פיליס גלזר עושה לכם בית ספר: 28 טיפים מנצחים למטבח בריא יותר

מהי הדרך הכי טובה לבישול ירקות, במה ממירים חמאה וביצים במתכונים טבעוניים, ואיך לחטא את קרש החיתוך בלי כימיקלים? פיליס גלזר חושפת את הסודות שלה למטבח בריא

פיליס גלזר מלמדת איך לבשל, לאחסן ולנקות בריא יותר (צילום: יונתן בלום)
פיליס גלזר מלמדת איך לבשל, לאחסן ולנקות בריא יותר (צילום: יונתן בלום)
 

איך מאחסנים אוכל?

במטבח שלי כמעט כל מצרך אפשרי מאוחסן בצנצנות זכוכית (רובן ממוחזרות) ולא במכלי פלסטיק. ודאי כבר שמעתם על הסכנות הטמונות באחסון מזון בקופסאות פלסטיק, בייחוד כשמדובר במזון נוזלי, שומני או חומצי. למשל, אחסנתם פעם רוטב עגבניות במכל פלסטיק ושמתם לב שהוא השאיר כתם? זה סימן לאינטראקציה בין החומציות של העגבניות לכימיקלים שבפלסטיק. הנדידה הזאת של הכימיקלים משפיעה גם על ההורמונים של כל אחד מבני המשפחה. אז מה עושים?

 

שמתם לב שכלי הפלסטיק שרוט? שלחו אותו למיחזור (צילום: Shutterstock)
    שמתם לב שכלי הפלסטיק שרוט? שלחו אותו למיחזור(צילום: Shutterstock)

     

    1. הכירו את האויב: בדקו את התחתית של כל כלי הפלסטיק בבית ושלחו את אלה עם המספרים #3, #6 ו־#7 למכל המיחזור (#2 ,#4 ו־#5 בטיחותיים יותר, אבל גם אותם לא מומלץ לחמם במיקרוגל).
    2. נקו נכון: אם כבר משתמשים בכלי פלסטיק, חשוב לשטוף אותם ביד ולא במדיח כלים כי הסבון החזק שבמדיח, יחד עם החום, מחליש את הפלסטיק ומעודד שחרור כימיקלים. שמתם לב שכלי הפלסטיק שרוט? שלחו אותו למיחזור.
    3. עברו לצנצנות זכוכית: אם ממלאים אותן בנוזל למקפיא (כמו מרק, למשל), משאירים מרווח של 3 ס"מ בין המאכל למכסה ומניחים לפני המכסה פיסת נייר אפייה, שכן הנוזל מתרחב מעט בזמן ההקפאה.

     

    עוד תזונה במנטה:

     

    רוצים לבשל ירק במים? מכניסים אותו למים רותחים (צילום: Shutterstock)
      רוצים לבשל ירק במים? מכניסים אותו למים רותחים(צילום: Shutterstock)

       

      מהי הדרך הכי בריאה לבשל ירקות?

      השיטה הכי בריאה לבשל ירקות היא ללא ספק באידוי: כך הירק לא בא במגע עם המים, ולכן ויטמינים שמסיסים במים (כמו ויטמיני B) נשארים במזון ואינם מופרשים למי הבישול. ואם בכל זאת רוצים לבשל ירק במים? מכניסים אותו למים רותחים ולא קרים כדי לשמור על יותר ערכים תזונתיים. נותרו לכם מי בישול? הוסיפו אותם למרק ולתבשיל אחר.

       

      באיזה שמן כדאי להשתמש?

      אני הכי אוהבת להשתמש בשמן זית אורגני או בשמן קוקוס אורגני. שמן הקוקוס לא מתחמצן בעת הטיגון, ואילו בשמן הזית כדאי להשתמש בטמפרטורה בינונית־נמוכה בלבד. אפשר להשתמש גם בגהי ההודי (חמאה מזוקקת) שאינו מתחמצן כלל, ולפי הרפואה האיורוודית הוא אפילו טוב לקיבה ומחזק את מערכת החיסון. כדאי להתרחק ככל האפשר משמנים מזוככים רגילים כמו סויה או חמניות, שרוססו בכימיקלים ומכילים כמויות לא בריאות של אומגה 6.

       

      איך שומרים תבלינים?

      אני אוהבת להעביר תבלינים קנויים לצנצנות זכוכית ולהדביק על כל אחת מהן תווית קטנה עם שם התבלין ותאריך הקנייה שלו (או התאריך האחרון לשימוש). מדי כמה חודשים אני בודקת את מדף התבלינים וזורקת את הישנים. אם התבלין כבר ללא ריח או שיש בו "חוטים" שנדבקו לצדדיו - זרקו אותו.

       

      איך משמנים תבניות?

      דבר אחד בטוח: לא בתרסיס שמן! הבקבוקים של תרסיסי השמן מוסיפים לכדור הארץ מתכות שמזהמות את הסביבה שלנו. פשוט קחו מגבת נייר, טבלו קלות בשמן (עדיף שמן קוקוס) ושמנו את התבנית.

       

      איך מבריאים מתכונים?

      אין טריק אחד שמתאים להבראת כל מתכון, אבל הנה כמה רעיונות שאפשר לנסות:

       

      תחליפי קמח

      • מחליפים 1/2 כוס קמח לבן ב־1/2 כוס נבט חיטה, שעשירה בוויטמיני B (לעומת הקמח הלבן שעשיר בעמילנים רכים שלא תורמים בריאות לגוף).
      • מחליפים את כל הקמח הלבן בקמח מלא 70% (לפעמים יש צורך להוסיף עוד 1־2 כפות מים).

       

      תחליפי חמאה

      • במתכוני עוגות ועוגיות: מחליפים חמאה 1:1 ברסק שזיפים, משזיפים מיובשים טחונים.
      • מחליפים מחצית מהחמאה באותה כמות רסק תפוחי עץ (אם מחליפים את כל החמאה, העוגה תצא דחוסה יותר).
      • מחליפים מחצית מהחמאה באותה כמות של יוגורט יווני או אבוקדו מעוך.

       

      אפשר להחליף כל ביצה ברבע כוס רסק תפוחי עץ (צילום: Shutterstock)
        אפשר להחליף כל ביצה ברבע כוס רסק תפוחי עץ(צילום: Shutterstock)

         

        תחליפי ביצים
        • במתכונים שכוללים 2־3 ביצים, אפשר להחליף 1־2 ביצים ב"ביצי פשתן": במקום כל ביצה, מערבבים 1 כף פשתן טחון טרי עם 3 כפות מים.
        • בעוגיות כמו בראוניז: אפשר להחליף כל ביצה בבננה מעוכה אחת.
        • בפנקייק, עוגות ועוגיות: לכל ביצה מערבבים 1 כף פשתן טחון או זרעי צ'יה עם 3 כפות מים.
        • במתכוני עוגות: אפשר להחליף כל ביצה ב־1/4 כוס רסק תפוחי עץ.

         

        מה עושים עם שאריות של מצרכים?

         

        עשבי תיבול עייפים > פסטו

        אוספים את כל העשבים, מסירים את הגבעולים הקשים וטוחנים עם שמן זית לפסטו. אם לא משתמשים מיד, אפשר להקפיא כקוביות קרח ולאחר ההקפאה להעביר את הקוביות לקופסה מרופדת בנייר אפייה (כדי למנוע נדידה של כימיקלים בגלל השומן שבפסטו).

         

        שאריות ירקות > ציר

        שוטפים את כל העלים, הגבעולים והירקות הרכים וחותכים גס. מעבירים לסיר, מכסים במים ומבשלים ללא מכסה כחצי שעה עד לקבלת ציר בצבע זהוב ומסננים. הציר הזה מלא מינרלים ומצוין כבסיס לבישול מרק, אורז, ריזוטו ותבשילים שונים. אם אתם לא צמחונים או טבעונים, אפשר גם להוסיף לציר עצמות. אם תרצו להקפיא את הציר, אל תשכחו להעביר אותו לצנצנת זכוכית.

         

        פתרון לפירות רכים מדי (צילום: Shutterstock)
          פתרון לפירות רכים מדי(צילום: Shutterstock)

           

          פירות רכים > שייק וגלידה

          כל הפירות מצוינים להכנת שייק (כדאי לכלול גם בננה). ואם יש לכם בלנדר חזק – אפשר להקפיא את הפירות ולעבד בפולסים עם מעט דבש לקבלת גלידה ביתית.

           

          איך אפשר לדאוג לסביבה במינימום מאמץ?

          1. קונים נייר אפייה חום: מכיוון שהוא אינו מולבן, הוא טוב יותר לנו ולסביבה.
          2. מפחיתים את השימוש באלומיניום (סירי אלומיניום, רדיד אלומיניום, תבניות אלומיניום): האינטראקציה בין אלומיניום למאכלים חומצתיים (כמו עגבניות) משחררת אלומיניום לתוך המאכל, ואלומיניום גם לא מתכלה.
          3. משתמשים במי ההשריה: משרים קטניות או אורז? במקום לשפוך את המים לכיור, השקו בהם את העציצים או את הצמחים בגינה, שגם הם ייהנו מהוויטמינים והמינרלים.
          4. מניחים בכיור קערה גדולה: חבל לבזבז מים שרק שטפנו בהם פרי או ירק. אפשר לאגור את המים האלה ולהשתמש בהם כ"מים אפורים" (להשקיה, להדחת אסלה).
          5. משתמשים בשקיות רב פעמיות: אי אפשר לסיים בלי שאמשיך לעודד אתכם להשתמש בשקיות רב פעמיות, למחזר פלסטיק, עיתונים וזכוכית, ולשמור על הסביבה של כולנו.

           

          איך הכי בריא לנקות את המטבח?

          יודעים מי החבר הכי טוב שלי לניקוי המטבח? מים רותחים!

           

          חומץ, לימון, מלח וסודה לשתייה ינקו כמעט הכל (צילום: Shutterstock)
            חומץ, לימון, מלח וסודה לשתייה ינקו כמעט הכל(צילום: Shutterstock)

             

            1. לניקוי השיש: אני שופכת עליו מים רותחים עם 2 טיפות סבון כלים, עוברת בעזרת סמרטוט לח ומייבשת במגבת נפרדת. לא צריך יותר מזה.

             

            2. ספריי בסיס לחיטוי המטבח: מעבירים לבקבוק ספריי 2־3 כפות חומץ, מוסיפים 3 טיפות סבון כלים ו־2 טיפות שמן אתרי אנטי בקטריאלי, כמו שמן אורגנו או שמן עץ התה. מוסיפים מים עד הסוף, מנערים היטב, מתיזים ומבריקים במגבת נקייה.

             

            3. להוצאת כתמים ואוכל שנדבקו לסירים: מערבבים 3 כפיות אבקת סודה לשתייה עם מים, מביאים לרתיחה, מכבים את האש ומשאירים כמה שעות. שיטה נוספת: מפזרים אבקת סודה ויוצקים עליה חומץ (שיטה נהדרת לפתיחת סתימות בכיור).

             

            4. להברקת מכשירי נירוסטה ואמייל: מערבבים מלח, אבקת סודה לשתייה וסבון כלים, ומשפשפים.

             

            5. לחיטוי המקרר: מכינים תערובת של מלח ומי סודה, ואפשר גם להוסיף מעט מיץ לימון. לניקוי המדפים רצוי להוציא אותם מהמקרר ולפני השימוש בספריי לשטוף במים רותחים (אל תשכחו לייבש היטב לפני שמחזירים).

             

            6. לחיטוי קרש חיתוך מעץ: מדללים כפית חומץ ב־1/2 כוס מים ומורחים על העץ. אם יש כתמים, משפשפים עם 1/2 לימון, ובמקרים קשים משפשפים באבקת סודה ומוסיפים מעט חומץ. הבועות יסייעו להסיר את הכתם.

             

            7. לכוסות יין: אני טובלת אותן בעדינות בקערה מלאה מים רותחים עם מעט סבון כלים ושוטפת במים קרים. הן מבריקות כמו קסם!

             

            8. להסרת כתמי קפה ותה מכוסות: משפשפים עם מלח וסבון כלים.

             

            9. לרענון טוחן האשפה: זורקים פנימה 1/2 לימון יחד עם שאריות האוכל, ומפעילים.

             

            10. להסרת אבנית בקומקום: מרתיחים כמה קליפות לימון במים שבקומקום ומשאירים למשך הלילה.

             

             

             
            הצג:
            אזהרה:
            פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד