אדריכלים אמריקאים נגד הנשיא הנבחר טראמפ: לא הערכים שלנו

מכתב התחייבות לשיתוף פעולה, ששיגר נשיא מכון האדריכלים האמריקאי (AIA) לטראמפ, מעורר סערה בענף: ''הנצחת את המקצוע שלנו כלבן, גברי ופריווילגי''

הילה שמר

|

21.11.16 | 12:46

דונאלד טראמפ. "אני אפילו לא יודע למה הוא מתכוון כשהוא מדבר על תשתית", כתב האדריכל מרלון בלקוול. "אני מבין את זה כמו כבישים ובתי ספר, ודברים מהסוג הזה, אך מה אם יתברר שהוא מתכוון לחומות ולמרכזי מעצר?" (צילום: Gettyimages)
דונאלד טראמפ. "אני אפילו לא יודע למה הוא מתכוון כשהוא מדבר על תשתית", כתב האדריכל מרלון בלקוול. "אני מבין את זה כמו כבישים ובתי ספר, ודברים מהסוג הזה, אך מה אם יתברר שהוא מתכוון לחומות ולמרכזי מעצר?" (צילום: Gettyimages)

89 אלף האדריכלים החברים המכון האדריכלים האמריקאי (AIA) הופתעו למצוא בבוקר 9 בנובמבר 2016, עם היוודע תוצאות הבחירות לנשיאות, מייל טרי בתיבות הדואר האלקטרוניות שלהם. על המייל היה חתום מנכ"ל המכון, רוברט אייבי, שבירך בחום את הנשיא הנבחר, דונלד טראמפ, ואת חברי הקונגרס ה-115 של ארצות הברית. 

 

"מכון האדריכלים ו-89,000 חבריו", כתב אייבי, "מחויבים לעבוד עם הנשיא הנבחר טראמפ כדי לטפל בסוגיות שעומדות בפני מדינתנו, ובמיוחד בחיזוק התשתיות המזדקנות של האומה. במהלך מסע הבחירות, הנשיא הנבחר טראמפ קרא להתחייב להשקעה כספית של לא פחות מ-500 מיליארד דולר, על פני חמש שנים בתשתיות. אנחנו מוכנים לעבוד איתו ועם הקונגרס ה-115 הנכנס, כדי להבטיח שההשקעה בבתי ספר, בתי חולים ותשתיות ציבוריות אחרות תמשיך להיות בעדיפות עליונה.

 

"כמו כן, אנו מברכים את החברים בקונגרס ה -115 החדש על תוצאות הבחירות. אנו קוראים הן להנהגתו של טראמפ והן לקונגרס החדש לעבוד לקראת שיפור מעמדו של תחום העיצוב והבנייה כזרז מהותי עבור יצירת מקומות עבודה בשדה הכלכלה האמריקאי. זה היה תהליך בחירות מרובה מאבקים. עכשיו הזמן לעבוד יחד, כדי לקדם מדיניות שתסייע למדינתנו להתקדם".

 

אייבי, שמיהר לנסות ולהרשים את "מלך הכיתה" החדש, בוודאי לא שיער לעצמו ששלוש הפסקאות האלה יקוממו עליו אלפי אדריכלים אמריקאים, שיתנגדו בחריפות להצהרה הזו בשמם, ויהפכו אותו מושא ללעג.

 

 

 

תחת ההאשטאג NotMyAIA בטוויטר ובפייסבוק הופיעו מיד, וממשיכים להופיע, פוסטים, מכתבים וציוצים זועמים. ולא רק שם.

 

''מה אם יתברר שהוא מתכוון לחומות ולמתקני כליאה?''

 

מכון האדריכלים האמריקאי, שבו חברים מרבית האדריכלים הרשומים בארה"ב, העמיד בראש סולם ערכיו תכנון ירוק ובר קיימא וטיפוח מקצוע מגוון ושוויוני, ערכים שטראמפ יוצא נגדם בבוטות. "אני אפילו לא יודע למה הוא (טראמפ) מתכוון כשהוא מדבר על תשתית", כתב האדריכל מרלון בלקוול, שגרף השנה את הפרס הלאומי לאדריכלות מטעם מוזיאון העיצוב "קופר יואיט". "אני מבין את זה כמו כבישים ובתי ספר, ודברים מהסוג הזה, אך מה אם יתברר שהוא מתכוון לחומות ולמרכזי מעצר?"

 

לדאגתו של בלקוול יש על מה להתבסס. כשטראמפ חזר, במערכת הבחירות, מפגישתו עם הנשיא המקסיקני אנריקה פניה נייטו, הוא התחייב לבנות חומה בגבול בין המדינות כדי למנוע מעבר בלתי חוקי של אזרחים (שאותם כינה "אנסים ופושעים"), סמים ונשק.

 

טראמפ במסע הבחירות. הבטיח לבנות חומת הפרדה בגבול מכסיקו. אמנת המכון אוסרת על חבריו להשתתף בתכנון מתקני כליאה (צילום: Gettyimages)
    טראמפ במסע הבחירות. הבטיח לבנות חומת הפרדה בגבול מכסיקו. אמנת המכון אוסרת על חבריו להשתתף בתכנון מתקני כליאה(צילום: Gettyimages)

     

    אם 500 מיליארד הדולרים שהבטיח להשקיע בתשתיות כוללים חומה ומתקני כליאה למהגרים, ערכיו של מכון האדריכלים האמריקאי בסכנה. אמנת המכון אוסרת על חבריו להשתתף בתכנון מתקני כליאה או בנקיטת תהליכים תכנוניים וארגוניים שנמצאים במחלוקת פוליטית.

     

    מכתב הברכה של אייבי השמיט סתירות נוספות בין ערכי הליבה של המכון לבין מדיניותו המוצהרת של טראמפ. איך יכול המכון, שמקדם מדיניות "ירוקה" ובת קיימא, למהר ולהצהיר על שיתוף פעולה עם נשיא, שכינה את הדאגה לשינויי האקלים ולהתחממות הגלובלית "מתיחה" ו"בולשיט"? עם זה שטען כי "מזימת ההתחממות הגלובלית" הומצאה על ידי הסינים כדי להפוך את הכלכלה האמריקאית ללא תחרותית?

     

    ''הנצחת את המקצוע שלנו כ'לבן', גברי ופריווילגי''

     

    יותר מכל אלה, פגע מכתבו המפויס של אייבי בערך המרכזי של המכון – מגוון. המושג מפורט באמנת המכון באופן חד משמעי: "מכון הארכיטקטים מכיר בכך שמגוון הוא אתוס תרבותי - דרך חשיבה או התנהגות שמטפחת אחדות בחברות שלנו, במקצוע שלנו, ואת איכות החיים ביישובים שלנו. באימוץ תרבות זו של מגוון, כל התוכניות והיוזמות של AIA וחבריה ישקפו את החברה שאנו משרתים, ללא הבדל גזע, מין, נטייה מינית, יכולות פיזיות או מנהגים דתיים".

     

    במציאות שבה רק כ-2,000 מבין כ-106 אלף האדריכלים בארה"ב הם ממוצא אפרו-אמריקאי, יש למאבק על מגוון סיבה וטעם. מה גם, שבאחרונה החל המאבק הזה לשאת פרי: דוחות שונים הצביעו על עלייה של 40% במספר האדריכלים הרשומים ממוצא אפרו-אמריקאי, וב-2015 נרשם שיעור הנשים האדריכליות הגבוה ביותר אי פעם. נתון זה ניתן לזקוף, בין השאר, לזכותה של האדריכלית אליזבת צ'ו ריכטר, מי שעמדה בראש ה-AIA עד לפני שנה, ופעילה גם בארגון של נשים ממקצועות האדריכלות והעיצוב.

     

    המחאה נגד תוצאות הבחירות. "פשעי השנאה הרבים ומעשי הפחדה המתרחשים ברחבי המדינה מאז הבחירות הם עדות לאלימות ולגזענות שהקמפיין שלו החייה מחדש" (צילום: Gettyimages)
      המחאה נגד תוצאות הבחירות. "פשעי השנאה הרבים ומעשי הפחדה המתרחשים ברחבי המדינה מאז הבחירות הם עדות לאלימות ולגזענות שהקמפיין שלו החייה מחדש"(צילום: Gettyimages)

       

       

      לא מפתיע אפוא, שחמש האדריכליות העומדות בראש הוועדה "Equity by Design" (שוויון דרך עיצוב), שפועלת מסניף המכון בסן פרנסיסקו, ניסחו גם הן מאמר תגובה חריף, ובו הביעו את סלידתן מתמיכתו של אייבי בנשיא הנבחר: "אנא הכר בעובדה שהנצחת את המקצוע שלנו כ'לבן', גברי ופריווילגי, כשהבעת את תמיכת המכון באדם שידוע בקידום תפיסת עולם שמאיימת להסית אותנו זה כנגד זה, על בסיס הגזע שלנו, המין, הדת או הנטייה המינית. אמונות אלה אינן משקפות את מי שאנחנו, וכמו כן אנחנו לא מאמינות שהן משקפות את ערכי הליבה, שאנחנו אחראים לקדם ולקיים כמקצוע".

       

      "העיתון חולק על המסר הפייסני של אייבי"

       

      לא רק מבית, הותקף אייבי. סטודנטים לאדריכלות מאוניברסיטת ייל פרסמו עצומת התנגדות למכתב, שאותה הם מסיימים, בין השאר, במלים: "אנחנו מאמינים שערכים אנושיים חשובים יותר מערכים חומריים.. נתנגד ליחידים, מוסדות ומערכות שמנצלים אנשים ואדמה למען כוח וכסף".

       

       

      עורכי העיתון The Architect's Newspaper פרסמו מאמר המגנה את מכתבו של אייבי, וקראו לאדריכלים לצאת נגדו. "בעוד המערכת מסכימה כי רוח שיתופית חיונית לקידום המדינה ומקצוע האדריכלות", כתבו, "העיתון חולק על המסר הפייסני של אייבי". עוד הוסיפו העורכים: "ניכר כי דונלד טראמפ ניהל קמפיין גזעני, שונא נשים, שבו מושרשת השנאה, גירוש בכוח של מהגרים, שנאת זרים ואיסלאמופוביה. פשעי השנאה הרבים ומעשי הפחדה המתרחשים ברחבי המדינה מאז הבחירות הם עדות לאלימות ולגזענות שהקמפיין שלו החייה מחדש".

       

      בהמשך למאמר, פרסם העיתון 24 הצהרות דומות של אדריכלים מובילים, חברי אקדמיה בכירים, שחלקם חברים ופעילים במכון. אחד מהם, פלוריאן אידנבורג, מעצב ואדריכל, שותף לשעבר במשרד SANAA היפני, בחר להשוות את התקציב הנדיב שהנשיא הנבחר הבטיח להשקיע בשיקום התשתיות, לחורבן התשתית החברתית. "אנחנו חייבים להיות זהירים", כתב, "כי בבנייה המחודשת של התשתית הפיזית, אנחנו לא הורסים את התשתית החברתית של העם הזה".

       

      נאדר טהראני, דקאן המכללה היוקרתית לאמנויות והנדסה "קופר יוניון" בניו יורק, וגם ראש משרד NADAAA, הגיב גם הוא בחריפות. "אני לא יכול לדמיין תמיכה בהצהרת ה-AIA. זה לא בגלל שאני לא חושב שלארה"ב דרושה התייחסות דחופה לתשתית המזדקנות שלה, אלא בגלל שיש כמה מחסומי יסוד לשיתוף פעולה, או לדיאלוג עם ממשל נכנס. המודוס אופרנדי (שיטת הפעולה) של טראמפ בשנים האחרונות היה להנפיק הצהרות סותרות, שחלקן מסיתות ונמצאות מעבר למה שהייתי מגדיר כשיח מתורבת".

       

       

      טהרני ואידנבורג, כמו אדריכלים נוספים, לא נולדו בארה"ב אלא היגרו אליה. אייבי נמנע מלהזכיר במכתבו את המיעוטים, שהמכון שבראשו הוא עומד מחויב לקדם. טהרני אינו חבר ב-AIA, דבר שלטענתו עזר לו להרגיש חופשי לומר את מה שהוא מאמין בו.

       

      "אנחנו לא מקדמים בברכה דונלד טראמפ לבית הלבן"

       

      לנוכח המתקפה הביקורתית כלפיו, מיהר אייבי לשגר, כעבור שלושה ימים, מאמר תגובה למערכת העיתון, שאותה ניסח שוב בלשון רבים:

       

       "אנו מכירים בכך", כתב, "שהסביבה העכשווית, זו שלאחר הבחירות, היא ייחודית ומעוררת רגשות חזקים בכל הקהילות, כולל זו של חברי ה-AIA. בהקשר זה, ההצהרה האחרונה שלנו (...) נצפתה בדאגה על ידי חלק מעמיתינו. מכון הארכיטקטים, ארגון דו-מפלגתי עם ערכים חזקים, מאשר מחדש את מחויבותנו לחברה הוגנת וצודקת, וגם מכבד את זכותם של כל חבר לאמונתו הפוליטית, בידיעה שכולנו מאוחדים ברצון לתרום לרווחה ולהצלחה של האומה שלנו ושל העולם (...) מכון הארכיטקטים נשאר מחויב בתוקף לערכים ולעקרונות אשר ייצרו עולם בר קיימא יותר, מכיל ואנושי. הרוח והכוונה מאחורי ההצהרה שלנו עולה בקנה אחד עם ובעד הקריאה הרהוטה של הנשיא אובמה להתאחד לטובת העתידה של אמריקה".

       

      אלא שמאמר התגובה לא בלם את הביקורת. המהלך של אייבי הוגדר "כחסר עמוד שידרה", והוא תואר כמי שבעבור כמה דולרים יתעלם מסקסיזם וגזענות.

       

       

      האדריכל והמבקר האמריקאי מיכאל סורקין בחר לתקוף את טראמפ כיזם נדל"ן וקולגה מעולם הבנייה. תחת הכותרת "אדריכלות נגד טראמפ", כתב במאמרו:

      "בהיסטוריה המתועדת היטב של טראמפ ישנה אפליה גזעית, הטרדת דיירים, חובות בתשלומים (לרבות לאדריכלים), התחמקות מפשיטות רגל, פרויקטים בעלי ערך חברתי נמוך כמו בתי קזינו, והתחמקות מחושבת מתשלום מסים, שעשויים ויכולים היו לתמוך לתחום המשותף שלנו. אלו הם רק חלק מהטבע הסקסיסטי והגזעני של הפרויקט הפוליטי שלו. אנחנו לא מקדמים בברכה דונלד טראמפ לבית הלבן, אנו נגדף אותו ונתנגד לו".

       

      האיש והמיתוג: הראשון להבין איך זה עובד באמת. לחצו על התצלום 

      האיש והמיתוג: כיצד השכיל טראמפ להבין איך זה עובד. לחצו על התצלום (צילום: Gettyimages)
      האיש והמיתוג: כיצד השכיל טראמפ להבין איך זה עובד. לחצו על התצלום (צילום: Gettyimages)

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד