לפני שיהיה מאוחר מדי: ליאונרדו דיקפריו רוצה להציל את העולם

השחקן המפורסם רותם את הכסף והמעמד שלו, כדי לקדם את מאבקו בהתחממות הגלובלית. בסרטו "לפני המבול" הוא מעביר מסר ברור: הזמן שלנו לפעול אוזל

ליאונרדו דיקפריו. מציג תמונה מבהילה בסרטו הדוקומנטרי "לפני המבול" (צילום: Gettyimages)
ליאונרדו דיקפריו. מציג תמונה מבהילה בסרטו הדוקומנטרי "לפני המבול" (צילום: Gettyimages)
 

כל מי שצפה בסרט "טיטאניק" זוכר את ליאונרדו דיקפריו הצעיר עומד בחרטום הספינה, פורש ידיו לצדדים וצועק "אני מלך העולם". חשבתי על הסצנה הזו כשראיתי את סרטו הדוקומנטרי החדש, "לפני המבול". מעטים הם הכוכבים ההוליוודיים שמתגייסים לקדם נושא שקרוב ללבם, כפי שדיקפריו עושה בנוגע להתחממות הגלובלית. גם על במת האוסקר, כשקיבל את הפרס בשנה שעברה, הוא התייחס לנושא והעביר מסר ברור: הזמן שלנו לעשות משהו הולך ואוזל.

 

 

כוכב כמוהו יכול לחיות בנוחיות עד יום מותו, אבל דיקפריו עושה משהו אחר עם הפרסום שלו, הכוח שלו והכסף שהוא מרוויח. בשנתיים האחרונות הוא נסע בכל העולם - מקרחוני אנטארקטיקה ועד ליערות הגשם בסומטרה, מסין המזוהמת ועד למלדיביים שחשופים לעליית מפלס המים - והכל צולם ונערך לסרט תיעודי שמציג תמונה מבהילה על הדרך שבה אנחנו מביאים במו ידינו לכיליון העולם.

 

ככוכב בסדר הגודל שלו, לא היה לו קשה להיפגש עם מנהיגי העולם, לנאום באו"ם ולשוחח עם מדענים. אחד מהם הוא גדעון אשל (כן, ישראלי לשעבר), שחי בארצות־הברית ומדבר איתו על חלקה של תעשיית הבקר בשינויי האקלים. גם בסרט עולה בבירור ששינוי צרכני ושינוי בתזונה יכולים להשפיע רבות על פליטות גזי החממה.

 

הדרך שדיקפריו עושה היא השראה עבורי. נכון, לי יהיה קצת יותר קשה לפגוש את אובמה, אבל גם אני משתמשת בקשרים שלי ובפרסום כדי לפתוח דלתות אצל מקבלי ההחלטות בארץ. זה החלק הטוב בפרסום וכדאי שיותר ישתמשו בו בדרך כזו. גם מנהיגים מקומיים צריכים להבין שסביבה וקיימות הן לא נושאים שוליים. הן משפיעות בצורה משמעותית ביותר על חיינו, וחשוב יותר - על חיי ילדינו ונכדינו.

 

בינתיים, אתם מוזמנים להצטרף למסע של דיקפריו ולצפות בסרט  Before the Flood ביו טיוב, או נסו לתפוס אותו (בגרסה מתורגמת) בערוץ נשיונל ג'יאוגרפיק. 

 

 

 

הידעתם?

קטניות היו פופולריות למדי ברומא העתיקה, ושמות משפחה רבים נגזרו משמות לטיניים של קטניות. כך למשל שמו של המדינאי הרומי המפורסם, קיקרו, נגזר מהמילה cicer - שפירושה בלטינית הוא חומוס.

 

שמות משפחה רבים נגזרו משמות לטיניים של קטניות (צילום: Shutterstock)
    שמות משפחה רבים נגזרו משמות לטיניים של קטניות(צילום: Shutterstock)

     

    מה נאכל היום/ הילה קריב

    התבשיל הפשוט הזה עולה בהרבה על סך חלקיו ויופי להכינו יום לפני ולחמם לפני ההגשה. הערה: רצוי להוסיף את גרגירי החומוס בתחילת הבישול, יחד עם הדלורית, אבל אם הם רכים מאוד ואולי לא יעמדו בתלאות החום, הוסיפו אותם לאחר שהדלורית התרככה מעט, תבלו היטב וסיימו את הבישול בצוותא.  

     

    תבשיל חומוס ודלורית בפלפל אנגלי

     

    תבשיל חומוס ודלורית (צילום: הילה קריב)
      תבשיל חומוס ודלורית(צילום: הילה קריב)

       

      המרכיבים

      (6-4 מנות)

      • 1 דלורית קטנה, קלופה, נקייה וחתוכה לרבעים
      • 1 בצל, חתוך לרבעים
      • כ־4 כוסות גרגירי חומוס מבושלים
      • מלח, פלפל שחור גרוס טרי
      • 1 כפית פלפל אנגלי טחון + עוד, לפי הטעם
      • מיץ מ־1/2 לימון
      • מעט דבש
      • שמן זית בנדיבות גדולה

       

      ההכנה

      1. שמים בסיר רחב את הדלורית והבצל. מפזרים עליהם את החומוס ומתבלים בעוז: מלח, פלפל שחור ופלפל אנגלי טחון. יוצקים מים עד לגובה החומוס. מתבלים בלימון ובדבש ומזלפים שמן זית בנדיבות גדולה במיוחד.

      2. מביאים לרתיחה, מכסים ומבשלים עוד 20-15 דקות, עד שהדלורית רכה.

      3. מסירים את המכסה וממשיכים לבשל על להבה בינונית־חזקה בבעבוע יפה, כדי שהנוזלים יתאדו ויסמיכו (אמור להתקבל רוטב טעים, לא מרק). טועמים ומתקנים תיבול - עוד מעט פלפל אנגלי או מלח, אולי לימון או זילוף נוסף של שמן זית. מסירים מהכיריים ומחכים חצי שעה לפחות, לספיגת נוזלים וטעמים. צפויה לכם הנאה גדולה.

       

        (צילום: דניאל קמינסקי)
        (צילום: דניאל קמינסקי)

         

         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד