צילום: שי יחזקאל

תחליקי: פגמי העור שהקיץ חשף והדרכים (לנסות) להיפטר מהם

סימני המתיחה, הצלוליט, העור הרפוי, הפצעונים והוורידים הבולטים: למה זה קורה ואיך תתמודדי - בבית או בעזרת המומחים - עם הצד הפחות מוצלח שלך בעונה החמה

לא תמצאו הרבה תכשירים שמבטיחים לסדר לכם עור גוף מוצק, אבל בהחלט יש כאלה שינסו לעזור (צילום: Shutterstock)
לא תמצאו הרבה תכשירים שמבטיחים לסדר לכם עור גוף מוצק, אבל בהחלט יש כאלה שינסו לעזור (צילום: Shutterstock)
הקיץ חושף את סימני המתיחה, הצלוליט, העור הרפוי, הפצעונים והוורידים הבולטים? אנחנו בעד שתקבלי את עצמך כמו שאת, אבל אם פגמי העור האלה מפריעים לך לצלוח אותו בשלום, הנה כל הגורמים לתופעות האלה והדרכים (לנסות) להיפטר מהן.

 

ורידים ונימים בולטים (דליות)

 

  • איפה אפשר למצוא אותם: על השוקיים.

 

  • למה זה קורה: תפקיד הוורידים להחזיר את הדם חזרה ללב. כשהתפקוד שלהם משתבש, הם מתנפחים בגלל הדם הזורם לאחור ונעשים בולטים מתחת לעור. זה לא נראה להיט, ולפעמים גם כואב ומציק. "ורידים ונימים בולטים ברגליים, תופעה הידועה גם בשם דליות, הם בעיה נפוצה מאוד", מסביר ד"ר איגור רבין, מומחה לכירורגיית כלי הדם ברשת מרפאות פרופורציה. "כ־40% מהנשים עלולות לסבול ממנה וכ־17% מהגברים, מגיל ההתבגרות ועד הגיל השלישי. ללא טיפול מתאים הבעיה עלולה להחמיר ולגרום גם לתופעות רפואיות כמו גירוד, בצקת, פצעים וכיבים שדורשות טיפול. ורידים נפוחים ברגליים הם בדרך כלל תוצאה של נטייה גנטית, אך שינויים הורמונליים בהיריון, לידות, עמידה ממושכת על הרגליים והשמנה יכולים לתרום להיווצרותם. גם לבוש הדוק ונעלי עקב עלולים להחמיר את המצב".

 

  • איך מטפלים אצל המומחים: יש כמה שיטות. הוותיקה שבהן היא ניתוח שבמהלכו מוסרים הוורידים הפגומים. מדובר בתהליך כואב המלווה גם בזמן התאוששות ארוך יחסית ועלולות להישאר צלקות. דרך נוספת היא טיפול בעזרת גלי רדיו, לייזר או קיטור שמחדירים אנרגיה לווריד. כתוצאה מכך נגרמת כווייה שיוצרת קריש דם בתוך הווריד וכך הוא נסתם. לדברי ד"ר רבין, השיטה החדישה, המומלצת והיעילה ביותר היא הזרקת קצף (סקלותרפיה). "השיטה מתאימה גם לטיפול בוורידים הגדולים וגם בנימים הקטנים", הוא מסביר, "ומשמשת גם כטיפול משלים לאחר טיפולים בגלי רדיו, לייזר או קיטור להעלמת הנימים הקטנים. במהלך הטיפול מזריקים לוורידים או לנימים חומר אלכוהולי מוקצף שסותם אותם".

 

  • איך מטפלים בבית: פרט ללעשות רגשות אשם לאמא ואבא, אין יותר מדי מה לעשות בבית. אפשר, גם במקרה הזה, לבחון את המוצרים השונים שמבטיחים לטשטש את הוורידים - קרמים עם חומרים פעילים שמשפיעים על מערכת כלי הדם במיוחד. במקרים של הפרעה קשה בתפקוד הוורידים כדאי להשתמש גם בגרביים אלסטיים.

 

ורידים בולטים, תכשירים לדוגמה
    ורידים בולטים, תכשירים לדוגמה

     

    מימין לשמאל: תחליב לטיפול בדליות, קליניסיאן קומפלקס, 276 שקל (ב־Strawberrynet.com); תחליב של Reviva Labs במחיר 15 דולר (ב־Iherb.com); קרם תיקון, Sans Veins, בעל פטנט זוכה פרס נובל, 486 שקל (ב־strawberrynet.com); שמן טוניק לטיפוח העור, קלרינס, 300 שקל.

     

    פצעונים

     

    • איפה אפשר למצוא אותם: בצדי הזרועות, הישבן, הגב והכתפיים.

     

    • למה זה קורה: באזור הזרועות, מה שמכונה בעגה העממית "חררה", לא מדובר באקנה או פצעונים אלא בתופעה שנקראת "קרטוזיס פילריס" וגורמת לעור להיראות מחוספס ובעל גבשושיות אדומות קטנות. היא מופיעה בעיקר בקרב ילדים ומתבגרים, אך גם אצל מבוגרים רבים, והאשמים המיידיים הם הגנים.

     

    • איך מטפלים אצל המומחים: "הטיפולים תלויים בשטח הנגוע", אומר ד"ר אלכס אלטס, מומחה ברפואת עור. "כשמדובר באזור ממוקד כמו הזרועות, הטיפול המתבקש הוא קילוף העור בדרך כלשהי - פילינג כימי או מכני או סקראבים למיניהם בשילוב עם תכשירי לחות. כאשר שטח הופעת הפצעונים גדול מאוד ובמידה שמצבו הפיזי של המטופל מאפשר זאת, אפשר לשקול טיפול במינונים זעירים של כדורי רואקוטן באופן מבוקר על ידי רופא עור. גם טיפולי IPL (גלי אינפרא) יכולים לגרום להקלה בקרטוזיס פילריס. אבל ההמלצה הכי חשובה היא לא לחטט ולא לגעת בפצעונים, מאחר שזה רק מחמיר את המצב".

     

    • איך מטפלים בבית: נוסחת קסמים אין כאן, וגם לא תמצאו קרמים קוסמטיים המיועדים ספציפית לתופעה, אבל כן אפשר להשתמש בתכשירים המיועדים לטיפול באקנה בפנים (למשל, תכשירים המכילים בנזואיל פרוקסיד בריכוזים שונים). "מומלץ להשתמש בחומרים שמאזנים היפר פונקציה של בלוטות החלב, כמו חומצה אזאלאית, חומצה מנדלית וחומצה סליצילית", אומרת מיכל חלילי מדריכה ראשית ב־GIGI מעבדות קוסמטיקה. "הטיפול כולל מריחת המקום הנגוע. כשיש ממש פצעונים מודלקים, מומלץ להוסיף מי פנים טיפוליים לחיטוי. אם מדובר בנגעי אקנה, ניתן להוסיף שימוש במכשיר IPL העובד על אנרגיית אור חמה ופוגע בחלבון העוטף את חיידק האקנה". אם אתם סובלים מפצעי אקנה בחלקי הגוף השונים, מומלץ להיוועץ גם עם רופא המשפחה ועם תזונאי ולבחון שינויים אפשריים בתזונה שעלולים לגרום להופעת הפצעונים.

     

    פצעונים - תכשירים לדוגמה
      פצעונים - תכשירים לדוגמה

       

      מימין לשמאל: שמן לטיפול באקנה של Alba Botanica המכיל 2% חומצה סליצילית, 8.3 דולר (ב־Iherb.com) ; קרם חומצה גליקולית Reviva Labs בריכוז 5%, 16.25 דולר (ב־Iherb.com); חומצה אזלאית 15% מסדרת ביופלסמה, מעבדות ג'יג'י, 139 שקל.

       

      צלוליט

       

      • איפה אפשר למצוא אותו: בירכיים ובישבן, לפעמים גם בבטן ובמותניים. אפשר לראות צלוליט כבר בתינוקות, ללא הבדל במין התינוק. במבוגרים הוא קיים רק בנשים, כמעט בכולן, למעט בעלות מבנה גוף "גברי" יותר (מותניים צרים וירכיים רזות), והוא מתחיל להופיע כבר בסוף שנות העשרה.

       

      • למה זה קורה: בניגוד למיתוס, אין לכך שום קשר למשקל. השומן התת עורי "מסודר" בצורת תאים המכילים את תאי השומן וביניהם מחיצות פיברוטיות (עשויות מרקמת חיבור). הצלוליט נראה לעין כשהתאים צרים מלהכיל את כמות השומן ואז הוא מתחיל להתבלט כלפי חוץ ונראה על פני העור כגבשושיות (מראה המוכר בשם "עור תפוז"). ככל שהעור רפוי יותר, כך הצלוליט נראה בולט יותר ולכן הנראות של התופעה הולכת ומחמירה עם הגיל.

       

      • איך מטפלים אצל המומחים: "צלוליט הוא בעיה לא פשוטה ואין פתרון יעיל, ניתוחי ו/או לא ניתוחי", חורץ ד"ר רן טליסמן, מהאיגוד הישראלי לכירורגיה פלסטית ואסתטית. "עדיין לא נמצא תכשיר קוסמטי בעל יעילות מוכחת ועקבית לטיפול בבעיה. עם זאת, במקרים קלים יחסית, כלומר מעט צלוליט, אפשר לשפר את המצב על ידי מניפולציה של הזרקת שומן". אבל רגע לפני שאת מתייאשת ומצטרפת לקריאה לאמץ את הצלוליט בחיבה, כדאי שתדעי שלאחרונה ה־FDA האמריקאי בוחן יעילות של מכשיר חדש בשם "סלפינה" המבוסס על טכנולוגיה ייחודית לטיפול בצלוליט. המכשיר מראה עד כה תוצאות מבטיחות וארוכות טווח אך טרם נרשם בישראל.

       

      • איך מטפלים בבית: גם יצרניות הקוסמטיקה הפנימו כנראה את עניין היעילות, והשוק לא מוצף בתכשירים שמבטיחים לשפר את מצב הצלוליט. אם בכל זאת נתקלתן בתכשיר כזה, אל תמהרו להאמין להבטחות. יש הממליצים לעסות את האזור בקרם או בשמן, פעולה שאמורה "לשחרר" את תאי השומן מהלוקיישן הבעייתי שבו הם לכודים, אבל גם זה לא הוכח מחקרית. אם, כאמור, מצבכן קל, ייתכן שהם יעזרו במעט לשיפור המצב. לפחות בתחושה.

       

      צלוליט - תכשירים לדוגמה
        צלוליט - תכשירים לדוגמה

         

        מימין לשמאל: קרם גוף, בודי ליפט צלוליט קונטרול, קלרינס, 318 שקל; קרם לעיצוב העור, Vasco Artera, Gernetic במחיר 663 שקל; קרם לצמצום צלוליט וריכוזי שומן, Crème 155 של Yon-Ka Paris, במחיר 394 שקל; קרם טיפול אינטנסיבי, Minceur Chrono Logic, גינו פריז, 358 שקל; סרום ניוואה, Skin Firming & Smoothing Concentrated, במחיר 15 דולר (ב־iherb.com).

         

        עור רפוי

         

        • איפה אפשר למצוא אותו: בכל חלקי הגוף - בטן, זרועות, ירכיים, ישבן, חזה וכן הלאה.

         

        • למה זה קורה: כמו בסימני המתיחה, רפיון העור הוא ביטוי להרס של סיבי הקולגן. יש לו קשר ישיר לגיל והוא יכול להיגרם כתוצאה מירידה של רמות האסטרוגן אחרי גיל 40 אצל נשים, אבל לעתים מופיע גם אצל נשים צעירות יותר לאחר הריונות, ואצל נשים וגברים לאחר ירידה משמעותית במשקל (מה שמכונה במקרים קיצוניים כ"עודפי עור"). עישון וחשיפה לשמש מחמירים אותו וגורמים להופעתו מוקדם יותר. גם מרכיבים גנטיים, מחלות מסוימות ותנודות במשקל משפיעים. החדשות הרעות הן שזה לא נראה טוב. החדשות הרעות עוד יותר הן שמדובר בנזק בלתי הפיך.

         

        • איך מטפלים אצל המומחים: גם במקרה הזה תוצאות מובטחות יכולות להגיע רק מהתערבות כירורגית פלסטית של הסרת עודפי העור בניתוח. הטיפולים הרפואיים היחידים שהוכחו מדעית כמעודדי יצירת קולגן ושיפור רפיון העור הם פילינגים רפואיים עמוקים, טיפולי לייזר CO2, גלי רדיו (במיוחד חודרניים, כמו מכשיר תרמי או פרופונדה).

         

        • איך מטפלים בבית: לא תמצאו הרבה תכשירים שמבטיחים לסדר לכם עור גוף מוצק, אבל בהחלט יש כאלה שינסו לעזור. רובם מבוססים על חומרים פעילים שחודרים לשכבות עור עמוקות יותר וכוללים גם שמנים וחומצות שומן חיוניות. הקרמים היחידים שמעודדים ייצור קולגן והוכחו מדעית הם תכשירים המכילים רטין A (חומר רפואי) או רטינול (מרכיב קוסמטי).

         

        עור רפוי - תכשירים לדוגמה
          עור רפוי - תכשירים לדוגמה

           

          מימין לשמאל: קרם טיפולי למיצוק ולשיפור האלסטיות בחזה, ד"ר קליין, 290 דולר; קרם גוף ממצק עם אלסטין וקולגן, Reviva Labs, במחיר 7 דולר (ב־Iherb.com) ; קרם חיטוב רב ממדי של Yon-Ka Paris, במחיר 394 שקל; למעלה: קרם גוף ממצק נוקס, 190 דולר (ב־drugstore.co.il)

           

          סימני מתיחה

           

          • איפה אפשר למצוא אותם: בירכיים, בזרועות, בצדי הבטן (מעט מתחת למותניים), בישבן ועל החזה. בגברים - בעיקר בגב תחתון.

           

          • למה זה קורה: העור חשוף ביותר להשפעות של גורמים סביבתיים כמו פגעי אקלים, מחוללי מחלות, קרינת השמש, ומושפע גם מעלייה ומירידה במשקל, הריונות, גנטיקה ועוד. סימני המתיחה הם ביטוי לנזק בסיבים התומכים של העור - סיבי הקולגן והאלסטין, שאחראים על גמישותו. תחת השפעה של גורמים הורמונליים ומתיחה קיצונית של העור, כפי שקורה בעת גיל ההתבגרות, הריונות והשמנת יתר, חלים קרעים בסיבים אלה. הקרעים יוצרים מעין צלקת בשכבות העמוקות של העור הנראית מבחוץ כפסי מתיחה. בהתחלה הפסים אדומים ועבים, ועם הזמן הופכים (גם ללא שום התערבות או טיפול) לדקים ולבנים יותר. בדומה לצלקות אחרות, גם פסי המתיחה לעולם לא נעלמים לחלוטין. "בעיקרון סימני המתיחה אינם מסוכנים לבריאות מעבר למראה החיצוני", מסביר יאן גרינברג, מנהל תחום טבע בבית המרקחת המקוון טלפארמה. "עם זאת, לעתים הם עלולים להצביע על מחלות מסוימות כמו למשל פעילות יתר של בלוטת הכליה (אדרנל). לכן, לפני בחירת השיטה שבעזרתה רוצים לטפל בהם, רצוי להיוועץ עם רופא ולבצע את הבדיקות הדרושות, בייחוד אם סימני המתיחה מלווים בעלייה בלחץ דם או בעלייה פתאומית במשקל".

           

          • איך מטפלים אצל המומחים: "התזמון חשוב מאוד להצלחת הטיפול", אומר ד"ר רונן גלזינגר, מומחה לכירורגיה פלסטית ומדריך בינלאומי להמסת שומן. "חשוב להגיע לטיפול כשהסימנים עדיין טריים ואדומים, חודשים ספורים בלבד אחרי שנוצרו, כך יש סיכוי גבוה יותר לראות שיפור. הטכנולוגיות מציעות כמה אפשרויות טיפול: גלי רדיו RF המחממים את הרקמה וגורמים למראה מוצק יותר; גלי רדיו פרקציונליים החודרים לעומק הדרמיס ויוצרים חימום בעומק הרקמה, מה שמאפשר ייצור מחודש של קולגן ואלסטין; אינפרה אדום IPL, שנחשב לטיפול חזק יותר מגלי רדיו ומבוסס על אנרגיית אור. שילוב ביניהן בהתאמה למטופל עשוי לספק תוצאות טובות". ומהן תוצאות טובות? ובכן, כאמור, אף אחד מהטיפולים האלה לא מעלים לחלוטין את סימני המתיחה. במקרה הטוב מדובר בטשטוש של הפסים והפיכתם לאדומים פחות.

           

          • איך מטפלים בבית: מאחר שמדובר בנזק לשכבה פנימית יחסית של העור, שרוב התכשירים הקוסמטיים לא מגיעים אליה, יעילותו של אף אחד מתכשירי המדף לטיפול ומניעה של פסי מתיחה לא הוכחה מדעית. עם זאת הם עשויים לשפר את מראה העור ומורכבים לרוב משמנים טבעיים שמחזירים לסיבי הקולגן והאלסטין את הלחות. אגב, למרות ההמלצה להתחיל להשתמש בתכשירים אלה כבר בתחילת ההיריון, אין שום הוכחה שיעילותם גבוהה יותר אם מתחילים להשתמש בהם בשלב מוקדם.

           

          סימני מתיחה - תכשירים לדוגמה
            סימני מתיחה - תכשירים לדוגמה

             

            מימין לשמאל: קרם לשיפור הסינתזה של ייצור הקולגן בעור, Anti Stries, Gernetic, מחיר 590 שקל; ג'ל פרולג'ן לטיפול בסימני מתיחה, דקלאור, 285 שקל; שמן עיסוי לנשים בהיריון למניעת סימני מתיחה, Frei öl, במחיר 99 שקל; שמן עור משקם לטיפול בסימני מתיחה וצלקות, פלקסיטול, אלטמן, 102 שקל; קרם למניעה ולהפחתת סימני מתיחה לנשים בהיריון ואחרי לידה, Mustela, במחיר 129 שקל;  למעלה: קרם לטיפול בסימני מתיחה על בסיס טבעי, במחיר 159 שקל; קרם למניעת סימני מתיחה, תפוח, 70 שקל; קרם לטיפול בסימני מתיחה על בסיס טבעי, Olea Essence במחיר 159 שקל. 

             

            ייעוץ מקצועי לכתבה: ד"ר מרינה לנדאו, מומחית ברפואת עור

             

             

             
            הצג:
            אזהרה:
            פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד