מתכוונים לשכור רכב לטיול בחו"ל? אלו הדברים שכדאי לשים אליהם לב

באיזו מכונית לבחור, מה חייבים לבדוק לפני שמשלמים ואיך להימנע מהמלכודות שמציבות לכם חברות ההשכרה - המדריך לנהיגה משתלמת ובטוחה, גם בחו"ל

צביקה בורג

|

01.09.16 | 13:42

קחו רכב בקטגוריה גבוהה יותר מזו שחשבתם עליה - זוג מטייל זקוק לסופר-מיני לפחות, בעוד למשפחה עם 2-3 ילדים מומלץ לבחור במיניוואן (צילום: Shutterstock)
קחו רכב בקטגוריה גבוהה יותר מזו שחשבתם עליה - זוג מטייל זקוק לסופר-מיני לפחות, בעוד למשפחה עם 2-3 ילדים מומלץ לבחור במיניוואן (צילום: Shutterstock)

1. אל תתקמצנו. הנטייה הראשונית של שוכרי הרכב היא לחפש מכונית קטנה, זולה וחסכונית. אבל זו טעות. זכרו - אתם בטיול בחו"ל, עמוסים במזוודות ותיקים שזקוקים למקום אחסון, ורוצים גם לנסוע בנוחות וברווחה ואפילו להנות מהדרך ומהנוף. אם תצטופפו במכונית קטנה פשוט תסבלו ותפסידו. לא חבל? 

לכן - קחו מכונית בקטגוריה גבוהה יותר מזו שחשבתם עליה, גבוהה אפילו בשתי קטגוריות (תתפלאו אבל בדרך כלל הפרש המחירים אינו רב).

 

זוג מטייל (עם מזוודה בגודל ממוצע לכל אחד) זקוק למכונית בקטגוריית סופר-מיני לפחות (למשל, פולקסווגן פולו, פיג'ו 208, פורד פיאסטה), או אפילו למשפחתית קומפקטית קטנה (למשל, אופל אסטרה, סיטרואן C4 או פורד פוקוס). למשפחה עם 3-2 ילדים מומלץ לבחור במיניוואן (למשל, פיאט 500L או אופל זפירה או רנו סניק). אם אתם נוסעים בקבוצה גדולה יותר, לכו לקטגוריית הוואנים הגדולים ממש (כמו רנו טראפיק, פיאט דוקאטו או מרצדס קומבי).

למי יתאים לשכור מכוניות מיני קטנה (כמו פיאט פנדה או יונדאי i10)? רק למי שנוהג לבד, ולמרחקים לא גדולים.

 

2. אבל נסו לחסוך. כשמטיילים ברכב, צוברים בדרך כלל קילומטראז' גבוה וכדאי לזכור שבמערב אירופה מחירי הדלק דומים לאלה הנהוגים בישראל. כדי לצמצם עלויות, נסו לבקש מראש מכונית בעלת מנוע דיזל. לעתים נגבה בעבורה תשלום נוסף, אבל זה כדאי ומשתלם.

 

3. שימו לב לביטוחים. חברות השכרת הרכב עושות כל מאמץ להוציא מכם יותר ויותר כסף, תחת סעיפי תשלום שונים ומשונים. אל תתפתו לפרסומים בנוסח "29 דולר ליום בפלורידה", או "גרמניה ב-99 אירו לשבוע". המחיר הזה הוא רק ההתחלה לרומן כספי ארוך עם חברת ההשכרה, כי לרוב הוא אינו כולל את סעיפי ההוצאה הכבדים הקשורים לביטוח הרכב.

 

סעיפי הביטוח מסתתרים תחת שמות קוד שונים ומשונים ומכסים באופן בסיסי תאונה וגניבה. אבל, חייבים לקרוא היטב את האותיות הקטנות בחוזה, כדי להבין מה בדיוק מכוסה ומהו שיעור ההשתתפות העצמית בכל מקרה של בעיה. זכרו, שבעת החזרת הרכב יעשו אנשי חברת ההשכרה כל מאמץ כדי למצוא ליקוי כלשהו ברכב, אפילו שריטה קטנה, כדי לחייב אתכם בנזק, וכל שריטה עלולה לעלות לכם במאות אירו, שזהו סכום ה"השתתפות העצמית" בתיקון.

 

בדרך כלל, הפתרון למניעת צרות הוא רכישה של ביטוח נוסף, הנקרא "ביטול השתתפות עצמית". זהו ביטוח לא זול, אבל הוא אמור לאפשר לכם לקחת ולהחזיר את הרכב ללא בדיקה כלל. אחרי סיום תקופת ההשכרה פשוט זורקים את המפתח לתיבת ההחזרה בסניף חברת ההשכרה וזהו. אבל, לאחרונה החלו חברות ההשכרה להתחכם גם עם הביטוח הזה, והמציאו סעיף הוצאה חדש שנקרא "פתיחת תיק". מה זה אומר? שגם אם רכשתם ביטוח המבטל את ההשתתפות העצמית היקרה, בכל מקרה של מציאת ליקוי כלשהו ברכב יחייבו אתכם ב"פתיחת תיק" תיקון. המחיר: 60-50 אירו לכל בעיה, וזה הרבה כסף. כמובן – שאם רוצים אפשר לקנות ביטוח נוסף, המכסה את עלויות "פתיחת התיק".

 

ובכל זאת, יש דברים שאף ביטוח לא מכסה. למשל: נזקים לגחון הרכב ולשלדה (הנגרמים בעת נסיעה בדרכי עפר למשל), מעבר למדינות שחוזה ההשכרה אינו מתיר לנסוע אליהן (בדרך כלל במזרח אירופה, כמו למשל רומניה, בולגריה, רוסיה או סרביה); העברת הרכב לאיים על גבי מעבורת (למשל, מיוון אל האיים, מאיטליה לסרדיניה, מצרפת לקורסיקה).

 

4. באיזו חברה לשכור? יש מי שמעדיפים מותג בינלאומי מוכר וידוע, שבדרך כלל יש לו סניפים רבים בכל מדינה שיכולים לסייע במקרים של תקלה או בעיה. מצד שני, המחירים במותגים אלה יקרים בדרך כלל יותר מאשר בחברות השכרה קטנות ומקומיות. בנוסף, ניתן לשכור את הרכב מראש, בישראל, או להגיע לחו"ל ואז לחפש במקום. איזו דרך הכי זולה? אין על כך תשובה חד משמעית. מומלץ לבצע סקר מחירים, להיכנס לאתרי החברות השונות או למנועי חיפוש המשווים בין כמה מותגים, ואפילו להרים טלפון ישירות לחברת ההשכרה. ושוב – זכרו לקבל תמונה מלאה של כל העלויות, כולל כל הביטוחים, לפני שאתם משווים בין ההצעות שבידכם.

 

5. אל תשכחו מסמכים. כדי לקבל את הרכב בסוכנות ההשכרה תזדקקו להציג דרכון, רישיון נהיגה, כרטיס אשראי בינלאומי (ולפעמים אפילו שניים, של מותגי אשראי שונים), ולעתים גם לרישיון נהיגה בינלאומי (מהסוג שרוכשים ב"ממסי" ובחנויות מורשות לכך. בדקו באתר משרד התחבורה). זכרו להצטייד בכל אלה מראש בארץ, כדי להימנע מעוגמת נפש.

 

6. היזהרו מגנבים. גם בישראל מומלץ מאוד לא להשאיר חפצים גלויים (תיק, מזוודה, מחשב) בתוך הרכב. גנבים מנוסים פורצים בתוך שניות, בלי שאיש ירגיש, ועוגמת הנפש רבה. ההמלצה הזאת תקפה במיוחד בחו"ל. זכרו, שגם אם הרכב שלכם נראה אנונימי, גנבים מנוסים צופים כל העת ומחפשים תיירים תמימים, שכלי הרכב שלהם מלאים בחפצי ערך. מה עושים?

  • אם אין ברירה וחייבים לנסוע עם התיקים והמזוודות, שומרים הכל בתא המטען, חבוי מעיני זרים.
  • לעולם לא פתוחים את תא המטען המלא במקום בו חונים ומשאירים את הרכב. זכרו – יש מי שרואה אתכם. עדיף להתארגן במקום מרוחק, להסתיר את החפצים ואז לנסוע למקום החנייה. חפשו מקום חנייה מואר וגלוי, רצוי ליד שומר כלשהו. נסו להצמיד את אחורי הרכב עם תא המטען לקיר, כדי להקשות על פתיחתו.
  • חפצים יקרים ממש, כמו מחשב או מצלמה, קחו תמיד אתכם. זכרו, אין ביטוח נגד גניבה על חפצים שהושארו ברכב.
  • רצוי להשאיר במקום גלוי ברכב משהו שיזהה אתכם כתושבים מקומיים, ולא כתיירים. אם למשל אתם באיטליה, הניחו על המושב הקדמי עיתון באיטלקית.

 

7. שמרו על החוק. חוקי התנועה והחנייה באירופה ובארצות הברית נוקשים וקפדניים יותר מהנהוגים אצלנו. בדרך כלל – אין ויתור או מחילה על נהיגה במהירות גבוהה מהמותר, על חנייה במקום אסור או על כניסה לאזור הסגור לתנועת כלי רכב (במרכזי הערים למשל). זכרו – כרטיס האשראי שלכם נמצא בידי חברת ההשכרה והם ישתמשו בו כדי לשלם כל דו"ח. הם אפילו לא ידווחו לכם על כך, ובנוסף יפעילו את סעיף "פתיחת תיק" (הזכור לעיל, מענייני הנזק), על כל דו"ח, מה שאומר – הוצאה כבדה מאוד.

 

8. החזירו מכונית נקייה ומתודלקת. חברת ההשכרה תגבה מכם תשלום נוסף בעבור ניקיון המכונית (אם היא ממש מלוכלכת, בעיקר בתאי הנוסעים והמטען), וגם בעבור תדלוק (אם מיכל הדלק אינו מלא). שימו לב לכך, חבל על הכסף.

 

 

סעו בזהירות!

 

 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד