לזלי זקס מקווה לנצח בקרב על חייה ובמלחמה של חייה: נשים בכותל

מנכ"לית עמותת "נשות הכותל", שידעה ניצחונות גדולים ומאבקים רציניים (כולל חמישה מעצרים במשטרה) עומדת בפני הקרב החשוב של חייה: נגד סרטן השחלות

לזלי זקס. נלחמת על חייה ונאבקת על זכותן של נשים להתפלל בכותל "מקווה לזכות לראות את זה" (צילום: דפנה טל )
לזלי זקס. נלחמת על חייה ונאבקת על זכותן של נשים להתפלל בכותל "מקווה לזכות לראות את זה" (צילום: דפנה טל )

שנה וחצי אחרי שגילתה שהיא חולה בסרטן השחלות, קיבלה לזלי זקס את המהלומה האמיתית. "בבדיקת מעקב שגרתית, כשכבר האמנתי שהזמן משחק לטובתי והמחלה כמעט מאחוריי, הרופאה אמרה פתאום את צמד המילים 'כשזה יחזור', ואני חטפתי שוק. יצאתי משם המומה יותר מאשר ביום שבו קיבלתי את הבשורה שיש לי סרטן. הבנתי שהזמן שלי קצוב".

 

זקס (58), מנכ"לית עמותת "נשות הכותל", גרושה ואם ליהל (26), מתגוררת כיום בתל־אביב. "כשהבנתי שהסרטן שלי קטלני, החלטתי שמעתה אגשים חלומות ועברתי מירושלים להתגורר ליד הים. ניהלתי בחיים מלחמות ומאבקים גדולים, ובקרב הזה אני הולכת להפסיד. אני מבינה שהמוות קרוב, וכל רגע יקר מפז".

 

  

את פוחדת?

"יש לי חשש מהלא נודע, אבל זה לא פחד מצמית. אני יודעת שהגשמתי בחיים את החלומות הכי גדולים שלי. חייתי חיים טובים ומלאים".

 

"אני יודעת שאני משאירה טביעת אצבע בעולם הזה"
לזלי זקס

 

כאילו הלכתי על סכינים

את ההודעה על הסרטן קיבלה לפני שלוש שנים. "בדצמבר 2013 היו שלושה ימים של שלג בירושלים. אני רגילה לרוץ כל הזמן, ופתאום מצאתי את עצמי בבית. כשישבתי בשקט הרגשתי פתאום כאב טורדני מצד ימין. חשבתי שאולי מדובר בדלקת בשלפוחית השתן או באבנים בכליה, לא יותר מזה.

 

"תמיד טיפלתי בעצמי, נהגתי להיבדק, עשיתי פעמיים בשנה אולטרה־סאונד, אלא שארבע שנים לפני כן עברתי ניתוח לכריתת הרחם בגלל מיומות גדולות. כשהרופא אמר 'תורידי את השחלות', לא הסכמתי. אמרתי 'הן עדיין מתפקדות, למה שאקדים את גיל הבלות?'.

 

ידעתי שאין אצלנו במשפחה היסטוריה של סרטן השחלות, למרות שאמא שלי חלתה בסרטן השד (החולות בסרטן השחלות והחולות בסרטן השד מתאפיינות במקרים רבים באותו גן BRCA1 – שר"א), ידעתי גם שאני לא נשאית, וכך יצא שאחרי הניתוח לכריתת הרחם המשכתי להיבדק אצל הרופא, אבל לא עשיתי יותר אולטרה־סאונד. כמו נשים רבות אחרות, חשבתי שבדיקת פאפ לשלילת סרטן צוואר הרחם מספקת מענה גם בנוגע לשחלות. מתברר שזה ממש לא כך".

 

מה עשית עם הכאב?

"הכאב הזה, שבדיעבד לא היה קשור למחלה, הוביל אותי לרופא. הוא לא ראה כלום בבדיקה, גם לא בבדיקות הדם, אבל הציע שאעשה בדיקה גינקולוגית. עשיתי אולטרה־סאונד והרופאה שפענחה אותו נראתה נסערת. היא קראה לעוד רופא. שאלתי אני צריכה להיות מודאגת, ונעניתי: 'כן, מאוד מודאגת'. בהמשך התברר לי שמדובר בסרטן השחלות, שצריך לנתח מיד ואחר כך לעבור טיפולים".

 

הצטערת שלא הוצאת את השחלות?

"ברור. כל החיים שלי היו נראים אחרת".

 

מה בדיוק אבחנו אצלך?

"גידול בדרגה 3C, שזה שלב מתקדם מאוד, שהתיישב על השחלה. סרטן השחלות מתפזר על כל רצפת האגן, ואצלי כבר היו תאים סרטניים על שלפוחית השתן".

 

גם אחרי טיפולים מתישים היא מוצאת אנרגיות להקדיש לעניינים ציבוריים וקוראת עכשיו לנשים לבוא בהמוניהן להדלקת נרות בכותל בחנוכה. למה זה חשוב, לדעתה? כי להדלקה הרשמית, שאליה באים נושאי תפקידים בכירים במדינת ישראל – מוזמנים רק גברים!

 

בעמותת "נשות הכותל" חברות נשים דתיות מכל הזרמים (אורתודוקסיות, קונסרבטיביות ורפורמיות), הנאבקות כבר 28 שנים להשגת שוויון זכויות וחופש תפילה לנשים בכותל המערבי. מדי ראש חודש הן מתאספות בעזרת הנשים בכותל, לתפילה הכוללת קריאה בתורה, הנחת תפילין והתעטפות בטליתות. הקבוצה זוכה לתמיכת מאות אלפי אנשים בישראל ובעולם, ומנגד מעוררת זעם רב ביהדות החרדית.

 

יכול להיות שהמריבה על התפילה בכותל היא עניין שמדבר רק אל נשים מסוימות?

"בפירוש לא! תביני, זה לא רק מאבק על הזכות להתפלל בכותל. זה חלק ממאבק במגמה להגביל נשים בשם הדת. למשל, האוטובוסים המופרדים לנשים ולגברים, השערים המופרדים בכניסה לכותל, שירת נשים, מדרכות מופרדות. זה לא חוקי, ואנשים גם לא מבינים שהיום זה בכותל ומחר בחצר האחורית שלהם.

 

"המאבק נגד הדרת נשים מתחיל בעזרת הנשים בכותל ונמשך בכל מקום, ואני קוראת לנשים לבוא ולהצטרף אלינו להדלקת נרות ב־27 בדצמבר בשעה שש וחצי בערב, בעזרת הנשים ברחבת הכותל. נקיים שם תפילה נוספת על התפילה המתקיימת בעזרת הגברים, שבה מוצבת חנוכייה גדולה ומוזמנים אליה נושאי תפקידים במדינת ישראל, כולם גברים. ככל שיבואו יותר נשים, הקריאה לשינוי תהיה גדולה יותר".

 

"אני מוכנה לשלם את המחיר". לזלי עטופה בטלית נעצרת בכותל, 2013 (צילום: מיכאל פתאל)
    "אני מוכנה לשלם את המחיר". לזלי עטופה בטלית נעצרת בכותל, 2013(צילום: מיכאל פתאל)

     

    לא אתפלא אם יישפך דם

    במהלך פעילותה הלוחמנית בעמותת "נשות הכותל" נעצרה חמש פעמים על ידי המשטרה. "בפעם האחרונה נעצרתי לפני ארבעה חודשים כי הכנסתי ספר תורה לעזרת הנשים ברחבת הכותל. עצרו אותי כי הפרתי את התקנות. אבל אני ממשיכה. אני חיה מתוך החלטה שכל יום עליי לעשות משהו משמעותי שנוגע לערכיי. מתחולל פה משהו שיביא לשינוי, ואם חלק מהמחיר הוא להיעצר, אז אני מוכנה לשלם את המחיר".

     

    המצב הולך ונעשה קשה יותר. מצד אחד פרצנו דרך משמעותית, הגענו לקהלים גדולים בחברה הישראלית ואנחנו מקבלות תמיכה מסיבית מיהדות העולם. מנגד, הולכת ומחריפה האלימות הפיזית והמילולית שאנחנו חוות מדי חודש בתפילה. יש הסתה בלתי ניתנת לתיאור בתקשורת החרדית, ולא אתפלא אם עוד יישפך דם".

     

    אילו חלומות חשוב לך להגשים?

    החלום הכי גדול שלי הוא שמתווה הכותל ימומש, שאדע שההשקעה שלנו נשאה פרי. אני רוצה לזכות לראות את זה קורה. זו תהיה מתנה למדינת ישראל, והייתי רוצה לסגור את המעגל הזה".

     

    לזלי זקס. "הייתי רוצה לסגור את המעגל הזה" (באדיבות "נשות הכותל")
      לזלי זקס. "הייתי רוצה לסגור את המעגל הזה"(באדיבות "נשות הכותל")

       

      בימים אלה היא צפויה לעבור שוב בדיקת פט־סי־טי (בדיקת הדמיה), "ואני מקווה שהבשורות יהיו טובות, אבל אם לא, אני רק מקווה שלא אסבול יותר מדי ושלא אהיה למעמסה על אף אחד. ברגע שזה יקרה, זה יהיה די מהיר, ואני אוכל ללכת לעולמי בידיעה שהשארתי טביעת אצבע בעולם. כמה אנשים יכולים להגיד את זה?"

       

      • מה קרה בשירות הצבאי שגרם לתפנית בחייה וההתגייסות למען זכויות נשים?

       

      • למה האמריקאים כועסים על ראש הממשלה, ומי קרא לה מטורפת?

       

      • איך התמודדה עם הטיפולים הקשים והשפעות הכימותרפיה?

       

      הריאיון המלא עם לזלי זקס בגיליון לאשה החדש, השבוע בדוכנים

       

       (צילום: דודי חסון)
        (צילום: דודי חסון)

         

         

         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד