קציצות ירקות בכמה דקות:
עם פרסה, גזר או תפו"א

כשחם ולא בא לאכול משהו כבד, קציצות ירק הן תחליף מעולה וממלא לבשר. טגנו כמות גדולה, וממה שיישאר תוכלו להכין למחרת סנדוויצ'ים מעולים!

אסנת לסטרפורסם: 18.08.16 22:26
קציצות ירקות עיראקיות עם תפוחי אדמה, סלרי ופטרוזיליה (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)
קציצות ירקות עיראקיות עם תפוחי אדמה, סלרי ופטרוזיליה (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)
זה היה קורה פעם או פעמיים בשבוע: אימא היתה משחילה על כידון האופניים שני סלים גדולים, אחד בכל צד, ורוכבת אל השוק של נתניה. את רוב הדרך חזרה היא היתה עושה ברגל, כשהיא מובילה את האופניים שהפכו לכלי לנשיאת הסלים המלאים לעייפה בירקות צבעוניים וטריים. בלילה, רגע לפני שהייתי נרדמת, יכולתי לשמוע ממיטתי את אבא ואימא מסכמים את ההוצאות הכספיות של אותו יום ואת אימא מתפארת במחירים הנמוכים ששילמה על תפוחי האדמה, הגזרים והעגבניות.

 

בכל אותן שנים לא ביקרתי אפילו פעם אחת בשוק. לא ידעתי איך הוא נראה וזה אפילו לא סיקרן אותי.

 

עברו כמה שנים, וכשצביקה ואני היינו סטודנטים ונשואים טריים הלכנו לשוק מחנה יהודה בירושלים בכל יום חמישי - ובדיוק כמו אימא היינו חוזרים הביתה עם סלים מלאים ועם תחושה של חיסכון כספי משמעותי.

 

השנה, אחרי המון שנים שבהן חייתי במקומות אחרים בארץ, חזרתי לגור בנתניה. פתאום סיקרן אותי המקום שבו אימא ערכה את רוב קניותיה, אז יצאתי לסיור ראשון בשוק כדי להכיר את הדוכנים השונים, המסעדות והרוכלים.

 

השוק של היום שונה מאוד מזה שבו ביקרה אימא בשנות ה-50, וכשהסתובבתי בו חשבתי אם היא היתה מזהה משהו. אם רק הייתי יכולה לשאול אותה איך השוק נראה אז, כשערכה בו קניות. היכן עמד הדוכן שבו קנתה עגבניות או תפוחי אדמה. אם לפחות היתה לי תמונה של השוק של פעם...

 

התעוררתי ממחשבותי לקול קריאה בשמי. לא זיהיתי את האישה שחייכה אלי, אבל שמחתי להכיר את דוריס יונסי - תושבת נתניה ומאזינה ותיקה של התוכנית "סיר לשבת", שהגיעה גם היא לשוק לקניות. וזה בדיוק העניין: קניות בשוק זה לא רק החיסכון הכספי - זו החוויה הכוללת.

 

פגישה מפתיעה. השוק בנתניה (צילום: אסנת לסטר)
    פגישה מפתיעה. השוק בנתניה(צילום: אסנת לסטר)
     

     

    קציצות ירקות עיראקיות לסביח

    נורית נמני מטבריה מספרת כי את הקציצות האלה נוהגים לאכול בני העדה העיראקית בסביח - ארוחת שבת בבוקר - כשהגברים חוזרים מבית הכנסת. היא קיבלה את המתכון מאמה, שהכינה את הקציצות עוד בעיראק.

     

    מרכיבים

    כ-25 קציצות

     

    • 2 תפוחי אדמה, מבושלים ומעוכים במזלג (לא נורא אם נשארים קצת גושים)
    • 1 בצל גדול קצוץ דק
    • 1 עגבנייה בשלה מאוד, חתוכה לקוביות קטנות
    • 1/2 כוס פטרוזיליה קצוצה
    • 2 גבעולי סלרי (רק העלים), קצוצים
    • 2 ביצים
    • 2 כפות קמח מצה (או פירורי לחם)
    • מלח
    • פלפל שחור גרוס
    • 1 כפית מלאה כמון
    • 1 כפית מלאה כורכום
    • שמן לטיגון

     

    אופן ההכנה
    1. מערבבים יחד את כל המרכיבים, למעט השמן.
    2. משמנים את הידיים. יוצרים מהתערובת 25-22 כדורים ומשטחים אותם.
    3. מחממים במחבת שמן, מוסיפים את הקציצות ומנמיכים את גובה הלהבה לבינונית-נמוכה. מטגנים משני הצדדים עד להשחמה.
    4. מגישים עם פיתות (רצוי עיראקיות) טחינה, פרוסות חצילים מטוגנות, ביצים קשות, עמבה, פרוסות תפוחי אדמה וסלט עגבניות מבושלות.

     

    קציצות ירקות עם אורז (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)
      קציצות ירקות עם אורז(צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)

       

      קציצות ירקות עם אורז

      מתכון של שרה אלמלם מטבריה

       

      מרכיבים

      כ-20 קציצות

       

      • 1 כוס אורז
      • 3-2 גזרים קלופים, מגוררים וסחוטים היטב מנוזלים
      • 1 בצל קלוף, מגורר וסחוט היטב מנוזלים
      • 2 קישואים קלופים מגוררים וסחוטים היטב מנוזלים
      • 1/2 כוס פטרוזיליה קצוצה
      • 1 כף פירורי לחם
      • 3 ביצים
      • מלח
      • פלפל שחור גרוס
      • שמן לטיגון

       

      אופן ההכנה
      1. מבשלים את האורז בהרבה מים רותחים במשך 7 דקות. מסננים היטב.
      2. מערבבים את כל המרכיבים, למעט השמן, לעיסה אחידה.
      3. יוצרים מהעיסה כ-20 קציצות.
      4. מטגנים בשמן משני הצדדים, עד להזהבה.

       

      קציצות פרסה צמחוניות (צילום: אסנת לסטר)
        קציצות פרסה צמחוניות(צילום: אסנת לסטר)
         

         

        קציצות פרסה צמחוניות

        מתכון של לאה אלזם מקרית אתא.

         

        מרכיבים

        כ-8 קציצות

         

        • 3 גבעולי כרשה (החלק הלבן בלבד)
        • 1 שורש סלרי
        • 1 בצל קצוץ
        • 1 ביצה
        • 2 כפות פירורי לחם
        • שמן לטיגון
        • להגשה: מיץ לימון סחוט

         

        אופן ההכנה

        1. חותכים את גבעולי הכרשה לפרוסות דקות. מבשלים את פרוסות הכרשה במים רותחים כ-10 דקות, עד שהן מתרככות. מסננים וסוחטים היטב מהנוזלים.
        2. קולפים את שורש הסלרי וטוחנים אותו במעבד מזון. מוסיפים לקערה.
        3. מוסיפים לקערה את שאר המרכיבים, למעט השמן לטיגון ומיץ הלימון, ומערבבים לתערובת אחידה.
        4. יוצרים מהתערובת קציצות. מחממים שמן במחבת ומטגנים את קציצות הפרסה משני הצדדים, עד שהן מזהיבות.
        5. מגישים חם – מומלץ לסחוט על הקציצות מעט מיץ לימון.

         

        • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע

         

         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
        "לומדים משהו חדש במטבח" היא הסידרה החדשה שלי, בה אני מספרת על הדברים הקולינריים המעניינים שגיליתי: החל מן האופן שבו אפשר לשמר מוצרי מזון יבשים, דרך המתכון לקרקר שיחזיק גם 100 שנה והשיטה הבדוקה להוצאת העצמות מן העוף עד למתכונים נגישים שתמיד יעבדו לכם.

        וחוץ מזה, אני משדרת את התוכנית "סיר לשבת" ב"רדיו קול" בכל יום שישי ובערבי חג מאז שנת 1997.

        בכל תוכנית מוזמנים המאזינים לשאול על מתכונים, לבקש עצה ולשתף מאזינים אחרים במתכונים והתלבטויות אישיות שקשורות באוכל ובאירוח. התוכנית דינמית והנושאים משתנים בהתאם לעונות השנה ולפי שאלותיהם ובקשותיהם האישיות של המאזינים. ההיענות המדהימה של המאזינים לכל בקשת מתכון מעשירה את כל המאזינים האחרים וגם אותי - ואת התוצאות אני מציגה כאן בבלוג.

        כל המתכונים בבלוג "סיר לשבת" הם תוצאה ישירה של מה שנאמר ונחווה בתוכנית. ואיך נולדה התוכנית? מאז שגיליתי את הבישול חיפשתי תמיד את המתכונים המקוריים והטעימים שבושלו ונאפו בכל בית בתפוצות השונות של עם ישראל. התוכנית "סיר לשבת" אפשרה לי למצוא את כל המתכונים האלה דרך המאזינים.

        עבורי כל מתכון מקורי מבית סבתא הוא יהלום שהתמזל מזלי לזכות בו, ואני מלקטת אותם באהבה גדולה. אני נשואה ואם לשלושה. את האהבה שלי לאוכל קיבלתי בתורשה מסבתי פרידל שטראוס, שאהבה בישול והוציאה לאור כבר לפני שנים ספרי בישול רבים בבאזל שבשוויץ.

        (צילום: אסף אמברם)