רוצה ללדת בלידת קיסרי טבעי? כך תכיני פרוטוקול לצוות חדר הניתוח

חלק מבתי היולדות בארץ כבר תומכים ברעיון של ניתוח קיסרי טבעי, אבל כדי שזה יקרה - חשוב שתדעי מראש מה לבקש. זהר כרמי הכינה עבורך דוגמא לפרוטוקול ידידותי בניתוח קיסרי

זהר כרמי

|

14.08.16 | 10:14

הצלחת החוויה נמצאת בפרטים הקטנים. צילום אילוסטרציה (צילום: Shutterstock)
הצלחת החוויה נמצאת בפרטים הקטנים. צילום אילוסטרציה (צילום: Shutterstock)

בשבוע שעבר סיפרתי לכם את סיפורה של יעל דימנשטיין, שהחליטה שלמרות שהיא חייבת ללדת בניתוח קיסרי, היא רוצה את חוויית הלידה שלה כמה שיותר טבעית, נעימה ומחוברת שניתן. כשהיא החליטה לעשות את זה לא היו פרוטוקולים בבתי היולדות שיתמכו ברעיון שלה. היא פשוט ידעה מה היא רוצה. היום, התקדמנו לא מעט וישנו כבר פרוטוקול קיסרי טבעי בבתי יולדות רבים בארץ, כגון שיבא, לניאדו ועוד.

 

סמית', פלאת ופיסק פירסמו בשנת 2008 מאמר (The natural caesarean: a woman-centred technique) ובו הציעו טכניקה ניתוחית התומכת במה שהם קוראים gentle Caesarean (ניתוח קיסרי עדין).

 

בהמשך לכך מתחילים להבין היום שהתאמות מסוימות מעלות משמעותית את רמת הבטיחות של היילוד הקיסרי עבור האם והתינוק גם יחד. למשל, שימוש בפלורת הנרתיק האימהית על גוף התינוק, השהיית חיתוך חבל הטבור, פרוטוקול "עור לעור", תמיכה בתהליך ההורמונאלי של האם ובכך בהחלמתה מהניתוח ועוד.

 

אם כך, אם תבחרי בקיסרי טבעי, בתי החולים ידעו כבר על מה את מדברת, שזו התקדמות גדולה וזה יעזור לך הרבה, אבל איך את תתכונני ללידת קיסרי טבעי? מה בעצם מצפה לך שם ואיפה המקומות בהם את יכולה להיות מעורבת בבחירות? הכנתי לך דוגמא לפרוטוקול ידידותי בניתוח קיסרי:

 

פרטים קטנים, הבדל גדול

ניתן לבקש לא לקשור לאם את הידיים או לא לקשור את היד הדומיננטית, על מנת שתוכל לאחוז בתינוק, לחבק וללטף, כשיונח על חזהּ עור לעור לאחר הלידה. ניתן לבקש להרים את ראש האם מעט למעלה, כך שתוכל לצפות במהלך הניתוח אם רצונה בכך. לשם כך, יש לבקש גם להנמיך את המסך המסתיר את מהלך הניתוח, להסיר אותו לגמרי או להשתמש ביריעה שקופה. כל האפשרויות המוצעות כאן קיימות והתרחשו כבר במקומות שונים בעולם. לא בטוח שקיימות בבית החולים בו אתם עומדים ללדת ולכן חשוב לרדת לפרטים ולהבין מראש מה ניתן ומה לא ניתן, כדי למנוע הפתעות ואכזבות בשטח.

 

יד חופשית

מיקום העירוי ביד האם גם הוא משמעותי. כדאי לבקש שישימו לך עירוי ביד הלא דומיננטית שלך, על מנת שתהיי פנויה לתינוק ללא הפרעה בתנועת היד, העלולה להיגרם מכך שנעוצה שם מחט, פלסטר וצינורית.

 

דברו אלי

במהלך הניתוח, אם מרגיע אותך לדעת מה קורה בכל רגע ורגע, בקשי זאת מראש והזכירי שוב לפני שהניתוח מתחיל, "בבקשה, תגידו לי בכל רגע מה קורה. זה מרגיע אותי מאוד". בקשה פשוטה יכולה לעשות הבדל גדול.

 

עור לעור

חזה האם החשוף ממתין לרגע המפגש עור לעור עם התינוק ולכן כדאי לבקש להשאיר את החזה ללא מכשור רפואי עליו.

 

שותפה בלידה

רגע היציאה לעולם של התינוק שלכם הוא רגע חשוב, מקודש ומרגש. יש נשים שרוצות לראות את כל מה שקורה ולהרגיש שותפות ברגעים בהם התינוק מגיח מהרחם; יש נשים שלא רוצות לראות, אבל רוצות לשמוע מפי הרופא/ה בכל רגע ורגע מה קורה: "הנה אני נכנס/ת לרחם, הנה הראש של התינוק שלכם, יש לו שיער שחור, איזה מתוק, הנה לאט לאט אני מיילד את הראש" וכן הלאה.

 

יש אפילו נשים שמעוניינות ממש להוציא בעצמן את התינוק מרחמן. זה נעשה כבר בלידות קיסריות פעילות באוסטרליה, קנדה ובריטניה. יש רופאים המעודדים את האישה אפילו לדחוף בעת הניתוח, כדי להיות שותפה פעילה ביילוּד התינוק מהרחם.

 

מיד לאחר הלידה

נשים רבות שיולדות בניתוח קיסרי מציינות את הרגע הזה כרגע שעשה את ההבדל עבורן. הרגע בו התינוק מונח עור לעור על חזה האם. נשים שרגע זה נשלל מהן, מרגישות בחסרונו גם שנים רבות לאחר הלידה, בעוד נשים שהרגע הזה הוענק להן, מוקירות אותו ונוצרות אותו שנים קדימה. בשביל הרגע הזה הגענו עד הלום ולמעשה אין שום סיבה שלא לאפשר אותו. מיד נדבר לעומק על החשיבות הקריטית של חשיפת הרך הנולד לפלורת החיידקים האימהית. בשלב זה רק אציין שההנחה על חזה האם היא בעלת ערך פיזיולוגי עצום, כמו גם ערך רגשי כמובן, עבור האם והתינוק גם יחד.

 

אלו הדברים שתוכלי לבקש, אם תרצי:

  • להשהות ניתוק חבל הטבור למספר דקות בעת שהתינוק מונח עור לעור על חזה האם ואולי אפילו כבר יונק.
  • לאפשר לאב לחתוך את חבל הטבור.
  • לתפור את הרחם בשתי שכבות, על מנת להקל על הריונות עתידיים ולידות רגילות בעתיד, אם תרצו.
  • לסגור את העור בתפרים נמסים ולא בסיכות. נשים רבות שעברו קיסרי יעידו שסגירה בסיכות פירושה החלמה הרבה פחות קלה, לעומת תפרים נמסים.
  • לאפשר לאם לראות את חבל הטבור ואת השלייה, לגעת בהם אם מעוניינת וכמובן, לקחתם הביתה, עבור יצירת רמדי (תרופה) הומאופטית, אם אתם רוצים.

 

תיעוד הלידה

חשבו מראש האם אתם רוצים לתעד את הלידה והאם בסטילס או וידאו או שניהם ודאגו להסכים על כך עם הצוות הרפואי.

 

ואחרון חביב מאוד: מיקרוביום

תינוק שנולד בלידה קיסרית אינו זוכה לעבור בתעלת הלידה. מחקרים מראים שתינוק שנולד בקיסרי נולד עם 30% פחות מיקרוביום, אותה קהילת חיידקים חיונית לתינוק. בלידה קיסרית פעילה ניתן להעניק לתינוק את החשיפה, החשובה כל כך, לפלורת החיידקים האימהית המתוגברת הממתינה לו בצוואר הרחם, בנרתיק, על פני עורה של האם ובשדיה ובכך להשפיע השפעה קריטית על בניית ותפקוד מערכת החיסון שלו למשך כל חייו.

 

איך עושים את זה? כשעה לפני הלידה הקיסרית, מחדירים פד גאזה סטרילית לנרתיק האם ומשתמשים בו על מנת למרוח את פניו של התינוק מיד לאחר הלידה, לרבות פיו ואפו ואת כלל גופו. פשוט ויעיל. בשילוב עור לעור והנקה לפי דרישת התינוק, הרי שהתינוק יזכה למקסימום העזרה שניתן להעניק לו בבניית מערכת העיכול ומערכת החיסון שלו ובתרומה משמעותית לבריאותו בינקות ובמהלך החיים.

 

  • הכותבת היא בעלת האתר "זהר כבר בדקה", המנגיש מידע ליולדות איפה ללדת ומה המדיניות בכל חדר לידה. רוצות לדעת איפה ללדת? היכנסו לכאן: איפה ללדת?

 

 

 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אמא, דולה, אספנית כפייתית של מידע והאדם היחיד בארץ שבדק באישית-לוחצת את כל בתי היולדות - מצפת ועד אילת. חוץ ממידע, יש לי גם ים תובנות על הריון ולידה בארץ הקודש ואיך לעשות את זה בטוב. מכשירה דולות, מרצה בתחומי הריון ולידה לאנשי מקצוע ולקהל הרחב.עוסקת ביעוץ לנשים בהריון לקראת לידה, כי לכל אחת יש לידת חלומות שמחכה לה.את מביאה את החלום, אני את הידע והקשרים שיגשימו לך בדיוק את הלידה שאת רוצה.לאתר של זהר כרמי.