צילום: שי יחזקאל

מחלות חורף: לטפל בדרך קונבנציונלית או לנסות טיפול טבעי?

מה שלא תבחרו, יש לנו עצות מצוינות: מתי להוריד את חום, מה עושים עם נזלת עקשנית, איך לטפל בשיעול טורדני ומה הדרך הכי נכונה לתת תרופות לתינוקות

הם קמים בבוקר מצוננים או שהם מתלוננים על כאבי גרון? לא בטוח שאתם צריכים למהר ולקחת יום מחלה מהעבודה (צילום: Shutterstock)
הם קמים בבוקר מצוננים או שהם מתלוננים על כאבי גרון? לא בטוח שאתם צריכים למהר ולקחת יום מחלה מהעבודה (צילום: Shutterstock)

וואו, אתה רותח: איך לטפל במחלות חורף בדרך קונבנציונלית

 

 

1. לא בכל המקרים חייבים לתת תרופה להורדת חום

לפי ההנחיות של איגוד רופאי הילדים לא נדרש טיפול להורדת חום אצל ילד שחום גופו עד 38.5 מעלות (בהנחה שגילו מעל חודשיים, ללא מחלות רקע, במצב כללי טוב). הרבה הורים רואים בחום מחלה ומנסים להילחם בו, אך החום הוא חלק מהתגובה של מערכת החיסון נגד הנגיף או החיידק. כשחום הגוף עולה, לחיידקים ולנגיפים קשה יותר להתקיים ולהתרבות, ולכן החום בעצם עוזר לגוף להתגבר עליהם.

 

2. לא תמיד צריך להשאיר את הילדים בבית

הם קמים בבוקר מצוננים או שהם מתלוננים על כאבי גרון? לא בטוח שאתם צריכים למהר ולקחת יום מחלה מהעבודה. בחוזר שהפיץ משרד הבריאות לרופאים ולצוותי מוסדות החינוך ועניינו הרחקת ילדים ממוסדות החינוך במצבי מחלה מידבקים, מפורטים גם המצבים שבהם הילדים יכולים להמשיך בשגרת יומם. באילו מקרים?

 

  • נזלת, כאב גרון, שיעול, דלקת אוזניים שאינם מלווים בחום.
  • דלקת קלה לא מוגלתית בלחמית העין (עין אדומה המלווה בהפרשה שקופה, ללא חום וללא כאב בעין).
  • פריחה ללא חום וללא שינוי בהתנהגות.

 

3. אל תנסו לזרז את משך ההחלמה מהתקררות

אין תרופה נגד התקררות, אבל מנוחה ראויה בהחלט יכולה לזרז את ההחלמה. בזמן מנוחה, ובייחוד בשינה, מערכת החיסון פועלת במלוא עוצמתה. אפשרו לילד להיות חולה ואל תנסו לזרז תהליכים ולשגר אותם לשגרה במהרה. חזרה מוקדמת לשגרה תהיה בעוכריהם של הקטנטנים.

 

שישארו עוד יום בבית (צילום: Shutterstock)
    שישארו עוד יום בבית(צילום: Shutterstock)

     

    4. החום גבוה ואתם בדרך לרופא? עדיף שתיתנו תרופה להורדת החום

    ילד עם חום עשוי להיראות חולה יותר מכפי שהוא, ויש סיכוי גדול יותר שהרופא ירשום לו אנטיביוטיקה מיותרת. לעומת זאת, כשילד בלי חום נראה חלוש, מטושטש וירוד, זה נותן לרופא אינדיקציה נוספת על עוצמת המחלה שלו. לכן כדאי לתת תכשיר להורדת החום כשעה לפני הביקור אצל הרופא‭.

     

    5. אל תמהרו לקצר את משך השיעול בעזרת אנטיביוטיקה

    שיעול נוטה לחלוף רק כעבור כ־18 יום, ולא בתוך 7־5 ימים כפי שרובנו חושבים. הבעיה המרכזית בחוסר תיאום הציפיות הזה אינה האכזבה אלא הדרישה מהרופא לרשום לילדיכם אנטיביוטיקה. אבל חשוב להבין ששיעול ממושך אינו מעיד על סיבוך אלא על מהלך צפוי של המחלה, ושאנטיביוטיקה לא מרפאת זיהומים של דרכי הנשימה העליונות ואינה מקצרת את משך המחלה. אם השיעול אינו מלווה בחום גבוה אבל ממשיך להטריד את ילדיכם, נסו לטפל בו בדרך הטבעית.

     

    טיפ: דרך מצוינת לטפל בשיעול היא בעיסוי חיצוני בשמנים או בשאיפתם. ערבבו 3 טיפות שמן ארומתי (אקליפטוס לימוני, רבנסרה או קורנית) עם כף שמן שקדים או שמן זית ועסו את בית החזה והגב (ילדיכם לא חובבים עיסויים? הוסיפו את השמן הארומתי למי האמבט שלהם).

     

    אצל ילדים נזלת נמשכת תשעה ימים בממוצע (צילום: Shutterstock)
      אצל ילדים נזלת נמשכת תשעה ימים בממוצע(צילום: Shutterstock)

       

      6. אל תילחצו מנזלת עיקשת

      נראה לכם שהנזלת של ילדיכם נמשכת יותר מדי ימים? כדאי שתתאמו ציפיות. אצל ילדים נזלת נמשכת תשעה ימים בממוצע. רוב מקרי הנזלת הם ביטוי של זיהום נגיפי בדרכי הנשימה העליונות, ולנזלת מהסוג הזה אין טיפול וגם אין לה משמעות, כך שגם אם היא אינה עוברת במשך ימים רבים, היא לא אמורה להריץ אתכם לרופא הילדים. לעומת זאת, כשהנזלת מלווה בחום, בקוצר נשימה ובשיעול, כדאי לפקוד את המרפאה, וכך גם כשהיא מוגלתית (בצבע צהוב עכור) ומלווה בחום, מכיוון שבמקרים אלה היא עשויה לרמז על זיהום חיידקי המצריך טיפול אנטיביוטי.

       

      7. וגם לא מפרכוסי חום

      פרכוסי חום תוקפים 2%־5% מהילדים הבריאים. הם אינם מסוכנים, אינם מעידים בדרך כלל על נטייה לאפילפסיה ואינם מהווים סיבה לדאגה. יש להם כמה אפיונים ייחודיים שמבחינים בינם ובין פרכוסים שעלולים להוות סימן למחלה אחרת דוגמת אפילפסיה: הם קורים בין גיל חצי שנה לחמש כשלילד יש חום מעל 38 מעלות, מתפרסים על פני כלל הגוף וחולפים בתוך 20 דקות לכל היותר. הם אינם מחייבים טיפול, ועם זאת בפעם הראשונה שהם קורים, יש להגיע לרופא כדי שזה יפסוק שאכן מדובר בפרכוסי חום.

       

      תנו לסירוגין פרצטמול בכל ארבע שעות ואיבופרופן בכל שש שעות  (צילום: Shutterstock)
        תנו לסירוגין פרצטמול בכל ארבע שעות ואיבופרופן בכל שש שעות (צילום: Shutterstock)

         

        8. שלבו תרופות להורדת חום ממשפחות שונות

        נתתם לילד תרופה על בסיס פרצטמול (אקמולי, טיפטיפות וכו'),‬ וכעבור שעתיים חום גופו עולה שוב? אל תיתנו לו מנה נוספת. תרופות על בסיס פרצטמול בטוחות ויעילות, אך אסור לצרוך אותן יותר משש פעמים ביממה בשל חשש לפגיעה בכבד. מה עושים? שלבו בטיפול גם תרופה על בסיס איבופרופן (נורופן, אדוויל וכו').‬ תנו לסירוגין פרצטמול בכל ארבע שעות ואיבופרופן בכל שש שעות בהתאם לגיל הילד ולמשקלו. אפשרויות נוספות וטבעיות הן טבילה באמבט פושר ורטיות חומץ טבעי, בתנאי שמדובר בילדים שגילם מעל חצי שנה.

         

        9. אל תיתנו תרופה לא מוכרת על דעת עצמכם

        אל תיתנו לילדיכם תרופות שאין לכם ניסיון איתן על דעת עצמכם. התייעצו עם הרופא או עם הרוקח. כך גם בנוגע לתכשירים "טבעיים", שלעתים עלולים להיות אפילו מסוכנים יותר מתרופות.

         

        10. וגם לא תרופות שמיועדות לכם

        תרופות למבוגרים נועדו למבוגרים. אל תיתנו לתינוקות או לילדים תרופות שלכם, גם לא במינון נמוך, אלא אם כן זה בהוראת רופא.

         

        לפעמים קשה לתת תרופה לתינוק או לילד, אבל ערבוב שלה באוכל או במשקה הוא ממש לא הפתרון (צילום: Shutterstock)
          לפעמים קשה לתת תרופה לתינוק או לילד, אבל ערבוב שלה באוכל או במשקה הוא ממש לא הפתרון(צילום: Shutterstock)

           

          11. טפטפו את התרופה לכיוון הלחי הפנימית

          אם אתם נותנים תרופה במזרק, הזריקו את החומר לאט־לאט בטפטופים לכיוון הלחי הפנימית, כך תמנעו חנק ותקשו על ילדיכם לירוק את התרופה בחזרה. תנו את התרופה במנות קטנות והמתינו בכל פעם עד שהם יבלעו ויירגעו מהבכי. אצל תינוקות מתחת לגיל שנתיים, כדאי לבחור תרופה הניתנת בטיפות לבליעה.

           

          12. אל תערבבו את התרופה באוכל או במשקה

          נכון, לפעמים קשה לתת תרופה לתינוק או לילד, אבל ערבוב שלה באוכל או במשקה הוא ממש לא הפתרון. הדיוק חשוב, ולא כדאי לנחש מה הילד בלע ומה לא.

           

          לדעת מה משקל התינוק ולדייק במינונים (צילום: Shutterstock)
            לדעת מה משקל התינוק ולדייק במינונים(צילום: Shutterstock)

             

            13. אל תנחשו כמה התינוק שוקל

            ברוב התרופות לתינוקות המינון מותאם למשקל התינוק. עקבו אחר משקל התינוק שלכם ודעו מהו בכל זמן נתון.

             

            14. דייקו במינונים

            כשמדובר בתינוקות ובילדים קטנים, חשוב במיוחד לדייק במינונים ולמדוד אותם כראוי. מדדו את התרופה במזרקים שמסומנות בהם שנתות במיליליטרים (הם מצורפים לתרופה ונמכרים בבית מרקחת) או לכל היותר בכפיות מדידה, שכן טעות במדידת התרופה עלולה לגרום למינון יתר מצטבר.

             

            15. שמרו על התרופות הרחק מהישג ידם של ילדיכם

            הבהירו להם שארון התרופות ותכולתו הם מחוץ לתחום ואל תיתנו להם לשחק בבקבוקים ריקים של תרופות. הביאו בחשבון גם שרוב מקרי ההרעלות של ילדים מתרופות מתרחשים בבית הסבא והסבתא. לכן בדקו את אחסון התרופות בבתי קרובי המשפחה שהילדים נוהגים להימצא בהם וודאו שמדובר במקומות בטוחים ורחוקים מהישג ידם.

             

            שימו לב! אם הילד בלע מנת יתר או תרופה שאינה מיועדת לו, פנו עמו מיד לחדר המיון והביאו איתכם את אריזת התרופה.

            אל תגרמו להקאה מכוונת ללא הוראה מפורשת של הרופא.

             

            אולי ננסה בדרך הטבעית

             

            מתלבטים אם לטפל במחלות החורף של ילדיכם בדרך הקונבנציונלית או הטבעית? לפניכם תוספי התזונה שהוכחו במחקרים כיעילים ובטוחים למניעה של מחלות חורף בילדים או לטיפול בהן. חלקם מופיעים יחדיו בקומפלקסים ייעודיים לטיפול במחלות חורף בילדים ובמניעתן. בכל מקרה, כדאי לזכור שלמרות שתוספי התזונה נמכרים ללא מרשם רופא, הם מכילים חומרים פעילים. לכן, כמו במקרה של תרופות קונבנציונליות, חשוב להתייעץ עם הרופא או עם הרוקח לפני שנותנים אותן לילדים.

             

            תוספי התזונה הוכחו במחקרים כיעילים ובטוחים למניעה של מחלות חורף בילדים או לטיפול בהן (צילום: Shutterstock)
              תוספי התזונה הוכחו במחקרים כיעילים ובטוחים למניעה של מחלות חורף בילדים או לטיפול בהן(צילום: Shutterstock)

               

              פרוביוטיקה

              החיידקים הידידותיים האלה הוכחו במחקרים כבעלי יכולת להגן מפני נגיפים וחיידקים ולהרחיק זיהומים בדרכי הנשימה. מחקר שפורסם בכתב העת Pediatrics לרפואת ילדים מצא שטיפול יומי בשני סוגי פרוביוטיקה, לקטובצילוס וביפידובקטריום, צמצם את אירועי החום והתחלואה במערכת הנשימה אצל ילדים בני 5־3 ביותר מ־60%.

               

              אכינצאה

              מחקרים רבים הוכיחו את יעילותו של הצמח במניעת זיהומים ממקור נגיפי וטיפול בהם, בעיקר במקרי שפעת והצטננות. כך לדוגמה, מחקר שפורסם בכתב העת Phytomedicine מצא שתמצית מהצמח הטרי מצליחה לבלום חיידקים שכיחים האחראים לזיהומים בדרכי הנשימה העליונות.

               

              פרופוליס

              השרף שמפרישות הדבורים כאמצעי הגנה מפני המזיקים השונים מכיל נוגדי חמצון, ויטמינים ומינרלים. מחקרים מצאו שלפרופוליס תכונות נוגדות חיידקים ונגיפים ושהוא יכול לסייע בהקלה במהלך הצטננויות, שפעת ודלקות גרון.

               

              סמבוק שחור

              הצמח, ששימש במשך מאות שנים לטיפול בשפעת ובזיהומים בדרכי הנשימה ברפואה המסורתית, הוכח במחקרים כבעל תכונות אנטי ויראליות ויכולת לשקם את ריריות מערכת הנשימה. הוא מעכב את השכפול של הנגיפים ובכך מסייע למניעת שפעת ותורם להפחתת התסמינים.

               

               ויטמין C

              אף על פי שהוויטמין הזה נמצא כבעל יעילות מוגבלת למניעת שפעת ומחלות חורף, הרי שבכל מה שנוגע לטיפול במחלות אלה, מחקרים הצביעו על יעילותו בצמצום משך המחלה וחומרתה. הוא מגביר את פעילותם של תאי הדם הלבנים החיוניים למיגור נגיפים שונים ומגן על תאי מערכת החיסון מפני נזק חמצוני.

               

              ייעוץ מקצועי: ד"ר אלי הרינג, מנהל מרכז בריאות הילד, שירותי בריאות כללית, מחוז חיפה; מירי פבזנר, רוקחת ובעלת עמוד פייסבוק לייעוץ להורים ולנשים בהיריון; פרופ' יורם אפשטיין, מכון הלר במרכז הרפואי שיבא והפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב; פרופ' יצחק כץ, מומחה לאלרגיה ולאימונולוגיה, בית הספר לרפואה, אוניברסיטת תל אביב; פרופ' עמוס עציוני, מנהל בית החולים רות לילדים, הקריה הרפואית רמב"ם; ד"ר שי בן־שחר, רופא ילדים, מכבי שירותי בריאות; פרופ' מיכל פאול, מנהלת המכון למחלות זיהומיות, הקריה הרפואית רמב"ם; חגית אריאלי־שיינפלד, מטפלת מוסמכת באיורוודה

               

               

               
              הצג:
              אזהרה:
              פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד