משעמם להם בחופש? שינביטו: פעילות פשוטה עם תוצאות בריאות

קטניות ודגנים חשובים מאוד לתזונה של ילדינו. כשמנביטים אותם - הם מועילים אפילו יותר. נועה דורון דוידסון עם פעילות כיפית ובריאה לימי החופש וגם אחריהם

נועה דורון דוידסוןפורסם: 18.10.16 08:36
משרים, מסננים, שוטפים - והקסם פתאום קורה (צילום: Shutterstock)
משרים, מסננים, שוטפים - והקסם פתאום קורה (צילום: Shutterstock)
1. משרים בקערה עם מים. 2. מניחים במסננת. 3. המסננת הופכת לקיפוד. 4. נבטוט טרי מוכן לאכילה (צילום: נועה דורון דוידסון)
1. משרים בקערה עם מים. 2. מניחים במסננת. 3. המסננת הופכת לקיפוד. 4. נבטוט טרי מוכן לאכילה (צילום: נועה דורון דוידסון)

את הנבטים הכל כך בריאים שנראים מצוין בכל סלט - לא חייבים לקנות בחנות טבע. אפשר וממש כדאי להנביט אותם בבית בכמה פעולות פשוטות ומאוד מתגמלות, שאפשר לעשות כפעילות נעימה לחופש עם הילדים. הנבטה של זרעים וקטניות היא תהליך קל ומתגמל, שיכול להיות חוויה כייפית וטעימה, שתעזור לנו להכניס לגופנו מקורות חלבוניים בריאים נוספים ומגוונים. וכמובן, דרך התהליך, תקרב את הילדים למזון בריא יותר, בצורה מהנה וכיפית, היות ובהנבטה הילדים יכולים לעקוב אחרי צמיחת הנבט ואפילו לטעום אותו.

 

מי יזכה לראות את הנבט הראשון? (צילום: Shutterstock)
    מי יזכה לראות את הנבט הראשון?(צילום: Shutterstock)
     

     

    כדי להנביט אין חובה להשתמש במכשירים מיוחדים. בשיטה הקלה שתתואר כאן, כל מה שתצטרכו זה קערה ומסננת. כך תעשו זאת:

     

    1. כמה מילות הכנה

    אספו את הילדים מהטלוויזיה / אייפד / אקסבוקס והכינו אותם לפעילות. אפשר להציע תחרות קטנה: מי יזכה לראות את הנבט הראשון בקערה שלו? הכינו יחד טבלת זמנים. כתבו בה יום תחילת הנבטה ויום אכילת הנבט. אם מדובר בתחרות, חשוב שהם יבחרו באותו סוג קטנית, מכיוון שלכל אחת זמן הנבטה שונה. אפשר לצייד את הילדים בזכוכית מגדלת ולתת להם לעקוב באמצעותה אחרי הנבטים.

     

    2. השריה

    עזרו לילדים לשפוך את הקטניות לתוך קערה ולמלא אותה במים עד כיסוי. הניחו במקום מוצל. קטניות קטנות כגון מאש, עדשים על כל צבעיהם, כוסמת וקינואה, ניתן להשרות למשך כחצי שעה עד 8 שעות. את הגדולות יותר (שעועיות על כל צבעיה, חומוס) מומלץ להשרות כ-8-12 שעות. הסבירו לילדים שמדי פעם חשוב להחליף את המים.

     

    3. שוטפים ומסננים

    לאחר ההשריה, מעבירים למסננת, שוטפים מעט ומניחים מעל הקערה במקום מוצל. הסבירו לילדים כי לאורך כל תהליך ההנבטה חשוב שהקטניות תהינה לחות. תפקידם הוא להיות שומרי הלחות של הקטניות. בכל פעם שהן יבשות - הם צריכים להרטיב אותן במים. כך עד שהם יראו פתאום נבטוט קטן מגיח. באותו רגע הקטנית מוכנה לאכילה אפילו ללא בישול.

     

    4. מה עושים עם זה? 

    בסוף התהליך, אל תשכחו לערב את הילדים גם בהכנת האוכל עם הנבטים. התוצאה היה החלק הכי כיפי וגם הכי טעים.

     

    מה מנביטים ומדוע?

    למעשה, כל זרע ניתן ומומלץ להנביט. ניתן להנביט כל קטניה יבשה (שאינה עם התרמיל שלה), כגון עדשים, שעועית על כל סוגיה וכן זרעי קינואה, כוסמת ירוקה ואפילו אורז מלא. ככל שהקטנייה קטנה יותר (למשל, עדשים בכל הצבעים, כוסמת, קינואה, שעועית, מאש), כך הנבטוט יצא בזמן קצר יחסית. מהו ההבדל בין "נבטוט" ל"נבט"? ככל הנראה ההבדל הוא הגודל. נבטוט יהיה קטן יותר ונבט יהיה ארוך יחסית לגודל הקטניה או הדגן שהנבטתם.

     

    פשוט ומרשים (צילום: Shutterstock)
      פשוט ומרשים(צילום: Shutterstock)

       

      קצת על יתרונות וחשיבות ההנבטה:

       

      1. עליה בערכים התזונתיים של הזרע וספיגה טובה יותר

      כל זרע בטבע אוצר בתוכו חומרים עשירים במינרלים, שבסופו של דבר יגרמו לזרע לנבוט ולהפוך לעץ או לשיח. לכל זרע יש חומצות שמגנות עליו ומתפרקות רק כאשר הזרע "יודע" שקיימים עבורו תנאים מספיק טובים על מנת לצמוח. לכן, ברגע שזרע בא במגע עם מים ומושרה בהם למשך זמן ממושך, אותה "שכבת הגנה" מתפרקת, יחד עם עוד סוכרים שקיימים בה. כך למעשה נוצר מצב בו הזרע, העשיר במינרלים, נותן לאותם מינרלים "להתעורר" ואף להכפיל את הכמות שלהם על מנת לאפשר לזרע לצמוח. מסיבה זו, ברור שאם ננביט את זרעי הקטניות והדגנים שלנו, נוכל למלא את הגוף בכמות גדולה יותר של ויטמינים ומינרלים.

       

      2. ההנבטה מקלה על עיכול הקטניות והדגנים

      בנוסף להסבר מהסעיף הקודם, מאותה סיבה, ההנבטה מקלה על עיכול הקטניות והדגנים. לפני ההנבטה, החומצות והסוכרים "יאצרו" את המינרלים בתוך הזרע ולגוף יידרש מאמץ גדול יותר כדי לפרק את הזרעים, על מנת להזין עצמו באותם מינרלים שקיימים בקטניה, מה שיוצר אצל רובנו קשיי עיכול, נפיחות וגזים. ההנבטה מפרקת את אותם סוכרים ואת חומצות ההגנה של הזרע ובכך מקלה על עיכול הזרעים.

       

      3. קיצור זמני הבישול

      ההנבטה תמיד תקצר את זמני הבישול של הקטניות והזרעים.

       

      4. גיוון במקורות חלבוניים, שבמיוחד מתאים לצמחונים וטבעונים ו"נישנוש" בריא לנו ולילדים

      נוכחות של נבטים מגוונים על השיש תמיד תיצור חשק גם לטעום מהם. זו אחת הסיבות המרכזיות שאלו מביננו שרוצים שילדיהם יאכלו בריא ומגוון יותר, כדאי שינביטו בביתם ויחד עם הילדים. מעבר לכך, בנוסף לדרכי ההכנה המגוונות של הנבטים (על כך בהמשך), הם יכולים להוות עוד "נישנוש" משביע ועשיר בסיבים. צמחונים וטבעונים כדאי שיגוונו במקורות חלבוניים מזינים ונבטים הם דרך מעולה לעשות זאת.

       

      הזמינו אותם להשתתף גם בבישולים שאחרי (צילום: Shutterstock)
        הזמינו אותם להשתתף גם בבישולים שאחרי(צילום: Shutterstock)

         

        אז יש לנו נבט, מה עושים עם זה?

        ניתן לאכול את הנבטים חיים, ללא בישול וכן ניתן להוסיף אותם לתבשילים חמים ובכך להעביר אותם חימום קצר ששומר על המרקם הקראנצ'י שלהם. לחילופין, אפשר לבשל אותם בישול ממושך יותר. אם נשארו נבטים במסננת, מומלץ להקפיא ולהשתמש בהם לתבשילים (לא לאכול חי אחרי שהוקפאו).

         

        את הנבטים ניתן להוסיף לסלט, תבשילי ירקות, מרקים, קציצות ועוד. את הנבטים של הקטניות הקטנות יותר (עדשים, מאש) ניתן "סתם" לשים בקערה קטנה ולסחוט מעליהם מיץ לימון טרי לנישנוש בריא ומשמח לכל המשפחה.

         

         

         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
        מלווה משפחות עם ילדים בעלי עודף משקל ובררנות באכילה, בדרך לשחרר מאבקים סביב האוכל וליצור הרגלי אכילה בריאים פיזית ונפשית, בדרך הלב. מאמינה שמזון הוא חוויה ולא רק משהו פונקציונלי. אוכל הוא עוד דרך להביע רגשות ויש לנו חופש לעשות זאת עם ולצד ילדינו. אני מאמינה שמזון הוא אמצעי לחיבור ולריפוי וכשנלמד לחבר את עצמנו מחדש למזון, בצורה בריאה ואיכותית, נרפא את עצמנו ואת מערכות היחסים שלנו וניצור עולם אוהב יותר בחיינו ובמשפחתנו. מזון בעיני הוא גשר לקירוב לבבות במשפחה. דרכו אפשר להתמודד בשלווה עם עודף משקל ובררנות אצל ילדים וליצור שינוי משמעותי, טוב וארוך טווח סביב נושא המזון במשפחה. בעלת תואר B.Ed בחינוך מיוחד, מדריכה ליוגה ומדיטציה, יועצת תזונה אינטגרטיבית ואמא לשלושה.