מה לאפות להקפות?
עוגות לשמחת תורה

ליום מיוחד כמו שמחת תורה מגיעים מתוקים מיוחדים: למדו מאסנת לסטר איך להכין עוגת תמרים נהדרת, עוגת שוקולד רומנית וכדורי קוקוס עם ריבת חלב

אסנת לסטרפורסם: 23.10.16 11:15
כדורי גן עדן עם קוקוס וריבת חלב (צילום: אסנת לסטר)
כדורי גן עדן עם קוקוס וריבת חלב (צילום: אסנת לסטר)

כדורי גן עדן עם קוקוס וריבת חלב

מתכון של נתן עמוס בלאיש מגן נר.

 

מרכיבים

כ-40 כדורים

 

  • 2 מכלים (500 מ"ל) שמנת מתוקה
  • 1 שקית אבקת פודינג וניל
  • 1 כוס (240 מ"ל) חלב
  • 2 כפות ריבת חלב
  • 2 חבילות (500 גרם) ביסקוויטים מהסוג שאוהבים, טחונים דק
  • 2 כוסות (200 גרם) קוקוס טחון

 

אופן ההכנה

  1. מקציפים את השמנת, הפודינג, החלב וריבת החלב, עד לקבלת קרם.
  2. מוסיפים לקרם את הביסקוויטים ומערבבים.
  3. מוסיפים לתערובת כוס קוקוס אחת ומערבבים.
  4. יוצרים מהתערובת כ-40 כדורים בגודל פלאפל ומגלגלים אותם בקוקוס הנותר.

 

עוגת תמרים (צילום: אסנת לסטר)
    עוגת תמרים(צילום: אסנת לסטר)
     

    עוגת תמרים

    מתכון של דליה רוזנפלד מטבריה.

     

    מרכיבים

    תבנית בקוטר 26-24 ס"מ

     

    • 1 כוס (150 גרם) תמרים מגולענים, חתוכים לקוביות קטנות מאוד
    • 1 כוס (240 מ"ל) מים
    • 1 כף אבקת סודה לשתייה
    • 50 גרם חמאה רכה רכה
    • 3/4 כוס (150 גרם) סוכר
    • 2 ביצים
    • 1 כוס (140 גרם) קמח תופח
    • 1 כפית תמצית וניל

     

    לקרם

    • 50 גרם חמאה רכה
    • 1 כוס (240 גרם) סוכר חום
    • 1 כפית תמצית וניל
    • 1/2 כוס (120 מ"ל) שמנת מתוקה

     

    אופן ההכנה

    1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. משמנים את התבנית.
    2. שמים בסיר את התמרים, המים והסודה. מביאים לרתיחה ומצננים לטמפרטורת החדר.
    3. מערבבים בקערה את החמאה, הסוכר, הביצים, הקמח ותמצית הווניל, רק עד שמתקבלת בלילה אחידה (עיבוד יתר יפגע במרקם העוגה).
    4. מוסיפים את התמרים לבלילה ומערבבים רק עד שהם נטמעים.
    5. יוצקים את הבלילה לתבנית. אופים כ-35 דקות, עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא עם פירורים לחים.
    6. בזמן שהעוגה בתנור מכינים את הקרם: שמים בסיר קטן את החמאה והסוכר, ומחממים על אש נמוכה עד להמסה. מוסיפים את תמצית הווניל והשמנת המתוקה ומערבבים עד לקבלת קרם אחיד.
    7. יוצקים את הקרם על העוגה בעודה חמה.
    8. אם לא מגישים את העוגה מיד, שומרים במקרר.

     

    ביבסקו - עוגת שוקולד רומנית (צילום: אסנת לסטר)
      ביבסקו - עוגת שוקולד רומנית(צילום: אסנת לסטר)
        

      ביבסקו - עוגת שוקולד רומנית

      מתכון של רבקה ליבוביץ מכרמיאל.

       

      מרכיבים

      תבנית בגודל 30X40 ס"מ או שתי תבניות בגודל 20X30 ס"מ

       

      • 8 ביצים, מופרדות
      • 1/2 כוס (100 גרם) סוכר
      • 6 כפות קמח תופח
      • 3 כפות אבקת קקאו

       

      לסירופ

      2 כוסות (480 מ"ל) מים

      1 כוס (200 גרם) סוכר

      1/2 כפית תמצית רום

       

      לקרם השוקולד

      • 200 גרם שוקולד מריר
      • 5 כפות סוכר
      • 5 כפות מים
      • 2 כפות קקאו
      • 100 גרם חמאה, חתוכה לקוביות

       

      אופן ההכנה

      1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. משמנים את התבנית.
      2. מקציפים את החלבונים עם 1/4 כוס סוכר יד שמתקבל קצף יציב וגמיש.
      3. מקציפים את החלמונים עם 1/4 כוס סוכר עד שמתקבלת קציפה תפוחה ובהירה.
      4. מקפלים את קצף החלבונים לתוך קצף החלמונים.
      5. מערבבים את הקמח ואבקת הקקאו ומקפלים אותם בהדרגה לתוך קצף הביצים.
      6. יוצקים את הבלילה לתבנית.
      7. אופים 30-20 דקות, עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא עם פירורים לחים.
      8. הסירופ: מבשלים תוך כדי ערבוב את המים והסוכר. מביאים לרתיחה ומבשלים כ-2 דקות נוספות, עד שהסוכר נמס ונוצר סירופ. מורידים מהאש ומוסיפים את הרום. מערבבים.
      9. כשהעוגה מתקררת מעט יוצקים עליה את הסירופ. מצננים.
      10. קרם השוקולד: שמים בסיר את מרכיביו למעט החמאה, ומחממים על אש נמוכה עד שהשוקולד מתחיל להפוך לנוזלי. מורידים מהאש, מוסיפים את קוביות החמאה ומערבבים עד לקבלת תערובת חלקה.
      11. מניחים לקרם להתקרר מעט ואז יוצקים אותו על העוגה.
      12. אם רוצים, מקשטים בקצפת.
      13. אם לא מגישים את העוגה מיד, שומרים במקרר.

       

      • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
      "לומדים משהו חדש במטבח" היא הסידרה החדשה שלי, בה אני מספרת על הדברים הקולינריים המעניינים שגיליתי: החל מן האופן שבו אפשר לשמר מוצרי מזון יבשים, דרך המתכון לקרקר שיחזיק גם 100 שנה והשיטה הבדוקה להוצאת העצמות מן העוף עד למתכונים נגישים שתמיד יעבדו לכם.

      וחוץ מזה, אני משדרת את התוכנית "סיר לשבת" ב"רדיו קול" בכל יום שישי ובערבי חג מאז שנת 1997.

      בכל תוכנית מוזמנים המאזינים לשאול על מתכונים, לבקש עצה ולשתף מאזינים אחרים במתכונים והתלבטויות אישיות שקשורות באוכל ובאירוח. התוכנית דינמית והנושאים משתנים בהתאם לעונות השנה ולפי שאלותיהם ובקשותיהם האישיות של המאזינים. ההיענות המדהימה של המאזינים לכל בקשת מתכון מעשירה את כל המאזינים האחרים וגם אותי - ואת התוצאות אני מציגה כאן בבלוג.

      כל המתכונים בבלוג "סיר לשבת" הם תוצאה ישירה של מה שנאמר ונחווה בתוכנית. ואיך נולדה התוכנית? מאז שגיליתי את הבישול חיפשתי תמיד את המתכונים המקוריים והטעימים שבושלו ונאפו בכל בית בתפוצות השונות של עם ישראל. התוכנית "סיר לשבת" אפשרה לי למצוא את כל המתכונים האלה דרך המאזינים.

      עבורי כל מתכון מקורי מבית סבתא הוא יהלום שהתמזל מזלי לזכות בו, ואני מלקטת אותם באהבה גדולה. אני נשואה ואם לשלושה. את האהבה שלי לאוכל קיבלתי בתורשה מסבתי פרידל שטראוס, שאהבה בישול והוציאה לאור כבר לפני שנים ספרי בישול רבים בבאזל שבשוויץ.

      (צילום: אסף אמברם)