30 דברים שישמחו את ההורים הקשישים, וישמרו על בריאותם

עם יד על הלב, מתי בפעם האחרונה עשיתם משהו משמעותי למען הוריכם? לקחתם אותם לטיול או לסרט טוב, או בדקתם אם סביבת הבית בטוחה בעבורם?

סמדר כהן-טרקל

|

23.11.16 | 09:58

התייעצו עם הוריכם בכל החלטה הנוגעת אליהם. אל תדברו בשמם, אלא אם התבקשתם לכך ואל תקבלו החלטות במקומם (צילום: Shutterstock)
התייעצו עם הוריכם בכל החלטה הנוגעת אליהם. אל תדברו בשמם, אלא אם התבקשתם לכך ואל תקבלו החלטות במקומם (צילום: Shutterstock)

הידרדרות רגשית ותפקודית בקרב רבים מן הקשישים היא עובדה סטטיסטית מובהקת; ככל שמתקדמים בגיל, כך חלה בהתאמה ירידה בכל המדדים; הנפשיים, הגופניים והמנטליים.

 

האם יש בידינו - הילדים, הנכדים ואולי הנינים - להאט את קצב ההידרדרות, להפחית את סף הדיכאון, לצמצם את שיעור הנפילות והפציעות ולהגן עליהם מפני מצבים מסכנים חיים? מתברר שכן! מודעות, יוזמה והתגייסות של בני המשפחה, לא רק שעשויה לשנות את המצב לבלי היכר, אלא יש בה כדי לפתוח לכולנו דלת לחיים טובים, שמחים, הרמוניים ובטוחים יותר.

 

  

פנינו לאנשי מקצוע המתמחים בטיפול בגיל השלישי, וביקשנו שיגבשו שורה של המלצות שיעזרו לנו לשמור על בריאות ההורים המבוגרים שלנו.

 

כך תנעימו עליהם את שעות הפנאי

בספרות המקצועית הצטברו עדויות שמראות כי גברים ונשים מעל גיל 40 שעסקו בפעילות פנאי, כמו קריאה, כתיבה או גינון, היו מוגנים יותר ממחלת האלצהיימר בהמשך חייהם.

 

1. החליטו על תורנות ביקורים

הורה שמרגיש שילדיו ונכדיו מגיעים לבקר אותו רק כדי לסמן וי, עשוי לחוות תחושה קשה של עלבון ובדידות. אצל מרבית הקשישים שעות הערות המתארכות והגעגועים למשפחה שאיננה, עלולים לגרום לדיכאון. דאגו לכנס את בני המשפחה ולקבוע תורנות ביקורים, כך שתהיה נוכחות רציפה ואיכותית של מבקרים בביתם. ביקורים רציפים יוצרים מעטפת של ביטחון ומאפשרים איתור בעיות שונות, לפני שהן הופכות לקריטיות.

 

כדאי לזכור: בשנת 2013 נחקק חוק בבייג'ינג, בירת סין, כי הורים יוכלו להגיש תביעה משפטית נגד צאצאים שאינם מבקרים אותם בתכיפות מספקת.

 

2. קחו אותם להצגות ומופעים

קשישים רבים חוששים לצאת מפתח ביתם, שבו הם חשים הכי מוגנים ובטוחים. אבל כדאי

צפייה ממושכת בטלוויזיה היא מצב פאסיבי שבא על חשבון זמן לתרגול מוחי, ולכן היא נחשבת כבעלת אפקט שלילי, שעלול להגביר את הסיכון לדמנציה

 לנסות מדי פעם ליזום בילוי משותף שישמח את לבם, כמו הצגה, הופעה מוזיקלית או ביקור אצל חברים שלא פגשו מזמן.

 

כדאי לזכור: צפייה ממושכת בטלוויזיה היא מצב פאסיבי שבא על חשבון זמן לתרגול מוחי, ולכן היא נחשבת כבעלת אפקט שלילי, שעלול להגביר את הסיכון לדמנציה (ירידה בתפקוד המוח, המתבטא בתסמינים כמו פגיעה בזיכרון, בשפה, ביוזמה, בתפיסה וביכולת ההתמצאות).

 

3. שחקו איתם משחקים לאימון המוח

אחד התפקודים המוחיים שניזוקים ביותר בגיל השלישי הוא התפקוד הניהולי. ומכאן, פעמים רבות, חלה הידרדרות לדמנציה. משחקים שמפעילים את המוח, מצליחים לסייע בהאטה ובדחיית ההידרדרות של התפקוד הניהולי. בביקור אצל ההורים המתבגרים, הצטיידו במשחקים, שמצד אחד יאפשרו בילוי משותף ונעים ומצד שני, יש בהם כדי לחזק את התפקוד המוחי. בין המשחקים הרלוונטיים למטרה זו: שש־בש, שח־מט, ברידג', רומיקוב או משחקי זיכרון. לחלופין, ברשת תוכלו למצוא מגוון רחב של תוכנות (חלקן בחינם) שנועדו למטרה זו.

 

כדאי לזכור: שכיחות הדמנציה עולה עם הגיל. עשרה אחוזים מהאנשים מעל גיל 70 יסבלו מהמחלה; 30 אחוז מהאנשים מעל גיל 80 וכמחצית מהאוכלוסייה מעל גיל 90.

 

4. הנגישו עבורם את הטלפון הנייד

הנגשת המחשב והאינטרנט לקשישים כוללת, בין השאר, הגדלת פונטים, הבהרת המסך והגברת הקול. קיימות תוכנות רבות וחינמיות להורדה ברשת, שעושות את העבודה בלחיצת כפתור. המלצות לתוכנות כאלה תמצאו באתר "'נגישות ישראל".

 

כדאי לזכור: להגדלת פונטים בסמארטפון, חפשו את אייקון גלגל השיניים, עברו לתצוגה ומשם להגדרות "בהירות המסך" ו"גודל הפונט".

  

5. עזרו להם להתיידד עם הווטסאפ

למדו אותם לשלוח מסר כתוב ותמונה. כך יקבלו עדכונים שוטפים מבני המשפחה וירגישו הרבה יותר בעניינים.

 

כדאי לזכור: טכנופוביה היא בעיה חוצת גילים, אל תאפשרו להם להירתע מהפעלת אפליקציות. בהתחלה זה נראה מאיים, בסוף לא מבינים איך אפשר בלי זה.

 

6. עודדו אותם לגלוש באינטרנט

האינטרנט, מעבר להיותו אוקיינוס של מידע, מסייע גם בשימור הקשרים החברתיים והמשפחתיים ובניצול שירותים רבים, בלי לצאת מהבית, כמו הזמנת תור לרופא או קבלת מרשמים מרופא המשפחה, קניות ברשתות השיווק, בירור זכויות, ביצוע תשלומים, קריאת עיתונים, משחקים לאימון מוחי ועוד.

 

כדאי לזכור: סכנות ברשת אינן תופעה נדירה, בפרט בכל הנוגע לרכישות בכרטיסי אשראי. להקטנת הסיכונים, מומלץ לקנות ברשות הדואר כרטיס אשראי נטען, המוגבל בסכום ומיועד לרכישות באינטרנט.

 

טכנופוביה היא בעיה חוצת גילים, אל תאפשרו להם להירתע מהפעלת אפליקציות. בהתחלה זה נראה מאיים, בסוף לא מבינים איך אפשר בלי זה (צילום: Shutterstock)
    טכנופוביה היא בעיה חוצת גילים, אל תאפשרו להם להירתע מהפעלת אפליקציות. בהתחלה זה נראה מאיים, בסוף לא מבינים איך אפשר בלי זה(צילום: Shutterstock)

     

    כך תגרמו להם לזוז

    הנעת הגוף והפעלת המוח, בכל גיל, מסייעות בשיפור זרימת הדם במוח ובכך לדחיית הופעת הסממנים הדמנטיים. חשוב להיוועץ ברופא המטפל, לפני תחילת הפעילות.

     

    7. עודדו אותם להשתתף בחוגים המפעילים את הקשר בין המוח לגוף

    פעילויות כאלה חיוניות בגיל השלישי, כי הן מפיגות מתחים, מסייעות בשיפור הקשב והריכוז ומחזקות שיווי משקל.

     

    כדאי לזכור: חוגים כמו ריקודי עם או ריקודים סלוניים, יוגה או טאי־צ'י, יכולים לעשות את העבודה.

     

    8. הציעו להם מקלות להליכה נורדית

    מדובר במוטות של מטיילים מקצוענים (שאותם אפשר לרכוש בחנויות ספורט או בחנויות ייעודיות למטיילים),

    עבודת הגינון מעלה את תחושת הערך העצמי: מראה הגינה ותוצריה משמחים את האדם הזקן ואת מקורביו

     המסייעים בהגברת ההוצאה האנרגטית בזמן הליכה ומסייעים בהפחתת העומס מהברכיים. חשוב להתאים את המקלות לגובה המשתמש - גובה ידית המקל צריך להיות בגובה לחיצת היד.

     

    כדאי לזכור: מקלות הליכה נורדיים לא יכולים להוות תחליף להליכון וחשוב להיוועץ עם הרופא המטפל בטרם השימוש שבהם.

     

    9. עודדו אותם לנצל את המרפסת בביתם או את אחת הפינות הסמוכות לחלון גדול, כדי להפוך אותן לגינה קטנה וססגונית

    עבודת הגינון נחקרה רבות בהקשר של הגיל השלישי, והיא נמצאה משופעת ביתרונות בריאותיים; זוהי פעילות גופנית מתונה; מסייעת בשימור טווח התנועה; מערבת את החושים: מגע, הרחה, ראייה, טעם, שגם כך נמצאים בירידה עם השנים. בנוסף, היא מהווה גירוי אינטלקטואלי, מאחר שהיא מאלצת לזכור את סדר פעולות העבודה, שמות כלי העבודה ושמות הצמחים. היא מספקת הזדמנויות לשיתופי פעולה עם הנכדים, כמו הכנת סלטים ותה מצמחי תבלין ומאפשרת להביא כמתנה פרחים שהם עצמם גידלו. יש לשים לב:

     

    • לקשיש עלול להיות קשה להתכופף בגינה, ולכן רצוי לרכוש צמחים בתוך מכלים, אדניות או עציצים מוגבהים.
    • הציבו כיסא ליד הצמחייה.
    • דאגו שהאדניות יוצבו בגובה נוח לקלטור, השקיה וגיזום.
    • רצוי להימנע מגידול צמחים רעילים או דוקרים.
    • הציבו את העציצים על פלטות קטנות עם גלגלים, כך שניתן יהיה להניע אותם בקלות.

     

    כדאי לזכור: עבודת הגינון מעלה את תחושת הערך העצמי: מראה הגינה ותוצריה משמחים את האדם הזקן ואת מקורביו. זוהי פעילות שאינה מלווה בסטיגמה והיא מעוררת אופטימיות וסיפוק.כך תייצרו סביבת מגורים בטוחהנפילות בבית או ברחוב הן גורם שכיח לפציעה ולתמותה אצל קשישים. חשוב לסלק בהקדם את כל הגורמים שמעלים סיכון לנפילות.

      

    10. ותרו על השטיחים, הם עלולים לגרום לנפילות מיותרות

    אם ההורים מתעקשים על שטיח אחד בסלון, דאגו לכך שיהיה זה שטיח כבד ומקובע.

    כדאי לזכור: אפשר להניח מתחת לשטיחים רשתות מונעות החלקה ובכך למנוע ככל הניתן את הסכנה.

     

    11. הכינו רשימת אנשי מקצוע אמינים

    דאגו לאתר אנשי מקצוע (כמו למשל שיפוצניק, חשמלאי או נהג מונית) טובים, אמינים, זמינים ונעימים.

     

    כדאי לזכור: חשוב להישאר עם היד על הדופק ולשמור על קשר רציף עם אנשי המקצוע.

     

    12. קַבעו את כל הכבלים המשוחררים

    כבלים משוחררים וטלפונים נייחים הם מתכון מובהק לנפילות מיותרות.

     

    כדאי לזכור: תוכלו לעשות זאת בקלות באמצעות קליפסים ייעודיים, שמוצמדים לקיר במסמר או באמצעות שרוול שניתן להשחיל לתוכו את כל הכבלים.

     

    13. ודאו שאין בבית מנורות שרופות

    כמו כולם, גם הורים מתבגרים נוטים לדחות את החלפת הנורות, אלא שאצלם, החשיכה עלולה לגרום לתאונות.

    כדאי לזכור: אם יש להם סולם בבית, עדיף להוציא אותו, כדי שלא יתפתו להחליף נורה בעצמם.

     

    14. בדקו אם נעלי הבית בטוחות ומתאימות

    עם הגיל, כף הרגל משתנה - היא מתרחבת, הקשתות קורסות, והיא נוטה לגלוש החוצה. מאחר שרוב הנפילות אצל קשישים נגרמות כתוצאה מחוסר יציבות, חשוב לבדוק את הנעליים: האם המידה נכונה? האם כף הרגל אינה גולשת החוצה?

     

    כדאי לזכור: הכי חשוב לייצב את העקב ולכן עדיף לקנות נעליים עם רצועה אחורית.

     

    15. עזרו להם בבחירת הרהיטים

    פינת ישיבה: כדי שהישיבה על הספה או הכורסה תהיה נוחה לאנשים מבוגרים, רצוי שזווית הרגל בזמן הישיבה תהיה ישרה (90 מעלות), אחרת הם עלולים לסבול מכאב בזמן הקימה.

     

    חדר שינה: רצוי שהמיטה תהיה גבוהה ותאפשר קימה נוחה יותר. מומלץ למקם ליד המיטה גם שידת לילה עם תאורה, טלפון והכנה ללחצן מצוקה.

     

    חדר רחצה: הקפידו על שטיחון מונע החלקה, מגבת עבה סופגת מים, מקלחון (ולא אמבטיה) עם דלת פתיחה שנפתחת כלפי חוץ. אם אין אפשרות להחליף את האמבטיה במקלחון, דאגו לידית אחיזה מקובעת לקיר וידית אחיזה נוספת גם ליד האסלה.

     

    כדאי לזכור: את ארונית הטואלטיקה יש להציב במקום נגיש, שלא יאלץ להתכופף או לעמוד על קצות האצבעות.

     

    עבודת הגינון מעלה את תחושת הערך העצמי (צילום: Shutterstock)
      עבודת הגינון מעלה את תחושת הערך העצמי(צילום: Shutterstock)

       

       

      כך תשמרו עליהם בדרכים

      קשישים רבים מעורבים בתאונות דרכים כיוון שהתגובות שלהם איטיות יותר והאינסטינקטים לא חדים כבעבר.

       

      16. גששו בעדינות ובדקו אם הם חשים בטוחים בנהיגה

      מבוגרים רבים מאבדים עם השנים את הביטחון בנהיגתם. הסיבות לכך רבות; קשיים מוטוריים, איטיות בתגובה או ירידה בראייה. ייתכן כי הוריכם חשים שזה הזמן להפסיק את הנהיגה, אך בשל היעדר פתרון חלופי עבורם, הם ממשיכים לנהוג, ואולי גם לסכן בכך את עצמם ואת הסביבה.

       

      כדאי לזכור: רופא המשפחה הוא כתובת טובה להתייעצות בנושא זה. במקביל בדקו יחד איתם דרכים חלופיות שיסייעו להם להגיע ממקום למקום.

       

      17. דאגו להוריד את הוריכם על הכביש, קרוב למדרכה, אך לא קרוב מדי

      בניגוד לדעה הרווחת, חניה צמודה למדרכה מקשה על הקשיש.

       

      כדאי לזכור: קשישים זקוקים להניח את הרגל במקום נמוך יחסית

      ירידה ברברס, שרבים מהקשישים נוהגים לאמץ, הינה מסוכנת ואינה מומלצת

      , כדי להיות מסוגלים להתרומם מהכיסא ולהתחיל ללכת.

       

      18. הניחו כרית הגבהה במושב הנהג ברכב

      ההמלצה הזו חשובה בעיקר בנסיעה ברכבים עם כיסאות נמוכים. כרית ייעודית למושב הרכב תאפשר להורה לצאת בקלות ובנוחות רבה יותר מהאוטו.

       

      כדאי לזכור: בגיל השלישי חשוב מאוד לעשות בדיקת ראייה כדי לוודא שהקשיש כשיר לנהוג.

       

      19. הדריכו אותם לעלות נכון במדרגות

      בהקשר של עלייה במדרגות כדאי לשנן את המשפט - "למעלה גן עדן, למטה גיהינום" – שיזכיר לקשיש הסובל מכאבי מפרקים, גב, קרסול או אגן הירכיים: עולים תחילה עם הרגל החזקה (גן עדן), ורק אחר כך עם הרגל החלשה (גיהינום). בירידה - הפוך; קודם יורדים עם הרגל הכאובה ורק אחר כך עם הרגל החזקה.

       

      כדאי לזכור: ירידה ברברס, שרבים מהקשישים נוהגים לאמץ, הינה מסוכנת ואינה מומלצת.

       

       

      למדו אותם לשלוח מסר כתוב ותמונה. כך יקבלו עדכונים שוטפים מבני המשפחה וירגישו הרבה יותר בעניינים (צילום: Shutterstock)
        למדו אותם לשלוח מסר כתוב ותמונה. כך יקבלו עדכונים שוטפים מבני המשפחה וירגישו הרבה יותר בעניינים(צילום: Shutterstock)

         

        כך תסייעו להם לשמור על בריאותם

        לא תמיד נדרשת הוצאה כספית כדי להקל את מצב בריאותם של ההורים. דווקא יוזמות שישחררו אותם ממטלות שגרתיות, עשויות להקל משמעותית את התמודדותם עם מצבם הבריאותי.

         

        20. צלמו את התרופות הקבועות

        הכינו רשימת תרופות של ההורים, צלמו בסלולרי את האריזות שלהן והפיצו את הרשימה לכל בני המשפחה ו/או למטפל/ת. במצבי חירום, כשהורה מגיע לחדר מיון, השאלה הראשונה שהוא או המלווה נשאלים היא אילו תרופות הוא נוטל. החולה לא תמיד זוכר את שם התרופה, ובוודאי לא את שם החברה. מידע זמין על אודות התרופות עשוי להציל חיים.

         

        כדאי לזכור: לרשימה זו יש ערך רב גם כשההורה מגיע לרופא מקצועי או לקבלת חוות דעת נוספת.

         

        21. מַנו אחד מבני המשפחה שירכז את הבדיקות הרפואיות

        מנגנוני קביעת התורים לא תמיד ידידותיים וסיוע בעניינים ביורוקרטיים עשוי להקל מאוד.

         

        כדאי לזכור: הכנת טבלה מסודרת הכוללת תאריך, שעת הבדיקה, שם הבדיקה, כתובת וטלפון של המכון – תעזור להם לזכור ולהתארגן בהתאם.

         

        22. גלו ערנות לירידה במצב הרוח

        לדיכאון סמוי ולדמנציה יש לא מעט סממנים זהים, כמו ירידה בזיכרון, בריכוז, ביכולת החשיבה, פיזור דעת, שכחה וחזרה על דברים.

         

        כדאי לזכור: אבחון נכון וטיפול בדיכאון עשוי לחולל פלאים באיכות חייהם של אנשים מבוגרים. אם אתם מזהים שינויים בהתנהגות ההורה, הציעו ללוות אותם לבדיקת רופא.

         

        23. דאגו שיהיה מד חום בהישג יד

        פעמים רבות, הסיבה לבלבול או לחוסר בהירות במחשבה אצל הקשיש, מקורה בזיהומים

        הוציאו מהבית את כל הפריטים שנועדו לחימום הגוף (כמו בקבוק או כרית כוסמת), שעלולים לגרום כוויות

         בדרכי הנשימה והשתן. מד חום יסייע לכם לקבל מידע ראשוני על אודות חום הגוף, שעשוי להצביע על נוכחות של זיהום.

         

        כדאי לזכור: הקפידו לקנות מוצר אמין, גם אם הוא מעט יותר יקר.

         

        24. במקרה הצורך הזמינו צוות רפואי הביתה

        אם ההורה אינו חש בטוב ומתקשה להגיע לקופת החולים הקרובה, זה הזמן למצות את זכותו בחוק, הקובע כי הטיפול יינתן גם בבית, בביקור של בעל המקצוע המטפל. זאת, אם לנוכח מצבו יש צורך ממשי לקבל את הבדיקה או את הטיפול בבית (בדיקות דם, ביקור רופא, אחות, פיזיותרפיה וכו'). לבדיקת זכאות יש לפנות לרופא המשפחה.

         

        כדאי לזכור: שווה לבדוק אם מגיע להורה שלכם שירות מקביל במימון הביטוח הפרטי.

         

        25. דאגו לתכשיר טבעי להפחתת כאבי מפרקים

        מבוגרים רבים נוטים להפריז במריחת תכשירים נוגדי כאב ודלקת. על פי מינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA), לתכשירים אלו עלולות להתלוות תופעות לוואי קשות, כמו כאבי ראש, עלייה בלחץ הדם, דימום בקיבה ועוד.

         

        כדאי לזכור: שימוש בתכשיר טבעי להפחתת כאב, המבוסס על צמחים ומינרלים, עשוי למנוע סיכונים מיותרים.

          

        26. החזיקו במקפיא שקיות אפונה

        בכל מקרה של חבלה, מומלץ להניח את שקית האפונה על המקום הפגוע. קירור המקום החבול למשך כמה דקות, מכווץ את כלי הדם ומקטין את התגובה הדלקתית.

         

        כדאי לזכור: הוציאו מהבית את כל הפריטים שנועדו לחימום הגוף (כמו בקבוק או כרית כוסמת), שעלולים לגרום כוויות.

         

        27. ודאו שהוריכם ממצים את זכויותיהם בחוק

        באתר "כל זכות" תמצאו מאגר מידע מקיף ביותר על זכויות תושבי ישראל בכלל, ועל זכויות גיל הזהב בפרט, והדרך למימושן.

         

        כדאי לזכור: המידע עדכני והוא מוגש חינם, וללא כוונת רווח, תוצר של שיתוף פעולה בין עשרות ארגונים ומומחי זכויות מובילים מהממשלה, מארגונים חברתיים ומהאקדמיה.

         

        הזמן המשותף שלכם עם הוריכם הולך ומתקצר. נסו לנצל את הבילוי המשותף עמם (צילום: Shutterstock)
          הזמן המשותף שלכם עם הוריכם הולך ומתקצר. נסו לנצל את הבילוי המשותף עמם(צילום: Shutterstock)

            

          כך תעניקו להם תחושת ערך

          הפן הרגשי לא פחות חשוב ואולי אף יותר מההיבטים המעשיים.

           

          28. התייעצו עם הוריכם בכל החלטה הנוגעת אליהם

          אל תדברו בשמם, אלא אם התבקשתם לכך ואל תקבלו החלטות במקומם.

           

          הדרך שבה אתם מתנהגים להוריכם היא מסר שעובר לילדיכם ולנכדיכם. רצוי שתהוו דוגמה טובה ומכבדת

          הימנעו מפטרונות ותנו להם את הכבוד המגיע להם. שלבו אותם, עד כמה שניתן, במציאת פתרונות לבעיות השונות, והציגו בפניהם את החלופות המתאימות למצבם.

           

          כדאי לזכור: תחושת הביטחון שתנסכו בהם, תקל על הוריכם לקבל החלטות שונות, גם אם בתחילה הביעו להן התנגדות.

           

          29. נהלו איתם שיחות

          הזמן המשותף שלכם עם הוריכם הולך ומתקצר. נסו לנצל את הבילוי המשותף עמם, כדי ללמוד עד כמה שניתן על עברם; איך ניהלו את חייהם בעבר, איך התמודדו עם מצבים שונים. בנוסף, צלמו אותם מכינים מתכונים מיוחדים.

           

          כדאי לזכור: התיעוד יתרום לתחושת הקרבה וישרת את הסיפור המשפחתי הרב דורי.

           

          30. עשו למען הוריכם מתוך קרבה והתגייסות לטוב

          עשו דברים מתוך אהבה ולא מתוך קורבנות, מתוך רצון לעזור ולא מתוך הכרח.

           

          כדאי לזכור: הדרך שבה אתם מתנהגים להוריכם היא מסר שעובר לילדיכם ולנכדיכם. רצוי שתהוו דוגמה טובה ומכבדת. 

           

          • סייעו בהכנת הכתבה: פרופ' רבקה אינזלברג, מומחית בנוירולוגיה, הפרעות תנועה וזיכרון; לילך ארז, פיזיותרפיסטית, מרצה בנושא בריאות; לינדה סלומון, מטפלת בגינון ובאמנות, ראש התוכנית לגינון טיפולי בסמינר הקיבוצים; נורית חסון לוי, מאמנת זוגית, משפחתית והגיל השלישי

           

           

            (צילום: אלכס ליפקין)
            (צילום: אלכס ליפקין)

             

             

             
            הצג:
            אזהרה:
            פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד