דיאטה משפחתית: אמא, אם את בדיאטה, למה אני צריך לסבול?

כשאחד מבני המשפחה (אבא, אמא, אחד הילדים) מחליט לעשות שינוי תזונתי זה משפיע על כל בני המשפחה. נועה דורון דוידסון מסבירה איך לעשות את זה נכון

נועה דורון דוידסוןפורסם: 20.11.16 08:58
רוצים להחיל שינוי משפחתי? דאגו שאתם עושים זאת בהדרגה. לא לכל בני הבית יהיה קל להתרגל לעובדה שבבת אחת אין יותר עוגיות בבית (צילום: Shutterstock)
רוצים להחיל שינוי משפחתי? דאגו שאתם עושים זאת בהדרגה. לא לכל בני הבית יהיה קל להתרגל לעובדה שבבת אחת אין יותר עוגיות בבית (צילום: Shutterstock)

האחות הגדולה מחליטה לעבור לצמחונות; אמא פתאום רגישה למוצרי חלב; אבא החליט על דיאטת גלוטן וסוכרים או שאחד הילדים סובל מהשמנת יתר. לפעמים אחד מבני המשפחה עושה שינוי בתזונה שלו. לעתים בגלל מצב בריאותי מסוים, המאלץ אותו להימנע ממאכלים מסוימים ולפעמים פשוט מרצון לרזות או לשנות את אורח חייו ללא בעיה מיוחדת.

 

ברוב המקרים, כאשר אנו רוצים לעשות שינוי תזונתי, הבית צריך לעבור מספר שינויים והילדים, שעד כה "אכלו הכל כרגיל", מוצאים את עצמם נמנעים גם כן מאותם מאכלים שאחד ההורים אינו אוכל. לרוב זה קורה כי ההורה פשוט אינו קונה יותר את אותם מאכלים שאסורים לו. במקרים בהם אחד הילדים נדרש בשינוי תזונתי, הדינמיקה לאו דוקא שונה בהרבה. לעתים ההורים מכינים את אותו אוכל ממנו הילד צריך להימנע לשאר בני המשפחה, מה שיוצר מירמור וכעס אצל הילד שצריך להימנע מאותו מאכל.

 

בשני המקרים נוצר קושי ועולות תחושות לא פשוטות של כעס מצטבר, תיסכול ומירמור. כל צד מרגיש שלא מבינים אותו, שלא ממש מקשיבים לו. לפעמים מישהו יכול להרגיש מיותר ואף תופס את עצמו כ"מפריע" לאידיליה המשפחתית. זה כמובן תלוי אופי ודפוסי התנהגות כלליים עליהם האדם נשען.

 

לדוגמא: ההורה שצריך לרזות, מרגיש שנוכחות ממתקים או עוגות מפריעה לו. הוא מנסה להתאפק לא לאכול מהם, אבל קשה לו לראות את ילדיו ו/או בן/בת זוגו אוכלים מהם. בסתר לבו, הוא אפילו מקנא. הילד שלפתע אמור להימנע ממאכל מסוים בגלל סיבה בריאותית ורואה את המאכל הזה מוגש ע"י אחד ההורים לאחיו (למשל), חש תחושות שלא מבינים אותו ואת צרכיו באמת ולעתים אף תחושות קשות שהוא מיותר, מפריע לשיגרה וכדומה.

 

מסיבות אלה, אין מנוס מליצור דיאלוג פתוח ובעיקר נעים סביב נושא השינוי המתבקש. למעשה, אפשר לראות בכל שינוי הזדמנות או "מתנה" לשאר בני ובנות המשפחה. לכן, בבואכם ליצור שינוי תזונתי אישי, בין אם לשם הרזיה ובין אם בגלל בעיה בריאותית כלשהי, זיכרו כי המשפחה היא כוח עזר ומנוע שדוחף קדימה ולא גורם מפריע.

 

איך מכניסים שינוי אישי בתזונה לתוך התא המשפחתי וכיצד המשפחה יכולה לתרום ולעזור לתהליך השינוי התזונתי האישי ואף להיתרם מכך?

 

1. שיחה משפחתית

צרו שיחה מכוונת לנושא הצורך בשינוי. מצאו זמן מתאים בו כל המשפחה מתכנסת, על מנת לדבר על השינוי הקרוב. זיכרו כי מטרת ההתכנסות היא דיאלוג בו כל אחד אומר את דעתו, לכל אחד ואחת מגיעה זכות דיבור והבעה של השקפת עולמו ושל צרכיו.

 

ההורה מציג את הצורך שלו ומסביר מה הסיבה שבגללה יש צורך בשינוי התזונתי (כמובן בהתאם לגיל הילדים). אותו הורה או ילד שזקוקים לשינוי אומרים בגלוי למה הם זקוקים - האם יהיה להם נוח לא לראות את המאכלים האסורים בבית, האם הם מבקשים התגמשות בזמני האכילה, וכדומה. כל אחד ואחת מבני המשפחה יכולים להביע את דעתם ולהציע הצעת ייעול. זיכרו כי אין דרך אחת וצדק אחד. יש המון אפשרויות יצירתיות להשיג את הבקשות שלכם, תוך התחשבות ברגשותיהם ונכונותם של בני הבית האחרים.

 

במידה ולאחד הילדים אסור לאכול מאכל מסוים, אך לשאר האחים והאחיות מותר לאכול ממנו, מצאו פיתרון יצירתי בו האכילה של אותו מאכל לא נעשית בחלל הבית, אלא רק בחדרים או בחוץ. לחילופין, אולי אותו ילד שצריך להימנע, יבחר להיות בחדרו כאשר אחיו רוצים משהו שאסור לו. במצב כזה, כאשר אחד האחים מבקש בנוכחות הילד דבר מה שאסור לאחיו או לאחותו, למדו אותו לברר האם זה בסדר שיאכל את זה ליד אחיו או אחותו שנימנעים ולבדוק את האפשרות כיצד יהיה הכי נכון לאכול זאת. קיבעו כלל זה ביחד ומראש על מנת למנוע חיכוכים בעתיד. עצם קיום הדיאלוג סביב הנושא, ייצור פתיחות ורגישות לנושא מצד בני הבית האחרים, ואלו, מצדם, ילמדו בין השאר לקיים דיאלוגים בעצמם, סביב נושאים שקשורים אליהם.

 

2. לאט לאט

במידה ואתם רוצים להחיל שינוי תזונתי במשפחה, רצוי שזה יתבצע בהדרגה (למעט מקרים חריגים של רגישויות, למשל). במידה ובחרתם להוציא מתפריט המשפחה ומרשימת הקניות הקבועה שלה עוגיות (לצורך הדוגמא), זיכרו שאם קיים הרגל של אכילת עוגיות, לא לכל בני הבית יהיה קל להתרגל לעובדה שבבת אחת "אין יותר עוגיות". לכן, גם אם בחרתם להימנע מאותו מאכל לחלוטין, מצאו לעצמכם חלופה בריאה והמשיכו להציע אותה לילדיכם לצד העוגיות אליהם הם רגילים.

 

בהדרגה, מיצאו חלופה בריאה שתספק את ילדיכם וכך העוגיות יקבלו תפקיד מישני. ברגע שהזרקור מופנה באופן חד וגס לעבר מאכל מסוים ויש עליו וטו מצידכם, יהיה לילדיכם קושי גדול יותר בויתור עליו. כאשר יש תחליף ראוי וטעים וההצעה שלו נעשית בנועם, קל יותר לשחרר את ההרגל הקבוע. כל בני המשפחה לומדים מכך על חלופות בריאות ואף מסוגלים לקבל החלטות מהימנות לגבי העדפותיהם לאור המיגוון שהוצג בפניהם ושמוכר להם.

 

3. בלי ביקורת והטפות

זיכרו שאתם לא "מצילים את העולם" בזה שאתם משנים את התזונה שלכם. גם אם עברתם לתזונה בריאה ובני משפחתכם טרם עשו זאת, נסו לא להטיף מוסר או להוכיח בכל פעם שאתם או בני משפחתכם אוכלים. הביאו את השקפת עולמכם לגבי המזון בצורה מותאמת לגיל ולנכונות. זיכרו שנכונות לשינוי תזונתי לטווח הארוך (כמו להרבה שינויים בחיים), מגיעה ממקום של התגייסות טובה ולא ממקום של אשמה או כעס. לכן, שמשו דוגמא אישית ואל תדברו עליה יותר מדי כאשר אתם אוכלים עם בני משפחתכם. מיצאו את הדרכים ליצור התגייסות ושיתוף פעולה סביב האוכל הבריא והחדש בבית בצורה נעימה וכייפית ולא כ"עול" עם נאומים מתמשכים מצדכם.

 

4. שינויים צריכים זמן

זיכרו שלכל שינוי נדרש זמן, בעיקר אם קיימים הרגלים מושרשים לתזונה מסוימת או למאכל מסוים אצל בני הבית. זיכרו שהליכה סבלנית וסובלנית, עקב בצד אגודל, ממקום קשוב שמבין את הצרכים השונים של עצמכם כמו של כל אחד ואחת מבני הבית, יביא בסופו של דבר למקום אידיאלי גם סביב התזונה.

 

5. קושי חיובי

נסו תמיד לראות את הצד החיובי בשינוי הנידרש ולהציג אותו לבני הבית, אבל לתת מקום גם לתיסכולים שעלולים לעלות ולרגשות הפחות נעימים. כל שינוי גורר איתו קושי, אבל הוא מביא עימו גם בניה כאשר הוא נעשה בצורה קשובה שנכונה לכם ולבני משפחתכם.

 

לסיכום, כמו כל שינוי במשפחה, גם שינוי תזונתי יכול ליצור תחושה של עירעור ולצדה תחושה ניבנית של ביטחון והתחדשות. הגישה שלנו לגבי השינוי התזונתי היא זו שבסופו של דבר תיקבע כיצד בני המשפחה יתגייסו לקראתו ולקראתנו במידת הצורך. זיכרו שגישה חיובית עם הקשבה לצרכים השונים תמיד תיתן מענה ברגעי ההנאה כמו ברגעי הקושי. הצגת חלופות בריאות שאתם אוכלים או שאחד מבני הבית צריך לאכול, יכולים לקרב אתכם זה אל זה, כאשר החלופות מוצגות בדיאלוג, בהדרגה ובהנאה. בהצלחה!

 

 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מלווה משפחות עם ילדים בעלי עודף משקל ובררנות באכילה, בדרך לשחרר מאבקים סביב האוכל וליצור הרגלי אכילה בריאים פיזית ונפשית, בדרך הלב. מאמינה שמזון הוא חוויה ולא רק משהו פונקציונלי. אוכל הוא עוד דרך להביע רגשות ויש לנו חופש לעשות זאת עם ולצד ילדינו. אני מאמינה שמזון הוא אמצעי לחיבור ולריפוי וכשנלמד לחבר את עצמנו מחדש למזון, בצורה בריאה ואיכותית, נרפא את עצמנו ואת מערכות היחסים שלנו וניצור עולם אוהב יותר בחיינו ובמשפחתנו. מזון בעיני הוא גשר לקירוב לבבות במשפחה. דרכו אפשר להתמודד בשלווה עם עודף משקל ובררנות אצל ילדים וליצור שינוי משמעותי, טוב וארוך טווח סביב נושא המזון במשפחה. בעלת תואר B.Ed בחינוך מיוחד, מדריכה ליוגה ומדיטציה, יועצת תזונה אינטגרטיבית ואמא לשלושה.