עם קיר של צדפים וחול: וילה עירונית בת שלוש קומות בשכונת נווה צדק

הדיירים - משפחה שעלתה מאירופה לפני 5 שנים - שיפצו בית ישן, כמעט בן מאה. קיר הצדפים הפך לרקע המחוספס של המטבח, ותקרת זכוכית שופכת אור על פינת הישיבה

שרון היבש

|

05.01.17 | 07:07

המטבח. קיר של ארונות שחורים ניצב לקיר מקורי, שנחשף בשיפוץ. הוא עשוי צדפים, חול ים ובטון, והוחלט להשאירו כרקע מחוספס ודומיננטי למטבח (צילום: עדי גלעד)
המטבח. קיר של ארונות שחורים ניצב לקיר מקורי, שנחשף בשיפוץ. הוא עשוי צדפים, חול ים ובטון, והוחלט להשאירו כרקע מחוספס ודומיננטי למטבח (צילום: עדי גלעד)
מהסמטה נכנסים לבית דרך מרפסת קדמית. מאחורי הבית - חצר קטנה, תחומה בחומה גבוהה (צילום: עדי גלעד)
מהסמטה נכנסים לבית דרך מרפסת קדמית. מאחורי הבית - חצר קטנה, תחומה בחומה גבוהה (צילום: עדי גלעד)
לצד דלת הכניסה, שהובאה ממצרים וגילה כגיל הבית, כמאה שנים, הוצבה פינת האוכל. השולחן מודרני, הכיסאות נקנו בשוק הפשפשים, ולרוחב כל הקיר הסמוך נבנתה ספרייה עם מדפים אלכסוניים (צילום: עדי גלעד)
לצד דלת הכניסה, שהובאה ממצרים וגילה כגיל הבית, כמאה שנים, הוצבה פינת האוכל. השולחן מודרני, הכיסאות נקנו בשוק הפשפשים, ולרוחב כל הקיר הסמוך נבנתה ספרייה עם מדפים אלכסוניים (צילום: עדי גלעד)
נישה שהייתה בקיר הצדפים הושארה כמלבן לבן בתוכו. בהמשך לאי - העכשווי בסגנונו - תוכנן דלפק, לארוחות היום יום (צילום: עדי גלעד)
נישה שהייתה בקיר הצדפים הושארה כמלבן לבן בתוכו. בהמשך לאי - העכשווי בסגנונו - תוכנן דלפק, לארוחות היום יום (צילום: עדי גלעד)
הדלפק והסלון פונים לחצר קטנה, מוקפת חומה. לבית שני כיווני אוויר בלבד, והיה בו מחסור באור יום (צילום: עדי גלעד)
הדלפק והסלון פונים לחצר קטנה, מוקפת חומה. לבית שני כיווני אוויר בלבד, והיה בו מחסור באור יום (צילום: עדי גלעד)
כדי לפתור את בעיית האור, שולבה מעל פינת הישיבה תקרת זכוכית (צילום: עדי גלעד)
כדי לפתור את בעיית האור, שולבה מעל פינת הישיבה תקרת זכוכית (צילום: עדי גלעד)
בקומה העליונה, האור שנכנס מהמרפסת חודר מטה דרך רצפת הזכוכית. זו הקומה שבה חדרי הילדים, שני בני נוער (צילום: עדי גלעד)
בקומה העליונה, האור שנכנס מהמרפסת חודר מטה דרך רצפת הזכוכית. זו הקומה שבה חדרי הילדים, שני בני נוער (צילום: עדי גלעד)
לאחד החדרים מרפסת צמודה, והוא משקיף אל פינת הטלוויזיה בקומה, עם גרם המדרגות הלולייני שעולה אל קומת ההורים (צילום: עדי גלעד)
לאחד החדרים מרפסת צמודה, והוא משקיף אל פינת הטלוויזיה בקומה, עם גרם המדרגות הלולייני שעולה אל קומת ההורים (צילום: עדי גלעד)
חדר השינה עוצב בסגנון נקי: כאן לא היו תקרות גבוהות, אלא חדר כביסה שהורחב (צילום: עדי גלעד)
חדר השינה עוצב בסגנון נקי: כאן לא היו תקרות גבוהות, אלא חדר כביסה שהורחב (צילום: עדי גלעד)
חדר ההורים פונה אל מרפסת גג ירוקה, שמשקיפה אל גגות השכונה (צילום: עדי גלעד)
חדר ההורים פונה אל מרפסת גג ירוקה, שמשקיפה אל גגות השכונה (צילום: עדי גלעד)

אולי בגלל שגדלו וחיו רוב חייהם בין בתיה הישנים והמפוארים של אחת הבירות האירופיות הגדולות, אולי בגלל הקרבה לים ולמרכז העיר ואולי פשוט התאהבו – בני הזוג שעלו לארץ לפני חמש שנים, הורים לבן ובת בני עשרה, בחרו להשתקע בנווה צדק, ורכשו בה בית שנבנה בשנות ה-20 של המאה הקודמת.

 

 

למרות שהוא שופץ לפני 15 שנים, הבית לא התאים לסגנון ולרמת החיים של דייריו החדשים. הוא צר וגבוה, 250 מטרים רבועים שמתפרשים על פני שלוש קומות, עם מרפסת קדמית שפונה לסמטה וחצר אחורית קטנה, מוסתרת בחומה גבוהה. יש לו רק שני כיווני אוויר, והמחסור באור טבעי, כמו החלוקה הפנימית לחדרים קטנים וסגורים, היוו שתי בעיות שביקשו לפתור בשיפוץ.

 

הבית, לפני השיפוץ. האדריכלית נגה פאוסט שמרה על המרצפות המקוריות בכל מקום שאפשר היה (צילום: עדי גלעד)
    הבית, לפני השיפוץ. האדריכלית נגה פאוסט שמרה על המרצפות המקוריות בכל מקום שאפשר היה(צילום: עדי גלעד)

     

    האדריכלית נגה פאוסט חילקה את הפנים מחדש. היא ביקשה לשלב בו אלמנטים עכשוויים בלי לפגוע באווירה הישנה, והקפידה לשמר את הרצפה המצוירת המקורית היכן שהיה ניתן. ששת החודשים הראשונים של השיפוץ הוקדשו לשבירת קירות הפנים ולעבודות תמיכה וחיזוק. החלונות הגדולים נשמרו, וכך גם גובה התקרות – 3.60 מטרים.

     

    מהרחוב הבית נראה אופייני לשכונה (צילום: עדי גלעד)
      מהרחוב הבית נראה אופייני לשכונה(צילום: עדי גלעד)

       

      גם בעיצוב הפנים שולבו פריטים ישנים וחדשים: דלת הכניסה היא דלת בת מאה שיובאה ממצרים, והיא עשויה מעץ מלא, עם מנעולים חלודים. קומת הכניסה רוצפה באבן אפורה עם גידים בולטים. גרם המדרגות הוסט לצד כדי לפתוח את החלל הנרחב, שבו מטבח פתוח, שולחן אוכל מודרני מוקף בכיסאות שנקנו בשוק הפשפשים, ספרייה גדולה עם מדפים אלכסוניים מעץ שחור, וסלון שפניו אל החצר האחורית.

       

      קולט אדים יורד מהתקרה כצינור (צילום: עדי גלעד)
        קולט אדים יורד מהתקרה כצינור(צילום: עדי גלעד)

         

        במהלך השיפוץ נחשף קיר שנבנה מצדפים, חול ים ובטון פשוט, והוחלט להשאירו כרקע מחוספס ודומיננטי למטבח. נישה שהייתה בו נשארה ברובה ריקה, מלבן לבן שבו נבנה ארון נמוך המשמש גם כמדף לספרי בישול. ניצבים לקיר ההיסטורי ארונות שחורים וגבוהים, ובמרכז אי במראה עכשווי ולבן, עם דלפק לארוחות היומיום.

         

        שתי כורסאות איקוניות של לה קורבוזיה מככבות בסלון (צילום: עדי גלעד)
          שתי כורסאות איקוניות של לה קורבוזיה מככבות בסלון(צילום: עדי גלעד)

           

          כדי לפתור את הבעיה המרכזית – המחסור באור – הפכה פאוסט חלק ניכר מרצפת הקומה השנייה לזכוכית. אחרי שגרם המדרגות הוזז הצידה, מסבירה פאוסט, "חודר דרך הזכוכית ששובצה מעל פינת הישיבה אור יום נפלא, שמגיע מהמרפסת שבקומה השנייה. האור שוטף את הקומה כולה".

           

          מעל הסלון תקרת זכוכית, ודרכה נראה קיר הזכוכית בשתי הקומות. מסך הטלוויזיה מוסתר בקיר, ותחתיו קמין (צילום: עדי גלעד)
            מעל הסלון תקרת זכוכית, ודרכה נראה קיר הזכוכית בשתי הקומות. מסך הטלוויזיה מוסתר בקיר, ותחתיו קמין(צילום: עדי גלעד)

             

            מתחת לתקרת הזכוכית הוצבו ספה, שולחנות קפה ושתי כורסאות איקוניות של לה קורבוזיה. את מסך הטלוויזיה שמולן אפשר להסתיר בתוך הקיר, ומתחתיו קמין.

             

            מימין: המדרגות מקומת הכניסה לקומת הילדים. משמאל: המדרגות מקומת הילדים לקומת ההורים (צילום: עדי גלעד)
              מימין: המדרגות מקומת הכניסה לקומת הילדים. משמאל: המדרגות מקומת הילדים לקומת ההורים(צילום: עדי גלעד)

               

              מימין: רצפת הזכוכית בחדר המשפחה בקומה העליונה. משמאל: אחד מחדרי הילדים, שניהם בגיל העשרה (צילום: עדי גלעד)
                מימין: רצפת הזכוכית בחדר המשפחה בקומה העליונה. משמאל: אחד מחדרי הילדים, שניהם בגיל העשרה(צילום: עדי גלעד)

                 

                הקומה השנייה משמשת את שני בני הנוער, ועוצבה בסגנון וינטג', בהתאם לאווירת השכונה. רצפת הקומה כוסתה בפרקט עץ כהה, ובחדרי הרחצה הצמודים לשני החדרים שומרו אריחי הרצפה המקוריים. הותאמו להם אריחי קיר שחורים וארונות מעץ טבעי.

                 

                אחד מחדרי הרחצה, והחדר השני (צילום: עדי גלעד)
                  אחד מחדרי הרחצה, והחדר השני(צילום: עדי גלעד)

                   

                   (צילום: עדי גלעד)
                    (צילום: עדי גלעד)

                     

                    מבט מהמעלית לחדר ההורים, ואל חדר הרחצה שלהם (צילום: עדי גלעד)
                      מבט מהמעלית לחדר ההורים, ואל חדר הרחצה שלהם(צילום: עדי גלעד)

                       

                      העיקר בקומה השלישית הוא הגג (צילום: עדי גלעד)
                        העיקר בקומה השלישית הוא הגג(צילום: עדי גלעד)

                         

                        שולחן העבודה פונה אל גגות השכונה (צילום: עדי גלעד)
                          שולחן העבודה פונה אל גגות השכונה(צילום: עדי גלעד)

                           

                          מרפסת גג עם נוף למגדל נווה צדק (צילום: עדי גלעד)
                            מרפסת גג עם נוף למגדל נווה צדק(צילום: עדי גלעד)

                             

                             (צילום: עדי גלעד)
                              (צילום: עדי גלעד)

                               

                              מדרגות לולייניות מובילות לקומת ההורים (יש גם מעלית), שנמצאת בגג הבית ומתבססת על חדר כביסה שהורחב. בגלל שכאן לא היו תקרות גבוהות, הקומה עוצבה בפשטות ובסגנון מודרני. חדר ההורים פונה למרפסת גג מרווחת, שבה הורכבה פרגולה ונשתלה גינת עציצים. מסך הטלוויזיה מוסתר בתקרה ויורד בעת הצורך לגובה הנדרש. חדר הרחצה הצמוד סגור בזכוכית חלבית, ומשטח בטון משמש כפינת עבודה, שפונה לעבר גגות השכונה.

                               

                              תוכנית קומת הכניסה, לפני השיפוץ (תוכנית: נגה פאוסט)
                                תוכנית קומת הכניסה, לפני השיפוץ(תוכנית: נגה פאוסט)

                                 

                                תוכנית קומת הכניסה אחרי השיפוץ. המדרגות הוסטו לצד (תוכנית: נגה פאוסט)
                                  תוכנית קומת הכניסה אחרי השיפוץ. המדרגות הוסטו לצד(תוכנית: נגה פאוסט)

                                   

                                  תוכנית הקומה העליונה לפני השיפוץ (תוכנית: נגה פאוסט)
                                    תוכנית הקומה העליונה לפני השיפוץ(תוכנית: נגה פאוסט)

                                     

                                    ולאחריו (תוכנית: נגה פאוסט)
                                      ולאחריו(תוכנית: נגה פאוסט)

                                       

                                      תוכנית קומת הגג - קומת ההורים (תוכנית: נגה פאוסט)
                                        תוכנית קומת הגג - קומת ההורים(תוכנית: נגה פאוסט)

                                         

                                        • נגרות: אורי הורוביץ
                                        • מטבח: סמל
                                        • אריחים וכלים סניטריים: חלמיש קרמיקה
                                        • מיזוג: מיזוג פלוס
                                        • קמין: אל חום קמינים
                                        • גינות: ענת קאופמן תכנון נוף
                                        • גינון: green touch
                                        • תאורה: יאיר דורם, אקסקלוסיב
                                        • ריהוט: נטורה, home workshop
                                        • וילונות: סומברה, תפור
                                        • זכוכית: glass men
                                        • שטיח: ג׳וזפון
                                        • ידיות: ארטיג'אני

                                         

                                        איך ייראה בניין המגורים שמתכנן פיצו קדם בנווה צדק? לחצו על התמונה: 

                                        בתוכנית: בניין  של 20 דירות יוקרה במתחם הרב קוק בנווה צדק. לחצו לכתבה המלאה  (הדמיה: סטודיו בונסאי – אורי קיטה)
                                        בתוכנית: בניין של 20 דירות יוקרה במתחם הרב קוק בנווה צדק. לחצו לכתבה המלאה (הדמיה: סטודיו בונסאי – אורי קיטה)

                                         

                                         
                                        הצג:
                                        כל התגובות לכתבה "עם קיר של צדפים וחול: וילה עירונית בת שלוש קומות בשכונת נווה צדק"
                                        אזהרה:
                                        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד