טבעונים, מותר להתגעגע לשניצל. תחליפי בשר הם לא מילה גסה

יש צמחונים וטבעונים שמתייחסים בבוז לתחליפי בשר, ומתנגדים אפילו לשימוש במונחים "בשריים" כמו המבורגר או נקניקיות. מיקי חיימוביץ' לא ביניהם

גולאש הונגרי טבעוני.  (צילום: רעות ויגו)
גולאש הונגרי טבעוני. (צילום: רעות ויגו)

זה ויכוח ידוע ומוכר בקרב צמחונים וטבעונים: האם נכון לצרוך אוכל שהוא "כמו בשר", למשל, נקניקיות מן הצומח או שווארמה מסייטן, או לומר שלום ולא להתראות למאכלים כאלה וליהנות מכל מה שיכולים להציע הירקות, הפירות, הדגנים והקטניות. אלו שמתנגדים לא אוהבים אפילו את השימוש במונחים "בשריים" כמו המבורגר או שניצל, ולעתים הם אפילו בזים לחיפוש אחר תחליפים, או למי שמודה שהוא מתגעגע לטעם הבשר. אני לא ביניהם.

 

 

אמנם לא אכלתי בשר כבר 25 שנים, אבל בזיכרון המעומעם שיש לי, זה היה טעים, אפילו מאוד. אני לא רואה שום רע בהצלחה ליצור מאכלים בטעם דומה, אם בתהליך לא נגרם סבל לאף חיה. להפך, זו דרך לקרב אנשים שמתחברים לאספקטים של החמלה ולאחריות הסביבתית, אבל מתקשים להיפרד מהטעם האהוב. עבורי זהו אושר גדול למצוא גבינה טבעונית מוצלחת או המבורגר טבעוני נהדר.

 

בברוקלין, בניו־יורק, יש מסעדה טבעונית שמתעלה על עצמה ביצירת אוכל שהמראה והטעם שלו קרובים מאוד לדבר המקורי. הם אפילו מייצרים מנה שממש נראית כמו פולקע של עוף ועשויה מסייטן. אגב, זה היה טעים מאוד. במסעדה אחרת בניו־יורק טעמתי מנה נפלאה של נתחי סייטן ביין פורט. גם אוכלי הבשר שהיו איתי הודו שהיא פשוט מצוינת (המתכון שמופיע בהמשך גם הוא מבוסס על סייטן. תודה רבה לרעות ויגו מאתר המתכונים "תיאבון בריא", שהסכימה לחלוק אותו איתנו ואיתכם).

 

אז מה בכל זאת הבעיה? שהרבה פעמים החיקויים של הנקניקיות, ההמבורגרים וכל השאר הם פשוט מתועשים מאוד. כמו תמיד, המסקנה היא שהדבר החשוב הוא מינונים. נחמד מדי פעם, אבל לא כל יום.

 

לא משנה אם אתם צמחונים, טבעונים או אוכלי כל, עיקר התזונה, בכל מקרה, צריך להיות טבעי ולא מעובד, ומומלץ להשתדל לחזור

לבשל בבית.

 

הידעתם?

סייטן הוא מזון מסורתי בקהילה הבודהיסטית מזה מאות שנים. החרוצים ביניכם ישמחו לגלות שדי פשוט להכין אותו בבית: מכינים בצק מקמח ומים ביחס של 2:1 – פי שניים קמח ביחס לכמות המים. מעבירים למסננת צפופה ושוטפים ביסודיות במים, עד שכל העמילן מסתנן והמים צלולים. במסננת יישאר רק חלבון החיטה - כלומר, סייטן. כעת נשאר רק לבחור מה לבשל איתו.

 

מה נאכל היום? / רעות ויגו

---------------------------------------

 

גולאש הונגרי טבעוני

בביקור בבודפשט אכלנו במסעדה מנה מסורתית טעימה במיוחד ששילבה סייטן ותפוחי אדמה. הצלחתי להכין בעצמי תבשיל דומה ולא פחות טעים. הוא התחסל ברגע.

 

המרכיבים

(כ־3 מנות גדולות)

 

  • 500 גרם סייטן טבעי, מופשר
  • 3 שיני שום, כתושות
  • 1 כף שמן
  • 2 כפות פפריקה חריפה
  • 2 כפות פפריקה מתוקה
  • 1/4 כוס מים
  • 4 תפוחי אדמה בינוניים
  • שמן
  • מלח
  • 2 בצלים גדולים
  • 100 גרם רסק עגבניות
  • 2 כוסות (500 מ״ל) מים
  • 2 כפיות גדושות אבקת מרק בטעם עוף, או מלח ופלפל לפי הטעם

 

ההכנה

1. חותכים את גוש הסייטן לקוביות קטנות ומניחים בקערה. מוסיפים את השום, השמן, שני סוגי הפפריקה ורבע כוס המים ומערבבים היטב. נותנים לסייטן לנוח ולספוג טעמים בזמן שמכינים את שאר המרכיבים.

2. מקלפים את תפוחי האדמה וחותכים לקוביות. מתבלים אותם בשמן (בנדיבות) ובמלח ואופים בתנור בחום של 180 מעלות כחצי שעה, עד שהם מתרככים.

3. בינתיים, קוצצים את הבצלים דק ככל האפשר ומטגנים במחבת עמוקה או סיר (גם כאן, לא להתקמצן על השמן) כ־10 דקות, עד שהבצל משחים היטב.

4. מוסיפים למחבת את הסייטן המתובל ומטגנים יחד 3–2 דקות.

5. יוצקים לקערת הסייטן הריקה את 2 כוסות המים ואת רסק העגבניות ומערבבים. מעבירים את תוכן הקערה למחבת, מביאים לרתיחה ומתבלים באבקת מרק או במלח ופלפל. מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ־40 דקות, עד שהנוזלים מצטמצמים. מדי פעם מערבבים, כדי למנוע הידבקות.

6. מוסיפים לתבשיל את תפוחי האדמה האפויים, מערבבים היטב ומגישים חם.

 

 

  (צילום: דניאל קמינסקי)
    (צילום: דניאל קמינסקי)

     

     
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד