שיתוק שינה: כשאתם התעוררתם, אבל הגוף שלכם ממשיך לישון

בין שמונה אחוז ועד רבע מכלל האוכלוסיה הבריאה חווים שיתוק במהלך השינה. מדוע זה קורה, מי נמצא בסיכון ואיך מתמודדים עם התופעה המפחידה?

תופעה מפחידה אך לא מזיקה (צילום: Shutterstock)
תופעה מפחידה אך לא מזיקה (צילום: Shutterstock)

בפעם הראשונה זה קרה לה בגיל 15, וזה היה כל כך מפחיד שהיא לא תשכח את זה בחיים. "שכבתי במיטה, ערה אבל משותקת. מודעת לכל מה שקורה מסביב ולא יכולה לזוז. כאילו אני נשאבת לתוך משהו בכוח ונאבקת, אבל לא מצליחה.

נדמה היה לי שזה נמשך שעות".

 

זוהר שושן־כהן חוותה שיתוק שינה, תופעה הכרוכה במצוקה רבה, אם כי אינה מסכנת חיים, וגם אינה נמשכת זמן ממושך - בדרך כלל שניות או לכל היותר דקות, אבל נדמית, כפי שמעידה שושן־כהן, כנצח.

 

 

אחרי הפעם הראשונה ההיא, שושן־כהן, בת 24, שחקנית כדורעף מקצוענית ומאמנת כושר מכפר־ויתקין, חזרה וחוותה שיתוק שינה פעמים רבות. כל עוד לא ידעה במה מדובר, היא אומרת, הייתה מבוהלת ומודאגת מאוד. היא חיפשה טיפול או פתרון ולא ממש הבינה מה קורה לה. "היום, כשאני יודעת שיש לזה שם ושזה לא מסוכן, אני הרבה יותר רגועה. זה עדיין מאוד לא נעים כשזה קורה, אבל תוך כדי השיתוק אני מצליחה לומר לעצמי שזה תכף יעבור".

 

מה את מרגישה?

"זה קורה ממש שניות אחרי שאני נרדמת או ממש לפני שאני לגמרי מתעוררת. אני יודעת איפה אני נמצאת, אבל לא מצליחה להניע איבר בגוף. אם מישהו נוגע בי זה מיד משתחרר, ולכן פיתחתי דרכים לאותת לבן הזוג שלי שזה קורה. אני מתנשמת בקול ובמהירות, והוא מעיר אותי. זה יכול לקרות לי פעם בחודש או ארבע פעמים בלילה, ואם אני מתעוררת וחוזרת לישון זה יקרה לי שוב, לכן מיד אחרי שיתוק שינה אני קמה והולכת קצת ברחבי הבית. אפשר לומר שהתרגלתי".

 

זוהר שושן-כהן. "אם מישהו נוגע בי זה מיד משתחרר" (צילום: איתמר רותם)
    זוהר שושן-כהן. "אם מישהו נוגע בי זה מיד משתחרר"(צילום: איתמר רותם)

     

    שיתוק שינה הוא תופעה מוכרת, הנגרמת במהלך שלב השינה המכונה REM (תנועת עיניים מהירה), המופיע במהלך שנת החלום. "המוח מתעורר אבל הגוף עדיין לא. משהו משתבש בסנכרון ולכן מערכת העצבים לא מאפשרת לנו להזיז את האיברים", מסביר ד"ר אריה אוקסנברג, ראש היחידה לאבחון הפרעות בשינה בבית החולים לוינשטיין (מקבוצת הכללית). "זה אירוע טראומטי ומפחיד מאוד, ולכן נדמה שהוא נמשך המון זמן, אבל הוא נעלם די מהר. מדובר בחוויה קשה ביותר, אך לגמרי לא מסוכנת".

     

    לדברי ד"ר אוקסנברג, אין בידי המדע נתונים מדויקים לגבי היקף התופעה וגם לא לגבי האופן שבו היא מופיעה אצל גברים או נשים. ההערכות הכלליות קובעות כי בין 28-8 אחוז מהאוכלוסייה הבריאה חווים שיתוק שינה, ואילו בקרב חולים פסיכיאטריים או חולים בנרקולפסיה (נרדמוּת - הפרעה נוירולוגית קשה אך נדירה מאוד) השיעור גבוה בהרבה.

     

    למה זה קורה?

    "במהלך שנת החלום, הגוף נכנס לרפיון מוחלט. כל השרירים רפויים, ואנחנו כמעט משותקים לגמרי. זהו מנגנון חשוב מאוד, שנועד לאפשר לנו להישאר במיטה כשאנחנו חולמים, ולא להתחיל לפעול תוך כדי שינה בהתאם לתוכן החלום. אחרת היינו עלולים לנסות לקום, ללכת, לקפוץ. כשמתעוררים מחלום, קורה לעתים שהמוח ער אבל השרירים עדיין רפויים, ורק אחרי כמה שניות הכל מסתנכרן מחדש".

     

    לדברי ד"ר אוקסנברג, לשיתוק השינה עלולות להתלוות הזיות, האופייניות למצב שבין שינה לערות. במצב כזה, מי שחווה שיתוק שינה עלול לחוש שהוא רוצה לדבר, או מוכרח לברוח, אבל אינו מסוגל, וכתוצאה מזה חש פחד איום, לחץ בחזה וכדומה.

     

    עייפות, חסך שינה קיצוני וחרדות מגבירים את הסיכוי לחוות שיתוק שינה (צילום: Shutterstock)
      עייפות, חסך שינה קיצוני וחרדות מגבירים את הסיכוי לחוות שיתוק שינה(צילום: Shutterstock)

       

      מתי זה קורה?

      "במגוון מצבים. יש אנשים שזה קורה להם כמעט בכל לילה ואחרים שחווים את זה רק לעתים. יש מצבים שמגבירים את הסיכוי לחוות שיתוק שינה, בעיקר עייפות מוגברת, חסך שינה קיצוני וחרדות. נשים נוטות יותר לסבול מנדודי שינה, וזה עלול להפוך אותן למועדות יותר לשיתוק שינה, אבל אין לנו נתונים על כך".

       

      יש לשיתוק שינה מרכיב גנטי?

      "נראה שכן. אנחנו מכירים משפחות שבהן רוב בני המשפחה סובלים מזה".

       

      איך מטפלים בתופעה?

      "מאחר שלא מדובר בתופעה מסוכנת, אלא רק מבהילה, ברוב המקרים אין צורך לטפל. ברגע שהסובלים משיתוק שינה מבינים שזה מה שקורה להם, הם מצליחים להירגע ואחרי כמה שניות להתעורר לגמרי ולקום. בדרך כלל אם מישהו נוגע באדם שחווה שיתוק שינה, זה נפסק. כשישנים לבד, כדאי לישון ליד קיר ואז אם מצליחים איכשהו להתקרב לקיר ולגעת בו, המגע גם מפסיק את התופעה".

       

      יש מי שמדווחים שזה קורה להם כמה פעמים בלילה. מה הם יכולים לעשות?

      "לקום, ללכת קצת ברחבי הבית ולשתות כוס מים. ידוע שאם נרדמים מיד בחזרה, זה עלול להופיע שוב ושוב, אבל אם מניעים את הגוף, זה מסתדר".

       

      יש לשיתוק שינה טיפול תרופתי?

      "במקרים קיצוניים שבהם יש הפרעה לתפקוד, שוקלים טיפול בתרופות נוגדות דיכאון. אלה חומרים שמעכבים את שנת החלום, ולכן מפסיקים את התופעה של שיתוק שינה. אבל אנחנו מעדיפים לא לתת תרופות, כי שכשמפסיקים לקחת אותן, התופעה חוזרת בעוצמה גדולה יותר".

       

        (צילום: דניאל קמינסקי)
        (צילום: דניאל קמינסקי)

         

         

         

         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד