נוהל חדש בבית הספר: התלמידות נפגעו מינית? שיאריכו את החצאית

חשיפת תמונות מיניות של נערות אוסטרליות ברשת הובילה לרענון התלבושת האחידה: האיפור נאסר וקו החצאית ירד אל הברכיים. ומה במוסדות החינוך בארץ?

איתי יעקב

|

24.08.16 | 10:44

דקדוקי הצניעות החדשים נקבעו כדי "להגן על היושרה של תלמידות בית הספר".  צילומים לקליפ של להקת טאטו (צילום: Gettyimages)
דקדוקי הצניעות החדשים נקבעו כדי "להגן על היושרה של תלמידות בית הספר". צילומים לקליפ של להקת טאטו (צילום: Gettyimages)
מדי בית ספר ברוסיה, 1955 (צילום: Gettyimages)
מדי בית ספר ברוסיה, 1955 (צילום: Gettyimages)
מדי בית ספר באנגליה, 1931 (צילום: Gettyimages)
מדי בית ספר באנגליה, 1931 (צילום: Gettyimages)

בשבוע האחרון סוערת אוסטרליה סביב אתר שיתוף תמונות פורנו, אליו יכולים המשתמשים להעלות תמונות באנונימיות מוחלטת, ללא כל התחשבות ברצונם של המצולמים עצמם. למעלה מאלפיים תמונות של נשים ונערות צעירות, חלקן קטינות, הופצו זה מכבר דרך האתר, שפעל דרך שרת מחוץ למדינה. בין החומרים שנחשפו היו תמונות בעלות אופי מיני של תלמידות מ-70 בתי ספר ברחבי אוסטרליה, תוך ציון שמותיהן המלאים של הנערות, ושם בית הספר בו הן לומדות.

 

>> מוזמנים לעשות לנו לייק בפייסבוק

 

השיימינג על רקע מיני (Slut-shaming) שנגרם לכל אותן תלמידות הוביל כמובן לסגירת האתר לאלתר על ידי הרשויות באוסטרליה, אולם הנזק כבר נגרם, וכרגע עומד במרכזו של הפולמוס הציבורי אחד הפתרונות שהציע בית הספר Kambrya College במלבורן. בית הספר הורה לתלמידותיו להגיע החל מהשבוע לבושות בחצאיות שמגיעות לפחות עד קו הברכיים, להפסיק להתאפר ללימודים ולהימנע משיתוף של תמונות בעלות אופי סקסי ברשתות החברתיות.

 

אם לתלמידה באוסטרליה: "לא משנה מה הבנות לובשות - אנחנו צריכים לעודד אותן להיות מי שהן מבלי להתבייש" (צילום: Gettyimages)
    אם לתלמידה באוסטרליה: "לא משנה מה הבנות לובשות - אנחנו צריכים לעודד אותן להיות מי שהן מבלי להתבייש"(צילום: Gettyimages)

     

    על פי ההודעה הרשמית של המוסד הלימודי, דקדוקי הצניעות החדשים נקבעו כדי "להגן על היושרה של תלמידות בית הספר". החל מהשבוע יידרשו תלמידות תיכון קמברייה להאריך את חצאית המשבצות הכחולה במספר סנטימטרים, כדי לא לייצר גירויים לא רצויים, וזאת במקום להטיל את הסנקציות על הצד הפוגעני בסיפור - תלמידים בנים שחלקם פרסמו באתר את התמונות החושפניות של חברותיהן לספסל הלימודים, או בנות זוג לשעבר.

     

    הנסיכות לנור וסופיה מספרד בתלבושת אחידה (צילום: Gettyimages)
      הנסיכות לנור וסופיה מספרד בתלבושת אחידה(צילום: Gettyimages)

       

      ההחלטה המעוותת של בית הספר, שמזכירה באופייה גורמים המאשימים את הקורבן במקרי אונס והטרדה מינית, הובילה למתקפה של הורים ופעילות פמיניסטיות. ד"ר בינאקה פילבורן ממרכז המחקר לסקס, בריאות וחברה באוניברסיטת La Trobe באוסטרליה, אמרה בראיון ל-Sydney Morning Herald כי זו "תגובה מיושנת המאשימה את הקורבן". ואילו קתרין מאנינג, אם לתלמידה בבית הספר, אמרה: "אני מושפלת שבתי נאלצה להתמודד עם הודעות מחרידות שכאלה. לא משנה מה הבנות לובשות - אנחנו צריכים לעודד אותן להיות מי שהן מבלי להתבייש".

       

        (צילום: Gettyimages)
        (צילום: Gettyimages)

         

        גם מכיוון תלמידות בית הספר עצמן התגובה לא איחרה להגיע. אתר החדשות האוסטרלי The Age פרסם השבוע סרטון תגובה של פיית' סובוטקר בת ה-15, שצולם בכיתת בית הספר על רקע קולות צחקוקי חברותיה, זכה לעשרות אלפי צפיות בפייסבוק, ומשם עשה את דרכו אל אתרי החדשות במדינה.

         

        "הכבוד העצמי שלי בנוי מהדברים שעושים אותי מאושרת", אמרה סובוטקר והוסיפה, "אתם לא יכולים לומר לי כיצד להתנהג כמו 'ליידי', כי אנחנו לא חיים בשנות ה-50 יותר. אני מחפשת שוויון". הנימה הפמיניסטית שעולה מדברי התלמידה הצעירה הצליחה לכבוש רבים, אולם בפייסבוק שלה היא מספרת כי מאז פרסום הסרטון היא דווקא ניצבת בפני מתקפה בטוקבקים וברשתות החברתיות.

         

         

        המחאה באוסטרליה נגד החלטת בית הספר בנוגע לתלבושת האחידה היא מקרה נוסף של אי שוויון בין המינים בעידוד מוסדות חינוך בעולם, וגם בישראל. בשנים האחרונות מתקיימת בארץ "מחאת המכנסונים" של תלמידות ממספר בתי ספר, שאסרו עליהן להגיע ללימודים באותו פריט שנוי במחלוקת. על פי משרד החינוך בישראל, כל בית ספר זכאי לקבוע את תקנון קוד הלבוש שלו, כך שאין הנחיה גורפת בנושא, הכוללת את כל מוסדות החינוך.

         

        פרסומת למדי בית ספר, 1959 (צילום: Gettyimages)
          פרסומת למדי בית ספר, 1959(צילום: Gettyimages)

           

          לטענתן של התלמידות המוחות הן מופלות על רקע מגדרי, בשעה שלבנים בבית הספר אין מגבלה הנוגעת לגובה המכנסיים. לעזרתן של התלמידות שביקשו ליצור בבית הספר שוויון מגדרי, ולהחיל תקנון לבוש אחיד לבנים ולבנות, התייצבה אז חברת הכנסת רחל עזריה, שפרסמה פוסט תמיכה בפייסבוק. "אנחנו לא יכולים לגדל פה דור שלם של נערות שחושבות שהגוף שלהן הוא בעיה", כתבה. "אנחנו כן צריכים לגדל נערות ונערים שבטוחים בעצמם, רואים את עצמם שווים ובעלי אמונה במי שהם ומה שהם יכולים לעשות".

           

           

          ואיך הגיעה פטיט מלר הישראלית לגיליון ספטמבר של מגזין ווג? 

          לחצו על התמונה לכתבה המלאה (צילום: Gettyimages)
          לחצו על התמונה לכתבה המלאה (צילום: Gettyimages)

           

           

           
          הצג:
          אזהרה:
          פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד