מיליארד סינים יכולים לטעות: איך השפיעה התזונה המערבית על סין?

ב־20 השנים האחרונות הסינים אוכלים בשר בכמויות גדולות, והמשמעות הסביבתית פשוט הרסנית. עכשיו הם מנסים לתקן את המצב ולהפחית את הצריכה ב-50%

עם התיעוש בא הכסף ופתיחות יחסית לעולם, ובאיחור של 40 שנה החלו הסינים לאמץ את התזונה המערבית (צילום:  testing / Shutterstock)
עם התיעוש בא הכסף ופתיחות יחסית לעולם, ובאיחור של 40 שנה החלו הסינים לאמץ את התזונה המערבית (צילום: testing / Shutterstock)

כבר יותר מ־20 שנה שפעילים סביבתיים מסתכלים לכיוון מזרח ודואגים. לא, הפעם לא מדובר בירושלים, אלא בסין. המעצמה הזו נמצאת בגל תיעוש מטורף, וכל ניסיון בינלאומי להגיע לאמנה על צמצום פליטות גזי חממה נידון לכישלון, כיוון שסין מסרבת לקחת בו חלק. כן, כולנו נהנים מהמהפכה שהם עוברים וקונים באינטרנט מוצרים זולים עד כדי אבסורד, שיוצרו בסין. אפילו רהיטים משכנעים אותנו להביא משם.

 

עוד טורים של מיקי חיימוביץ'

חבבו את"לאשה" בפייסבוק

האפליקציה החדשה של "לאשה"

חפשו אותנו באינסטגרם: LAISHAMAG

 

גם בנושא האוכל, סין עברה מהפכה של ממש: עם התיעוש בא הכסף ופתיחות יחסית לעולם, ובאיחור של 40 שנה החלו הסינים לאמץ את התזונה המערבית, כולל רשתות למזון מהיר בכל מקום. לשינוי הזה יש שתי השפעות עיקריות: הסינים החלו לסבול ממחלות מערביות (השמנת יתר, מחלות לב וסוכרת) וגם הסביבה סובלת יותר. ב־20 השנים האחרונות מיליארד סינים אוכלים בשר בכמויות הרבה יותר גדולות וגם שותים חלב (שלא היה חלק מהתזונה שלהם בעבר) - והמשמעות הסביבתית היא פשוט הרסנית.

 

אבל בדיוק בנקודה הזו הגיעה הפתעה. בחודש מאי האחרון הוציא ארגון הבריאות הסיני הנחיות תזונה חדשות שהדהימו את העולם: הארגון המליץ להפחית את צריכת הבשר ב־50%; לא להוריד יום אחד, כמו שאנחנו ממליצים, אלא חצי מהכמות! השלטון הסיני הבין שפשוט יותר לוותר על אכילת בשר מאשר לסגור מפעלים, ובחר בדרך הזו כדי לצמצם את הנזק שהם גורמים לסביבה. מהסיפורים על הדרך שבה אוכפים שם החלטות, סביר להניח שהציבור הסיני יאמץ בצורה גורפת את ההמלצות החדשות. אם זה יקרה, פליטת גזי החממה בסין תופחת ב־30%, ואלו חדשות טובות מאוד, לבריאות של התושבים ולעולם. אולי נקנה מהם גם את ההמלצה הזו?

 

הידעתם?

העגבנייה, שמקורה בפרו, הגיעה לאירופה במאה ‭16-ה‬ והשתלבה במהירות במטבחים שונים ברחבי היבשת. באותו זמן, המתיישבים האירופאים בצפון אמריקה לא העזו לגעת בה, כי שם כולם היו בטוחים שמדובר בירק רעיל. העובדה שתושבי אירופה החלו לצרוך עגבניות בכמויות גדולות לא השפיעה על העמדה הצפון אמריקאית. עד תחילת המאה ‭,19-ה‬ כשאיזה רוברט ג'ונסון אחד העז לאכול עגבנייה ושרד. אז החל הציבור האמריקאי לאכול עגבניות ומכאן הדרך לקטשופ המסחרי כבר הייתה קצרה.

 

המתיישבים האירופאים בצפון אמריקה לא העזו לגעת בעגבניות (צילום:  Shutterstock)
    המתיישבים האירופאים בצפון אמריקה לא העזו לגעת בעגבניות(צילום: Shutterstock)

      

    מה נאכל היום?/ הילה קריב

    פסטה ברוטב עגבניות וחצילים

     

    פסטה ברוטב עגבניות וחצילים (צילום: הילה קריב)
      פסטה ברוטב עגבניות וחצילים(צילום: הילה קריב)

       

      הפסטה הזו נפלאה אפילו ביום שאחרי, וגם כשהיא קרה! טעים להוסיף לה זיתי קלמטה בהגשה, וניתן להחליף את החציל בקישוא.

       

       

      המרכיבים

      (4 מנות גדולות)

      • 1 קופסה גדולה (800 גרם) עגבניות שלמות וקלופות
      • 1 כוס שמן זית (לא להוריד או לקמץ!)
      • 1 בצל קטן, קלוף וקצוץ דק
      • כ־10 שיני שום, קלופות וחצויות לאורכן
      • צ'ילי אדום יבש, לפי הטעם
      • מלח, פלפל שחור גרוס
      • 1/2 חציל, קלוף וחתוך לקוביות
      • 1 כף שטוחה סוכר
      • כ־14 עלי בזיליקום טריים, קרועים גס
      • 1 חבילה (500 גרם) פסטה קצרה
      • 1/2 כוס גבינת פרמזן מגוררת
      • אפשרות להגשה: זיתים, גבינת פטה מגוררת

       

      ההכנה

      1. מרסקים את העגבניות או מועכים אותן בידיים למרקם לא חלק לגמרי. מניחים בצד.

      2. מחממים את השמן, הבצל והשום בסיר רחב. מוסיפים מעט צ'ילי יבש, מלח ופלפל. מכסים ומאדים עד שהבצל והשום מתרככים אבל לא משחימים.

      3. מוסיפים את קוביות החצילים, מערבבים ומכסים שוב (לא להיבהל - החצילים "שותים" את השמן, אבל הם יחזירו אותו לסיר בהמשך). ממשיכים לבשל, תוך ערבוב מדי פעם, עד שהחצילים רכים.

      4. מוסיפים את העגבניות ונוזליהן, את הסוכר ומחצית מעלי הבזיליקום. מערבבים ומבשלים על להבה בינונית ברתיחה עדינה כשעה, עד שהרוטב מסמיך מאוד. אם אוהבים חריף, מוסיפים עוד צ'ילי יבש. מוסיפים את יתרת עלי הבזיליקום.

      5. מבשלים את הפסטה לפי הוראות היצרן. דקה לפני סיום הבישול, מסננים את הפסטה ומעבירים אותה לסיר הרוטב. זורים עליה את הפרמזן, מוסיפים "שלוק" של שמן זית, ורק אז מערבבים. טועמים ומתקנים תיבול. אם רוצים, מוסיפים זיתים וגבינת פטה. מגישים.

       

       

        (צילום: אלכס ליפקין)
        (צילום: אלכס ליפקין)

         

         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד