כמו דג ברוטב: 3 מתכוני
קציצות דגים מבושלות

בלי מרכיבים יקרים, בלי לעבוד קשה ובלי לטגן: אסנת לסטר מגישה מתכונים מהירים וחסכוניים לקציצות דגים, שבליווי לחם או אורז יהפכו לארוחה שלמה

אסנת לסטרפורסם: 25.08.16 23:03
קציצות בקלה ברוטב עם פלפלים יבשים (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)
קציצות בקלה ברוטב עם פלפלים יבשים (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)

אני לא זוכרת שאימא בישלה או אפתה דגים, מלבד קרפיונים בחגים. אבל אני כן זוכרת את קציצות הדגים שהיא הכינה כל השנה מפילה בקלה.

 

במסעדת בית הספר היו מכינים את אותן קציצות, וברדיו אמרו שוב ושוב שהכי טוב זה דג בקלה או פילה פריאונור (עד היום אין לי מושג איזה דג זה). אבל אני לא אהבתי קציצות בגיל הזה, ובטח שלא קציצות דגים. לא יכולתי לבלוע אפילו ביס אחד מהן - לא מאלה של אימא ולא מאלה שבמסעדת בית הספר.

 

רק כשגדלתי הבנתי שקציצות דגים יכולות להיות מעדן.

 

קציצות בקלה ברוטב עם פלפלים יבשים

מתכון של רחל שיטרית מבית שאן.

 

מאחר שבקציצות האלה אין ביצים או פירורי לחם, הן נוטות להתפרק לפעמים. לכן כדאי להכניס קודם לרוטב רק קציצה אחת ולראות איך היא מחזיקה מעמד. אם היא מתפרקת, כדאי להוסיף לתערובת הקציצות כמה כפות או קמח מצה, כדי להפוך אותה ליציבה יותר.

 

מרכיבים

כ-30-25 קציצות (כ-6 מנות)

 

לקציצות
  • 1 ק"ג פילה בקלה
  • מיץ מלימון אחד
  • 1 תפוח אדמה גדול, מגורר וסחוט היטב
  • 6-5 שיני שום קלופות
  • 1 כוס דחוסה עלי פטרוזיליה וכוסברה קצוצים
  • 3 כפות שמן
  • 2 כפות כמון
  • 1 כפית מלח

 

לרוטב
  • 1/4 כוס שמן
  • 4-3 עגבניות קצוצות (רצוי לקלף אותן קודם, אך לא חובה)
  • 6-5 שיני שום שלמות
  • 100 גרם (1 קופסה קטנה) רסק עגבניות
  • 1/2 כוס דחוסה עלי פטרוזיליה וכוסברה קצוצים
  • 7 פלפלים יבשים מתוקים גדולים
  • 2 פלפלים יבשים חריפים גדולים
  • 1 כפית מלח
  • 1 כף מלאה פפריקה אדומה מתוקה
  • 2 כפות שמן
  • לקישוט: כוסברה קצוצה

 

אופן ההכנה

 

הקציצות
  1. מזלפים על פילה הדג את מיץ הלימון ומפזרים עליו מלח. ממתינים 5 דקות, שוטפים ומייבשים (אפשר לוותר על השלב הזה – מטרתו היא להוציא את הריח מהדג).
  2. שמים במעבד מזון את נתחי הדג, תפוח האדמה, השום, הפטרוזיליה והכוסברה, וטוחנים גס.
  3. מוסיפים את השמן, הכמון והמלח, ומעבדים עד לאיחוד. יוצרים מהתערובת קציצות, מניחים אותן במגש ושומרים במקרר בזמן שמכינים את הרוטב.

 

הרוטב
  1. מחממים בסיר את השמן. מוסיפים את העגבניות הקצוצות ומטגנים 4-3 דקות, תוך ערבוב העגבניות ומעיכתן במזלג.
  2. מוסיפים את שיני השום, רסק העגבניות ו-1.5 כוסות מים ומערבבים. מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים 10-5 דקות, ללא מכסה.
  3. מוסיפים גם את הפטרוזיליה, הכוסברה, שני סוגי הפלפלים היבשים והמלח, ומביאים שוב לרתיחה.
  4. מכניסים את הקציצות בזהירות לסיר (הנוזלים צריכים לכסות אותן – אם יש צורך, מוסיפים מים).
  5. מערבבים בצלוחית את הפפריקה עם 2 כפות שמן ו-2 כפות מנוזל הבישול, ומזליפים את הבלילה על פני התבשיל.
  6. מבשלים כ-20 דקות על אש קטנה, ללא כיסוי, כשמדי פעם מנערים קלות את הסיר (לא מערבבים).
  7. מפזרים את הכוסברה הקצוצה על פני התבשיל, מורידים מהאש ומכסים את הסיר. מחכים כ-3 דקות ומגישים.

 

קציצות דגים אפויות ברוטב (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)
    קציצות דגים אפויות ברוטב(צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)
     

     

    קציצות דגים אפויות ברוטב

    מתכון של רותי כהן מטבריה.

     

    מרכיבים

    כ-30-25 קציצות (כ-6 מנות)

     

    לקציצות
    • 800 גרם פילה בקלה חתוך לנתחים
    • 200 גרם פילה טונה חתוך לנתחים
    • 1 כוס דחוסה פטרוזיליה קצוצה
    • 1 ראש קטן שום, קלוף
    • 1 בצל קטן קצוץ
    • 2 פרוסות לחם שהושרו במים ונסחטו היטב
    • 2 ביצים
    • 1 כף פפריקה מתוקה
    • 1 כפית מלח
    • 1 כפית כורכום
    • 1 כפית כמון

     

    לרוטב
    • 10-8 עגבניות חתוכות לקוביות (רצוי לקלף אותן קודם)
    • 4 שיני שום כתושות
    • 2-1 כוסות מים
    • 1/4 כוס שמן
    • 1 כפית פפריקה מתוקה
    • 1 כפית מלח
    • 2 פלפלים אדומים חתוכים לשמיניות

     

    אופן ההכנה

     

    הקציצות
    1. מחממים את התנור ל-180 מעלות.
    2. טוחנים יחד במטחנת בשר או במעבד מזון את הדגים, הפטרוזיליה, הבצל, השום והלחם הסחוט.
    3. מוסיפים לתערובת את הביצים והתבלינים, ולשים עד לאיחוד. יוצרים מהתערובת קציצות.
    4. מרפדים תבנית בנייר אפייה ומשמנים אותו. מניחים את הקציצות בתבנית ואופים 30-25 דקות.

     

    הרוטב
    1. טוחנים את העגבניות עם השום. מעבירים לסיר שטוח ועמוק ומוסיפים את המים, השמן, הפפריקה, המלח והתבלינים. מביאים לרתיחה ומנמיכים את האש.
    2. מוסיפים את הקציצות בזהירות לסיר (הרוטב צריך לכסות אותן – אם יש צורך, מוסיפים עוד עגבניות מרוסקות). מבשלים עוד 20 דקות, ללא מכסה.

     

    קציצות דגים עם גזר (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)
      קציצות דגים עם גזר(צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)
       

       

      קציצות דגים עם גזר

      מתכון של קמילה בקר מאשדוד.

       

      מרכיבים

      כ-30-25 קציצות (כ-6 מנות)

       

      לקציצות

      • 1/2 ק"ג פילה נסיכת הנילוס, חתוך לנתחים
      • 1/2 קג' פילה בקלה, חתוך לנתחים
      • 1 קופסה שימורי טונה (כ-150 גרם), מסוננת מנוזלים
      • 1 גזר מגורר דק
      • 1 בצל גדול מגורר דק
      • 1 כוס דחוסה עלי פטרוזיליה או כוסברה קצוצים
      • 2 כפות מלאות שיבולת שועל או פירורי לחם
      • 2 ביצים
      • 2 כפות שמן
      • 1 כפית כורכום
      • 1 כפית כמון
      • 1 כפית מלח
      • 1/2 כפית פלפל שחור טחון

       

      לרוטב
      • 2 פלפלים אדומים חתוכים לקוביות
      • 6 עגבניות חתוכות לקוביות (רצוי לקלף אותן קודם)
      • 1 גזר מגורר
      • 1 כוס דחוסה עלי פטרוזיליה או כוסברה קצוצים
      • 1 כפית מלח
      • 1/2 כפית פלפל שחור טחון

       

      אופן ההכנה
      1. הקציצות: טוחנים יחד במעבד מזון את שלושת סוגי הדגים למרקם גס. מוסיפים את שאר מרכיבי הקציצות ומעבדים לתערובת אחידה. יוצרים מהתערובת קציצות.
      2. הרוטב: טוחנים יחד במעבד מזון את הפלפלים האדומים והעגבניות. מעבירים לסיר ומוסיפים את שאר מרכיבי הרוטב ומביאים לרתיחה.
      3. מוסיפים את הקציצות בזהירות לסיר (הרוטב צריך לכסות אותן – אם יש צורך, מוסיפים עוד עגבניות מרוסקות). מבשלים עוד 20 דקות על אש נמוכה, ללא מכסה.

       

      • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
      "לומדים משהו חדש במטבח" היא הסידרה החדשה שלי, בה אני מספרת על הדברים הקולינריים המעניינים שגיליתי: החל מן האופן שבו אפשר לשמר מוצרי מזון יבשים, דרך המתכון לקרקר שיחזיק גם 100 שנה והשיטה הבדוקה להוצאת העצמות מן העוף עד למתכונים נגישים שתמיד יעבדו לכם.

      וחוץ מזה, אני משדרת את התוכנית "סיר לשבת" ב"רדיו קול" בכל יום שישי ובערבי חג מאז שנת 1997.

      בכל תוכנית מוזמנים המאזינים לשאול על מתכונים, לבקש עצה ולשתף מאזינים אחרים במתכונים והתלבטויות אישיות שקשורות באוכל ובאירוח. התוכנית דינמית והנושאים משתנים בהתאם לעונות השנה ולפי שאלותיהם ובקשותיהם האישיות של המאזינים. ההיענות המדהימה של המאזינים לכל בקשת מתכון מעשירה את כל המאזינים האחרים וגם אותי - ואת התוצאות אני מציגה כאן בבלוג.

      כל המתכונים בבלוג "סיר לשבת" הם תוצאה ישירה של מה שנאמר ונחווה בתוכנית. ואיך נולדה התוכנית? מאז שגיליתי את הבישול חיפשתי תמיד את המתכונים המקוריים והטעימים שבושלו ונאפו בכל בית בתפוצות השונות של עם ישראל. התוכנית "סיר לשבת" אפשרה לי למצוא את כל המתכונים האלה דרך המאזינים.

      עבורי כל מתכון מקורי מבית סבתא הוא יהלום שהתמזל מזלי לזכות בו, ואני מלקטת אותם באהבה גדולה. אני נשואה ואם לשלושה. את האהבה שלי לאוכל קיבלתי בתורשה מסבתי פרידל שטראוס, שאהבה בישול והוציאה לאור כבר לפני שנים ספרי בישול רבים בבאזל שבשוויץ.

      (צילום: אסף אמברם)