוח והעצמה אישית באמצעות השתלמויות מקצועיות, הטבות ברשת מעונות יום של ההסתדרות הלאומית ‘אמילי – חממה לקטנטנים’ ופעילויות בתנועות הנוער הלאומי”.

 

אבל מדוע צריך גוף כזה? הרי למעסיק שלי יש אינטרס לדאוג לי, לא?

“אני תמיד מבקשת לשכנע את עצמי שמרבית המעסיקים אכן דואגים לעובדים/ות שלהם. רק שהמציאות לצערי מלמדת אחרת. אופן חלוקת המשאבים במקום העבודה על ידי המעסיק יוצר עיוותים רבים ומציאות מתסכלת. כאן אנחנו נכנסים לתמונה ומקדמים את השיח: על אופן קידום עובדים, אופן קידום שכר, אופן שיפור הביצועים על ידי העובדים ותגמולם וכן אופן חלוקת המשאבים לרווחת שני הצדדים”.

 

להפוך שותפים לדרך, למהפכה

“בכל מפגש ראשון עם עובדים אני מדגישה בפניהם כי אנחנו לא תחליף לשיח עובד/מעסיק. העניין הוא במקרים רבים שראיית המצב מנקודת מבט של הנהלה שונה ב-180 מעלות מראיית העובד ובדיוק בנקודה זו אנו נכנסים - בהכוונה של ניהול השיח בשקיפות והגינות כשותפים לדרך.

 

בנוסף, יש עובדים רבים שכלל לא מודעים לזכויותיהם - מה לגיטימי וניתן לדרוש בכל הנוגע לתנאי העסקתם. באחדות הזו של התארגנות עובדים יש כוח: רואים לפתע תהליך חברתי מדהים של סולידריות להובלת שינוי והכנסת רוח חדשה”.

 

ניסיונה רב השנים כבר מזמן לימד אותה כי אין מקום לנאיביות: מרבית המעסיקים אכן לא אוהבים התארגנות עובדים ורובם יחשבו שהיא מיותרת ויוצרת הכבדה על ההנהלה. “דווקא משום כך זו אחריות העובדים לבחור את הארגון המתאים להם, זה שיידע לייעץ באופן אחראי ושקול, שיידע להעביר את עמדת העובדים מתוך ראיית טובת כלל הגורמים – וזהו ייחודה של ההסתדרות הלאומית”.

 

מה את מצאת בהסתדרות הלאומית שגרם לך להישאר? לרצות לשנות?

“בעיקר חזון. בראש ההסתדרות הלאומית עומד היו”ר יואב שמחי, איש של חזון ועשייה. ההסתדרות הלאומית מאופיינת כארגון עם לב גדול ונשמה רחבה. מה גם שמסירות, נחישות וזמינות בהגנה על זכויות עובדים הינן אבני היסוד של ארגון זה. (זה תמיד מרגש). כל ועד שמצטרף אלינו הופך לחלק ממשפחה של ממש. מזה כעשור שאני עובדת בצמידות ליו”ר ההסתדרות ולאורך כל הדרך זכיתי לתמיכה גדולה, אמון וביטחון רב לכבוש פסגות גבוהות, תוך הקשבה מתמדת לאינטואיציה.

 

אני מרגישה כי אנחנו נמצאים בתקופה של מהפכה בתפיסת השירות לעובדים ובקידום זכויותיהם, וזו תחושה ממכרת כמעט: העשייה המשמעותית לצד הוקרת התודה של העובדים והוועדים. כל הסכם שנחתם, כל מניעת פיטורים או סיוע לעובד בתיקון עוול שנעשה לו גורם לי להיזכר מחדש בחשיבות העשייה והעבודה. אותי מרגש באופן מיוחד לראות את התהליכים שעוברים חברי ועד חדשים, איך בתחילת הדרך ממקום לא בטוח ולא מוכר מפתחות מנהיגות אמיתית והופכות להיות משמעותיות במקום העבודה”.

 

בהקשר זה מציינת מצר לוי את ההתרגשות הרבה שהיא חשה מול מנהיגות נשים בוועד עובדים - בין אם כחברות ועד ובין אם כיו”ר: “יחד עם זאת, לצערי הרב נשים רבות עדיין נמנעות מלכהן בתפקידים אלה שנתפסים גבריים וכוחניים. נוכחות כל אשה בוועד עובדים מרגשת אותי ומחזירה אותי לימים בהם הייתי נכנסת לחדר והמעסיקים מרימים גבה כיצד אישה צעירה יכולה לנהל משא ומתן ועוד בשם ועד עובדים”.

 

הכוח הנשי

בואי נדבר באמת על נשים במקומות עבודה.. יש שינוי? יותר רצון לסמכות ולעמדות מפתח? או שת’כלס, למרות “שוויון ההזדמנויות” אנחנו באותו מקום...

 

“יש שינוי, אבל הוא מגיע בצעדים מדודים ולא מספקים. ביותר מקומות עבודה אנו רואים נשים בעמדות ניהוליות וגם נשים רבות השואפות להתפתחות במקום העבודה. לצערנו הרב, זה ממש לא מספק ויש עוד עבודה רבה - גם בתחום החקיקה - ומתן אפשרות לשעות עבודה גמישות. אנחנו עדיין נתקלים מדי יום בעובדה שנשים פחות באות לידי ביטוי במקומות עבודה, בין אם זה בגלל תפיסות מיושנות של חוסר יכולת לבצע תפקיד ניהולי במשרת אם, ובין אם מתוך תחושה שלהן באשר לחוסר היכולת להתמודד עם קליקה גברית”.

 

אבל הבשורה של מצר לוי בפרט ושל הארגון מתוכו היא פועלת בכלל היא קידום שוויון אישי: “נכון, עדיין יש דרך לעשות ברמה הכללית התודעתית לקידום נשים במקומות העבודה אבל אני סבורה שכל אישה בהתנהלות נכונה יכולה לקדם את עצמה במקום העבודה ואם קשה למצוא את הדרך אז לעשות זאת על ידי שינוי מקום העבודה. בעיני הצמיחה האישית זו התרופה הטובה ביותר לכל עיוות שקיים בשוק העבודה”.

 

ההסתדרות הלאומית, אגב, היא דוגמא לקידום נשים באופן מובהק. מרבית הנהלת ההסתדרות הלאומית היא הנהלה נשית ונשים תופסות מקומות מרכזיים בניהול ארגון העובדים וזה בא לידי ביטוי כמובן באיכות ובשירות שההסתדרות הלאומית מעניקה לחבריה.

 



מה יש דווקא לנשים להציע בתפקידי הובלה בכלל, וכמנהיגות עובדים בפרט?

“לעיתים, דווקא לנשים יש את היכולת לראות רבדים של אינטרסים ולנתח סיטואציות באופן מאוד מעמיק. בוועד עובדים, למשל, יש תמיד מגוון דעות הנובע ממגוון התפקידים. המעניין הוא שבדרך כלל הנשים הן אלה שמצליחות ליצור סינרגיה ושיח שמקדם את האינטרסים של כלל האוכלוסיות. זו מין נוסחה שבאה יחד עם הקול הנשי. זה לא אומר שאין הוגנות בצד הגברי! להיפך, כל חברי ועד העובדים נשים וגברים הם שליחים שבאים ממקום של אידאולוגיה ורצון לקדם הוגנות במקום העבודה”.

 

מה עוד את מגלה במהלך עבודתך מול נשים? ונשמח אם תטבלי בסיפורי הצלחה...

“אני מגלה שבהרבה מקרים לאינטואיציה נשית יש ערך רב ביכולת לפתור משברים ומחלוקות, בלי לזלזל חלילה ביכולותיו של המין הגברי. לרוב, לנשים יש יותר סבלנות ויכולת הכלה של תהליכים במקום עבודה.

 

סיפורי הצלחה יש הרבה. שניים מהם מתקיימים בשלושה ארגונים גדולים כאשר בראש הוועדים עומדות נשים: ברשת מרפאות השיניים מכבידנט – לימור הראל, ובאלקטרה מוצרי צריכה – מירי היינה, הודיה שלום גולן טלקום. מדובר במקומות עבודה של אלפי עובדים, מקומות עבודה מורכבים ומאתגרים עם צורך יומיומי בקבלת החלטות משמעותיות ומתן מענה לצרכים של אוכלוסיות עובדים שונות. כמובן שמתוקף כך גם השיח מול ההנהלה מאוד מורכב. ואולם יכולתן של הנשים העומדות בראשות ועד העובדים מעוררת השראה בזכות החוסן, החוכמה והיכולות למזג בין כל הגורמים. אני מגלה מדי יום שהנהגתן את הוועד היא ביטוי לאומץ, לחזון וללב רחב המבקש להוביל שינוי במקום עבודה ולעובדים שהן מייצגות”.

 

עושה רושם שהעבודה שלך כרוכה במתן כוח רב לעובדים ובמצבי מצוקה לוועדים, מאיפה מגייסים את הכוח והעוצמה הזו כל פעם מחדש?

“לי זה מרגיש טבעי. שליחות של ממש. אבל אני מניחה שאת הכוחות האמיתיים אני שואבת בעיקר מהאנשים שקרובים אליי וממשפחתי, בן זוגי, דניאל ובנותי ליהי (12) ונועה (9). נועה, למשל, היא יו”ר ועד לעתיד שכבר יודעת איך מנהלים משא ומתן קשוח. זה תמיד מצחיק אותנו מחדש איך הבנות חיות את ועדי העובדים שאני מייצגת.

 

המשאב השני הוא שמחת חיים. גדלתי בבית שתמיד מחייכים בו ועד היום, אם לאחר שעות ארוכות של משא ומתן מתישות אני נעדרת אנרגיות - אמא שלי דואגת מיד להורות לי, כמו בילדותי, ‘להלביש חיוך’. זוהי בעיני תמצית העניין: לדעת לכבוש פסגות בחיוך ובשמחה”.

 

סיפורי הצלחה (נשיים) נוספים

שינוי מקצה לקצה ביחס המעסיק לעובדים גברים ונשים כאחד

יושבת ראש ועד עובדים אשר ספגה התנכלות אישית על ידי מנהלה הישיר עוד בטרם נבחרה להיות יושבת ראש ועד וידעה כי עובדים ועובדות רבים זוכים בחברה ליחס בלתי מכבד מצד המנהלים הישירים שלהם. לאחר היבחרה לראשות הועד היא חשפה באופן מפורט את ההתנהלות והיחס המזלזל של מנהלים בעובדיהם והצליחה - בליווי ההסתדרות הלאומית - להוביל שינוי גורף בתרבות הארגונית. מאז, יחסי העבודה בארגון השתנו תוך שגם הנהלת החברה הבינה שיש צורך להיפרד ממספר מנהלים אשר לא כיבדו עובדים. זהו בעיני הישג חשוב ומשמעותי המלמד שישנה בקרה גם על התנהלות הדרגים הגבוהים - ולשם זה, בין השאר, ועד עובדים / ארגון עובדים קיימים.

 

תיקון אפלייה רבת שנים בשכר נשים

קבוצת עובדות אשר התגבשה במקום עבודה ולאחר ייעוץ משפטי גילתה כי הן מופלות לרעה בשכרן וכי לאורך השנים למרות שהן מתבקשות לעמוד באותם יעדים כמו עמיתיהם הגברים הן משתכרות שיעור נמוך יותר מהם. לאחר ניהול מאבק אל מול הנהלת החברה הצלחנו להשוות את שכרן של העובדות ולהעניק להן מענק המפצה אותן בגין השנים בהן קופחו.

 

  • ההסתדרות הלאומית מפעילה מוקד מידע לכל עובד שמעניק מענה וייעוץ ראשוני בתחומי זכויות עובדים 8882*.
  • הפקה: שני כהן עריכה: שני הראל גרפיקה: סטודיו לאשה.

 

 

הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד